kaksi tyttöä pöydän ääressä.

Netti ja media

Netissä pätevät samat lait ja säännöt kuin muuallakin. Kun luot nettiin sisältöä, sinun pitää ottaa huomioon sen laillisuus sekä oma ja muiden ihmisten yksityisyys. Netissä ei voi käyttäytyä nimettömänäkään miten haluaa, vaan jokaista tulee kohdella tasavertaisesti ja kunnioittavasti.

Netistä löytämääsi materiaaliin kannattaa aina suhtautua kriittisesti. Ei siis kannata uskoa kaikkea lukemaansa ilman varmuutta tiedonlähteestä. Netissä on paljon vanhaa, harhaanjohtavaa ja vääristeltyä materiaalia. Toisen henkilön tekemän teoksen käyttäminen ja levittäminen ilman lupaa on laitonta. Esimerkiksi kirjoitukset, valokuvat ja videot ovat teoksia.

Oman koneen ja kännykän tietoturvasta ja suojauksista on hyvä huolehtia. Omat sivustot ja muut käyttäjätilit kannattaa suojata vahvoilla salasanoilla. Salasanoja ei kannata koskaan luovuttaa netin yhteisöpalveluissa, eikä kertoa omia henkilö- tai yhteystietoja ulkopuolisille henkilöille.

Päivitetty 16.10.2023

Lue tarkempaa tietoa:

Turvallinen netinkäyttö

Tietoturva alkaa laitteen käynnistämisestä.

Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Entä muut käyttämäsi ohjelmat? Millainen nettiyhteys sinulla on, entä käyttöjärjestelmä? Tuntemalla oman koneensa toiminnan estää parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien pääsyn.

Nettisivustojen tietoturvaan ja tietojen käyttämiseen on hyvä perehtyä kun siitä ilmoitetaan, sekä esimerkiksi silloin, kun täytät yhteystietoja erilaisiin lomakkeisiin. Suojattua yhteyttä kannattaa käyttää aina, kun hoitaa omia henkilökohtaisia asioitaan, kuten raha- ja pankkiasioita. Sivustoa ei kannata käyttää, jos sen turvallisuus epäilyttää vähääkään.

Kuva- ja viestintäpalveluissa, kuten Instagramissa, kannattaa julkaista vain sellaista materiaalia, joka ei loukkaa ketään tai aiheuta myöhemmin harmia.

Hyvä salasana sisältää numeroita ja kirjaimia, jotka eivät tarkoita mitään

Samaa salasanaa ei kannata käyttää eri palveluissa. Kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa ainakin muutaman kerran vuodessa. Salasanasi eivät kuulu kenellekään, eivät edes parhaalle kaverille.

On riskialtista antaa toisen kirjautua palveluihin lainatunnuksilla. Toisen henkilön tunnuksien luvaton käyttäminen on laiton tietomurto. Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi.

Nettituttuihin on hyvä suhtautua varauksella

Netissä on helppo valehdella tai vääristellä totuutta. Netissä voi helposti myös tekeytyä aivan eri henkilöksi ja vääristää omaa ikää, sukupuolta tai jopa ulkonäköä.

Kannattaa olla varovainen, mitä tietoja itsestään jakaa

Tarkkoja tietoja ei kannata jakaa profiileissaan. Tietoja ovat esimerkiksi osoite, puhelinnumero tai henkilötunnus. Omien nettiprofiilien yksityisasetuksiin kannattaa kiinnittää huomiota sekä säätää niitä mahdollisimman tiukaksi.

Statuspäivitysten ja kommenttien suhteen kannattaa olla varovainen. Juorut lähtevät helposti liikkeelle, jos itsestään paljastaa liikaa tai joku ymmärtää statuspäivityksen merkityksen väärin.

Päivitysten sisältöä kannattaa harkita, jos kaverilistalla on ihmisiä, joille itsestään ja omasta elämästään ei halua paljastaa kaikkea. Päivityksillä ei kannata myöskään paljastaa, milloin oma koti on tyhjillään, esimerkiksi matkustelujen ajan.

Kaikilla on oikeus loukkaamattomuuteen ja yksityisyyteen myös netissä. Netissä ja kuvapalveluissa ei saa jakaa materiaalia toisista ilman lupaa.

Kiusataanko sinua? Ahdisteleeko joku sinua? Epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi? Et tiedä miten toimia?



Päivitetty 16.10.2023

Materiaalin jakaminen ja tiedonhaku

Kaikki nettiin julkaistu materiaali voi päätyä koko maailman nähtäväksi.

Kuka tahansa voi kopioida kerran julkaistun kuvan tai tekstin omalle koneelleen ja levittää sitä edelleen. Toisen kuvan kopiointi ja eteenpäin levittäminen ei välttämättä koskaan päädy alkuperäisen lähettäjän tietoon, ja materiaali voi levitä netissä laajalle.

Kuvasta tunnistettavilta ihmisiltä pitää pyytää lupa, jotta kuvan voi julkaista. Epäilyttävät kuvat ja materiaali, kuten seksistiset tai vähäpukeiset kuvat itsestä tai kavereista kannattaa aina jättää julkaisematta.

Väärissä käsissä kuvat tai kirjoitukset voivat aiheuttaa ongelmia

Vanhat kuvat, videot tai mielipidekirjoitukset saattavat tulla vastaan myöhemmin ikävässä tilanteessa tai väärässä asiayhteydessä. Jos jotain kuvaa itsestään tai kavereistaan ei kehtaisi näyttää esimerkiksi vanhemmilleen, sukulaisilleen tai työpaikan tutuilleen, ei sitä kannata julkaista netissä.

Vaikka netti on täynnä sisältöä, kaikkea ei saa jakaa vapaasti

Tekijänoikeutta loukataan, kun toisen tekemää teosta, kuten musiikkikappaletta, maalausta, valokuvaa tai videota, kopioidaan ja levitetään ilman lupaa. Jos netissä jaetaan vaikkapa kaupasta ostettua elokuvaa, toimitaan väärin. Väärin toimii myös se, joka lataa netistä laittomasti jaetun elokuvan koneelleen.

Netistä on nopeaa ja helppoa etsiä tietoa

Useimmilla ihmisistä on lähes aina mukana älypuhelin, jossa on internetyhteys. Älypuhelimella tiedon etsiminen onnistuu missä ja milloin vain. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki tieto ei ole välttämättä totta.

Jos nettiä hyödyntää osana opintoja ja tiedonkeruuta, on tärkeää huolehtia lähdekriittisyydestä

Toisen kirjoittamaa tekstiä, ei saa esitellä omanaan koulutehtävissä tai muualla. Lähteet, joista tietoa on luettu, pitää aina merkitä tekstiin selkeästi, jotta lukija tietää, mistä asia on peräisin.

Kun nettisivuilta etsii tietoa, kannattaa harkita, mihin sivustoihin luottaa. Yritysten nettisivujen tarkoitus on markkinoida tuotteita tai palveluja. Sivustoon, jossa ei kerrota sen tuottajaa tai rahoittajaa, ei kannata luottaa.

Lähteisiin, joihin kuka tahansa voi tuottaa tietoa (kuten Wikipedia), on hyvä suhtautua kriittisesti. Luotettavilla sivuilla kerrotaan lähdeaineisto, jotta lukija voi tutustua alkuperäislähteeseen.

Netistä lainattuun tietoon viitataan kuten kirjasta löytyneeseen tietoon. Esille tulee laittaa tekijän tiedot, nettisivu ja päivämäärä, jolloin sivu on luettu. Monien sivujen sisältö muuttuu nopeastikin, ja kaksi viikkoa myöhemmin sivustolta löytynyt tieto saattaa olla jo kadonnut.

Internetissä kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa

Netissä tehdään laittomuuksia ja levitetään perättömiä huhuja. Blogeihin, videoihin, keskusteluihin, streameihin ja jopa uutisiin pitää suhtautua varovasti. Kannattaa pohtia sitä, perustuuko teksti kokemukseen vai tutkittuun tietoon.

Läheskään kaikki nettiin kirjoitettu ei ole totta, joten kannattaa miettiä, millaisilta sivuilta itselleen tietoa etsii. Luotettavilla sivustoilla on aina näkyvissä sivujen ylläpitäjä ja ylläpitäjien yhteystiedot.

Päivitetty 16.10.2023

Netiketti

Internetissä pätevät lait ja kaikki arkielämän käyttäytymissäännöt.

Netiketillä tarkoitetaan internetissä noudatettavia käytöstapoja. Netti saattaa vaikuttaa kasvottomalta paikalta, jossa on helppo sanoa toiselle ilkeitäkin asioita suoraan. Jokaisen nettipäätteen ja ruudun takana on kuitenkin toinen ihminen, jolla on tunteet.

Netti ja laki

Kaikki, mikä on laitonta yleisesti, on laitonta myös internetissä. Omista oikeuksistaan kannattaa pitää kiinni. Netinkäyttäjällä on oikeus yksityisyyteen, eikä ketään pidä huijata. Yleisimpiä netissä tehtyjä rikoksia ovat tekijänoikeusrikokset, tietomurrot, perättömät uhkaukset, kunnianloukkaukset, petokset ja yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen.

Katso alta video netistä ja laista. Voit katsoa videon Netti ja laki myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Netti ja laki

Kommentoi, kirjoita ja sano asioita, jotka voisit sanoa myös kasvotusten

Netti saattaa vaikuttaa kasvottomalta paikalta, jossa on helppo sanoa toiselle ilkeitäkin asioita suoraan. Hyvä periaate onkin, että netissä ei sanota tutulle tai tuntemattomallekaan ihmiselle mitään sellaista, mitä ei voisi sanoa hänelle kasvotusten.

Selkeä, yksinkertainen ja ystävällinen viesti menee helpoiten perille ilman väärinymmärryksiä

Omiin tapoihin viestiä ja kirjoittaa on hyvä kiinnittää huomiota. Varsinkin kirjoittaessa on aina se riski, että tarkoitus ymmärretään väärin. Netin välityksellä toisen osapuolen muu viestintä, kuten äänensävy sekä eleet ja ilmeet, jäävät näkemättä.

Sosiaalisen median ryhmissä, nettisivuilla ja keskustelupalstoilla on omia sääntöjä

Netiketin hallitsemiseen kuuluu myös sen tiedostaminen, minkälaisella sivustolla kulloinkin liikkuu. Nettisivuilla, keskustelupalstoilla ja sosiaalisen median ryhmissä pitää aina noudattaa sen omia sääntöjä.

Katso alta video fiksusta käyttäytymisestä verkossa. Voit katsoa videon Viksusti verkossa myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Viksusti verkossa



Päivitetty 16.10.2023

Nettikiusaaminen

Pieni vitsiksi tarkoitettu pila voi saada yllättäen suuret mittasuhteet.

Nettikiusaaminen voi olla esimerkiksi pilkkaamista, uhkailua, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä tai toisena ihmisenä esiintymistä, jotka voivat olla rangaistavia rikoksia. Asiattoman sisällön lähettäminen toiselle, kiristäminen, ryhmästä poisjättäminen tai ryhmään lisääminen ilman lupaa ovat myös nettikiusaamista tai -väkivaltaa.

Katso alta video vihapuheesta. Voit katsoa videon Vihapuhe myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Vihapuhe

Jos koet tai kohtaat kiusaamista netissä, sen lähde kannattaa selvittää ja estää

Häiriköt kannattaa poistaa omasta kaverilistasta tai seuraajista. Palvelun ylläpidolle on tärkeää ilmoittaa häiritsevästä käyttäytymisestä, jotta siihen voidaan puuttua.

Kirjoituksista, kuvista tai viesteistä kannattaa ottaa kuvakaappaus tai tulostaa ne itselleen todisteeksi. Poliisi voi löytää nimettöminä tai väärillä nimillä kirjoitettujen viestien lähettäjät.

Jatkuvasta kiusaamisesta ja häiriköinnistä kannattaa ilmoittaa poliisille sekä kertoa läheisille

Nettikiusaamista ei koskaan pidä hyväksyä, ja siihen on tärkeää pyytää apua esimerkiksi kavereilta, vanhemmilta tai koulun henkilökunnalta.

Niin sanottuihin viharyhmiin liittyminen on lapsellista ja osoittaa, että niihin liittyvä ei osaa käyttää netin yhteisöpalveluja asiallisesti. Toisia ihmisiä tai ihmisryhmiä herjaava kirjoittelu saattaa täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.

Jos tulet kiusatuksi netissä:

  • Kerro vanhemmille, opettajalle tai tutulle aikuiselle, palvelun ylläpidolle ja tarvittaessa poliisille.
  • Älä vastaa viesteihin.
  • Tallenna kiusausviestit puhelimeen tai tietokoneelle, ota tarvittaessa kuvakaappaus. Ota muistiin myös päivämäärät ja kellonajat, sekä kiusaajan tiedot, kuten nimimerkki ja sähköposti.
  • Estä kiusaajan viestien näkyminen.
  • Tarvittaessa voit poistaa oman profiilisi palvelusta.



Päivitetty 16.10.2023

Ongelmallinen netinkäyttö

Netin käyttäminen on ongelmallista, jos se on pakonomaista ja hallitsematonta.

Internetistä on paljon hyötyä. Esimerkiksi tietoa löytyy nopeasti ja omia ajatuksiaan voi tuoda julki. Netin käyttö on ongelmallista, kun siitä tulee pakonomaista ja hallitsematonta. Asiaan voi liittyä myös syyllisyyden tunteita.

Onko netissä vietetty aika pois opiskeluilta, kavereilta tai liikkumiselta? Esimerkiksi päänsärky ja ärtymys voivat johtua tietokoneen tai älypuhelimen pitkään jatkuneesta käytöstä.

Netin ja sosiaalisen median käyttöä kannattaa vähentää, jos niistä tulee tärkeämpiä kuin läheisistä ihmisistä

Erilaiset keskusteluryhmät, chatit, mobiili- ja nettipelit, YouTube, TikTok sekä muut sosiaalisen median palvelut voivat viedä huomaamatta useita tunteja päivästä. Jopa syöminen voi jäädä väliin. Silloin on hyvä miettiä, kannattaisiko käyttöä vähentää.

Koukuttavaa netissä ja sosiaalisen median palveluissa on itse sisältö,  esimerkiksi pornosivut, videot ja nettipelit. Jos nettiystävistä tulee niin tärkeitä, että he korvaavat todelliset ystäväsi, on aika rajoittaa netissä viettämääsi aikaa.

Laitteiden käyttäminen illalla heikentää unta

Voi olla hyvä kokeilla, että esimerkiksi klo 23 jälkeen ei käytä mitään laitteita ja menee sänkyyn vain makoilemaan hämärään. Aivot tarvitsevat riittävästi lepoa, jotta mieli pysyy toimintakykyisenä ja virkeänä.

Netistä, sosiaalisesta mediasta ja viihteestä on mahdollista irrottautua. Se vaatii päättäväisyyttä ja rutiinien muuttamista. Aina se ei onnistu yksin, ja silloin kannattaa hakea apua.

Päivitetty 16.10.2023

Osta ja myy netissä

Kuluttajansuoja ei päde, jos netissä ostaa tuotteita yksityishenkilöltä.

Kuluttajaneuvojat eivät siis voi auttaa, jos yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa on epäselvyyksiä.

Sinun kannattaa selvittää ostamasi tuotteen kunto ennen ostopäätöstä. Myyjällä on vastuu siitä, että tuote on hänen lupaamansa mukainen. Ostajan täytyy kuitenkin pystyä osoittamaan, että virhe oli tuotteessa jo ennen kuin hän sai sen. 

 Jos tulet huijatuksi kaupoissa, tee asiasta rikosilmoitus poliisille.

Sivusto, jonka välityksellä kauppaa tehdään, ei lain nykytulkinnan mukaan ole vastuussa tuotteista. Huijauksesta voi kuitenkin ilmoittaa ylläpidolle, jotta tilanne ei pääsisi toistumaan.

Verkossa toimii laittomasti musiikkia ja elokuvia myyviä kauppoja. Laittoman verkkokaupan tunnistaa yleensä tuotteiden alhaisesta hinnasta. Verkkokaupan tuotteiden hintoja kannattaa vertailla jonkin tunnetun verkkokaupan hintoihin. Kannattaa tutustua verkkokauppaan, sen tuotteisiin ja muiden kokemuksiin kyseisestä kaupasta ennen tilaamista.

Verkossa tapahtuvassa etämyynnissä on riskejä

Ostajan tiedot voivat etenkin luottokortilla maksettaessa joutua vääriin käsiin, jos myyjän ja ostajan välistä yhteyttä ei ole asianmukaisesti suojattu. Suojatun yhteyden tunnistaa sivun alareunassa olevasta riippulukkosymbolista ja siitä, että selaimen osoiterivillä lukee https:// eikä http://.

Ennen verkko-ostosten tekemistä kannattaa varmistaa myyjän luotettavuus

Luotettavaan myyjään saa yhteyden puhelimella tai käymällä yrityksen toimipisteessä. Verkkomyyjän tulee kertoa tuotteistaan, sopimus- ja toimitusehdoistaan, takuusta ja mahdollisten virheiden hoitamisesta selkeästi ja ymmärrettävästi.

Verkkokaupassa kuluttajalla on oikeus peruuttaa ostoksensa 14 päivän kuluessa tuotteen saapumisesta

Peruuttamiseen ja palauttamiseen liittyvät ehdot kannattaa aina lukea tarkkaan sopimusehdoista. Jos myyjä ei ole sitoutunut maksamaan palautuskuluja, voit joutua maksamaan ne itse.

Muista EU-maista tehtyjen verkko-ostosten peruuttamisoikeus on pääsääntöisesti 14 vuorokautta. Tämä oikeus ei koske esimerkiksi nopeasti pilaantuvia tai sinetöityjä tuotteita. Peruuttamisilmoitus tulee tehdä kirjallisesti. Voit tehdä peruuttamisilmoituksen verkkokaupan sivulla olevalla ilmoituslomakkeella tai vapaamuotoisesti sähköpostilla.

Ulkomailta ostettaessa kuluttajansuoja ei automaattisesti ole Suomen lain mukainen, joten ulkomaisten yritysten kanssa asioidessa tulee olla erityisen tarkkana.

Päivitetty 16.10.2023

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen