OSBU osallistuva budjetointi

Moi! Tiedätkö, mikä on OSBU?

Se on osallistuva budjetointi, joka tarkoittaa sitä, että sinä voit keksiä jotain siistiä, joka toteutetaan OSBU-rahalla.

Lapset ja nuoret mukaan ideoimaan mihin 70 000 euroa käytetään – Oulun osallistuva budjetointi alkaa! 

 
Oulun osallistuva budjetointi käynnistyy maanantaina 30.1. Osallistuvassa budjetoinnissa kaikki oululaiset, myös lapset ja nuoret, saavat ideoida ja myöhemmin äänestämällä päättää, miten kaupunki käyttää 70 000 euroa.  

Ideoita oman alueen ja koko kaupungin kehittämiseksi etsitään 30.1.- 12.2.2023. Ideointiaikana kuka tahansa voi ehdottaa ideaa, joka parantaisi Oulun viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä. Ideoita etsitään myös lasten ja nuorten näkökulmasta.  

Trampoliineja, pump track –ratoja, liikuntapaikkoja – Miten oman idean voi jättää? 

Oman idean voi jättää verkossa Osallistu Oulu-sivustolla osoitteessa osallistu.ouka.fi.  

Idean voi jättää yksin tai ryhmässä. Idean jättämistä varten kirjaudutaan sivustolle. Oululaiset lapset ja nuoret voivat kirjautua sisään omilla eduouka-tunnuksilla tai rekisteröitymällä sivustolle sähköpostiosoitteella.  

Viime vuoden ideoita olivat esim. Pump track –radat, trampoliinit Rajakylän koululle, scoottaus- ja skeittausalueet sekä uimarantojen ja liikuntapaikkojen kehittämiseen liittyviä.   

Ideat kehitettäväksi, äänestykseen ja toteutukseen 

Ideointivaiheen jälkeen kaikki toteuttamiskelpoiset ideat jatkokehitetään äänestysehdotuksiksi.  

Myöhemmin keväällä oululaiset äänestävät, mitkä ehdotukset toteutetaan. Äänestystuloksen perusteella kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ideat, jotka mahtuvat 70 000 euron budjettiin. Äänestystavoista tulee lisätietoa myöhemmin – myös lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus! 

Nuori – Kerro oma ideasi 30.1.–12.2. osallistu.ouka.fi -sivustolla. 

Miksi osbua toteutetaan?

Oulun kaupunki tukee osallistuvalla budjetoinnilla asukkaiden ehdottamien kaupungin kehittämisideoiden toteuttamista. Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä lisätä asukkaiden ja kaupungin yhteistä vuoropuhelua.

Mitä OSBU on siis käytännössä?

Osallistuvassa budjetoinnissa oululaiset saavat ideoida, suunnitella ja lopuksi päättää, miten Oulun kaupunki käyttää 70 000 euroa oululaisten ideoihin.

Kuka tahansa voi ehdottaa ideaa, myös nuoret! Ideat, jotka voisivat parantaa Oulun viihtyvyyttä tai yhteisöllisyyttä, olisivat tosi hyviä. Kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus, koska nyt nuorilla itsellään on mahdollisuus saada aikaiseksi jotain nimenomaan nuorille tärkeää. Tai nuorten näköistä, tai mitä se sitten onkaan!

Idean tulee olla sellainen, että sen kustannukset eivät ylitä 70 000 euroa. Idean tulee olla myös sellainen, että kaupunki voi toteuttaa sen. Mutta hei, idea voi totta kai olla joku pienempikin, johon ei mene ihan noin isoa rahasummaa! Lopulta kaikki sellaiset ideat, jotka voidaan oikeasti toteuttaa tuolla rahalla, menevät äänestykseen.

Miten tämä homma etenee?

OSBU etenee niin, että

 1. ensin annetaan ideoita
 2. niistä muokataan toteuttamiskelpoisia
 3. sitten ne ideat, jotka voidaan toteuttaa, laitetaan ihmisten luettavaksi nettisivuille
 4. ideoita saa äänestää äänestysaikana
 5. eniten ääniä saaneet toteutetaan

Oulun osallistuvan budjetoinnin äänestäjien määrä lähes tuplaantui 2022

Oulun kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestystulos vuoden 2022 osalta on ratkennut. Oululaiset äänestivät toukokuussa, mihin asukkaiden ideoista laadittuihin ehdotuksiin kaupunki käyttää osallistuvan budjetoinnin 70 000 euroa. Kahdeksan ehdotusta äänestettiin toteutettavaksi.

Äänestäjien määrä liki tuplaantui viime vuoden osallistuvan budjetoinnin äänestyksestä. Tänä vuonna äänensä antoi yhteensä 2946 oululaista, kun edellisenä vuonna äänestäjiä oli 1485.

Yhteensä ideat saivat 17 026 ääntä. Jokainen äänestäjä saattoi äänestäessään valita koko summalla useita ehdotuksia tai vain yhden itselle tärkeän kohteen. Äänestystuloksen perusteella kaupunki toteuttaa kaikki eniten ääniä saaneet ideat, jotka mahtuvat 70 000 euron budjettiin. Äänestämään pääsivät kaikki tänä vuonna 13 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat oululaiset.

Kaikkiin ehdotuksiin voi tutustua Osallistu Oulu-sivustolla (osallistu.ouka.fi), jossa myös äänestäminen on tapahtunut. 

Kahdeksan ehdotusta toteutukseen

Äänestyksessä oli mukana 34 asukkaiden ideoiden pohjalta laadittua ehdotusta. Äänestys oli loppuun asti hyvin tasainen ja kaikki mukana olleet ehdotukset saivat hyvin ääniä. Kaikkien äänestyksessä mukana olleiden ehdotusten äänimäärät ovat nähtävissä Osallistu Oulu -sivustolla. 

Eniten ääniä saaneet ehdotukset ja äänten jakautuminen 2022

 • Ulkoiluttajia ja kavereita kaupungin ikäihmisille kesäksi 37 500 euroa (1046 ääntä)
 • Koirankakkapussiautomaatteja yleisille alueille 4900 euroa (896 ääntä)
 • Nuotiopaikka Kiulukankaalle 5000 euroa (842 ääntä)
 • Oulunlahden uimarannan kunnostus 4000 euroa (840 ääntä)
 • Puistonpenkkejä kaupungin yleisille alueille 8500 euroa (825 ääntä)
 • Luonnonkukkaistutuksilla monimuotoisuutta 5000 euroa (795 ääntä)
 • Puita keskustaan 4800 euroa (763 ääntä)
 • Metsokankaan luistelukentälle penkki 1000 euroa (699 ääntä) (Toteutukseen jää 300 euroa)

Viimeinen ehdotus Metsokankaan luistelukentän penkistä ei mahdu 70 000 euron budjettiin kokonaisuudessaan, mutta kaupungin liikuntapalvelut laittaa penkin toteutuksesta puuttuvan summan (700 euroa) omasta budjetistaan.

Äänestyksen voittaneet ehdotukset toteutetaan vuoden 2022 aikana. Osallistu Oulu -sivustolla voi seurata toteutusten etenemistä.

Anna oma ideasi

Ideoita on voinut antaa Osallistu Oulu! -verkkosivuilla tammi-helmikuun 2022 välisenä aikana. Sen jälkeen ne ovat siirtyneet kaupungin OSBU-asioita hoitavien työntekijöiden käsiteltäväksi.

Sinulla on jälleen ensi vuonna mahdollisuus antaa oma ideasi Oulun osallistuvaan budjetointiin.

Kaikki annetut ideat löytyvät Osallistu Oulu! -sivustolta, jonne pääset tämän linkin kautta: osallistu.ouka.fi

Ideat käsitellään

Vuoden 2022 osallistuvaan budjetointiin annettiin huikeat 237 ideaa. Mahtavaa! Ideat käsiteltiin kaupungin eri työntekijöiden toimesta kevään aikana ja toukokuussa äänestettiin, mitkä ehdotukset toteutetaan.

Äänestäminen

Ne ideat, jotka ovat toteuttamiskelpoisia, julkaistaan äänestettäväksi. Ideoita voi äänestää kaikki tänä vuonna 13 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat oululaiset kahden viikon ajan. Äänestäminen tapahtui sähköisesti tunnistautumalla tai jos olet oppilaana jossain Oulun kaupungin koulussa, sinulla oli mahdollisuus äänestää myös omilla eduouka-tunnuksilla.

Sinä voit äänestää ideoista yhtä tai useampaa ehdotusta niin, että ehdotusten yhteinen budjetti on korkeintaan 70 000 euroa. Äänestyssivulla on laskuri, joka laskee sun valitsemien ehdotusten summat yhteen sun puolesta. Kätevää!

Aikataulu 2022

31.1.-13.2. Ideoiden kerääminen oululaisilta
14.2.-8.5. Ideoiden käsittelyvaihe (OSBU-työntekijät käsittelevät ehdotuksia)
16.5.-29.5. Äänestysaika
31.5. Tulosten julkistaminen
Toteutukset kesä-joulukuussa 2022

Osallistu Oulu!

Täältä pääset Osallistu Oulu! -nettisivulle, josta löydät kaiken tarvitsemasi yksityiskohtaisemmankin tiedon OSBUun liittyen: osallistu.ouka.fi

Kaikki ideat tulevat ajantasaisesti näkyviin Osallistu Oulu! – sivustolle ja niitä voi kaikki käydä sieltä lukemassa. Kaikkiin ideoihin myös vastataan.

OSBU ei muuten ole Oulussa ihan uusi juttu

Tässä näet, mitkä ideat toteutettiin viime vuonna OSBU-rahalla:

 • Skeittaukseen ja scoottaukseen ramppeja, hyppyreitä, boxeja ja kurbeja Kaakkurin liikuntamaahan
 • Nuotiopaikka Hiukkavaaran alueelle
 • Hiirosen jalkapallokentälle uusia maaleja
 • Kaijon kamut -vertaiskahvila erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille
 • Puistonpenkkejä kaupungin yleisille alueille
 • Lainattavia pelejä ja ulkopelivälineitä kirjastoille
 • Nuotiopaikka Metsokankaalle
 • Roskat maasta roskapönttöihin – roskapönttöjen maalaaminen eli Taideroskikset

Kaikki viime vuonna tulleet ideat ja niihin annetut vastaukset ovat luettavissa Osallistu Oulu!-sivustolla.

Osallistu Oulu
Jätä osallistuvan budjetoinnin ideasi 30.1.-12.2.2023 osallistu.ouka.fi