Kaksi nuorta henkilöä kävelee puistossa.

Pulmakulma: Ihmissuhteet ja seurustelu

Raskaus epäily

18v nuori

Moikka. Minä unohdin hakea apteekista E pillerit ja mun poikaystävä ei käyttäny kortsua ja laukes mun sisään monta kertaa tänä aikana kun pillereitä ei ollu ja pillereitä ei ole ollu kuukauteen

  • Ohjaaja Hanna

   Hei 18v nuori!
   Kerroit tilanteesta, jossa ehkäisy on jäänyt pois. Oletko puhunut ehkäisystä poikaystäväsi kanssa yhdessä? Tietääkö poikaystävä, ettei ehkäisy ole ollut käytössä? Ehkäisyn käyttö on parisuhteessa yhteinen asia ja molempien vastuulla. Raskauden ehkäisyä olisi tärkeää ylläpitää, jotta ehkäisy todella tehoaisi. Kerroit, että se on jäänyt kuukauden ajaksi tauolle. Tässä tilanteessa jälkiehkäisy ei enää auta, sillä se olisi otettava mielellään 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä. Osan jälkiehkäisyvalmisteista voi ottaa 72 tunnin sisällä. Tästä syystä suosittelen tekemään raskaustestin.

   Mahdollinen raskaus on iso asia, ja vaihtoehtoja kannattaa miettiä oman elämäntilanteen mukaan yhdessä poikaystävän kanssa. Jos epäilet olevasi raskaana, sinun kannattaa tehdä raskaustesti. Testin voi ostaa tavallisesta ruokakaupasta. Jos vastaus on positiivinen, sinun kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan. Oulun kaupungin yhteinen puhelinnumero on 08 558 44356.

   Voit lukea lisätietoa aiheeseen liittyen Nuorten Oulu -sivustolta Seksi ja seksuaalisuus | Nuorten Oulu.

   Byströmin Ohjaamossa voit halutessasi käydä juttelemassa myös seksuaalineuvojan kanssa ehkäisyyn liittyvistä asioista. Voit olla meihin yhteydessä vastaamalla tähän viestiin, laittamalla sähköpostia (bystrom(at)ouka.fi) tai soittamalla numeroon 0505992293. Tavoitat meidät myös Facebookista ja Instagramista @bystrominohjaamo.

   Oulussa toimii myös Tyttöjen talo, jonka palvelut ovat tarkoitettu 10-29 -vuotiaille. Heillä on myös seksuaalineuvontaa, johon voi varata ajan. Löydät lisätietoa ja yhteystiedot nettisivuilta (likka.fi).  Kesäaikana Tyttöjen talon toiminta on osittain tauolla. Tarkemmat ajankohdat löydät nettisivuilta.

   Korostan vielä, että ehkäisy on parisuhteessa molempien osapuolten vastuulla. Jatkossa ehkäisyn käytöstä olisi hyvä huolehtia yhdessä.

   Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Milla

  • 18v nuori

   Minulla piti alkaa kuukautiset 5.6 mutta ne eivät alkaneet eikä oo vieläkään alkanu

  • Ohjaaja Hanna

   Moi 18v nuori!

   Kerroit, että kuukautisesi eivät ole alkaneet kuukautiskierron mukaisesti. Koska kuukautisesi eivät ole alkaneet, tee raskaustesti viipymättä. Raskaustestejä voi ostaa tavallisista ruokakaupoista ja apteekista. Raskaustestistä ja sen tekemisestä löydät lisää tietoa täältä: Miten raskaustesti tehdään? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

   Mikäli raskaustesti on positiivinen, ota yhteyttä neuvolaan. Oulun neuvolan ajanvaraus numero on 08 558 44356

   Korostan vielä ehkäisyn käyttöä ja, että siitä huolehditaan yhdessä kumppanin kanssa.

   Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Milla

  • 18v Mila-Maria

   Moi,mä en tiedä miten aloittaa mut , minulla on ollut kuukautiset säännöllisesti 2 vuotta, olin suojaamattomassa seksissä poikaystäväni kanssa ja hän laukeaa sisälleni

   • Ohjaaja Hanna

    Hei Mila-Maria.

    Kerrot, että olette harrastaneet seksiä poikaystäväsi kanssa ilman ehkäisyä ja hän on lauennut sisääsi. Kerrot, myös että kuukautisesi ovat olleet säännölliset. Suosittelen sinulle raskaustestin tekemistä vaikka kuukautisesi tulisivatkin ajallaan. Joskus kuukautiset voivat tulla vaikka raskaus olisikin jo alkanut. Raskaustestejä voi ostaa apteekeista ja ihan tavallisista ruokakaupoista. Lue testin käyttöohjeet hyvin ja noudata niitä, kun teet testin. Näin tulos on mahdollisimman luotettava. Lue lisätietoa raskaustestin tekemisestä Hyvä kysymys -sivustolta (hyvakysymys.fi). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Jos raskaustesti tulos on positiivinen, juttele asiasta poikaystäväsi ja läheisesi kanssa. Jos haluat keskustella myös terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, voit elämäntilanteestasi riippuen ottaa yhteyttä joko opiskelijaterveydenhuoltoon tai hyvinvointikeskukseen. Myös neuvolaan kannattaa olla yhteydessä piakkoin, kun huomaa olevansa raskaana.

    Seurustelusuhteessa vastuu ehkäisystä huolehtimisesta on molemmilla. Puhukaa poikaystäväsi kanssa asiasta ja miettikää, mitä ehkäisyä käytätte jatkossa. Kondomi on oikein käytettynä luotettavin ehkäisyväline. Kannattaa myös miettiä, olisiko ehkäisypillerit tai jokin muu hormonaalinen ehkäisy teille hyvä vaihtoehto. Ehkäisyä käyttämällä voitte nauttia seksistä ilman pelkoa ei toivotusta raskaudesta.

    Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin.

    Laitan tähän loppuun vielä linkin neuvoloiden yhteystietoihin.
    Oulun kaupungin neuvola- ja perhepalvelut (ouka.fi) (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

     

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä