Kaksi nuorta henkilöä kävelee puistossa.

Pulmakulma: Ihmissuhteet ja seurustelu

Haavekuvaan ihastunut

Haaveilija

Hei,
Miten päästä yli epätoivoisesta ihastuksesta? Tiedostan, että olen ihastunut haavekuvaan ja täten myös ihastumisen tunteeseen.

Miten voin lähteä purkamaan tätä, jotta joskus vielä voisin olla oikeasti suhteessa rakastamani ihmisen kanssa, enkä haavekuvan.

Olen hieman kärsimätön ihminen tälläisissä asioissa, haluaisin että tämä selviäisi heti, toki on myös hieman ulkopuolista painetta.

  • Tietopalveluohjaaja Jemina

   Hei Haaveilija,

   ihastuminen on tunne, johon ei voi vaikuttaa, mutta siihen onneksi voi miten sen kanssa on tai toimii. Kerrot, että olet ihastunut haavekuvaan ja ihastumisen tunteeseen ja haluaisit purkaa tätä. Voisi olla hyvä miettiä, mihin olet ihastunut, ovatko ne luonteenpiirteitä, ominaisuuksia, ajatusta siitä mitä ihastuksen kanssa voisi tehdä? Voi olla hyvä, että otat itsellesi kynän ja paperin ja kirjaat niitä asioita paperille. Näin näet ne konkreettisesti ja jo pelkästään se voi selkeyttää omia ajatuksia ja samalla helpottaa epätoivoisen ihastumisen tunnetta. Sitten kun ne ovat paperilla, voit miettiä mitkä niistä kohdista ovat sellaisia, joita oikeasti toivot elämääsi ja/tai parisuhteeseesi? Joskus ihastuminen voi kertoa vain siitä, mitä kaipaat elämääsi.

   Kerrot, että ulkopuolisen paineen vuoksi toivot tilanteen selviävän nopeasti, eli oletko ehkä parisuhteessa, tai onko ihastuksesi kohde? Myös parisuhteen aikana on ihan tavallista ihastua toiseen ihmiseen, etenkin jos kyseessä on jo jonkin aikaa kestänyt parisuhde ja alkuhuuma on ohi. Jos tilanne on tämä, sinulla on onneksi edelleen vaikutusvalta omaan itseesi ja siihen miten toimit. Voi olla hyvä välttää ihastuksen seurassa olemista, jotta ei ruoki ihastuksen tunnetta entisestään.

   Voisiko ihastuminen kertoa myös siitä, mitä toivot enemmän tai uutena asiana nykyiseen parisuhteeseesi? Jos sinusta tuntuu, että ihastuksen kohteesi antaisi sinulle enemmän huomiota ja tekisi asioita toisin, voisi olla hyvä jutella kumppanisi kanssa, että voisitteko tehdä töitä suhteenne eteen, jotta molemmilla olisi entistä rakastetumpi olo. Joskus toki ihastuminen voi kertoa myös sen, että tämänhetkinen kumppani ei ole se oikea tyyppi. Suosittelen lämpimästi juttelemaan kumppanillesi tunteistasi, jos suinkin pystyt siihen ja etenkin jos koet, että ihastuminen ei ole supernopeaa ohi menevä tunne. Täältä löydät aiheesta lisätietoa. (Linkki aukeaa uudelle sivulle)
   Jos tilanteesi on se, että ihastuksesi kohde on parisuhteessa, suosittelen välttelemään tämän seuraa, ja käsittelemään ihastuksen tunnetta paperi ja kynä -neuvolla myös tässä tilanteessa.

   Toivottavasti tästä on apua. Muistathan, että älä jää yksin, vaan puhuminen auttaa. Läheiset tai/ja ammattilaiset ovat hyviä kuuntelevia ja erilaisia näkökulmia antavia ihmisiä. Meillä täällä nuortenoulu.fi -sivustolla on ma-la iltoina klo 18-20 chat, jossa on nuorisotyön ammattilaisia juttelemassa kanssasi aiheesta kuin aiheesta.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä