Kaksi henkilöä keskustele pöydän ääressä.

Työ ja yrittäjyys

Jokaiseen työsuhteeseen liittyy lakisääteisiä ja kunkin alan työehtosopimuksessa määriteltyjä sääntöjä, joita työnantajan ja työntekijän tulee noudattaa. Omaan työsopimukseen ja alan työehtosopimuksiin kannattaa tutustua sekä pitää huolta omista oikeuksistaan. Verotuksesta, palkkauksesta ja loma-ajoista kannattaa ottaa myös selvää.

Töitä voit hakea heti samana vuonna, kun täytät 14 vuotta. Työ ei saa vahingoittaa terveyttäsi tai kehitystäsi, eikä haitata koulunkäyntiäsi. Työnteolla, esimerkiksi kesätyöllä, saat lisää rahaa käytettäväksi ja arvokasta kokemusta työelämästä. Opiskelijan päätehtävä on kuitenkin opiskelu, työ ei saa hidastaa tai haitata opintoja liikaa.

Jos jäät työttömäksi koulun loppumisen jälkeen tai työsuhteen päättyessä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Voit tehdä ilmoittautumisen TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa. Lue verkkopalvelussa asiointiohjeet ja vastaanottoilmoitukset tarkasti ja toimi niiden mukaisesti.

Yrittäminen vaatii paljon oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Yrittäjäksi voi alkaa vanhempien tai huoltajan suostumuksella jo alaikäisenä. Jos töitä tekee satunnaisesti ja toiminta on pienimuotoista, voi miettiä kevytyrittämistä.

Päivitetty 14.3.2022.

Lue tarkempaa tietoa:

Työhakemus ja CV

Hyvä työhakemus on lyhyt, ytimekäs ja persoonallinen.

Työhakemuksessa ei ole tarkoitus kertoa kaikkea itsestään. Hakemuksessa esitetään työn kannalta tärkeimmät taidot, osaamiset, koulutustausta sekä aikaisempi työkokemus.

Työhakemus kannattaa tehdä aina haetun työpaikan mukaisesti

Työhakemus kannattaa kirjoittaa aina tietokoneella ja selkeällä asiakielellä. Työnantajat lukevat kymmeniä ja jopa satoja työhakemuksia yhtä työpaikkailmoitusta kohden, joten joukosta erottuminen on tärkeää.

Monilla työnantajilla on nettisivuillaan valmis lomake, jolla voi hakea työpaikkoja. Lomake tulee täyttää huolellisesti ja tarkistaa antamansa tiedot ennen lähettämistä. Jos lomakkeessa on kohta ”oma esittely / kerro itsestäsi”, itsestään kannattaa kirjoittaa persoonallisesti ja mielenkiintoisesti.

Työhakemuksessa kannattaa korostaa hyviä puoliaan ja kirjoittaa, miksi juuri sinä olet oikea henkilö tarjottuun työhön. Vaikka kuvaa ei pyydetä hakemuksessa, voi oman kasvokuvan liittäminen olla hyvä tapa erottua joukosta.

Kun työhakemus on valmis, kannattaa pyytää vaikka kaveria tai perheenjäsentä lukemaan se ennen lähettämistä. Hän voi kertoa hyviä vinkkejä tai parannusehdotuksia.

Kerro hakemuksessa aina

 • yhteystietosi
 • koulutuksestasi
 • työkokemuksestasi
 • työn kannalta hyödyllisistä taidoistasi ja ominaisuuksistasi.

CV:tä kannattaa päivittää aina kun siihen on lisättävää

Ansioluettelo eli CV on työhakemuksen liite, jossa tuodaan esiin olennaiset tiedot omasta koulutus- ja työhistoriasta. Halutessaan ansioluetteloon voi kertoa syntymäajan sekä liittää oman kuvan. Ansioluetteloon voit kirjata myös mahdollisen suosittelijan yhteystiedot. Suosittelijoiksi voi pyytää entisiä esimiehiä. Ilman suostumusta ei ketään saa ilmoittaa suosittelijaksi.

Kerro ansioluettelossa luettelomaisesti ja järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan:

 • koulutuksista ja tutkinnoista
 • työkokemuksesta
 • taidoista (kielitaito, tietotekniikkataidot, erityisosaaminen)
 • harrastuksista
 • luottamustoimista
 • suosittelijoistaPäivitetty 14.3.2022

Kesätyöt

Kesätyöt on mainio tapa kerätä arvokasta työkokemusta, työelämän kontakteja ja ansaita omaa rahaa.

Kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Joskus kesätöistä saa lisätöitä myöhemmin. Hyvä työntekijä erottuu joukosta, ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai kiireapulaisena.

Kesätöiden etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

Monet kesätyöntekijät valitaan jo alkuvuodesta, mutta koko kevään ajan kannattaa etsiä työpaikkoja ja kysellä aktiivisesti. Kesätöitä voit etsiä netistä, lehdistä, TE-toimistosta ja ilmoitustauluilta. Työpaikoista kannattaa kysyä tutuilta ja sukulaisilta. Kunnat ja kuntayhtymät työllistävät Suomessa kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria.

Suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Itseä kiinnostavissa työpaikoissa kannattaa myös käydä paikan päällä kyselemässä ja viemässä oma työhakemus. Kasvokkain töiden kyseleminen voi jäädä työnantajille paremmin mieleen kuin paperinen lomake. Mielenkiintoisille työnantajille kannattaa myös soittaa.

Oulun kaupunki tukee kaikkien oululaisten 15–17-vuotiaiden nuorten kesätöitä

Oulun kaupungilla on käytössä kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Kesätyösetelin avulla voi hakea töitä Oulun kaupunkiseudulla (Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä). Kesätyösetelillä voit työllistyä yritykseen, yhdistykseen, järjestöön, säätiöön, taloyhtiöön tai seuraan.

Jos et saa seteliä omasta oppilaitoksestasi, tai se katoaa tai tuhoutuu, voit saada uuden setelin Byströmin Ohjaamosta. Ohjaamo sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 5a. Byströmin Ohjaamo on avoinna arkisin kello 9–16. Lisätietoja voi kysyä puhelimitse p. 050 599 2293.

Kaksi nuorta pyöräilee kadulla. Edellä menevä keulii polkupyörällä. Taustalla näkyy Toripolliisi-patsas, rakennuksia ja savuavia tehtaiden piippuja.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Oulun kaupunki tarjoaa kesäisin yli 18-vuotiaille oululaisille opiskelijoille kesätyöharjoittelupaikkoja

Kesätyöharjoittelupaikkaa voi hakea, jos olet opiskelija ja täyttänyt 18 vuotta.  Kesätyöharjoittelu kestää kuukauden. Työt ovat kaupungin eri liikelaitoksissa ja palvelualueilla.

Työt voivat olla esimerkiksi puistojen ja ulkoliikuntapaikkojen kunnossapitoa, kirjastossa tai erityisryhmien asumis- ja päiväpalveluissa työskentelyä.

Kesätyöharjoittelu kestää kuukauden, työaika on 30 tuntia viikossa ja bruttopalkka 1 100 euroa.

Hakuaika on 7.2.-14.3.2022.

Kesätyöharjoitteluun hakeminen

Voit hakea Oulun kaupungin kesätyöharjoittelupaikkaa, kun:

 • olet opiskelija, mutta et valmistu kevään aikana (poikkeuksena keväällä lukion päättävät)
 • kotikuntasi on Oulu
 • olet täyttänyt 18 vuotta 30.4.2022 mennessä
 • et ole aiemmin ollut kesätyöharjoittelussa Oulun kaupungilla

Kesällä voit kokeilla myös yrittäjyyttä

TATin Kesäyrittäjä-ohjelma on Talous ja nuoret TATin 17-29 -vuotiaille suunnattu maksuton kesäajan yrittäjyysohjelma. Kesäyrittäjä-ohjelman tavoitteena on tehdä yrittäjyydestä helpommin lähestyttävää, tarjota vaihtoehto perinteiselle kesätyölle sekä edistää yrittäjyys- ja työelämätaitojen oppimista. Oulussa kesäyrittäjä-ohjelmaa toteutetaan yhdessä BusinessOulun ja Talous ja nuoret TAT:n kanssa. Ohjelma tarjoaa nuorille toukokuussa toteutettavan yrittäjyyskurssin, 320 euron kesäyrittäjäsetelin, henkilökohtaista ohjausta ja tukea sekä yhteisiä tapahtumia koko kesän ajaksi. TATin Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistuminen on mahdollista hakea myös osaksi opintoja.

Oulun Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistuva opiskelija voi hakea yrityskokeiluunsa Oulun kaupungilta rahallista tukea 320 euroa. Tuen saamiseksi seuraavien ehtojen tulee täyttyä:

 • Kesäyrittäjän kotikunta on Oulu
 • Kesäyrittäjä on 17–24-vuotias ohjelman alkaessa
 • Kesäyrittäjä on opiskelija
 • Kesäyrittäjä ei ole hyödyntänyt Oulun kaupungin myöntämää kesätyöseteliä saman vuoden aikana (kesätyöseteli ja kesäyrittäjätuki ovat toisensa poissulkevia)
 • Kesäyrittäjä ei ole vastaanottanut Oulun kaupungin opiskelijoiden kesätyöharjoittelupaikkaa saman vuoden aikana (Oulun kaupungin opiskelijoille suunnattu kesätyöharjoittelu ja kesäyrittäjätuki ovat toisensa poissulkevia)
 • Kesäyrittäjä osallistuu ohjelman mukaisiin ohjauksiin
 • Kesäyrittäjätukea haetaan erillisellä hakemuksella.Tuki tulee käyttää kokonaisuudessaan yritystoimintaan. Lisätietoa tuen hakemisesta saat kesäyrittäjämentoreilta.
 • Nuori, jos et ole opiskelija mutta olet kiinnostunut Kesäyrittäjä-ohjelmasta, löydät lisätietoa alla olevasta linkistä.

Haku ohjelmaan on auki 3.5.2022 saakka. Pääset kesäyrittäjyyden hakusivulle tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)


Päivitetty 29.4.2022.

Työnteko alaikäisenä

Töitä voi hakea ensimmäisen kerran samana vuonna, kun täyttää 14 vuotta.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä voi tehdä kevyitä töitä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Työ ei saa vahingoittaa nuoren terveyttä ja kehitystä eikä haitata koulunkäyntiä. Työntekoon tarvitaan huoltajan lupa. Kuluvan kalenterivuoden aikana 13 vuotta täyttävä ja tätä nuorempi voi tehdä työtä vain työsuojeluviranomaisen myöntämällä poikkeusluvalla.

14-vuotiaan ja samana vuonna 14 vuotta täyttävän 13-vuotiaan työpäivä saa olla enintään 7 tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä. Alaikäisten töiden tekemistä iltaisin on rajoitettu ja yötyö on kokonaan kielletty.

Katso alta video työnteosta alaikäisenä. Voit katsoa videon Työnteko alaikäisenä myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Työnteko alaikäisenä

Vakituiseen työsuhteeseen voidaan palkata 15 vuotta täyttänyt, joka on suorittanut oppivelvollisuutensa

15 vuotta täyttäneen työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäisten. Myös ylitöiden tekeminen on sallittua tietyin rajoituksin.

Jokaisen uuden työntekijän oikeuksiin kuuluu saada perehdytys työhön

Perehdytyksessä uudelle työntekijälle selvitetään, miten laitteita ja työvälineitä käytetään ja minkälaisia suojavarustuksia on käytettävä. Perehdytyksessä tulee myös kertoa työpaikan säännöt ja ohjeet sekä turvallisuuskäytännöt.

Nuorella työntekijällä on oikeus kieltäytyä vaarallisesta työstä. Alle 18-vuotiaita palkatessaan työnantajan täytyy kiinnittää erityishuomiota siihen, minkälaista työtä nuorella voi teettää.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin

Työsopimuksen solmimisesta ja päättämisestä, lomaoikeudesta, sairauspoissaoloista sekä mm. ongelmatilanteissa toimimisesta on hyvä tietää jo etukäteen.

15–17-vuotiaat oululaiset nuoret saavat käyttöönsä Oulun kaupungin kesätyösetelin

Kesätyöseteli auttaa nuorta pääsemään kesätöihin kahdeksi viikoksi johonkin yritykseen tai yhdistykseen.

Päivitetty 14.3.2022

Yrittäjyys

Yrittäjyys vaatii oma-aloitteellisuutta ja ahkeruutta, mutta antaa myös vapauden päättää omasta työstä ja työpäivistä. Ennen yrityksen perustamista ota selvää erilaisista yritysmuodoista ja mieti mikä olisi paras vaihtoehto omalle yrityksellesi. Tarkista myös yrityksen perustamiseen liittyvät velvoitteet – esimerkiksi yrityksen rekisteröitymiseen ja verotukseen liittyvät asiat. Ota selvää alan markkinatilanteesta, laadi liiketoimintasuunnitelma ja talouslaskelma. 

Jos tarvitset apua yrityksen perustamisessa, varaa aika Oulun seudun uusyrityskeskukseen ja keskustele suunnitelmistasi asiantuntijan kanssa. Myös TE-toimiston järjestämät yrittäjyystapahtumat ja –koulutukset voivat olla hyödyllisiä ennen yrittäjäksi ryhtymistä. 

Katso alta video, jolla oululaistunut Päivi Mäkelä kertoo omasta polustaan yrittäjäksi. Mäkelä kertoo videolla myös, mitä kaikkea Ouluuks-yrityksen pyörittäminen pitää  sisällään. Voit katsoa videon B Inspired: Päivi Mäkelä myös YouTubessa tästä linkistä. (Youtube.com) Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

B Inspired: Päivi Mäkelä – YouTube

Yrittäjäksi voi alkaa jo alaikäisenä

Yrittäjäksi voit alkaa jo alaikäisenä. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimiselle ei ole alaikärajaa. Alaikäisenä tarvitset kuitenkin aina huoltajan suostumuksen. Muuten alaikäisen yrittäjyyteen pätevät pitkälti samat säännöt, kuin täysi-ikäisenkin. Poikkeuksena alaikäiset hakevat Y-tunnusta paperilomakkeella. Apua kannattaa kysyä Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspalvelusta.

Kun olet täyttänyt 13 vuotta, voit perustaa 4H-yrityksen. 4H-yrittäjyys on turvallinen tapa kokeilla omia taitojaan yrittäjänä. Voit käydä myös 4H:n järjestämän yrityskoulutuksen ja saat käyttöösi oman yritysohjaajan. Saat lisätietoja ja neuvoja Oulun 4H-yhdistyksestä. 

Kun täytät 17 vuotta voit kokeilla yrittäjyyttä kesäyrittäjänä. Oulun Kesäyrittäjä-kampanjaan osallistuva voi hakea yrityskokeiluunsa Oulun kaupungilta rahallista tukea 320 euroa. Lue lisää kesäyrittäjyydestä Kesätyöt -välilehdeltä.

Yrittäjänä voi toimia myös sivutoimisesti

Voit toimia sivutoimisena yrittäjänä, mikäli ansaitset pääasiallisen toimeentulon muilla tavoin kuin yrittäjänä. Voit olla esimerkiksi palkansaaja, opiskelija tai eläkeläinen. Sivutoimisena yrittäjänä sinulla on mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä, saada pieniä lisätuloja ja sisältöä elämään. Sivutoimisen yrittäjyyden tuomien tulojen vaikutus saamiisi etuuksiin kannattaa tarkistaa etuuksien maksajalta (esimerkiksi Kela).

Sivutoimiset yrittäjät toimivat pääsääntöisesti yksin, jolloin toiminimi on sopiva yritysmuoto. Yrityksen perustamiseksi riittää ilmoitus yritystietojärjestelmään.

Ennen sivutoimiseksi yrittäjäksi ryhtymistä on hyvä ottaa selvää velvollisuuksista. Tietyin ehdoin EYL-vakuutus (Yrittäjän eläkevakuutus) koskee myös sivutoimisia yrittäjiä, samoin ALV-velvollisuus (arvonlisäverovelvollisuus). 

Kevytyrittäjyys

Voit toimia sivutoimisena yrittäjänä laskutuspalveluiden kautta eli kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjänä et tarvitse aiempaa kokemusta yrittäjyydestä. Kevytyrittäjänä sinulla ei ole virallista y-tunnusta, etkä voi hyötyä yritystä koskevista eduista verotuksessa. Toisaalta sinun ei tarvitse myöskään huolehtia yrityksen velvollisuuksista, kuten verotuksesta ja kirjanpidosta, tai laskujen lähettämisestä. Laskutuspalvelu tekee nämä työt puolestasi. 

Kannattaa miettiä, kuinka rahallisesti kannattavaa yritystoimintasi on ja sen mukaan valita sopivin tapa alkaa yrittäjäksi. Vaikka aloittaisit kevytyrittäjänä, voit tarvittaessa helposti perustaa toiminimen. Ota huomioon, että sivutoimisena yrittäjänä toimiessasi et voi hakea starttirahaa, joten yrityksen perustamiseen liittyvät kulut kannattaa pitää maltillisina.

Työnhaun ohessakin voi toimia yrittäjänä

Jos aloitat yritystoiminnan työttömänä ollessa, ei yritystoiminnan vaikutusta työttömyysetuuteen tutkita ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Muista kuitenkin ilmoittaa, mikäli suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä tai heti yritystoiminnan käynnistyessä. Yritystoiminnan vaikutus työttömyysetuuteen tarkistetaan neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta. Mikäli aiot hakea starttirahaa, tulee hakemus jättää viimeistään kun yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut kolme kuukautta. 

Jos suunnittelet yrittäjyyttä työttömänä työnhakijana ollessasi, ole yhteydessä omavalmentajaasi tai jätä yhteydenottopyyntö TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.

Starttiraha auttaa yrityksesi alkuun

Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on päätoiminen yrittäjyys. Voit hakea starttirahaa, mikäli olet työtön, siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi opiskelusta tai palkkatyöstä tai laajennat toimintaasi sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi yrittäjäksi. Starttirahaa on mahdollista saada 12 kk ajan ja sen avulla turvaat toimeentulosi, kun käynnistelet uutta yritystoimintaa. Starttirahaa haetaan TE-palveluiden Oma asiointi –palvelun kautta. Yritystoiminta ei saa muuttua päätoimiseksi ennen kuin starttirahasta on tehty päätös. 

Päivitetty 14.3.2022

Tukea työllistymiseen

Saat tukea työllistymiseen liittyviin asioihin, vaikka et olisikaan työtön. Esimerkiksi opiskelijoille tai osa-aikatyötä tekeville on tarjolla palveluita työllistymisen tueksi. Työllistymistä tukevat palvelut ovat keskustelua ja ohjausta ammatillisissa kysymyksissä, joissa juuri sillä hetkellä tarvitset apua. Voit saada apua esimerkiksi ammatinvalintaan, urasuunnitteluun, työnhaun menetelmiin tai yleisesti työnhakutaitoihin liittyen. Työllistymistä tukevat palvelut tukevat sinua ratkaisuissasi ja ovat ilmaisia.

Ammatinvalinnanohjaus

Jos oma ammatinvalintasi ja koulutusvalintasi on vielä epäselvä, voi olla hyvä käydä juttelemassa asiasta ammatinvalinnanohjaajan kanssa. Palvelu on maksutonta ja mahdollista myös opiskelijoille tai työssä käyville. Ammatinvalintaa voi miettiä myös itsekseen, perheen tai kavereiden kanssa. 

Te-palveluiden ammatinvalinnanohjaukseen voi hakeutua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen uraohjaus(a)te-toimisto.fi. Viestiin kirjoitetaan vain oma nimi ja puhelinnumero. Tarkemmat ohjeet ja lisätietoa ammatinvalinnanohjauksesta löydät Te-palveluiden verkkosivulta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Katso alta video TE-palveluiden ammatinvalinta- ja uraohjauksesta. Voit katsoa videon TE-palveluiden ammatinvalinta- ja uraohjaus myös Youtubessa tästä linkistä (Youtube.com). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

TE-palveluiden ammatinvalinta- ja uraohjaus

Työnhakupaja

Byströmin Ohjaamossa voit osallistua työnhakupajaan  maanantaisin klo 12-14. Työnhakupajassa voit laittaa työhakemuksesi tai ansioluettelosi kuntoon. Tarvittaessa saat myös apua työnhakuun ja työpaikan löytämiseen. Yhdessä työntekijöiden kanssa voit miettiä, mistä ja mitä töitä voisit hakea. Saat apua myös työkokeilupaikan hakemiseen tai muuhun työhön tai opiskeluun liittyvään asiaan. Paikalle voit tulla ilmoittautumalla Byströmin Ohjaamon aulassa.

Työnhakupajan mainos

Työhönvalmennus

Voit hakeutua työhönvalmennukseen, jos tarvitset pitempikestoista ja yksilöllistä tukea ja ohjausta työnhakuun. Työhönvalmentaja auttaa sinua henkilökohtaisesti etsimään sopivaa työpaikkaa tai koulutusta. Työhönvalmennuksen sisältö ja kesto määritellään tarpeidesi ja tavoitteesi mukaan. Työhönvalmennusta on mahdollista saada enintään 50 tuntia vuodessa. Työhönvalmennuksen ajalta saat saman työttömyyskorvauksen kuin työttömänä ollessasi. Kysy mahdollisuudestasi työhönvalmennukseen omavalmentajaltasi tai jätä yhteydenottopyyntö TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.

Voit etsiä alkavia työhönvalmennuksia Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston tapahtumakalenterista. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Päivitetty 14.3.2022

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palveluiden Oma-asiointi –verkkopalvelussa viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit ilmoittautua myös aikaisemmin, jos tiedät jääväsi työttömäksi esimerkiksi valmistuessasi tai määräaikaisen työsuhteen päättyessä. Voit saada työttömyysetuutta aikaisintaan siitä päivästä alkaen, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi.

Katso alta video työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisesta. Voit katsoa videon Ilmoittautuminen työnhakijaksi Oma asiointi –palvelussa myös Youtubessa tästä linkistä (Youtube.com). Linkki aukeaa uuteen välilehteen.
 

Ilmoittautuminen työnhakijaksi Oma asiointi -palvelussa – YouTube

Työttömänä työnhakijana saat palveluita työllisyyspalveluista

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, kotikuntasi työllisyyspalveluista ollaan sinuun yhteydessä 5 vuorokauden kuluessa. Työllisyyspalveluiden työntekijä tarkistaa, voitko saada työttömyysetuutta ja laatii kanssasi työllistymissuunnitelman.

Työllistymissuunnitelmaasi kirjataan lähitulevaisuutesi tavoitteet, muun muassa miten ja minkälaisia töitä ja/tai koulutusta haet. Työttömänä työnhakijana sinulla on velvollisuus hakea vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Työnhakuvelvoitteen asettamista voidaan tarpeen vaatiessa arvioida yksilökohtaisesti. Työllistymissuunnitelmaan voidaan sisällyttää myös erilaisia työllistymistä edistäviä palveluita. Työllistymissuunnitelma on siis sinun suunnitelmasi, jonka laadit yhdessä oman työntekijäsi kanssa.

TE-toimisto on työttömyysturvalakia valvova viranomainen. TE-toimisto päättää työttömyysturvaoikeudesta erityistä tulkintaa vaativissa tilanteissa. Esimerkiksi tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos alle 25-vuotias, jolla on velvollisuus hakea koulutuspaikkaa, jättää sen tekemättä.

Suomi-työllisyyspalvelut-suomi –sanakirja

Erilaisten palveluiden kieli on usein mutkikasta ja vilisee outoja käsitteitä. Olemme koonneet alle muutamia suomennoksia.


Päivitetty 5.9.2022.

Työllistymistä edistävät palvelut

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa, sinulla on mahdollisuus osallistua erilaisiin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Jos palveluun osallistumisesta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi, voit saada työttömyysetuuden korotettuna. Voit myös saada kulukorvausta palveluun osallistumisesta. Palvelun ajalta voit saada työttömyysetuutta, vaikka et muutoin voisi sitä saada. 

Työllistämistä edistäviä palveluita on paljon ja voi olla haastavaa selvittää yksin, mikä niistä sopisi juuri itselle. Jos jokin palveluista herättää kiinnostuksesi ja haluat selvittää mahdollisuutesi osallistua siihen, ole yhteydessä omavalmentajaasi tai ohjaajaasi. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön TE-palveluiden Oma asiointi –palvelussa.

Esimerkiksi Oulun kaupungin nuorten työpajoille voi hakeutua kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluun tai töihin palkkatuella. Katso alta työpajanuorten tekemä video työpajoille hakeutumisesta. Voit katsoa videon #KannattaiskoHakeaPajalle myös YouTubesta tästä linkistä. (Youtube.com)  Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Lisätietoa työpajoille hakeutumisesta ja työpajojen esittelyt löydät työpajojen kotisivulta.

Päivitetty 14.3.2022


#KannattaiskoHakeaPajalle – YouTube

Alla olevilta välilehdiltä löydät lyhyet esittelyt erilaisista työllistymistä edistävistä palveluista


Jos vielä mietit, mitä töitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä tai mitä lähtisit opiskelemaan, voi työkokeilu olla hyvä tapa selvittää näitä asioita. Työkokeilulla voidaan myös tukea paluuta työelämään. Työkokeilussa saat arvokasta työkokemusta. Voit hakeutua työkokeiluun yrityksiin, järjestöihin, kunnan tai kaupungin työpaikkoihin tai työpajoille. Työkokeiluun on mahdollista osallistua enintään 12 kuukauden ajan, mutta samalla työnantajalla voit olla enintään 6 kuukautta. Usein 1-3 kuukauden työkokeilu on riittävä. Työkokeilua voi olla enintään viitenä päivänä viikossa ja 4-8 tuntia päivässä.

Työkokeilusta sovitaan työllistymissuunnitelmassasi ja työkokeilusta tehdään sopimus työllisyyspalveluiden, työkokeilun järjestäjän ja asiakkaan kesken. On tärkeää, että et aloita työkokeilua ennen kuin sopimuksesi on vahvistettu työllisyyspalveluissa. Työkokeilun ajalta voit saada työttömyysetuuden korotettuna. Saat myös kulukorvausta 9 euroa/ päivä. Kysy mahdollisuudestasi työkokeiluun omavalmentajaltasi tai jätä yhteydenottopyyntö TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.

Alla olevaan linkkilistaan on kerätty hyödyllisiä linkkejä työkokeiluun liittyen. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.Päivitetty 14.3.2022Koulutuskokeilun kautta voit selvittää soveltuvuuttasi ja motivaatiotasi opiskella tietyssä oppilaitoksessa.

Koulutuskokeilu  tapahtuu oppilaitoksessa ja kestää enintään 5 päivää. Tutustuessa kahteen tai useampaan koulutusalaan koulutuskokeilu voi kestää enintään 7 päivää. Kokeilu sisältää esimerkiksi keskusteluja opettajien kanssa sekä oppituntien seuraamista.

Tietoa koulutuskokeiluista eri oppilaitoksissa löydät alla olevista linkeistä. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.Päivitetty 14.3.2022


Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua. Se on tarkoitettu sinulle, jolla on työ- ja toimintakyvyssä sellaisia rajoitteita, jotka estävät sinua osallistumista julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kuntouttavalla työtoiminnalla pyritään lisäämään mahdollisuuksiasi työllistyä tai hakeutua koulutukseen. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään palvelutarpeen mukaisesti 1-4 päivänä viikossa, yleensä 3-24 kuukauden ajan. Kuntouttava työtoiminta edellyttää aktivointisuunnitelman laatimista. Aktivointisuunnitelma laaditaan sinun, työllisyyspalveluiden edustajan ja kunnan sosiaalihuollon viranomaisen kesken. 


Voit lukea lisää kuntouttavasta työtoiminnasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.
Nuorten työpajoilla voi olla kuntouttavassa työtoiminnassa. Päivitetty 14.3.2022Työvoimakoulutuksina järjestetään eri alojen koulutuksia, joiden työntekijöistä on pulaa. Niinpä työvoimakoulutuksen suorittaminen voi olla hyvä väylä kohti työllistymistä. Työvoimakoulutuksen kautta voit suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Voit hakea työvoimakoulutukseen, jos olet suorittanut oppivelvollisuutesi ja olet työtön tai työttömyysuhan alainen.

Lue lisää työvoimakoulutuksesta alla olevista linkeistä. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.Päivitetty 14.3.2022Uravalmennuksessa saat ohjausta ja tukea pohtiessasi ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojasi. Valmennus tapahtuu ryhmässä tai yksilövalmennuksena. Se voi myös sisältää lyhyitä ammattikorttikoulutuksia, esimerkiksi työturvallisuus- tai tulityökortti ja hygienia- ja anniskelupassi. Valmennukseen voidaan tarvittaessa yhdistää työkokeilu.

Voit etsiä alkavia uravalmennuksia Pohjois-Pohjanmaan Te-toimiston tapahtumakalenterista. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Päivitetty 14.3.2022Työnhakuvalmennuksessa saat ohjausta työnhakutaitojesi parantamiseksi ja vinkkejä itsenäiseen työnhakuun. Saat yksilöllistä ohjausta esimerkiksi ansioluettelon ja työpaikkahakemuksen kirjoittamiseen. Valmennuspaikka on usein joustavasti sovittavissa ja valmennuksen kesto on 1-10 päivää.

Työnhakuvalmennuksia voit etsiä Pohjois-Pohjanmaan Te-toimiston tapahtumakalenterista. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Päivitetty 14.3.2022Työnhaun ohessa on mahdollista opiskella. Opiskelemalla voit parantaa mahdollisuuksiasi työllistyä. Vaihtoehtoja on useita, joista omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, lyhytkestoiset omaehtoiset opinnot ja työvoimakoulutukset on esitelty omissa välilehdissään.

Näiden lisäksi opiskella voi myös sivutoimisesti. Sivutoimiset opinnot ovat sellaisia, jotka eivät estä sinua hakemasta ja ottamasta vastaan kokoaikatyötä. Sivutoimisen opiskelun ajalta voi saada työttömyysetuutta vain, jos etuuteen olisi oikeutettu muutenkin. Keskustele asiasta oman työntekijäsi kanssa ennen sivutoimisten opintojen alkamista. Alla olevasta linkistä löydät tietoa siitä, minkälaisia ehtoja opintojen sivutoimisuudelle on asetettu.

Sivutoiminen opiskelu työttömyysetuudella – TE-Palvelut. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Päivitetty 14.3.2022Jos olet yli 25-vuotias työtön työnhakija, sinulla voi olla mahdollisuus opiskella niin, että saat opintojen ajalta työttömyysetuutta. Päätös opiskelusta työttömyysetuudella tuettuna tehdään aina hakemuksen perusteella. Työttömyysetuudella tuettujen opintojen tulee olla päätoimisia ja tutkintoon johtavia opintoja. Työttömyysetuutta voi saada opintoja varten enintään 24 kuukautta. Opinnoista sovitaan työllistymissuunnitelmassasi ja opintojen etenemistä seurataan.

Perustelut koulutustarpeelle  -lomakkeella perustelet, miksi kouluttautumistasi pitäisi tukea työttömyysetuudella. Lomakkeen ja ohjeet sen lähettämiseen löydät Oulun seudun kuntakokeilun verkkosivuilta Palveluja varten täytettävät lomakkeet -kohdasta. Linkki avautuu uudelle välilehdelle.

Lue lisää omaehtoisesta opiskelusta Te-palveluiden sivuilta. Linkki avautuu uudelle välilehdelle.

Päivitetty 14.3.2022Yli 25-vuotiaana työttömänä työnhakijana voit opiskella 6 kuukautta ilman, että opinnoilla on vaikutusta työttömyysetuuteesi. Tällöin opintojen sivu- tai päätoimisuutta ei tutkita. On tärkeää huomata, että niin kutsuttaja lyhytkestoisia opintoja voi hyödyntää vain yhdesti saman työttömyysjakson aikana. Voidaksesi suorittaa uudelleen lyhytkestoisia opintoja, tulee sinun olla välissä töissä 18h/vko 21 kalenteriviikon ajan. Harkitse siis tarkoin, minkälaiset opinnot edistävät työllistymistäsi.

Tärkeää huomioida, ennen kuin aloitat lyhytkestoiset opinnot:

 • Opintojen perusteella et voi kieltäytyä sinulle tarjotusta kokoaikatyöstä.
 • Opintojen tarkan alkamis- ja päättymispäivän pitää olla tiedossa, kun ilmoitat opinnoista. Opintoja ei voi aloittaa ennen kuin olet tehnyt ilmoituksen.
 • Ennen seuraavien opintojen aloittamista työssäoloehdon pitää täyttyä.Päivitetty 14.3.2022Jos olet ollut pitempään työttömänä ja/ tai osaamisessasi on puutteita, sinulla voi olla mahdollisuus palkkatukeen. Palkkatuki myönnetään sinut palkkaavalle työnantajalle. Työnantaja maksaa sinulle normaalin alan työehtosopimuksen mukaisen palkan, mutta hakee sitten palkkatukiprosenttisi mukaista avustusta palkkauskustannuksiisi. Palkkatukiprosenttisi voi olla 30, 40 tai 50 %, riippuen työttömyytesi kestosta. Palkkatukea voidaan myöntää myös vamman tai sairauden perusteella, jolloin palkkatuki on 50%. Palkkatuen määrä ja kesto tarkistetaan ja kirjataan työllistymissuunnitelmaasi ennen kuin palkkatuettu työsuhde voi alkaa.

Tärkeää huomioida:

 • Saadaksesi palkkatukea sinun täytyy olla työtön työnhakija.
 • Työsuhde ei saa alkaa ennen kuin palkkatuesta on tehty päätös hakemuksen perusteella.
 • Työnantaja jättää hakemuksen työnantajan TE-palveluiden Oma asiointi –palvelussa. 
 • Palkkatukihakemuksen käsittelyaika on 10 arkipäivää.


Työllisty palkkatuella – TE-Palvelut. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. 
Lounasravintola Makoisa työllistää ravitsemusalan ammatillisen koulutuksen omaavia nuoria palkkatuella

Päivitetty 14.3.2022

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen