Idealamppu ja teksti #NäinVoiVaikuttaa

Näin voi vaikuttaa

Nuoret voivat vaikuttaa moniin asioihin erilaisilla tavoilla. Tälle sivulle on koottu vinkkejä erilaisista vaikut­ta­mis­tavoista ja –paikoista, joista jokainen voi löytää itselleen sopivan ja luontevan tavan vaikuttaa.

Näin voit vaikuttaa

 • Voit kirjoittaa mielipidekirjoituksen lehteen. Lehti voi olla esim. valtakunnallinen tai paikallislehti tai myös oman koulusi tai asuinalueesi oma julkaisu. Voit kirjoittaa mielipidekirjoituksen myös some- tai muuhun digijulkaisuun.
 • Somessa: Tykkää, jaa tai kommentoi. Sosiaalisessa mediassa helpoin tapa osallistua on tykätä jonkun toisen julkaisusta. Jos haluaa asialle enemmän näkyvyyttä, voi jakaa sen kavereille tai jollekin ryhmälle omien kommenttien saattelemana. Jakamisella voi pyrkiä lisäämään muiden tietoisuutta asiasta tai siksi, että se herätti itsessä tunteita. Muistathan kuitenkin aina perustella näkökantasi ja tarkistaa faktat. 
 • Kirjoita kantaaottava laulu tai runo. Jos haluat, voit julkaista sen myös somessa tai muussa mediassa.
 • Voit osallistua koulusi oppilas- tai opiskelijakuntatoimintaan. Kysy opettajaltasi, miten sinä voisit liittyä oman koulusi toimintaan.
 • Voit hakea mukaan nuorisovaltuuston toimintaan. Oulussa nuorisovaltuuston toimintakausi on kaksivuotinen.
 • Voit äänestää nuorisovaaleissa, joilla valitaan kuntasi nuorisovaltuusto.
 • Monissa seurakunnissa toimii nuorten vaikuttajaryhmä, joka esimerkiksi kehittää seurakunnan toimintaa.
 • Vaikuttamista on myös kansalaistoiminta sinua kiinnostavissa ja arvojasi vastaavissa järjestöissä ja yhdistyksissä.
 • Voit vaikuttaa myös oman harrastuksesi kautta. Tuo mielipiteesi esille ja osallistu harrastuksesi toimintaan myös esim. talkoissa tai kokouksissa.
 • Osallistuminen alueelliseen toimintaan, esimerkiksi oman asuinalueesi tai kaupunginosan alueella järjestettävään asukasiltaan tai muuhun toimintaan.
 • inun omat valintasi kuluttajana sekä ostoboikotit ovat vaikuttamista. Mitä, millaisia, ja mistä ostat tavaroita, vaatteita tai palveluja. Ostoboikotti tarkoittaa sitä, että kieltäydyt ostamasta tiettyä tuotetta tai käyttämästä jotakin tiettyä palvelua esimerkiksi eettisistä syistä.
 • Mielenosoitukseen osallistuminen tai sen järjestäminen on vaikuttamista.
 • Nosta epäkohtia esiin sosiaalisen median kautta. Mieti etukäteen, miten asian saa kerrottua rakentavasti.
 • Voit pyrkiä vaikuttamaan päättäjiin joko suoraan tapaamalla heitä tai lähettämällä heille sähköpostia. Voit seurata heidän some-tilejään ja olla myös niiden kautta yhteydessä.
 • Vetoomus on asiakirja, jolla pyritään vetoamaan johonkuhun tai joihinkin. 
 • Äänestäminen eri vaaleissa. Usein äänestämiseen vaaditaan täysi-ikäisyys, kuten esimerkiksi kuntavaalit tai presidentinvaalit. Esimerkiksi nuorisovaaleissa kuitenkin myös nuoret alle 18-v. voivat äänestää.
 • Voit tehdä aloitteen. Tavallisen kuntalaisaloitteen tehdäksesi sinun tulee olla jäsen kunnassa, jolle teet aloitteen. Myös alle 18-vuotiaat voivat tehdä kuntalaisaloitteen. Lisäksi muut kunnan jäsenet kuin asukkaat voivat tehdä kunnalle aloitteita. Kunnan jäseniä ovat asukkaiden lisäksi ne, jotka hallitsevat tai omistavat kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Kunnan jäseniä ovat myös yhteisöt, laitokset ja säätiöt, joiden kotipaikka sijaitsee kunnassa.
 • Tässä listassa on varmasti vain osa tavoista vaikuttaa. Mitä muuta tähän voisi lisätä? Voit vinkata niistä meille vaikka Nuorten Oulun idealaatikon kautta.
Idealamppu ja teksti #NäinVoiVaikuttaa

Lukuvinkki: Näin voi vaikuttaa -oppaaseen on koottu erilaisia tapoja vaikuttaa. Oppaan voit lukea tai ladata itsellesi linkin kautta: Näin voi vaikuttaa -opas (pdf).

Osallistu ja vaikuta Oulussa

Alueelliset lasten ja nuorten osalli­suus­ryhmät

Oulun kaikilla suuralueilla toimii lasten ja nuorten osallisuusryhmä, joka tuo heidän äänensä kuuluville alueen asioissa. Osallisuusryhmässä on edustus alueen kouluista sekä nuorisotilalta. 

Lue lisää alueellisista osallisuusryhmistä

Oulun nuoriso­val­tuusto ONE 

ONE on nuorista koostuva Oulun nuorisovaltuusto, joka toiminnallaan pyrkii ajamaan jokaisen oululaisen ja Oulussa opiskelevan nuoren hyvinvointia kaupungin päätöksenteossa. Nuorisovaltuusto edistää ja kehittää nuorison (alle 29-vuotiaiden) asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia sidonnaisuuksia. Nuorisovaltuuston jäsenet valitaan nuorisovaaleilla joka toinen vuosi. 

Lue lisää Oulun nuorisovaltuustosta.

Oulun nuoriso­vaalit

Oulun nuorisovaltuusto ONEn jäsenet valitaan nuorisovaaleilla joka toinen vuosi. .  

Lue lisää nuorisovaaleista.

Lasten ja nuorten kaupun­ki­kokous

Kaupunkikokouksessa lapset ja nuoret kokoontuvat päättämään yhdessä kouluilla, oppilaskunnan hallituksissa ja osallisuusryhmissä mietittyjä parannus- ja kehittämisehdotuksia. Kaupunkikokouksella on jaettavana määräraha parhaimmille ideoille.

Lue lisää kaupunkikokouksista.

Nuorten foorumi

Nuorille suunnatun vaikuttamisteemaisen tapahtuman kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Tapahtuman tavoitteena on saada nuoria ja nuorten parissa toimivia toimijoita, kuten järjestöjä, puolueita, kaupungin eri toimialoja tai nuorten mielipiteestä kiinnostuneita tahoja kohtamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia. 

Lue lisää Nuorten foorumista.

Oppilaskunta- ja opiske­li­ja­kun­ta­foorumit

Oppilaskuntafoorumeissa oppilaskunnan hallituksen ohjaavat opettajat ja oppilaat kokoontuvat kuulemaan asiantuntijoilta, mitä Oulussa parhaillaan tapahtuu lasten ja nuorten osallisuuden saralla.

Lue lisää oppilaskuntafoorumeista. (ouka.fi)

Osallistu ja vaikuta Oulun kaupungissa

Oulussa tavoitteena on, että kaikki kokevat tulevansa kuulluiksi ja ymmärretyiksi ja kaikilla on samat mahdollisuudet toimia, osallistua ja vaikuttaa asuinalueellaan sekä koko kaupungissa. Täysi-ikäisenä voi vaikuttaa kaupungin asioihin äänestämällä joka neljäs vuosi järjestettävissä kunnallisvaaleissa. Lisäksi on monia muita osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, sekä täysi-ikäisille että alle 18-vuotiaille nuorille. 

Lue lisää osallistumisen ja vaikuttaminen mahdollisuuksista Oulun kaupungissa! (ouka.fi)

Ev.-lut. seurakuntien nuorten vaikut­ta­ja­ryhmät

Eri seurakunnissa on nuorille erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Ryhmät on koottu seurakunnan toiminnassa mukana olevista nuorista, jotka haluavat olla vaikuttamassa seurakunnan toimintaan. Ole yhteydessä oman seurakuntasi nuorisotyönohjaajiin ja kysy toiminnasta.

Valtakun­nal­lisesti

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. 

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. on nuorten osallisuuden puolestapuhuja. Järjestö toimii Suomen nuorisovaltuustojen ja muiden vastaavien nuorten vaikuttajaryhmien edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. Nuva ry. edistää nuorisovaltuustojen asemaa ja parantaa nuorten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. 

Lue lisää Suomen Nuorisovaltuustojen Liittosta. (nuva.fi)

Nuorten parlamentti

Nuorten parlamentti on tarkoitettu kaikille peruskoulun yläluokkien oppilaille. Toimintaan osallistutaan ensisijaisesti koulun kerhona, oppilaskuntana tai muuna aikuisen ohjaamana ryhmänä.

Lue lisää nuorten parlamentista. (opinkirjo.fi)

Osallisuuspolkuun on koottu kouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille Oulun kaupungin tarjoamia erilaisia tapoja ja paikkoja osallistua ja vaikuttaa. Osallisuuspolun videot on koottu ikäryhmittäin. Tässä osallisuuspolussa on vinkkejä vaikuttamismahdollisuuksista pääosin nuorisopalveluiden toiminnassa ja perusopetuksessa.

Klikkaa videot auki kuvasta, niin tiedät, mistä on kyse!

7-12-vuotiaat

Tiesitkö, että nuokkarilla kävijät voivat vaikuttaa toiminnan sisältöihin? Koulussakin voit vaikuttaa esimerkiksi oppilaskunnan ja erilaisten ryhmien kautta. Tänne on koottu alakouluikäisille erilaisia paikkoja, joissa pääset vaikuttamaan.
Hyppää sisään!

13-17-vuotiaat

Yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille on paljon erilaisia mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia löydät muun muassa nuorisotiloilta, kouluilta tai nuorisovaltuustosta. Klikkaa itsesi sisälle ja katso, mitä tälle ikäryhmälle on tarjolla.

18-v. +

Täysi-ikäisille nuorille ja nuorille aikuisille on erilaisia mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa myös kaupungin toiminnoissa ja niiden avulla. Olisitko sinä itse kiinnostunut järjestämään toimintaa muille nuorille tai ideoimaan kaupungin palveluita? Tutustu eri mahdollisuuksiin täällä!

Kaikenikäisille

Kaupunki tarjoaa lapsille ja nuorille erilaisia vaikuttamisen paikkoja. Osa on kohdennettu eri ikäryhmille, mutta osa niistä ei katso ikää eli ne on tarkoitettu monen ikäisille. Kurkkaa vinkit täältä!