Kaksi nuorta henkilöä kävelee puistossa.

Pulmakulma: Ihmissuhteet ja seurustelu

Tykkääkö se musta?

yks_tyttö

Eli mun luokalla on yks poika joka on aika “suosittu”, ja kovis, ja luultavasti moni tyttö tykkää siitä (meijän luokalta varmaan kaks)…mää oon siis ihastunu siihen kans ja välillä tuntuu, että seki ehkä saattais tykätä musta (vaikka oonki ehkä vähän erilainen ku muut), koska ku me katotaan silmiin nii tuntuu että meijän välillä ois jotaki… Sillä on kova ulkokuori mutta mää nään sen sisimpään, ei se oikeesti oo niin paha.
Eli pojat (ja tytötki voi) pliis auttakaa, tykkääkö se musta vai…?

  • Ohjaaja Tuula

   Hei yks_tyttö. On todella kiva kuulla, että olet ihastunut! Ihastus on ihana, huumaava ja joskus jännittäväkin tunne. Ihastuneena maailman ja ihastuksen kohteensa saattaa nähdä vaaleanpunaisten lasien läpi. Ihastuminen tuo mukanaan usein myös vähemmän mukavia tunteita, kuten epävarmuus ja torjutuksi tulemisen pelko.

   Sinäkin pohdit, tykkääköhän ihastuksesi kohde sinusta. Sitä ei ikävä kyllä tiedä varmasti kukaan muu, kuin hän itse. Ihastumisen merkkejä ovat usein juuri silmiin katsominen ja hymyileminen, kiinnostuksen osoittaminen toisen ajatuksia ja vaikka harrastuksia kohtaan. Kaikki eivät uskalla ilmaista ihastumistaan suoraan, eikä tarvitsekaan. Joskus voi olla mukavaakin tykätä kaukaa, haaveilla ja unelmoida. Eikä ihastumiselle tarvitse välttämättä tehdä mitään.
   Jos kuitenkin haluat lähestyä ihastustasi ja mahdollisesti selvittää, onko tunne molemmin puolinen, voit esimerkiksi poimia vinkkejä Ihmissuhteet ja seurustelu – Ihastuminen -sivulta:

   Ole oma ihana itsesi ja toimi, kuten itsestäsi parhaalta tuntuu
   Katso ihastusta silmiin ja hymyile, näin osoitat, että olet huomannut hänet
   Voit pyrkiä viettämään aikaa siellä, missä ihastuksen kohteesikin on
   Viestillä tai somessa voi olla helpompi lähestyä ja aloittaa juttelu

   Myös Väestöliiton Hyvä kysymys -palveluun on myös koottu paljon vinkkejä siihen, miten lähestyä ihastustaan. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Tsemppiä ja aurinkoista kevään jatkoa!

  • Tyttö

   Moi! Olen 7lk:n alusta tykännyt yhdestä rinnakkaisluokan pojasta. Hän kyllä tuntee minut ja minä hänet.
   Välillä tuntuu kuin hän tykkäisi minusta takaisin🤔..Joka päivä hän katsoo tai vilkaisee minua. Tänään hän katsoi minua silmiin. Välillä hän kuin ”vahingossa” yrittäisi päästä lähelleni. Katsomme siis kumpikin toisiamme joka päivä. Tai ainakin vilkaistaan. Harmittaa kylläkin, että hän ei ole samalla luokalla😕.
   Miten saisin selville, että tykkääkö hän minusta. Minulla on hänen snäppikin. Muutaman naamakuvankin olen saanut. Mutta voisikohan hän tykätä minusta takaisin? Kenties miten voisin lähestyä ihastustani? Olen tykännyt hänestä jo n. Puoli vuotta:). Kiitos jo etukäteen vastauksesta. 🙂

   • Nuoriso-ohjaaja Mira

    Moi Tyttö,

    Kiva kuulla, että olet tykästynyt/ihastunut rinnakkaisluokan poikaan. Sinua mietityttää voisikohan poika tykätä sinusta ja sitä ei tiedä kukaan muu kuin ihastuksesi kohde itse.

    Niin kuin Tuula tuossa aiemmin kirjoitti, ihastumisen merkkejä ovat usein juuri silmiin katsominen ja hymyileminen, kiinnostuksen osoittaminen toisen ajatuksia ja vaikka harrastuksia kohtaan. Jos  haluat lähestyä ihastustasi ja mahdollisesti selvittää, onko tunne molemmin puolinen, voit esimerkiksi poimia vinkkejä Ihmissuhteet ja seurustelu – Ihastuminen -sivulta:

    Kerroit, että sinulla on hänen snäppi, viestillä tai somessa voi olla helpompi lähestyä ja aloittaa juttelu.

    Myös Väestöliiton Hyvä kysymys -palveluun on myös koottu paljon vinkkejä siihen, miten lähestyä ihastustaan. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Tsemppiä ja mukavaa kevättä!

     

     

   • s tietää kaiken

    kuuntele mua sun ei pidä toivoo että se olisi sanalla luokalla koska se tietäis susta kaiken ja se ei oo paras juttu mutta nyt ku te olette eri luokalla niin se kin etsiisuo kaipaa suo ja halua sua ninn älä mieti liika mä tykkäsin yhestä pojasta ja se on mua 2 vuotta isompi mutta mä olen tosi tosi pelokas ja ujo enkä uskaltanu puhuu sille ja kollme kuukautta jälkeen mietin paljo ja paljon olin sillee se poika ei ikinä puhunet sulle ei sanonut sulle hi tai mitään kirjoitin sille vaikka kirjeen missä luki i love you mutta se ei tiedä että se oli mä mutta itkin aina ku meilä ei vaan suju mitään eteen päin sitten yksi toinen poika se on upee se istu mun viereen se on hauska ihana kaunis ja nyt tykkään siitä se kin on mua 2 vuotta isompi tykkään vanhemmista pojista mutta 2 vuotta sopiva en aijjo menna 3456 vuotiasiin niin sr poika tykkää musta ja mä uskon meilä voi tapahtua jotain oon vaikka valmis olla sen kaa suhteesa mä nyt vaan sanon seuraa sun sydäntä josjus se keta rakastat ei oo se oikea ja sun ei pidä etsiä sitä vaan se tulee kun on aika … luotan suhun tai teihin

    • Ohjaaja Reetta

     Moikka, s tietää kaiken!

     Kiitos kun jaoit oman kokemuksesi ihastumisesta ja kuinka lähestyä ihastusta. Ihastuminen on ihanaa ja joskus jopa surullista, jos oma ihastus ei tunnekaan samalla tavalla. Viestisi toimii varmasti rohkaisuna muille ujoille. Mukava kuulla, että olet löytänyt uuden ihastuksen, jonka kanssa asiat voisivat edetä suhteeseen.

     Mukava, että neuvot seuraamaan sydäntä ja kerrot että molemmin puolinen ihastuminen tulee kun on sen aika.

     Ihastumisesta ja seurustelusta voi lukea esimerkiksi NuortenOulu -sivustolta, tästä linkistä!

     Iloista kevään jatkoa!

  • .........

   Oon siis jo pitkään ollu ihastunu yhyeen poikaan. Se ei oo meijn luokalta mutta nähään joka päivä koulussa esim. Käytävällä ja ruokalassa. Se tietää musta jotain ja on sillein huomannu mut. Musta tuntuu että sekin on vähän kiinnostunu musta kun me katotaan toisiimme joka päivä monia kertoja tai edes vilkaistaan. Ei olla koskaan juteltu mutta mua häiritsee se tapa miten se katsoo mua kun siinä katseessa on jotai outoa ihan niiku se ois kiinnostunu musta. Mitä mun pitäs tehä kun haluisin lähestyä sitä jotenkin tai vihjata että olen kiinnostunut. AUTTAKAA PLIIIS

   • Ohjaaja Hanna

    Moikka ……..
    Kiva kuulla, että olet ihastunut.  Ihastuminen on ihana tunne. Joskus riittää, että ihastumisen kohdetta ihailee kauempaa, joskus ihastuksen kanssa haluaisi tutustua paremmin ja viettää aikaa. Aina ihastuminen ei kuitenkaan ole molemmin puoleista. Sitä on kuitenkin vaikea tietää, jos ei ota asiasta selvää.

    Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että kyseinen poika saattaa olla myös kiinnostunut sinusta. Hyvä tapa selvittää asiaa voisi olla pojalle jutteleminen. Ihan alkuun voisit sanoa vaikka ”moi”. Ja sitten voisit kysyä vaikka ”mitä kuuluu”. Jos jutteleminen tuntuu liian rohkealta, niin voisit ehkä lähettää pojalla viestin somessa. Pikkuhiljaa voisitte jutella enemmän ja katsoa miten juttunne etenee.

    Koulussa voit yrittää hakeutua vaikka välitunneilla tilanteisiin, jossa kohtaat pojan. Voisit ehkä pyytää myös kaveriasi mukaan, jos se helpottaa juttelun aloittamista pojan kanssa.

    Voit lukea lisää vinkkejä, kuinka lähestyä ihastusta myös Hyvä kysymys -sivustolta.

    Kivaa pääsiäistä sinulle!

  • Tyttö18

   Hei oon nyt viestitellä noin kohta viikon yhen ihanan 19 v kundinkaa ja se puhuu mulle viesteissä instassa tosi nätisti ja kehuu mua jne… onko se ihastunut vai haluaako olla ystävällinen ite taidan olla siihe ihastunu en vaa haluu kertoo sille siitä koska luulen ettei se ois muhu kuitenkaan.

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Tyttö18, kiitos viestistäsi!
    Kerrot, että olet viestitellyt noin viikon ajan nuoren miehen kanssa. Viestittely on saanut sinut ihastumaan häneen, mutta sinua mietityttää, mahtaako hän tuntea samoin.

    Toisen tunteita ei useinkaan voi tietää, jos toinen ei kerro niistä suoraan. Käyttäytyminen ja sanat antavat usein vinkkejä tunteista, mutta ihan varma ei voi olla. Suoraan kysymykseenkään ei välttämättä saa vastausta, jos toinen on epävarma omista tunteistaan. Liika suoruus voi myös säikyttää tunteitaan empivän.

    Sinun kannattaa ottaa nyt hetki miettimiseen, mitä oikeastaan haluat teidän suhteelta. Onko sinulle ok säilyttää suhteenne tällaisena ainakin toistaiseksi ja vain nauttia ihastuksen tunteesta? Etenkin, jos et tunne ihastustasi somen ulkopuolella, kannattaa tutustumiseen käyttää aikaa. Viikko on vielä melko lyhyt aika toiseen tutustumiseen. Jos haluat tavata hänet, voit aivan hyvin kysyä, haluaisiko hän tavata sinut.

    Muistathan, että itsensä suojeleminen ei ole vainoharhaisuutta, eikä asioista selvää ottamista tarvitse epäröidä. Pyri varmistamaan, että ihastuksesi todella on se, joka hän sanoo olevansa ja jolta hän vaikuttaa someprofiilinsa perusteella. Jos päädytte suunnittelemaan tapaamista, soittakaa ensin videopuheluita ja sopikaa tapaaminen julkiselle paikalle. Somesta voi aivan hyvin löytää oman kullan, mutta sinisilmäinen ei kannata olla.

    Tässä vielä pari linkkiä, joista voit lueskella aiheesta lisää:
    NuortenOulu | Ihastuminen
    Kuinka lähestyä ihastusta? | HyväKysymys
    Netissä tutuksi tulleen tapaaminen ensikertaa kasvokkain | NuortenNetti

    Onnea matkaan, miten päädytkään toimimaan ihastuksesi suhteen!

  • Tyttö

   Moi.
   Oon tosi pitkään ollu ihastunut yhteen mua 2v vanhempaan poikaan.
   En kehtaa kertoa koska sen kaverit on sanonu teitä se ei tykkäis musta.
   Mutta mun paraskaveri on sanonu et sillä on kiinnostusta mua kohtaan ku se hymyilee mulle ja meillä on paljo pitkiä katsekontakteja.

   • Ohjaaja Reetta

    Moi Tyttö!

    Kiva kuulla, että olet ihastunut. Ihastuminen voi olla onnellista ja jännittävää, mutta saattaa aiheuttaa myös epävarmuuden tunteita ja pelkoa torjutuksi tulemisesta. Varsinaista kysymystä ei ollut, mutta pohdit kommentissasi, kehtaisitko kertoa tunteistasi ihastuksellesi ja olisiko hänkin kiinnostunut sinusta. Jokainen tietää itse omat tunteensa toista kohtaan, joten kavereiden tuntemuksiin ja ajatuksiin asiasta ei kannata pelkästään luottaa. Hymyt ja pitkät katsekontaktit ovat mahdollisia ihastumisen merkkejä.

    Parhaiten ihastuksen kohteen tunteista saa tiedon suoraan kysymällä, jos asian haluaa selvittää. Joskus on myös mukava ihailla ihastusta kaukaa ja unelmoida, jos ei uskalla tai halua ihastumisesta kertoa ihastuksen kohteelle. Toisen tuntemuksista voi saada vihiä juttelemalla ja tutustumalla toiseen kaveripohjalta. Keskustelua on mahdollista aloittaa jossain sosiaalisen median kanavassa, kuten Snapchat tai Instagram. Usein on helpompi lähestyä toista viestien välityksellä, kuin suoraan kasvotusten.

    Voit myös pyrkiä samoihin tilanteisiin ihastuksen kohteen kanssa, esimerkiksi koulussa tai vapaa-ajan vietto paikoissa. Tällä tavoin voitte vaihtaa hymyjä ja katseita. Tutustuminen kannattaa aloitta pikkuhiljaa ja varovasti, liika hyökkäävyys voi säikäyttää toisen. Vinkkejä ihastumiseen ja toisen tunteiden selvittämiseen löytyy ketjun aiemmista vastauksista ja Ihmissuhteet ja seurustelu – Ihastuminen -sivulta
    Myös Väestöliiton Hyvä kysymys -palveluun on koottu vinkkejä ihastumisen lähestymiseen.

    Mukavaa syksyn jatkoa ja tsemppiä ihastuksen kanssa jutteluun, jos siihen päädyt!

  • Tyttö

   Oon ihastunut yhden meijän luokan poikaan mutta en tiiä tykkääköse musta. En tiiä miten mun kannattaisi ilmaista sitä että tykkään siitä onko teillä tähän apua.

   • tyttö12...

    moi oon ihasrunu yhteen poikaan nyt 3 ja puol vuotta joo tiiän se on kauan mut se on söpö ja se on mun ex ja musta tuntuu et se tykkää musta taas onks kelllää vinkkei pojat vinkkei (TYTÖTKIN SAA)
    kiitos jos tulee vinkkei otan vastaan

    • Ohjaaja Tuula

     Hei tyttö12…
     Kerrot, että olet ollut pitkään ihastunut samaan poikaan ja olette myös seurustelleet aikaisemmin. Tunnette siis toisenne varmaankin melko hyvin. Pohdit, voisiko hän olla ihastunut myös sinuun ja kysyt vinkkejä, miten voisit toimia.

     Koska tunnette toisenne jo entuudestaan, voisit kysyä häneltä asiaa melko suoraan. Parhaassa tapauksessa hän miettii samoja asioita kuin sinäkin ja voitte yhdessä miettiä yhteen palaamisen mahdollisuutta. On toki olemassa riski, että hän ei ole ihastunut sinuun ja tulet torjutuksi. Jos te olette tällä hetkellä ystäviä ja vietätte aikaa kaksin tai samassa kaveriporukassa, kannattaa toki miettiä, miten mahdollinen torjunta vaikuttaa ystävyyteenne.

     Toivottavasti saat tilanteeseesi vinkkejä myös muilta nuorilta!

    • Poika65

     Pojat yleensä kattoo aika pitkään jos ne tykkää

  • Ohjaaja Reetta

   Hei Tyttö!

   Mukavaa, että olet ihastunut. Ihastuminen on ihanaa ja jännittävää. Ihastuessa kokee monenlaisia uusia tuntemuksia, esimerkiksi onnellisuutta, innostumista, epävarmuutta ja torjutuksi tulemisen pelkoa. Epävarmuutta voi lisätä se, ettei voi selvittämättä tietää, onko tunne molemminpuolista. Kysyt, olisiko meillä apua tai neuvoa kuinka ilmaista ihastuksen kohteelle omat tunteensa.

   Ihastuksen lähestyminen voi olla hankalaa ja jopa pelottavaakin. Ihastuminenhan ei aina ole molemmin puolista ja joskus ihastuksen kohdetta onkin mukava ihailla vain etäältä ja haaveilla. Parhaiten toisen tunteista saa tiedon kysymällä suoraan ihastuksen kohteelta tämän tunteista. Mahdollisia merkkejä toisen ihastumisesta voivat olla hymyt tai pitkät katseet, mutta pelkästään näihin merkkeihin ei kannata luottaa.

   Ihastuksen kohdetta lähestyessä, kannattaa miettiä miten haluaisit itse itseäsi lähestyttävän tällaisessa tilanteessa? Ihastusta voi lähestyä, vaikka koulussa, tervehtimällä ja kysymällä ”mitä kuuluu” ja aloittaa tutustumisen toiseen kaveripohjalta. Ihastuksen kohteen kanssa voi pyrkiä samoihin paikkoihin koulussa tai vapaa-ajalla ja näin mahdollistaa toiseen tutustumisen. Jos tuntuu, että toista on hankala tai liian jännittävä lähestyä muiden edessä, voi toisen pyytää sivummalle tai lähestyä ihastuksen kohdetta, kun hän on yksin. Juttelun aloitus voi olla myös helpompaa oman ystävän kanssa. Esimerkiksi saman harrastuksen kautta on helppo aloittaa keskustelu toisen kanssa. Lisävinkkejä ja -tietoa ihastumisesta löytyy Ihmissuhteet ja seurustelu – ihastuminen -sivulta.

   Tämän keskusteluketjun aiemmissa vastauksissa löytyy paljon vinkkejä ihastumisen lähestymiseen ja omien tunteiden ilmaisuun. Lisäksi Väestöliiton Hyvä kysymys- palstalla on tietoa siitä, kuinka lähestyä ihastusta.

   Tsemppiä ihastumisen kanssa etenemiseen, miten sitten päätätkin asian kanssa toimia!

  • 012poju

   olen ihastunut yhteen yhteen kuuman tyttöön ja meillä on pitkiä katsekontakteja silmiin ja hymyilee minulle voisiko olla ihastunut

  • Ohjaaja Reetta

   Hei 012poju! Mukava kuulla, että olet ihastunut!
   Ihastuessa käy läpi monenlaisia tuntemuksia, epävarmuutta, onnea, pelkoa torjutuksi tulemisesta, iloa ja jännitystä. Kysyt kommentissasi, että voisiko tämä tyttö olla ihastunut myös sinuun.

   Ihastuminenhan ei aina ole molemminpuolista, eikä toisen tunteista voi varmasti tietää pelkkien eleiden perusteella. Pitkät katsekontaktit, silmiin katsominen ja hymyily voivat olla ihastuksen merkkejä, tällä tavoin voi myös osoittaa kiinnostusta ja halua tutustua toiseen. Lisätietoa ihastumisesta löytyy Nuorten Oulu.fi -sivuston Ihmissuhteet ja seurustelu -osiosta.

    

   Varmimman tiedon ihastuksen kohteen tunteista ja ajatuksista saa vain kysymällä häneltä itseltään. Ihastuksen kohteen lähestymiseen löytyykin jo vinkkejä ketjun aiemmista vastauksista, kannattaa lukea myös ne! Vastausten lisäksi kannattaa kurkata Väestöliiton Hyvä kysymys -palstaa.

   Mukavaa syksyä ja tsemppiä jatkoon!

  • Tyttö

   Jos kysyt ihastukselta tykkäätkö musta ja se vastaa joo vähän tarkoittaako se että se tykkää musta

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Tyttö!
    En viestisi perusteella ole ihan varma, oletko kysynyt ihastukseltasi, tykkääkö hän sinusta, vai oletko vasta ajatellut asiaa. Jos olet kysynyt, olet ollut todella rohkea! Ei ole helppoa asettaa itseään sellaiseen tilanteeseen, jossa saattaa tulla torjutuksi. Ja kivan vastauksenkin olet saanut!

    Pohdit, tarkoittaako ”Joo vähän” sitä, että tykkää. Vaikea sanoa. Se saattaa tarkoittaa juuri sitä, että ihastuksesi tykkää sinusta. Tykkäämistäkin on monenlaista. Voi olla, että myös hän on ihastunut sinuun tai sitten hän tykkää sinusta ihan kaverina. Tunteet voivat muuttua, joten jos hän tykkää sinusta nyt kaverina, se ei tarkoita sitä, etteikö hän voisi ihastua sinuun myöhemmin.

    Jos haluat päästä vielä paremmin selville ihastuksesi tunteista, sinun kannattaa hakeutua hänen seuraansa. Juttele mukavia ja kysy häneltä asioita hänestä itsestään. Esimerkiksi lemmikit tai harrastukset ovat helppoja jutun aiheita. Ihmiset yleensä tykkäävät siitä, kun heistä on kiinnostunut. Samalla hän saa mahdollisuuden tutustua sinuun.

    Mukavaa syksyä!

  • 010 tyttö

   Oon ihastunu yhtee rinnakkais luokkalaiseen poikaan ja snäppään sen kaa ja oon jutellu sille snäpissä. Mun kaveri on sen luokalla ja se sano että se mun ihastus puhuu musta kokoajan sen kavereille aina tunneilla ja on sanonu mua söpöks ja et vaikutan kivalta. Se myös ehkä tietää et tykkään siitä. Se mun kaveri sano et sen mielestä se tykkää musta mut ite en oo varma ja en tiiä miten mun pitäis edetä sen kaa.

   • Ohjaaja Tuula

    Hei 010 tyttö!

    Kerrot, että olet ihastunut rinnakkaisluokkalaiseen poikaan ja viestisi perusteella vaikuttaa siltä, että hänkin on saattanut ihastua sinuun. Mietit, miten edetä asian kanssa. Kysymykseesi ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta tässä muutamia vaihtoehtoja, joista voit halutessasi valita itsellesi sopivimman.

    Sinun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään. Joskus voi olla ihanan kutkuttavaa vain ihailla toista etäältä. Ihastuksesta voi jutella kavereiden kanssa, haaveilla tai kirjoittaa vaikka päiväkirjaan. Voit jatkaa juttelua snäpissä ja katsoa, mihin se johtaa.

    Voit pyrkiä hänen seuraansa koulussa tai vapaa-ajalla. Jos mainitsemasi kaveri kuuluu ihastuksesi kaveriporukkaan, pyydä häntä avuksi. Jos tiedät, missä ihastuksesi viettää vapaa-aikaansa, voit mahdollisesti mennä myös sinne (esim. nuokkarille, puistoon, luistelukentälle, jne.). Kun toisen kanssa pääsee juttelemaan kasvokkain, voi olla helpompi tulkita hänen tunteitaan. Katseet, eleet ja huomion antaminen kertovat usein enemmän, kuin viestittely puhelimen välityksellä.

    Voit rohkeasti pyytää häntä seuraasi. Voit kysyä vaikka snäpissä, haluaisiko hän nähdä välitunnilla, mennä yhdessä syömään tai tavata koulun jälkeen. Tässä on toki riskinsä, että hän kieltäytyy. Kynnystä voit madaltaa suunnittelemalla ystäväsi kanssa jotakin ja kutsumalla enemmän porukkaa mukaan, ihastuksesi siinä mukana.

    On rohkeaa asettaa itsensä tilanteeseen, jossa voi tulla torjutuksi. Pettymykset ja sydänsurutkin kuuluvat elämään ja niistä kyllä selviää. Päädyitpä toimimaan miten tahansa ihastuksesi suhteen, toivon, että asiat järjestyvät parhain päin! Onnea matkaan ja mukavaa talven odotusta sinulle!

  • Poika

   Rakastan tyttöä luokaltamme ja hän on hyvä laulamaan. Käymme yhdessä kuorossa ja istumme koulussa vierekkäin. Emme kuitenkaan puhu toisille ja tahtoisin uskaltaa.

   • Ohjaaja Susanna

    Hei,

    Kiva kun laitoit viestiä 😊

    Ihastuminen ja rakastuminen ovat hykerryttävän ihania tunteita. Monella on varmasti tuo sama tunne, että tahtoisi uskaltaa lähestyä toista, mutta miettii, miten uskaltaisi! Ei hätää. Saat varmasti kerättyä riittävästi rohkeutta ja joku päivä vielä juttelette yhdessä.

    Kokisitko olosi rohkeammaksi, jos kuvittelet tilanteen toisin päin? Mitä ajattelisit, jos joku tyttö tulisi juttelemaan sinulle? Mitä ajattelisit hänestä ja tilanteesta? Miltä se sinusta tuntuisi? Yleensä ihmiset pitävät siitä, että heille tullaan juttelemaan, olipa kyse ihastuksesta tai ei.

    Teillä onkin jo mukavasti yhteistä. Olette samalla luokalla ja käytte yhdessä kuorossa. Voit aloittaa vähitellen. Aluksi voit hymyillä, katsoa silmiin ja tervehtiä. Voisit myös miettiä valmiiksi muutaman puheenaiheen, joista voisit aloittaa juttelun. Voit vaikka miettiä, mitä haluaisit hänestä tietää? Voit rauhassa kerätä rohkeutta sopivaa hetkeä varten ja sitten avata keskustelun. Lähemmän tutustumisen jälkeen sinulle varmasti selviää, haluatko kertoa hänelle tunteistasikin.

    Ei haittaa mitään, vaikka jännittää. Sekin on osa sinua. Kaikista tärkeintä on olla oma itsensä, jännityksineen päivineen. Silloin juuri oikeat ja sinulle sopivat ihmiset löytävät elämääsi. Jos kuitenkin tuntuu, että jännityksen tunne estää sinua toimimasta, niin voit kokeilla rauhoittaa jännitystä hengityksesi avulla. Palleahengitys on sinulle todennäköisesti tuttu, koska laulat kuorossa. Voit hengitellä rauhallisesti pallean kautta ja keskittää ajatuksesi tavalliseen hengitykseesi, kunnes olosi on taas rauhallinen.

    Voit lukea lisätietoa ja katsoa videon ihastumisesta Nuorten Oulu -sivuilta.

    Toivotan kovasti onnea matkaan <3

  • Jokuvaan

   Oon tykänny jo aika kauan yhdestä pojasta eri koulusta, en oo yhtään varma tietääkö se edes mua, haluaisin jutella sille mutta en tiedä miten. Hänellä ei ole snapchattiä, enkä numeroakaan uskalla kysyä minun kaverilta koska tuntuu että hän vain estäisi random numeron (mä ainakin tekisin niin) Mun monta kaveria siis tietää ja tuntee hänet mutta ei oikein juttele hänelle. Mitä teen?

   • Ohjaaja Susanna

    Terve Jokuvaan! Kun saat pojan numeron, niin voit ihan hyvin laittaa hänelle viestiä, jos ajatus siinä vaiheessa vielä tuntuu sinusta hyvältä. Voit vaikka alkuun kertoa, että kuka olet. Näin hänellä ei ole tarvetta estää sinua ainakaan sen vuoksi, ettei tietäisi, kuka olet 😊 Viestissä voit sanoa jotain, joka tuntuu sinusta luontevalta. Voit vaikka kysyä kuulumisia tai voit pyytää häntä mukaan johonkin yhteiseen tapahtumaan. Tai sitten voit ihan vain kertoa hänelle jotain muuta kivaa. Voit vaikka miettiä, että minkälaisesta viestistä itse ilahtuisit, jonka saisit vieraalta ihmiseltä.

    Onnea matkaan ja kivaa talven jatkoa sinulle!

  • Inza

   On ihastunut mun luokkalaiseen poikaan mut pelkään ettei hän pidä minusta koska edellinen ihastus jätti epäselväksi omat tunteensa. Haluaisin kuitenkin olla hänen kanssa yhdessä mitä teen?

   • Ohjaaja Susanna

    Hei Inza.

    Tosi hyvä, kun kirjoitit Pulmakulmaan.

    Onpa harmillista, että edellinen ihastus jätti omat tunteensa epäselviksi. Toivottavasti et ajattele tapahtuneen vuoksi, että sinussa olisi jotain vikaa. Luota itseesi ja muista, että olet ihana ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet!

    On tavallista, että pettymykset aikaisemmissa ihmissuhteissa jättävät meihin jälkensä. Tällöin on hyvä käsitellä asia eli tuntea ne tunteet, mitä pettymyksestä aiheutui. Surra jos surettaa tai olla harmissaan, jos harmittaa. Voit vaikka miettiä, että mitä kaikkia tunteita aikaisempi tilanne sinussa herätti. Pettymyksen käsittelyssä voi auttaa juttelu kaverin kanssa tai asiasta kirjoittaminen päiväkirjaan. Asian käsittelemisen jälkeen saatat olla jo piankin valmiimpi siirtymään seuraavaan vaiheeseen ja kohti uutta ihastusta.

    Lue lisää selviytymiskeinoista elämän kolhuihin täältä.

    Kehon ja mielen hyvinvointia tukevista asioista voit lukea täältä.

    Aikaisempien pettymysten ei kannata antaa estää uusien ihmissuhteiden muodostumista ja onkin kiva kuulla, että olet ihastunut uudelleen toiseen poikaan 😊 Jos mietityttää, että miten lähestyä ihastuksen kohdetta, niin siihen voit lukea vinkkejä ylempää tästä samasta ketjusta.

    Aurinkoisia ajatuksia päiviisi!

  • Jezu

   Oon ollu nyt pitemmän aikaa ihastunu kahteen mun luokkalaiseen poikaan mut en tiiä onko ne ihastunu muhun. En uskalla kertoo ees mun parhaille kavereille ketkä mun ihastukset on kosk ne on mun kavereitten ihastuksii. Mun ihan parhaalla kaverilla ei onneks oo ihastusta mut en silti voi kertoo ees sille ku pelkään et se kertoo niile kahelle joitten ihastuksiin oon ihastunu. Siks valehtelen niille ku ne kysyy et onks mull ihastusta. Toisella mun ihastuksell on tyttöystävä mut tuntuu vähän et se ois kiinnostunu musta. Mull on niitten molempien numero mut en oo viestitelly niille melkein yhtään. Mitä mun pitäs tehä?

   • Ohjaaja Reetta

    Moi Jezu!

    Mukava kuulla, että olet ihastunut. Ihastuminen on jännittävää, mutta voi tuoda mukanaan myös ikäviä tunteita esimerkiksi torjutuksi tulemisen pelko. Kerrot, että olet ihastunut kahteen poikaan ja että et ole uskaltanut kertoa ihastuksestasi kavereillesi. Kerrot myös, että kaverisi ovat ihastuneet samoihin poikiin. Pohdit kysymyksessäsi, mitä sinun pitäisi tehdä tässä tilanteessa.

    Mietit myös, ovatko ihastuksen kohteesi mahdollisesti ihastuneita sinuun. Toisen tunteista ei voi tietää kukaan muu, kun henkilö itse. Hymy, pitkät katseet ja lähestymiset saattavat olla merkkejä ihastumisesta. Varmimmin toisen tunteista saa tiedon kysymällä suoraan. Toiseen voi ensin vaikka tutustua paremmin, ennen kuin kertoo omasta ihastumisestaan ja kysyy onko toisella samanlaisia tunteita. Vinkkejä ihastuksen lähestymiseen löytyy esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta.

