Kolme nuorta henkilöä juttelee puistossa.

Murrosikä

Murrosikä etenee jokaisella yksilöllisesti omaan tahtiin. Murrosiässä keho alkaa tuottaa hormoneja, jotka saavat aikaan muutoksia kehossa, mielialassa ja myös tunteissa. Yhden päivän aikana murrosikäinen voi ehtiä riemuita ilosta, tuntea hämmennystä, epävarmuutta, saada kiukkukohtauksia ja itkeä murheitaan.

Omaa kehitystään ja itseään ei kannata vertailla toisiin, koska kehitystahti riippuu monesta tekijästä. Yksi merkittävä tekijä ovat geenit eli vanhemmilta saadut perintötekijät. Murrosiän muutokset tulevat kaikille ennemmin tai myöhemmin.

Päivitetty 26.1.2023

Lue tarkempaa tietoa:

Murrosikä

Muuttuva ulkonäkö murrosiässä on herkkä asia

Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu paljon muutoksia. Kehon kehittyminen alkaa usein ennen tunne-elämän kehittymistä. Hien ja ihon talin eritys vilkastuvat, iho muuttuu ja saattaa alkaa rasvoittua ja näppylöitä voi ilmaantua.

Katso alta video murrosiästä. Voit katsoa videon Murrosikä myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Murrosikä


Muuttunut keho ja ulkonäkö hämmentävät ja voivat saada olon epävarmaksi. Median ja sosiaalisen median kauneusihanteet voivat luoda paineita ulkonäöstä ja saada olon epävarmaksi. Kuvat mediassa ja sosiaalisessa mediassa ovat usein muokattuja eivätkä vastaa todellisuutta.

Jos murrosiän kehitykseen liittyvät asiat mietityttävät ja aiheuttavat huolta, on tuntemuksista hyvä jutella luotettavan aikuisen kanssa. Apuja ja neuvoja voi kysyä vaikka omalta vanhemmalta, joltain muulta lähiaikuiselta tai terveydenhoitajalta.

Katso alta video asioista, joista kertoa murrosikäiselle. Voit katsoa videon Mitä murrosikäiselle pitäisi kertoa murrosiästä? myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Mitä murrosikäiselle pitäisi kertoa murrosiästä?

Murrosiässä seksi ja seksuaalisuus alkavat usein kiinnostaa

Kehossa herää tuntemuksia sekä reaktioita ja mielessä pyörii asioita. Näiden kokemusten myötä omaan seksuaalisuuteen ja kehoon tutustutaan ja tullaan oman itsensä kanssa sinuiksi.

Myöhemmin ihmissuhteiden ja seurustelun kautta voi yhdessä tutustua toisen kehoon ja seksuaalisuuteen.

Tyttötyypillinen keho

Erilaisia piirrettyjä alastomia naisvartaloita vierekkäin seisomassa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Murrosikä alkaa tyttötyypillisissä kehoissa yleensä noin 8–13-vuotiaana. Alkavan murrosiän merkkejä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen.

Poikatyypillinen keho

Erilaisia piirrettyjä alastomia miesvartaloita vierekkäin seisomassa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Poikatyypillisissä kehoissa murrosikä alkaa yleensä hieman myöhemmin kuin tyttötyypillisissä, noin 9–14-vuotiaana. Useimmiten murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu.

Murrosiän muutokset vaativat säännöllistä ja hyvää hygieniaa

Hyvä hygienia on säännöllistä hampaiden harjaamista, ihosta ja hiuksista huolehtimista sekä säännöllistä peseytymistä. Jos omasta puhtaudesta ei huolehdi, voi siitä aiheutua monenlaisia haittoja. Esimerkiksi pahaa makua ja hajua suussa, ikäviä hajuja iholla ja vaatteissa, kutinaa sekä ihon ja hiusten rasvoittumista ja hilseilyä.

Käsien puhtaudesta huolehtiminen estää bakteerien leviämistä. Kädet tulisi pestä saippualla aina ulkoa tultaessa, ennen ruokailua sekä vessassa käynnin jälkeen. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä vedellä, kannattaa käyttää käsidesiä.

Hikoileminen sekä hien määrä ja haju ovat yksilöllisiä, ja niitä voi ehkäistä peseytymällä riittävän usein sekä käyttämällä sopivia deodorantteja. Ilman peseytymistä hiki tarttuu vaatteisiin, ja vaatteet alkavat vähitellen haista.

Vaatteet ja petivaatteet tulisi vaihtaa ja pestä usein. Rankan ja hikisen urheilun jälkeen vaatteet olisi hyvä pestä joka kerta, etteivät hajut ehdi imeytyä kankaisiin.

Murrosikäisen on tärkeää huolehtia intiimihygieniasta päivittäin

Intiimihygienia, eli sukuelinten alueen puhtaudesta huolehtiminen, on myös tärkeä osa päivittäistä peseytymistä. Pesuun riittää pelkkä vesi tai apteekeista saatava intiimialueiden saippua.

Kun tytöillä alkaa kuukautiset, hyvään intiimihygieniaan kuuluu kuukautissuojan säännöllinen vaihtaminen.  Pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää säännöllisesti, koska ne ärsyttävät intiimialueiden limakalvoja ja luovat bakteereille ja hiivalle viihtyisät olosuhteet.

Päivitetty 26.1.2023

Poikatyypillinen keho

Erilaisia piirrettyjä alastomia miesvartaloita vierekkäin seisomassa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Poikatyypillisissä kehoissa murrosikä alkaa yleensä noin 9-14-vuotiaana.

Poikatyypillisissä kehoissa murrosiässä tapahtuvat muutokset aiheuttaa testosteronihormoni, jota kivekset tuottavat. Murrosiän ensimmäinen merkki on usein kivesten kasvu.

Yleensä penis alkaa kasvaa noin vuosi kivesten kasvun jälkeen. Peniksen kasvu kestää keskimäärin puolesta vuodesta kahteen, mutta se voi vaihdella yksilöllisesti.

Katso alta video poikatyypillisen kehon murrosiästä. Voit katsoa videon Poikien murrosikä myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Poikien murrosikä

Murrosiän kehitys ja muutokset tapahtuvat jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin

Kehitykseen vaikuttavat yleensä perintötekijät. Jos murrosiän eteneminen mietityttää, voi omalta isältä tai veljiltä kysellä, missä iässä he aikoinaan huomasivat murrosiän merkkejä.

Jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella jonkun aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Penikset ovat ulkonäöltään hyvin erilaisia

Erilaisia peniksiä on yhtä monta, kuin miehiä maailmassa. Penikset näyttävät eriltä ja ovat myös eri pituisia ja paksuisia. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa. Vanha sanonta “koolla ei ole väliä”, pitää oikeasti paikkaansa.

Eri kokoisia, muotoisia ja näköisiä peniksiä

Kuvitus: Jenni Alasimi

Muita murrosiän merkkejä poikatyypillisissä kehoissa ovat karvoituksen kasvu, kasvupyrähdys ja äänenmurros

Parrankasvu voi alkaa vasta täysi-ikäisenä. Hormonien myötä myös talin ja hien eritys vilkastuu, joten omasta hygieniasta on tärkeä huolehtia. Hormonit saattavat aiheuttaa poikatyypillisissä kehoissa myös rintarauhasten turpoamista. Rintarauhasten turpoaminen on aika yleistä ja menee ohi parissa vuodessa.

Murrosiässä myös kurkunpää ja äänihuulet kasvavat, minkä seurauksena biologisten poikien ääni madaltuu. Äänenmurroksessa äänen korkeutta on vaikea hallita. Tahattomat “kiekaisut” tai “murahtelut” voivat tuntua noloilta, mutta ovat hyvin tavallisia murrosiän muutoksia.

Siemensyöksyjen alettua poikatyypillinen keho on saavuttanut sukukypsyyden

Sukukypsänä voi yhdynnässä saattaa tytön raskaaksi, jos ehkäisyä ei käytetä. Yölliset tahattomat siemensyöksyt ovat tavallinen osa poikatyypillisen kehon murrosiän kehitystä.



Päivitetty 31.1.2023

Tyttötyypillinen keho

Erilaisia piirrettyjä alastomia naisvartaloita vierekkäin seisomassa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Murrosikä alkaa tyttötyypillisissä kehoissa yleensä noin 8-13-vuotiaana.

Alkavan murrosiän merkkejä tyttötyypillisissä kehoissa ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen.

Katso alta video tyttötyypillisten kehojen murrosiästä. Voit katsoa videon Tyttöjen murrosikä myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Tyttöjen murrosikä

Yksi murrosiän ensimmäisistä merkeistä tyttötyypillisissä kehoissa on rintojen kasvu

Rintojen kehitys tapahtuu jokaisella eri vauhtia. Ensimmäisiä rintojen kasvun merkkejä ovat kovat patit nännien alla. Rintojen kasvaessa ne saattavat tuntua kireiltä ja aristavilta. Ihon alla voi tuntua outoja patteja, jotka muodostuvat eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta.

Eri näköisiä, kokoisia ja muotoisia rintoja

Kuvitus: Jenni Alasimi

Rintojen kehityksen aikana on tavallista, että rinnat ovat ensin muodoltaan hivenen suipot tai nännit ovat kääntyneet sisäänpäin. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista rintaa, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja yksilöllinen.

Kuukautisten alkamisajankohta ja rintojen kasvuvauhti vaihtelevat yksilöllisesti

Usein tyttötyypillisen kehon ensimmäiset kuukautiset tulevat melko samanikäisenä kuin äidillä tai isosiskoilla. Kuukautiset saattavat tuntua kiusallisilta, mutta ne ovat osa biologista naiseutta ja luonnollinen osa naistyypillisen kehon toimintaa.

Kuukautisten alettua kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti

Kuukautiskiertoa voi seurata esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin ylös kuukautisten alkamis- ja päättymispäivämäärät. Kuukautiskierto voi olla kuukautisten alettua epäsäännöllinen. Parin kolmen vuoden ajan vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Kaikilla kierto ei välttämättä koskaan tule täysin säännölliseksi.

Sopivan kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja

Sopivia vaihtoehtoja suojista voi kysyä äidiltä, siskoilta, kavereilta tai kouluterveydenhoitajalta. Kaupan terveyssideosastolle voi mennä rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Kuukautissuojaa kannattaa pitää aina mukana laukussa, sillä aluksi kuukautiset saattavat olla epäsäännölliset ja alkaa yllättäen.

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla

Tyttö voi tulla raskaaksi jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet. Raskaaksi tuleminen perustuu ovulaatioon, eli munasolun irtoamiseen, ja se voi tapahtua jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista. Tämän vuoksi ehkäisystä on syytä pitää hyvää huolta aina, kun on yhdynnässä.

Gynekologiset tarkastukset ovat osa elämää

Ensimmäisen kerran tarkastukseen meneminen voi jännittää tai pelottaa. Tutkimus tehdään kuitenkin hyvinvoinnin ja terveyden takia ja se on todella tarpeen.

Ensimmäisen kerran tarkastuksessa kannattaa käydä, kun aloittaa seksin harrastamisen tai viimeistään 25-vuotiaana. Ehkäisypillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyn saa lääkäristä tai terveydenhoitajalta.

Katso alta video gynekologilla käymisestä. Voit katsoa sen myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Tubeäidin ja väestöliiton video: Mitä gynekologilla tapahtuu

Erinäköisiä piirrettyjä vaginoita

Kuvitus: Jenni Alasimi

Hormonivaihtelut ja murrosikä saattavat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten finnejä ja mustapäitä

Hygieniasta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta kannattaa huolehtia aamuin illoin. Apua iho-ongelmien hoitoon voit kysyä esimerkiksi apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Päivitetty 31.1.2023

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen