Kaksi nuorta henkilöä kävelee puistossa.

Pulmakulma: Ihmissuhteet ja seurustelu

Aloittaminen

Daim

Miten meidän kannattaa edetä suhteessa että aloitettaisiin yhdynnät mutta että ne olisi tosi kivoja? Me ollaan seurusteltu monta kuukautta mutta molemmista tuntuu että nyt alkaa olla aika siirtyy pidemmälle. Ollaan puhuttu paljon. Meillä on pikkuisen ongelmaa kun mä oon todella heti valmiina mutta tytön kiihottuminen kestää enemmän. Voiko seksiä jatkaa vaikka toinen tulisi paljon ennen kuin toinen? Ehkäisynä on kondomi mutta se tuntuu liian puristavalta voikohan se haitata. Kannattaako esileikkiä olla tosi paljon ennen seksiä? Mitä jos sperma alkaa tulla ennen yhdyntää? Onko ihan ok jos se tulee vaikka kasvoille tai rinnoille? Löytyykö jostain vinkkejä toisen nautinnollisempaan toisen kiihottamiseen vai oppiiko siinä vain kun puhutaan paljon asioista? Kauanko yhdynnät kestää voiko niitä olla joka päivä?

  • Seksuaalineuvoja

   Hei, kiitos kysymyksistäsi.
   Kuulosta hyvältä, että olette jo puhuneet paljon aiheeseen liittyen. On tärkeää, että teistä molemmista tuntuu sopivalta ja turvalliselta aloittaa yhdynnät, kun niin päätätte. Viestissäsi on monta kysymystä, joten vastauksesta tuli melko pitkä.

   Esileikin määrä
   Usein tarvitaan erilaista lämmittelyä eli ns. esileikkiä ennen yhdyntää. Se voi olla monenlaista ja kestää määrittelemättömän ajan, se voi olla yhtä hyvin fyysistä kuin vaikka sanallista. Vaikka yleisesti ajatellaan, että esileikki on vain valmistelua seksiin, niin esileikki on jo seksiä. Vaikka oltaisiin pitkäaikaisetkin kumppanit, kyseessä on erilliset henkilöt, joilla on eri tahtiset halut, erilaiset mieltymykset ja syttymis-/kiihottumisnopeudet. Seksihalut ja seksin tekemisen tavat ovat jokaisella omasta mieltymyksestä ja tuntemuksesta riippuvia. Ne ovat myös elämän varrella muuttuvia asioita, eikä niiden tarvitsekaan olla ikuisesti jotain tiettyä samaa. Ei ole siis mitään yhtä tapaa/mallia joka sopii aina kaikille.
   Hyvä keino tutustua siihen, mikä itseä kiihottaa tai millainen kosketus tuntuu hyvältä, on sooloseksi. Itseään voi kosketella, hyväillä ja tunnustella eri tavoin, että osaa halutessaan kertoa toiselle mistä tykkää ja mistä taas ei.

   Yhdyntöjen määrä
   Seksin kestolle tai yhdyntöjen määrälle ei ole mitään aikarajoja tai sääntöjä. Mikä on itselle ja seksikumppanille sopivaa, on oikein. Seksiä voi olla vaikka aamusta iltaan, jos siltä tuntuu, eikä siitä aiheudu ongelmia osapuolille. Toisille sopii pari kertaa päivässä, toisille kerran kuussa. Yleisesti ottaen yhdyntä, jolla tarkoitetaan sitä, että päämääränä on tarkoitus laueta, kestää joitakin minuutteja. Kaikki muu seksin tekeminen kestää niin pitkään kuin yhdessä halutaan, tai sooloseksissä itse tykkää.

   Seksi laukeamisen jälkeen
   Seksiä voi jatkaa, vaikka toinen tulisi ennen kuin toinen. Seksiä voi olla myös ilman yhdyntää. Vain mielikuvitus on rajana sille mistä kukin saa mielihyvää ja tyydytystä, ja mistä kiihottuu. Kaikki on sallittua kunhan se ei loukkaa toisen rajoja, itsemääräämisoikeutta ja/tai tapahdu ilman suostumusta. Läheisyys on usein yhtä tärkeää, jollei tärkeämpääkin, kuin itse yhdyntä.

   Kondomin sopivuus
   Kondomeja on erikokoisia, joten kokeilemalla eri malleja löytyy itselle sopiva. Pieni puristus ei ole vaarallista, mikäli se ei tunnut itsestä epämiellyttävältä. Seksivälinekaupoissa myydään kondomeja myös yksittäiskappaleina, joten testailu on helppoa. Spermaa voi tulla jo ennen varsinaista siemensyöksyä, sitä nimitetään esiliukasteeksi tai touhutipoiksi ja siinä voi olla jo siemensoluja. Siksi on tärkeää käyttää kondomia alusta loppuun saakka, mikäli on tarkoituksena ehkäistä raskautta, tai välttää seksitauteja. Sperman tuleminen kasvoille tai rinnoille ei ole haitallista, sikäli kun kumppani pitää siitä eikä ole seksitautien tarttumisvaaraa. Seksitaudit voivat tarttua, jos emätineritettä, siemennestettä, esiliukastetta tai verta pääsee seksikumppanin limakalvolle tai avoimiin haavoihin.

   Nautinnollisempaan seksiin
   On monenlaisia tapoja päästä nautinnollisempaan seksiin ja paljon erilaisia apuvälineitäkin käytettävissä. Tietoa ja vinkkejä löytyy paljon jo Googlettamalla. Esimerkiksi seksivälinekaupoista saa tietoa erilaisista välineistä, verkkokauppojen sivuilla on paljon myös käyttäjäkokemuksia. Kumppanin huomioiminen on keskeistä ja kokeilemalla yhdessä sovittuja asioita oppii lisää. Seksiä voi harjoitella, kuten mitä tahansa muutakin taitoa. Hyvä tapa voi olla jutella myös seksin jälkeen siitä mikä oli hyvää, mistä tykkäsi ja oliko jotain mistä ei tykännyt, tai mitä ei enää halua. Seksistä ja seksissä on lupa nauttia ja kokeilla.

   Suostumus
   Kannattaa huomioida, että molemminpuolinen suostumus on tärkein tieto, ennen seksiin ryhtymistä. Mitä tarkemmin osaa kertoa, mitä haluaa ja etenkin mitä ei halua tehdä, sen paremmin välttyy mielipahalta ja sellaisilta teoilta, joita ei halunnut. Hyvä on tietää myös, että kieltäytyminen on ok, vaikka kesken touhuilun, jos tai kun alkaa siltä tuntua. Se, että on kerran halunnut seksiä tai yhdyntää, ei tarkoita, että jatkossa aina automaattisesti haluaisi. Toisen osapuolen kunnioittaminen on keskeistä ja tuo luottamusta kumppaniin ja sitä kautta turvallisuutta ja yhteenkuuluvuutta.

   Voit lukea vielä lisätietoa seksistä ja seksuaalisuudesta Tietoa nuorille osiosta.

   Tässä vielä linkkejä muille sivustoille. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.
   Seksuaalisuus-Tietoa seksuaalisuudesta ja seksistä. (Nuortennetti.fi)
   Seksuaalisuus. (Väestöliitto.fi)

   Iloista seksielämää!

Osallistu keskusteluun