Nuoria istumassa Rotuaarin Lavalla

Nuorten foorumi

Nuorten foorumi on paikka, jossa sinä pääset vaikuttamaan!

Huom! Seuraamme tarkasti koronapandemiatilannetta ja siihen liittyviä rajoituksia ja ohjeita. Toteutamme tapahtuman, mikäli voimme tehdä sen turvallisesti. Ilmoitamme tapahtumaan liittyvistä muutoksista tällä sivulla.

Nuorille suunnattu vaikuttamiseen keskittyvä tapahtuma Nuorten foorumi on ollut koronapandemian vuoksi tauolla. Mikäli pandemian kehitys parempaan sallii, tapahtuma järjestetään 19.10.2021 klo 11.30 – 15.30 Ouluhallissa

Tapahtuman kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Nuorten foorumissa mm. erilaiset järjestöt, yhdistykset, kaupungin eri toimijat ja puolueet kohtaavat, verkostoituvat ja vaihtavat ajatuksia nuorten kanssa.

Nuorten foorumissa on eri tahojen pisteitä, joissa sinä pääset osallistumaan heidän toimintaansa monella eri tavalla. Jollakin pisteellä pyydetään sinun mielipidettäsi johonkin asiaan, jollakin taas voit päästä merkkaamaan karttaan sinulle tärkeän paikan ja kertomaan, miten sitä voisi kehittää. Voi olla, että pääset mukaan jonkun järjestön toimintaan tai voit kierrellä alueella ja kuunnella esittelyitä. Vuosittain järjestettävässä tapahtumassa on mukana eri toimijoita aina ajankohtaisin osallistumis- ja vaikuttamiskeinoin. Voit osallistua myös erilaisiin työpajoihin.

Tapahtumassa järjestetään myös kaksi erilaista paneelikeskustelua, jossa nuoret ja aikuiset tasavertaisina keskustelevat ajankohtaisista aiheista. Istahdapa hetkeksi kuuntelemaan keskustelua! Tarkka ohjelma julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Tule mukaan. Täällä pääset vaikuttamaan!

Järjestö- ym. nuorten parissa toimijat!

Teillä on juuri nyt mahdollisuus ilmoittautua mukaan Nuorten foorumiin esittelijäksi. Tapahtuman esittelypaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan 28.9. mennessä sähköpostilla . Annan mielelläni lisätietoja, parhaiten minut tavoittaa sähköpostilla.

Oulun kaupungin perusopetus- ja nuorisopalveluiden järjestämät osallisuustapahtumat muodostavat nuorten vaikuttajapäivät -kokonaisuuden, jonka yksi tapahtumista on Nuorten foorumi.

Nuorten foorumi 2020

Vuonna 2020 Nuorten foorumia ei voitu järjestää aikaisempien vuosien tapaan vallitsevan korona-tilanteen vuoksi.

Nuorten foorumin tilalla järjestettiin kaupunkisuunnistustyyppinen peli Seppo.io -mobiilisovelluksella. Peliä pelattiin 29.10.2020 ja se oli suunnattu yläkoululaisille. Pelin teemana oli nuorten osallisuus ja vaikuttaminen. 

Pelissä oli erilaisia tehtäviä osallisuuteen ja vaikuttamiseen liittyen, joita suoritetiin joukkueina. Parhaiten pelissä suoriutunut joukkue palkittiin elokuvalipuilla. Lisäksi jaettiin tsemppipalkintoja. 

Nuorten foorumi 2019

Nuorten vaikuttajapäivät saivat 2019 uuden nimen: Nuorten foorumi. Tapahtuma järjestettiin kuudetta kertaa Oulun kaupungintalolla tiistaina 15.10.2019 klo 10–14.

Nuorille tarkoitettujen avoimien ovien kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Tapahtuman tavoitteena on saada nuoria ja nuorten parissa toimivia toimijoita, kuten järjestöjä, puolueita, kaupungin eri toimialoja tai nuorten mielipiteestä kiinnostuneita tahoja kohtamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia.
 

Ohjelma kaupun­gin­talolla

10.00   
Avoimet ovet avataan

Kaupungintalon 2. kerroksen juhlasalissa on eri toimijoiden ständit koko avoimien ovien ajan. 1. kerroksen neuvotteluhuoneissa voi vierailla non-stop työpajoissa, vaikuttavuushuvipuistossa

10.10 – 10.55
Paneelikeskustelu valtuustosalissa: Nuorten ja ikäihmisten kohtaaminen

10.30 – 11.00 
Tubettaja naaG – fanitapaaminen juhlasalin lämpiössä

11.00 – 11.25 
Valtuustoinfo 1 valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Eeva-Maria Parkkinen

11.30 – 11.45 
Lasten ja nuorten alueellisten osallisuusryhmien lausuntotyöpajojen tuotoksia esitellään valtuustosalissa

11.45 – 12.00 
Puheenvuoro Janne Naakka ”naaG”, valtuustosalissa

12.00 – 12.30
Oulu oivaltaa – tilaisuuden streamaus Valkeasta (palkintojenjako), valtuustosalissa

11.55 – 13.30 
Oulu oivaltaa -tilaisuuden streamaus Valkeasta (koko tilaisuus), yläkerran juhlasalin lämpiössä

12.35 – 13.20 
Paneelikeskustelu valtuustosalissa: Yksinäisyys

13.00 – 13.30 
Tubettaja naaG – fanitapaaminen juhlasalin lämpiössä

13.25 – 13.45 
Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston pj. Juha Hänninen

14.00 Tapahtuma päättyy                  


Paneeli­kes­kustelu

Keskustelut järjestettiin valtuustosalissa. Tapahtumassa järjestettiin kaksi eri aiheista paneelikeskustelua (eri panelistit). Tarkoituksena on, että nuoret ja päättäjät kohtaavat saman pöydän ääressä, jossa keskustelun aiheena on joku ajankohtainen ilmiö. Keskustelun emäntinä toimivat sivistys- ja kultuuripalveluiden suunnittelija Susanna Hellstén ja nuorisopalveluiden palvelupäällikkö Riitta Veijola. Myös yleisössä olevat nuoret osallistettiin keskusteluun.
 

Valtuus­toinfot

Valtuustoinfot pidettiin valtuustosalissa. Kaupunginvaltuuston tai -hallituksen pj./jäsen kertoi infoissa, mitä valtuustossa tehdään ja mitä jäsenten toimenkuvaan kuuluu. Nuorilla oli myös mahdollisuus esittää kysymyksiä. Jokaisessa infossa oli esittelemässä 1-2 kaupunginvaltuuston tai -hallituksen jäsentä.
 

Järjestöjen/eri toimijoiden aktiivis­tändit yläkerrassa

Nuorten foorumiin osallistui nuorten parissa toimivia järjestöjä, puolueita sekä muita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita nuorten mielipiteistä. Avoimien ovien esittelypisteiden, ”aktiiviständien”, tarkoituksena on olla mahdollisimman osallistavia, toiminnallisia ja vuorovaikutteisia. Toimijat kertovat omilla pisteillään, miten nuoret pääsevät vaikuttamaan heidän toimintansa kautta.
 

Vaikut­ta­vuus­hu­vi­puisto, työpajoja

Avoimien ovien aikana järjestetttiin viisi työpajaa ensimmäisen kerroksen neuvotteluhuoneissa. Työpajat ovat saaneet nimen ”Vaikuttavuushuvipuisto”, koska aiheet niissä käsittelevät vaikuttamista ja päätöksentekoa. Työpajojen sisällöt on suunniteltu yhteiskuntaopin lehtorin ja osallisuuden kehittäjäopettajan yhteistyönä. Työpajat toteutetaan nuorten kanssa ja heidän suunnittelemallaan tavalla.

Oulu oivaltaa -tilaisuus Valkean kesäkadulla

Oulu oivaltaa -tilaisuus kauppakeskus Valkeassa kesäkadun esiintymislavalla klo 11.45–13.30.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Halusimme kertoa siitä lasten ja nuorten äänellä kaikille oululaisille. Siksi kutsuimme eri-ikäiset lapset ja nuoret mukaan Oulu oivaltaa -tutkimusmatkoille, joissa kotikaupunkimme on ollut mahdollista nähdä ja kokea uudesta näkökulmasta.

Tilaisuudessa jaettiin Oulu oivaltaa -palkinnot sekä kuultiin oululaisten ryhmien esityksiä. Tilaisuuden juonsi ”Oulun suurlähettiläs” Ernest Lawson ja Tarja Rönkkö. Oulu oivaltaa -tilaisuus järjesttiin osana Nuorten foorumia.

klo

11.45
Videostriimaus kaupungintalon tilaisuudesta: Oulussa on sydäntä sivistykselle – tubettaja Janne Naakka ”NaaG”

12.00
Oulu oivaltaa -tilaisuuden avaussanat, kulttuurijohtaja Samu Forsblom

12.05                 
Pohjankartanon 7. luokan esitys

n. 12.10            
Oulu oivaltaa -tutkimusmatkojen palkintojen jako, kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja Ernest ”Oulun suurlähettiläs” Lawson

Videokooste palkituista Oulu oivaltaa -töistä

Teuvo Pakkalan koulun neljän laulun laulukimara

Videotervehdys Child Friendly Cities Summitista Kölnistä

Oulun taidekoulun esitys

Rajakylän koulun musiikkiesitys

Improryhmä Oulu-opistolta

Nuorten vaikuttajapäivä 2018

Nuorten vaikuttajapäivä järjestettiin Oulun kaupungintalolla tiistaina 16.10.2018. Viidettä kertaa järjestetty tapahtumapäivä koostui kahdesta osasta, kutsuvieraille tarkoitetusta kaupunginjohtajan aamukahvitilaisuudesta ja lausuntotyöpajoista sekä avoimista ovista, jonne olivat tervetulleita nuoret ympäri Oulua.

Avoimet ovet

Tapahtuman avoimien ovien kohderyhmänä olivat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat.

Tapahtuman tavoitteena oli saada nuoria, nuorten parissa toimivia sekä järjestöjä kohtaamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia. Tapahtumaan sai tulla oppilaitosten kautta, mutta Nuorten vaikuttajapäivän avoimiin oviin oli vapaa pääsy kaikilla nuorilla.

Nuorten vaikuttajapäivätapahtumaan osallistui nuorten parissa toimivia järjestöjä, puolueita, kaupungin toimijoita, Oulun nuori lähettiläs (Young Ambassador of Oulu), lasten ja nuorten alueelliset osallisuusryhmät, nuorisovaltuusto ONE sekä muita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita nuorten mielipiteistä.

Tapahtumassa eri toimijat voivat esitellä toimintaansa. Avoimien ovien esittelypisteet, ”aktiiviständit”, olivat nuoria osallistavia, toiminnallisia ja vuorovaikutteisia. Tavoitteena pisteillä oli aktivoida nuoria vaikuttamaan tai ottamaan kantaa. Toimijat kertoivat omilla pisteillään, miten nuoret pääsevät vaikuttamaan eri asioihin juuri heidän toimintansa kautta tai nuoret pääsivät vaikuttamaan jo paikan päällä.

Valtuustosalissa pidettiin kaksi valtuustoinfoa, joissa kerrottiin työskentelystä kaupunginvaltuutettuna.

Aamukahvit ja työpajat

Nuorten Vaikuttajapäivät koostuu kahdesta osiosta, joka jakaa päivän kahteen eri tapahtumaan. Päivä alkaa kaupunginjohtajan ja osallisuusryhmien nuorten yhteisestä aamukahvitilaisuudesta, jossa nuoret keskustelevat kaupunginjohtajan kanssa ajankohtaisista asioista.

Aamupäivä on tarkoitettu kutsuvieraille, alueellisten osallisuusryhmien lapsille ja nuorille ohjaajineen.

Kahvitilaisuuden jälkeen siirryttiin työpajoihin, joissa käsiteltiin viime huhtikuussa Lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa eteenpäin äänestettyjä lausuntoesityksiä:

Yli-Iin osallisuusryhmä YO:n esitys ”Linja-autoliikennettä lisää Yli-Iihin”,

Oulun keskustan alueen osallisuusryhmä OKeVa:n ”Katutaidekilpailu” sekä

osallisuusryhmän VeTo:n ”Yläkoululaisille enemmän seminaareja ja mahdollisuuksia tutustua työelämään”.

Työpajoissa nuoret ja virkamiehet/asiantuntijat saatiin saman pöydän ääreen keskustelemaan siitä, kuinka asiat (lausuntoehdotukset) voidaan viedä käytännössä eteenpäin ja jos niitä ei voida toteuttaa, mitkä ovat perustelut.

Työpajoissa käydyt keskustelut – muistio (pdf)

Lue lisää huhtikuussa 2018 järjestetystä lasten ja nuorten kaupunkikokouksesta

Paneeli­kes­kustelu

Vaikuttajapäivän tapahtumassa nuoret ja päättäjät kävivät yhdessä keskustelua kiusaamisesta ja siitä, miten siihen suhtaudutaan ja miten siihen voisi puuttua. Paneelistit esittivät lupauksensa siihen, mitä kukin aikoo tehdä omalta osaltaan kiusaamisen vähentämiseksi. Aihe oli mielenkiintoinen ja yleisöä saapui paikalle runsaasti. Yleisössä olevilla nuorilla oli mahdollista esittää kysymyksiä keskustelijoille.

Vaikut­ta­vuus­hu­vi­puisto, non-stop-työpajoja

Vaikuttajapäivillä järjestettiin viisi työpajaa. Työpajat olivat osa Vaikuttavuushuvipuistoa ja ne toimivat non-stop-periaatteella. Vaikuttavuushuvipuisto on suunniteltu yhdessä historian ja yhteiskuntaopin lehtorin kanssa.

Päivän aikataulu

Klo

10.00  Avoimet ovet avataan, Info-piste alakerrassa

Järjestöjen/eri toimijoiden aktiiviständit yläkerran juhlasalissa

10.30 Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston vpj. Eeva-Maria Parkkinen

11.00 Aamupäivän työpajojen tuotokset esitellään valtuustosalissa

11-14 Vaikuttavuushuvipuisto, non-stop työpajoja (nvh 101, 111, 113, 114 ja 120)

12-13 Paneelikeskustelu nuorten ja päättäjien kesken valtuustosalissa, aihe: kiusaaminen

13.30 Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston vpj. Jukka Kolmonen

14.00 Tapahtuma päättyy

Alla on koostevideo Nuorten vaikuttajapäivästä Oulun kaupungintalolla 16.10.2018. Voit katsoa sen myös tästä linkistä: Koostevideo Nuorten vaikuttajapäivä-tapahtumasta 2018 (YouTube-video)

Nuorten vaikuttajapäivä Oulun kaupungintalolla 16.10.2018

Nuorten foorumi logo.