OSBU (osallistuva budjetointi)

Moi! Tiedätkö, mikä on OSBU?

Se on osallistuva budjetointi, joka tarkoittaa sitä, että sinä voit keksiä jotain siistiä, joka toteutetaan OSBU-rahalla.

Äänestä 70 000 euron käytöstä – Oulun osallistuvan budjetoinnin äänestys on alkanut! 

Oulun osallistuvan budjetoinnin äänestys on alkanut! Äänestyksessä oululaiset pääsevät päättämään mihin 70 000 euroa käytetään. Omia suosikkejaan voi äänestää tänä vuonna 34 ehdotuksen joukosta. Mukana on useita lasten ja nuorten jättämiä tai lapsia ja nuoria koskevia ehdotuksia. Ehdolla on esimerkiksi liikutettavan pumptrack-radan hankkiminen! 

Omilla tunnuksilla äänestää voivat kaikki tänä vuonna 13 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat oululaiset. Tätä nuoremmat voivat vaikuttaa esim. äänestämällä yhdessä vanhemman kanssa.  

Kaikkiin ehdotuksiin voi tutustua Osallistu Oulu-sivustolla (osallistu.ouka.fi), jossa myös äänestäminen tapahtuu. Äänestysaika on 16.5.-29.5.2022.     

Äänestää voi tunnistautumalla  

Äänestäminen tapahtuu sähköisesti tunnistautumalla. Oulun kaupungin koulujen oppilaat voivat äänestää omilla eduouka-tunnuksillaan tai äänestää yhdessä vanhemman kanssa. Tarkemmat äänestysohjeet löytyvät Osallistu Oulu -sivustolta. 

Äänestää voi useita ehdotuksia tai vain yhtä itselle tärkeää ehdotusta. Äänestystulosten perusteella kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ideat, jotka mahtuvat 70 000 euron budjettiin.   

Mitä OSBU on siis käytännössä?

Osallistuvassa budjetoinnissa oululaiset saavat ideoida, suunnitella ja lopuksi päättää, miten Oulun kaupunki käyttää 70 000 euroa oululaisten ideoihin.

Kuka tahansa voi ehdottaa ideaa, myös nuoret! Ideat, jotka voisivat parantaa Oulun viihtyvyyttä tai yhteisöllisyyttä, olisivat tosi hyviä. Kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus, koska nyt nuorilla itsellään on mahdollisuus saada aikaiseksi jotain nimenomaan nuorille tärkeää. Tai nuorten näköistä, tai mitä se sitten onkaan!

Idean tulee olla sellainen, että sen kustannukset eivät ylitä 70 000 euroa. Idean tulee olla myös sellainen, että kaupunki voi toteuttaa sen. Mutta hei, idea voi totta kai olla joku pienempikin, johon ei mene ihan noin isoa rahasummaa! Lopulta kaikki sellaiset ideat, jotka voidaan oikeasti toteuttaa tuolla rahalla, menevät äänestykseen.

Miten tämä homma etenee?

OSBU etenee niin, että

 1. ensin annetaan ideoita
 2. niistä muokataan toteuttamiskelpoisia
 3. sitten ne ideat, jotka voidaan toteuttaa, laitetaan ihmisten luettavaksi nettisivuille
 4. ideoita saa äänestää äänestysaikana
 5. eniten ääniä saaneet siirtyy toteutettaviksi

Anna oma ideasi

Ideoita on voinut antaa Osallistu Oulu! -verkkosivuilla 31.1.-13.2.2022 välisenä aikana. Sen jälkeen ne ovat siirtyneet kaupungin OSBU-asioita hoitavien työntekijöiden käsiteltäväksi.

Kaikki annetut ideat löytyvät Osallistu Oulu! -sivustolta, jonne pääset tämän linkin kautta: osallistu.ouka.fi

Ideat käsitellään

Vuoden 2022 osallistuvaan budjetointiin annettiin huikeat 237 ideaa. Mahtavaa! Ideat ovat nyt käsittelyssä ja toukokuussa äänestetään, mitkä ehdotukset toteutetaan.

Äänestäminen

Ne ideat, jotka ovat toteuttamiskelpoisia, julkaistaan äänestettäväksi. Äänestämiseen on varattu kaksi viikkoa aikaa 16.5.-29.5. Ideoita voi äänestää kaikki tänä vuonna 13 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat oululaiset. Äänestäminen tapahtuu sähköisesti tunnistautumalla tai jos olet oppilaana jossain Oulun kaupungin koulussa, voit äänestää omilla eduouka-tunnuksilla.

Sinä voit äänestää ideoista yhtä tai useampaa ehdotusta niin, että ehdotusten yhteinen budjetti ei ylitä 70 000 euroa. Äänestyssivulla on laskuri, joka laskee sun valitsemien ehdotusten summat yhteen sun puolesta. Kätevää!

Aikataulu 2022

31.1.-13.2. Ideoiden kerääminen oululaisilta
14.2.-8.5. Ideoiden käsittelyvaihe (OSBU-työntekijät käsittelevät ehdotuksia)
16.5.-29.5. Äänestysaika
31.5. Tulosten julkistaminen
Toteutukset kesä-joulukuussa

Osallistu Oulu!

Täältä pääset Osallistu Oulu! -nettisivulle, josta löydät kaiken tarvitsemasi yksityiskohtaisemmankin tiedon OSBUun liittyen: osallistu.ouka.fi

Kaikki ideat tulevat ajantasaisesti näkyviin Osallistu Oulu! – sivustolle ja niitä voi kaikki käydä sieltä lukemassa. Kaikkiin ideoihin myös vastataan.

OSBU ei muuten ole Oulussa ihan uusi juttu

Tässä näet, mitkä ideat toteutettiin viime vuonna OSBU-rahalla:

 • Skeittaukseen ja scoottaukseen ramppeja, hyppyreitä, boxeja ja kurbeja Kaakkurin liikuntamaahan
 • Nuotiopaikka Hiukkavaaran alueelle
 • Hiirosen jalkapallokentälle uusia maaleja
 • Kaijon kamut -vertaiskahvila erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille
 • Puistonpenkkejä kaupungin yleisille alueille
 • Lainattavia pelejä ja ulkopelivälineitä kirjastoille
 • Nuotiopaikka Metsokankaalle
 • Roskat maasta roskapönttöihin – roskapönttöjen maalaaminen eli Taideroskikset

Kaikki viime vuonna tulleet ideat ja niihin annetut vastaukset ovat luettavissa Osallistu Oulu!-sivustolla.

Oulun osallistuvan budjetoinnin esittelyvideo