    On aivan tavallista, että ihastuu samoihin poikiin kavereiden kanssa. Ihastumisen tunteita voi olla useampaankin henkilöön saman aikaisesti. Elämän aikana ihastumisia tulee tavallisesti useita, toiset ihastuvat helpommin kuin toiset. Kavereiden kanssa on hyvä jutella avoimesti ihastumisesta, ihastuminen kun ei välttämättä tarkoita mitään sen suurempaa kuin kiinnostumista toisesta ihmisestä.

    Voitte esimerkiksi sopia yhdessä kaverin kanssa, lähestyttekö ihastuksen kohdetta yhdessä vai ette ollenkaan. Jos et halua asiasta kavereillesi kertoa, voit kysyttäessä sanoa esimerkiksi että olet ihastunut, mutta et halua puhua asiasta sen enempää. Reilua olisi kuitenkin kertoa kavereille, jos päätät lähestyä ihastustasi ja heillä on sama ihastuksen kohde. Lisää vinkkejä ihastuksen lähestymiseen löytyy myös Nuortennetti.fi -sivustolta.

    Ihminen saattaa kiinnostua toisesta, vaikka seurustelisikin. Ihastuminen on kuitenkin eri asia kuin teot. Varattuun ihastuminen ei ole paha asia. Kannattaa kuitenkin miettiä, haluaako kertoa varatulle ihastuksen kohteelle omasta ihastumisesta. Vaikka olisi ihastunut, ei ihastumista tarvitse välttämättä viedä pidemmälle. Joskus on mukava ihailla ihastusta kauempaa ja olla esimerkiksi vain ystävä hänen kanssaan.

    Ihastuksen kohteisiin voi tutustua ystävänä ja tehdä tuttavuutta. Joskus ihastuminen saattaa olla vain kiinnostusta toista kohtaan ja muuttua lähemmän tutustumisen jälkeen ystävyydeksi. Lisätietoa ihastumisesta ja ihmissuhteista löydät täältä.

    Mukavaa kevään odotusta!

  • Jezu

   Luokallani on paljon poikia jotka ovat ehkä kiinnostuneet minusta, mutta en ole varma pilailevatko he vain minun kustannuksellani koska heillä on tylsää. Tänään yksi poika tönäisi minua ”vahingossa” ja pyyteli kovasti anteeksi. Ystäväni kertoi kuulleensa luokkalaisieni poikien puhuvan minusta. Hän ei kuullut alkua, mutta kuuli kun pojat sanoivat … kun mä olin vielä tyttö. Tää johtuu varmaan siitä että leikkasin joululomalla hiukset lyhyeks ja käytän mun isoveljen vanhoi vaatteita. En siks oikein pysty luottamaan mihinkään mitä muut sanoo tai tekee, Ku mulle valehdellaan koko ajan. Edellisessä viestissä kerroin että oon ihastunu kahteen mun kaverin ihastukseen. Se josta mä luulen ett se on kiinnostunu musta ees vähän siis se jolla on tyttöystävä on hakeutunu siihen mun lähelle ”vahingossa” esim luokkapiirissä tai liikuntatunnila ja nostanu mun pudonneita tavaroita. Se et se on tullu mun viereen istuu on aiheuttanu sellasii kommenttei et ”ai sä menit sitte Ton vieree”. Siit tulee vaan paha mieli ja ku en haluis et ketään aletaan kiusaa mun takii.
   Kun täs viestin alus sanoin et pojat on ehk kiinnostunu musta tai ainaki välillä tulee sellane olo, nii en oikei tiiä mun ajatukset on ihan sekasin, ku aina jostain kuuluu pilkkaamista ja ilkeit letkautuksii.
   En vieläkään oo hyvä puhuu ja en tiiä miten vihjaisin näist asioist mun kavereille ilman et ne alkaa härnää mua kun ajattelen tälläst.
   Mitä mun pitäs tehdä ku aina on joku kohteliaisuus eri tyypilt mut sitte seuraavana päivänä kuulen vahingos et se pilkkaa mua sen kavereitten joukossa.
   Onko se mahdollista että ne vaan ei uskalla sanoo niitten kavereille et ne tykkää must vai onks se vaan pilailuu mun kustannuksella
   Täss tulee viel muutama pulma. Meiän luokal on mun tietääkseni ainaki kaks biseksuaalii nii ysetä mä tiiän et se tykkää must siis tyttö ja ku sanon tykkää nii mä tarkotan et haluis olla enemmän ku vaan kaveri, mut en tykkää siitä koska se kiusaa mun parasta kaverii ja sill ei oo kauheesti käytöstapoi. Mut mun toinen ihastus on ihastunu siihen tyttöö jaka on ihastunu muhun ja en haluu mitään hirveetä kolmiodraamaa nii mitä mun pitäs tehä tän asian kans.
   Ja sit viel viimenen on se et yks ykkösluokkalainen poika joka on aika söpö mut ei sillä tapaa söpö tuli tänää kysyy multa et voisinks olla sen tyttö ystävä ja siinä sitte yritin mahollisimman kauniisti sanoo et en oo kiinnostunu mut sanoin varmaa jotain väärin ku siinä paniikissa kavereitten vieres kauheen nolona siitä tilanteesta jotain sepitin. Ja arvatkaas mitä se mulle sano. Se sano mulle et h******n h**ra mä arvasin et sä oot tollanen k*sipää. Ku sulle kertoo aidoist tunteis nii sä vaa ingnooraat ne ja sanot ilkeesti. Nyt tiiän et sä et v***u oo sellane mitä kuvittelin.
   Mitä mä voisin sanoo sille ku se sai must ihan väärän kuvan.
   Ja sori et mull on rumaa kielen käyttöö.
   Ja kiitos etukäteen vastauksista.❤️

  • Ohjaaja Tuula

   Hei Jezu! Kiitos viestistäsi. Sinulla on monta ihmissuhteisiin liittyvää asiaa mielen päällä. Tämä PulmaKulma onkin hyvä paikka näitä pohtia, jos kavereiden kanssa tuntuu vaikealta jutella.

   Yksi pulmasi liittyy teidän luokan poikiin. Kerrot, että heidän käytöksensä on ristiriitaista. Toisaalta he osoittavat kiinnostusta ja toisaalta kuulet ikäviä kommentteja ja ilkeilyä. Sinun arvauksesi heidän käytöksensä syistä on ihan yhtä hyvä kuin minunkin. Kerrot, että ajatuksesi ovat ihan sekaisin ja niin voivat olla heidänkin. Voi olla parasta jättää heidän touhunsa omaan arvoonsa ja keskittyä viettämään aikaa omien ystäviesi kanssa, sellaisten, joiden käytöksen syitä ei tarvitse arvailla. Toisten ilkeitä kommentteja ja pilkkaa ei kuitenkaan tarvitse sietää. Voisitte ystäviesi kanssa yhdessä puuttua poikien huonoon käytökseen tai pyytää apua esimerkiksi koulunkäynninavustajalta tai opettajalta.

   Kerrot erityisesti yhdestä pojasta, johon olet ihastunut ja jonka epäilet olevan ihastunut myös sinuun. Kerrot myös, että hänellä on tyttöystävä. Poika hakeutuu lähellesi ja hän on saanut siitä ikäviä  kommentteja. Sinä et ole vastuussa hänen toimintansa seurauksista. On typerää kiusata sen takia, että istuu jonkun viereen tai juttelee jonkun kanssa. Kiusaajat ja ikävien kommenttien heittelijät toimivat väärin, et sinä tai vieressäsi istuva poika. Voihan olla, että hän pitää sinua hyvänä tyyppinä, vaikka ei olisikaan ihastunut sinuun ja haluaa siksi olla seurassasi.

   Pohdit myös kiperää tilannetta sinuun ihastuneen tytön, häneen ihastuneen pojan ja oman ihastuksesi, joka sattuu olemaan sama poika, välillä. Jos tyttö on todella ihastunut sinuun, voi olla, että hän on mustasukkainen parhaasta kaveristasi ja siksi kiusaa häntä. Oli kiusaamisen syy mikä tahansa, se ei ole koskaan oikein. Jos saat kerättyä rohkeutesi, voisit mennä juttelemaan hänelle ja kertoa, että et halua olla hänen kaverinsa, koska hän kiusaa. Jospa se saisi hänet ymmärtämään, että käyttäytyy väärin. Tälle ihastuskuviolle et oikeastaan voi mitään muuta kuin olla rehellinen. Kerro tytölle tilaisuuden tullen, että et ole kiinnostunut hänestä muuta kuin kaverina ja sitäkin vain siinä tapauksessa, että hän lopettaa ystäväsi kiusaamisen.

   Tilanne sinuun ihastuneen ekaluokkalaisen kanssa kuulostaa kiusalliselta. Et ole tehnyt mitään väärää, hänen itsetuntonsa sai ehkä kolauksen ja siksi hän puhui niin rumasti sinulle. Hänen kielenkäyttönsä oli kyllä ihan karmeaa. Teit ihan oikein, kun yritit sanoa hänelle sievästi, että et ole kiinnostunut hänestä.  Toisen tunteita ei kannatakaan koskaan vähätellä, vaikka ekaluokkalaisen ihastuminen voi vähän hassulta tuntuakin.

   Monenlaiset ihmissuhdekuviot kuuluvat nuoruuteen ja usein ne aiheuttavat hämmennystä ja pään vaivaa. Valmiita vastauksia ei oikein ole, mutta yleensä asiat kääntyvät parhain päin, kun on rehellinen itselleen ja muille, on ystävällinen ja puolustaa itseään ja muita, kun huomaa huonoa käytöstä tai kiusaamista.

   Aurinkoista päivää sinulle!

  • 🤔

   Hei haluun kysyy vaan et tiiättekö miten helposti tytöt käyttää poikia hyväksi ilman että pojat huomaa mitään🤔

   • 🤔

    En tiiä liittyykö tuo mitenkään tänne aiheeseen😅 mut halusin vaan kysyy

    • Ohjaaja Tuula

     Hei!

     Kysyt sellaista asiaa, johon ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta.

     Hyväksikäyttöä on monenlaista ja sitä esiintyy kaikenlaisissa suhteissa. Hyväksikäyttö voi olla esimerkiksi taloudellista, seksuaalista tai se voi liittyä esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin. Hyväksikäyttäjä voi olla niin tyttö, kuin poikakin.

     Hyväksikäyttäjä saa toisen ihmisen tekemään jotakin, josta vain hyväksikäyttäjä hyötyy. Voi käydä niin, että hyväksikäytetty ei huomaa tai ymmärrä tulevansa hyväksikäytetyksi. Voi olla myös, että vaikka hyväksikäytetty huomaisi tulevansa hyväksikäytetyksi, hän ei syystä tai toisesta pysty irrottautumaan tällaisesta epäterveestä ihmissuhteesta. Hyväksikäytetty voi esimerkiksi pitää yllä toivoa, että saisi jotakin vastavuoroisesti hyväksikäyttäjältä.  Se, miten helppoa jotakin on käyttää hyväksi riippuu paljon ihmisestä ja hyväksikäyttäjän ja hyväksikäytetyn välisestä suhteesta ja asemasta.

     Jos epäilee tulevansa hyväksikäytetyksi, kannattaa asiasta jutella jonkun luotettavan, ulkopuolisen ihmisen kanssa. Hyvä ystävä, sisarus, nuoriso-ohjaaja tai vaikkapa oma vanhempi voi olla tällainen ihminen. Ulkopuolinen osaa usein paremmin arvioida tilannetta ja tarvittaessa auttaa irrottautumaan epäterveestä ihmissuhteesta.

  • Miro 3 luokkalainen

   Olen poika ja olen ihastunut yhteen meidän luokan tyttöön ja olen siitä kertonut hänelle mutta katsotaan toisia silmiin ja hymyillään tietääkö kukkaan teistä että tykkääkö hän minusta. Kiitos etukäteen 🙂.

   • Ohjaaja Riina

    Moi Miro 3 luokkalainen!

    Kiva, että laitoit viestiä. Katseiden vaihtaminen ja hymyileminen ovat joskus merkkejä siitä, että on ihastunut tai vähintäänkin kiinnostunut toisesta. Tämä ei kuitenkaan päde aina. Kukaan ulkopuolinen ei pysty tietämään, tykkääkö mainitsemasi tyttö sinusta vai ei.

    Mukava kuulla, että olet itse kertonut omista tunteistasi tytölle. Nyt kun hän tietää ihastumisestasi, saattaa se rohkaista häntä puolestaan kertomaan sinulle, jos hänellä on tunteita sinua kohtaan. Halutessasi voit myös kysyä asiaa häneltä suoraan. Tytöllä itsellään on varmin tieto omista tunteistaan.

    Jos et halua kysyä ihastumisesta suoraan, voit esimerkiksi jutella tytön kanssa ihan tavallisista asioista ja kokeilla tutustua häneen entistä paremmin. Jos tyttö juttelee sinulle takaisin ja on halukas tutustumaan, on se todennäköisesti merkki siitä, että hän ainakin viihtyy seurassasi. Tunteet voi ottaa puheeksi sitten, kun se tuntuu itsestä sopivalta. Myös tutustumisen aikana ihastumisen tunteet voivat syttyä tai sammua, vahvistua tai lieventyä.

    Lisää tietoa saat Hyvä kysymys -palvelun tietosivulta. Voit myös lukea yllä olevia aiempia vastauksia aiheesta.

    Tsemppiä ja ihanaa kevättä sinulle!

  • Miro 3 luokkalainen

   Yks mun luokkalainen tyttö tykkäsi musta mutta hän suuttui mulle pystyykö aisian korjaa vielä pliis joku vastatkaa tähän

   • Ohjaaja Riina

    Hei taas Miro 3 luokkalainen!

    Hyvä, että laitoit vielä viestiä asiasta, joka sinua mietityttää. Mainitsemasi tyttö on siis tykännyt sinusta, mutta nyt hän on suuttunut sinulle. Pohdit, pystyykö asian vielä korjaamaan.

    Ihmissuhteet voivat välillä tuntua hankalilta ja vastoinkäymisiltä on mahdotonta välttyä. Yleensä kuitenkin riidat ja muut erimielisyydet on mahdollista selvittää puhumalla. Sinunkin tilanteessasi asia on mahdollista korjata, jos tyttö on halukas puhumaan siitä kanssasi.

    Voi hyvin olla mahdollista, että tyttö edelleen tykkää sinusta, vaikka hän onkin suuttunut sinulle. Kyseiset tunteet eivät siis automaattisesti sulje pois toisiaan.

    Kannustan sinua juttelemaan tytön kanssa tapahtuneesta. Jos jokin tekemisesi tai sanomisesi sai hänet suuttumaan, kannattaa asiaa pahoitella ja pyytää anteeksi. Voit kertoa, ettei sinun ollut tarkoitus suututtaa häntä ja että haluaisit teillä olevan taas hyvät välit. Voit myös kysyä hänen ajatuksiaan asiasta. Kysymällä ja kuuntelemalla osoitat, että välität.

    Suosittelen tutustumaan Nuortennetissä Hyvän riitelijän oppaaseen, josta löytyy neuvoja hankalien tilanteiden ratkaisemiseen erilaisissa ihmissuhteissa.

    Toivottavasti tilanteenne korjaantuu pian!

  • Alisa

   Hei muuten voiko tän mun oman viestin poistaa minkä laitoin siihen keskusteluun kun en halua et joku näkis tän.

   Kiitos

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Alisa.

    Aikaisempi kysymyksesi on poistettu. Voit lähettää meille kysymyksiä myös siten, että muut eivät näe kysymyksiäsi tai meidän vastauksia. Pulmakulman etusivulla voit laittaa rastin ruutuun: ”Haluan, että kysymys on yksityinen”. Lähetämme vastauksen silloin sinun sähköpostiisi. Pulmakulman etusivu

    Mukavaa kevättä!

  • Random poika

   Hei tässä ihmettelin miten kantaisi pyytää yhtä tyttöö treffeille kiitos etu käteen!!!!

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Random poika,

    Kiitos kivasta kysymyksestä!

    Treffeillä tarkoitetaan yleensä sellaista järjestettyä tapaamista, jonka aikana on tarkoitus tutustua toiseen ihmiseen. Treffeillä käydään perinteisesti esimerkiksi kahvilassa, elokuvissa tai ravintolassa. Treffeillä kuluu usein rahaa.

    Treffien sijaan voit pyytää sinua kiinnostavaa tyttöä esimerkiksi ulos leikkimään. Pihapelit, majojen rakentelu tai vaikkapa trampoliinilla hyppely ovat kivaa tekemistä. Yhteisen tekemisen lomassa voit tutustua tyttöön.

    Jos haluat järjestää enemmän treffien kaltaisen tapaamisen, voisit pyytää tyttöä vaikkapa jäätelölle. On kohteliasta, että treffeille pyytäjä tarjoaa jäätelöt, joten juttele asiasta kotona. Muista myös kertoa kotona, mihin olet menossa ja kenen kanssa.

    Paras tapa pyytää tyttöä ulos tai treffeille on kysyä häntä kasvotusten, esimerkiksi koulussa tai koulumatkalla. Jos tapaamisen ehdottaminen kasvotusten jännittää, voit lähettää hänelle myös viestin.  Yleensä ihmiset pitävät siitä, että heistä on kiinnostunut. Muista, että tyttö voi myös kieltäytyä tapaamisesta. Kieltäytyminen voi harmittaa, mutta siitä ei kannata loukkaantua.

    Onnea matkaan!

  • Bou

   Hyvää päivää onko järkeä miettiä rakkautta 9 vuotiaana

   • Ohjaaja Riina

    Hyvää päivää Bou!

    Kiva, että laitoit viestiä. Rakkaus on ihana asia. Se mietityttää varmasti kaikkia meitä, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Rakkautta on tosi ok miettiä 9-vuotiaana. Yhtä ok on, jos sitä ei mieti.

    Rakkautta on monenlaista. Se on erilaista riippuen siitä, ketä rakastaa: vanhempia, ystäviä, lemmikkiä, sukulaisia vai esimerkiksi kumppania. Ihminen voi rakastaa useita ihmisiä tai asioita yhtä aikaa.

    Rakkaus voidaan jakaa lähimmäisenrakkauteen ja romanttiseen rakkauteen. Monilla 9-vuotiailla on ihastuksia. Romanttisessa rakkaudessa ihastus voi muuttua rakastumiseksi. Romanttiset suhteet ja syvempi rakkaus tulevat ajankohtaisiksi kuitenkin vasta myöhemmällä iällä. Tässä ei ole mitään tiettyä ikää, vaan se vaihtelee paljon. Kiirehtiminen ei kannata.

    Jos rakkaudesta herää kysymyksiä, huolia tai muita pohdintoja, on niitä silloin järkevämpää miettiä, kuin työntää pois mielestä. Yksin ei tarvitse pohtia, vaan rakkaudesta voi jutella esimerkiksi jonkun perheenjäsenen tai nuorisotyöntekijän kanssa. Myös täällä Pulmakulmassa voit kysyä lisää ja me ohjaajat vastaamme.

    Lue lisää rakkaudesta Hyvä kysymys -palvelun sivuilla.

    Ihanaa kevättä sinulle!

  • Poika kaks

   Hei olen poika ja oon tykänny tytöstä jo ykkösestä asti mutta aika moni tykkää hänestä aika moni tyttö tykkää musta mutta ovatko vaan jotkut muut pojat kateellisia että mä seurustelen meidän koulun kauneimman tyttön kanssa HEIPPA!!

  • Ohjaaja Reetta

   Hei Poika kaks!

   Samaan ihmiseen ihastuminen on tavallista. Oma ihastuksen kohde ei aina tunne samoin kuin itse. Tällaiset tilanteet tuntuvat ikäviltä, mutta niistä pääsee yli. Pettymykset ovat osa elämää. Niitä on hyvä opetella käsittelemään jo nuorena. Ihastumisen kanssa ei välttämättä tarvitse edetä. Omaa ihastuksen kohdetta voi ihailla kaukaa ja haaveilla. Seurustellessakin saattaa ihastua toiseen. Joku toinen saattaa myös ihastua sinuun, vaikka sinulla onkin tyttöystävä. Tärkeintä on kuunnella omia tunteita: onko tyttöystävä se kenen kanssa haluat olla, vai ovatko tunteesi vahvemmat jotain toista kohtaan? Lisätietoa ihastumisesta toiseen, vaikka seurustelee, voit lukea Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta.

   Mukava kuulla, että olet jo pitkään tykännyt samasta tytöstä. Oletan, että samainen tyttö on nyt tyttöystäväsi. Asia ei käy suoraan ilmi viestistäsi. Jos kateelliset pojat ovat ystäviäsi voi olla, että he ovat kateellisia enemmän siitä, että vietät paljon aikaa tyttöystäväsi kanssa. Seurustellessa käy usein niin, että ystävien kanssa vietetty aika jää vähemmälle. Lisätietoa kavereista ja ystävyydestä voit lukea täältä.

   Voisitko kysyä pojilta, mistä he ovat kateellisia? Jos he tosiaan ovat kateellisia siitä, että seurustelet koulunne kauneimman tytön kanssa, sinä et asiaan voi vaikuttaa. Jos he taas ovat kateellisia siitä, että vietät aikaa tyttöystäväsi kanssa, voisit sopia tyttöystäväsi kanssa, että vietätte välillä aikaa omien ystävienne kanssa. Seurustelu suhteessa kannattaa yhteisen ajan lisäksi huolehtia siitä, että molemmilla on myös omaa aikaa ja aikaa omille ystäville. Vinkkejä seurusteluun löydät täältä.

   Mukavaa kevättä!

  • poika_3

   Miten saada työn vaikutus

  • poika_3

   *tyttöön

   • Ohjaaja Tuula

    Hei poika_3!

    Kysyt, miten tehdä vaikutus tyttöön. Mitään erikoisia temppuja ei tarvita, jos haluaa toisen huomion. Nuortennetti.fi-sivulla annetaan vinkkejä, miten toisen huomion voi saada:

    • Uskalla olla oma itsesi ja toimia, kuten tuntuu parhaalta.
    • Katso silmiin ja hymyile. Voit osoittaa huomanneesi toisen. Ystävällisyyteen vastataan todennäköisesti ystävällisyydellä!
    • Toista voi moikata kadulla ja pyrkiä olemaan siellä, missä hänkin viihtyy.
    • Ihastuksen kanssa voi jutella ihan tavallisista asioista, kuten tv-ohjelmista tai musiikista.
    • Sosiaalisen median kautta voi olla helppo lähestyä toista.
    • Joskus kaverit voivat toimia sanansaattajina. Yleensä parhaan vaikutuksen tekee kuitenkin se, jos ihan itse rohkaistuu tekemään aloitteen.
    • Liian hyökkäävä lähestyminen ei tietenkään kannata, sillä maailman söpöin tyttö tai poika saattaa säikähtää. Muuten rakkauden kohteesta todennäköisesti tuntuu vain mukavalta, kun joku on kiinnostunut juuri hänestä. Ja itse voi nauttia tuosta mahtavan kutkuttavasta tunteesta!

    Muista, että vaikka tekisit mitä, et välttämättä tee vaikutusta tyttöön. Kannattaa kuitenkin yrittää! Parhaiten onnistut olemalla ystävällinen, juttelemalla ja olemalla kiinnostunut. Kiinnostusta voit osoittaa vaikka kysymällä tytön harrastuksista, lemmikeistä tai kesälomasuunnitelmista. Onnea matkaan!

  • Tyttö 1000

   Jotkut tytöt jakavat mun suhde salaisuuksia enkä ole myöskään kertonut mun suhde salaisuuksista miten se on mahdollista?

   • Ohjaaja Riina

    Hei Tyttö 1000!

    Kiitos kysymyksestäsi. Ikävää, että sinun suhdesalaisuuksiasi on jaettu. Koska et ole itse kertonut niistä, on siinä tapauksessa joku muu voinut kertoa niistä mainitsemillesi tytöille. Ketkä suhdesalaisuuksistasi tietävät? Olisiko suhdesalaisuuksiesi muut osapuolet voineet puhua tytöille?

    Ihmissuhteissa luottamus on tärkeä asia. Luottamukselliseen ihmissuhteeseen kuuluu, että salaisuuksia ei jaeta ulkopuolisille. Voit keskustella suhdesalaisuuksiesi osapuolten kesken siitä, miten tytöt ovat voineet kuulla salaisuuksistanne. On myös hyvä keskustella, mitä suhteestanne on ok kertoa muille ja mitä ei.

    On väärin ja epäreilua, että suhdeasioitasi jaetaan ilman lupaasi. Jos pystyt, ota asia puheeksi kyseisten tyttöjen kanssa ja kerro, miltä heidän toimintansa sinusta tuntuu. Pyydä heitä lopettamaan salaisuuksiesi jakaminen. Kenelläkään ei ole oikeutta jaella sinun henkilökohtaisia asioitasi.

    Jos keskustelu tyttöjen kanssa ei ole mielestäsi hyvä vaihtoehto tai se ei toimi, ota asia puheeksi jonkun aikuisen kanssa. Voit jutella esimerkiksi kotiväkesi ja/tai koulun ammattilaisten, kuten kuraattorin kanssa. Kuraattori osaa auttaa ihmissuhdeasioissa. Hänen kanssaan voitte yhdessä etsiä ratkaisua, miten tilanteeseen kannattaa puuttua. Keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia eli hän ei kerro niistä muille.

    Saat tukea rakentavaan keskusteluun ja ristiriitojen selvittelyyn NuortenOulu.fi-palvelun Ihmissuhteet ja seurustelu -tietosivun Sosiaaliset taidot -välilehdeltä.

    Tsemppiä ja kaikkea hyvää sinulle!

  • Ziina

   Hei olen ziina! Olen ihastunut yhteen poikaan ja hän tietää että olen ihastunut häneen kun kaverini kerto! Hän joskus hymyilee ja kattoo mua ja olen kerran sanonut hänelle moi ja hän nyökkäsi mulle mut ei uskaltanut puhua mulle. Hänellä on tyttöystävä, joka teki mulle pahan mielen, mutta silti rakastin häntä. Hän aina lauloi mun eessä ja sen kaverit aina kysyi multa sata kysymyksiä. Tänään hän vaihtaa koulua ja mua itkettää ja tuli maseennus 😭😭😭💔 en halua unohtaa sitä

   • Ohjaaja Hanna

    Hei Ziina!

    Ihastuminen on ihana ja jännittävä asia, mutta siihen voi usein liittyä vaikeitakin tunteita. Kerrot, että olet ihastunut tuntemaasi poikaan ja sinua surettaa se, että hän vaihtoi koulua. Sinua myös harmittaa se, että ihastuksellasi on jo tyttöystävä. Tunteesi ovat täysin normaaleja ja ymmärrettäviä. Olosi on varmasti kurja, jolloin itkeminen ja alakuloisuus ovat tavallisia reaktioita.

    Ihastumisen tunne voi olla todella voimakas, eikä ihastuksensa kohdetta voi aina valita. Varattuun ihastuminen ei ole vaarallista, mutta tällaisessa tilanteessa kannattaa miettiä, haluaako asiaa yrittää viedä eteenpäin. Kerrotkin, että ihastuksesi tietää jo, että olet häneen ihastunut. On hyvä varautua siihen, että ihastus haluaa jatkaa seurustelua tyttöystävänsä kanssa. Joskus itsellekin voi riittää, että ihastusta ihailee etäältä tai tutustuu tähän ystävänä. Ihastuminen voi joskus olla kiinnostusta toista kohtaan ja tarkemman tutustumisen jälkeen muotoutua ystävyydeksi.

    Mainitset viestissäsi, ettet halua unohtaa ihastustasi koulun vaihtamisen jälkeen, eikä sinun tarvitsekaan. Ihastukset ovat usein tärkeitä ihmisiä elämässä ja tunteista yli pääseminen voi viedä aikaa. Voit muistella ihastustasi itseksesi tai keskustella tunteistasi kaverin tai perheenjäsenen kanssa. Vaikka ette ole enää samassa koulussa, se ei tarkoita ettetkö voisi vielä jutella hänelle. Jos haluat ja sinun on mahdollista, voit myös olla poikaan yhteydessä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai tekstiviestillä ja vaikkapa kysellä hänen kuulumisiaan.

    Muista, etteivät tilanteen herättämät vaikeat tunteet ole ikuisia, vaan ajan kanssa tilanne alkaa varmasti tuntua helpommalta! Kaikkea hyvää sinulle ja ihanaa kesäloman odotusta! 🙂

    Vastauksen on laatinut kesäharjoittelija Suvi.

    • Ziina

     Hei! Tämä ei liity siihen ”tykkääkö se musta”, mutta haluaisin kysyä kun äsken tossa sanoinki, että mä olen ihastunut nii, voinko kertoa opelle minun ihastuksesta? Haluaisin vain tietää.

    • Ohjaaja Hanna

     Hei Ziina! Voit kertoa opellesi ihastuksestasi. Opettajasi on varmasti kiinnostunut voinnistasi ja haluaa kuulla asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä. On hienoa, että opettajasi tuntuu sinulle ihmiseltä, jolle haluat kertoa asioistasi. Opettajan tulisikin olla oppilaille turvallinen aikuinen, jolle voi jakaa elämän iloja ja suruja. Hän voi antaa sinulle tukea tilanteeseesi ja ehkä tarjota myös uusia näkökulmia. Mukavaa päivää sinulle!

    • Ziina

     Kiitoksia paljon

    • Ziina

     Kiitoksia paljon

  • Moi

   Kerroin vähän aikaa sitten ihastukselleni että tykkään hänestä, ja hän suhtautui tosi kivasti. En kuitenkaan tiedä miten voisin saada vastauksen häneltä siihen, että tyykkääkö hän minusta. Ja siis tämä kaikki tapahtui viestitse. Mitä voisin kysyä häneltä viestillä tietääkseni?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Moi!

    Hienoa, on rohkea teko kertoa ihastukselle omista tunteista!  Kiva kuulla, että ihastuksesi suhtautui asiaan kivasti. Pohdit viestissäsi, miten voisit kysyä ihastukseltasi, tykkääkö hän sinusta.

    Ihastumisen merkkejä voi olla helpompi tarkkailla kasvokkain. Merkkejä saattavat olla esimerkiksi hymyily, pitkät katsekontaktit ja se, että hän hakeutuu seuraasi. Viestitellessä tällaisia merkkejä ei luonnollisesti pysty havaitsemaan, mutta esimerkiksi keskustelujen aloittaminen ja asioiden kyseleminen voivat viestiä, että hän on kiinnostunut tutustumaan sinuun.

    Viestillä asian kysyminen voi tosiaan tuntua helpommalta kuin kasvotusten. Voit jatkaa tutustumista viestittelemällä tavallisista asioista ja tarkkailla, mihin suuntaan keskustelut etenevät. Varman vastauksen saat vain kysymällä asiaa ihastukseltasi. Tilanne voi tuntua todella jännittävältä. Voit viestittelyn lomassa vaikkapa kysyä, mitä hän ajattelee sinusta. Voit ottaa asian puheeksi esimerkiksi muistuttamalla häntä siitä, kun kerroit omista tunteistasi ja kysyä, tunteeko hän samoin sinua kohtaan. On monia mahdollisia tapoja kysyä asiaa, ja kannattaakin pohtia itsellesi luontevin tapa.

    Voit lukea lisää muun muassa ihastukseen tutustumisesta Tietoa nuorille -osioista.

    Mukavaa kesää sinulle! 🙂

    Vastaus on laadittu yhdessä kesätyöharjoittelija Suvin kanssa.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä