Kaksi nuorta henkilöä kävelee puistossa.

Pulmakulma: Ihmissuhteet ja seurustelu

Onko normaalia?

Herranlettas

Onko normaalia että äiti sanoo minulle ”mene huoraamaan saatana” tai ”voisin hirttää itteni sun takia”. Sanotaanko muidenkin eroperheissä tälläsiö asioita?

  • Ohjaaja Riina

   Hei nimimerkki Herranlettas!

   Kiitos kysymyksestäsi. Yhdessäkään perheessä ei kuuluisi olla normaalia, että äiti sanoo lapselleen ”mene huoraamaan saatana” tai ”voisin hirttää itteni sun takia”. Olen pahoillani, että olet joutunut kuulemaan sellaista äidiltäsi. Sellainen kohtelu ei ole koskaan hyväksyttävää.

   Kaikissa perheissä on riitoja ja hankalia tilanteita. Riidellä voi kuitenkin rakentavasti ja toisia kunnioittavasti. Mainitsemasi kommentit eivät sitä ole. Jos pystyt, ota asia puheeksi äitisi kanssa ja kerro, miltä hänen kommenttinsa sinusta tuntuvat. Varmasti jokainen joskus mokaa ja sanoo ikäviä asioita, joita ei välttämättä edes tarkoita. Tällöin on tärkeää myöntää tehneensä väärin ja pyytää anteeksi.

   Ehdotan, että tutustut yhdessä äitisi kanssa NuortenOulu.fi-palvelun Vanhemmat ja läheiset -osioon. Siellä erityisesti sivu ”Eripuraa ja riitoja” voisi olla avuksi keskusteluihin ja rakentavampaan riitelyyn.

   Ymmärsin viestistäsi, että vanhempasi ovat eronneet. Ero voi aiheuttaa monenlaisia tunteita ja tarvetta tuelle. Esimerkiksi tunteiden säätely voi heikentyä erokriisin keskellä. Se taas voi näkyä esimerkiksi huutamisena ja muunlaisena epäasiallisena käytöksenä muita kohtaan. Ero on yleensä iso muutos kaikille perheenjäsenille. Eron aiheuttamista tunteista, ajatuksista ja kysymyksistä kannattaa keskustella perheessä avoimesti, jos mahdollista.

   Tukea erokriisistä selviytymiseen on hyvä hakea mahdollisimman varhain. Tämä on vanhempien vastuulla, mutta myös muut perheenjäsenet voivat tarvittaessa olla yhteydessä auttaviin tahoihin. Voit jutella perhesuhteista ja ikävistä kokemuksista esimerkiksi koulukuraattorin tai nuorisotyöntekijän kanssa. Keskustelut ammattilaisten kanssa ovat luottamuksellisia.

   Myös muut tahot tarjoavat maksuttomasti tukea niin sinulle, äidillesi kuin koko perheelle yhteisesti. Tukimuotoja on erilaisia, kuten: keskustelu ammattilaisen kanssa kasvotusten, chatissa tai puhelimitse, tukihenkilön hankkiminen, vertaistukiryhmät ja keskustelut samassa tilanteessa olevien kanssa. Kannustan sinua tutustumaan Apua eroon -sivustoon ja siellä erityisesti osioihin ”Nuoret” ja ”Apua sinulle”. Löydät sivustolta auttavia palveluja sekä tietoa ja muiden nuorten kokemuksia vanhempien erosta.

   Tsemppiä ja kaikkea hyvää sinulle!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä