Kaksi nuorta henkilöä kävelee puistossa.

Pulmakulma: Ihmissuhteet ja seurustelu

Raskaana

Mietteliäs nuori

Oon siis 18v tyttö ja oon nyt raskaana mun poikaystävälle ja se kertoi raskaudestani mun äitille ja mun äiti ei usko asiaa ja pakottaa mua tekee uudn testin ku uskoo mun valehtelevan

  • Tietopalveluohjaaja Liisa

   Hei mietteliäs nuori!

   Kerrot, että olet raskaana poikaystävällesi, eikä äitisi usko asian olevan niin. Kerrot myös että äitisi pakottaa sinua tekemään uuden raskaustestin. Sinulla on oikeus päättää itse, haluatko varmistaa äidillesi raskautesi uudella testillä vai et. Äitisi ei siis voi pakottaa sinua tekemään mitään, mitä sinä et halua tehdä. Olisiko mahdollista, että kerrot äidillesi, miltä sinusta hänen käytöksensä tuntuu?

   Olet ison asian äärellä, kun olet juuri saanut tietää olevasi raskaana. Sinun kannattaa olla neuvolaan yhteydessä pikimmiten. Oulun kaupungin neuvoloiden yhteinen ajanvarausnumero on 08 558 44356.

   Jos sinulla on tarvetta jutella asiasta enemmänkin, niin meiltä Byströmin Ohjaamosta saat luotettavaa ja puolueetonta keskusteluapua ja tukea. Voit olla meihin yhteydessä vastaamalla tähän viestiin, laittamalla sähköpostia (bystrom (at) ouka.fi, ilman välilyöntejä) tai soittamalla numeroon 0505992293. Tavoitat meidät myös Facebookista ja Instagramista (@bystrominohjaamo).

   Tsemppiä sinulle kovasti!

   Ystävällisin terkuin, Liisa Byströmiltä

  • Mila 19v

   Moi, musta on alkanut tuntua että haluan lapsen niin ajattelin kysyä että kannattaako alkaa tikuttaa ovulaatiota

  • Tietopalveluohjaaja Liisa

   Hei Mila!

   Muokkasin hieman nimimerkkiäsi yksityisyytesi suojaamiseksi.

   Kerrot viestissäsi, että sinusta on alkanut tuntua, että haluat lapsen ja mietit, kannattaako ovulaatioiden tikuttamisen aloittaminen.

   Ovulaatiotesteistä voi olla apua raskautta yrittäessä, mutta välttämättömiä ne eivät ole. Terveyskirjaston mukaan ehkäisyn poisjättämisen jälkeen aktiivisesti raskautta yrittäneistä 80-85 % tulee raskaaksi vuoden sisällä, toiset saavat odottaa raskauden alkamista pidempään. Jos raskaaksi tuleminen ei onnistu vuoden sisällä säännöllisestä yrittämisestä huolimatta, voi kääntyä terveydenhuollon puoleen.

   Kaikkein otollisin hetki tulla raskaaksi on juuri ennen ovulaatiota, mutta raskaus voi alkaa yhdynnästä, joka on ollut useita päiviä ennen ovulaatiota tai vielä päivä ovulaation jälkeenkin. Yhdyntöjen kovin tarkka ajoitus ei ole tarpeen. Riittää, että ovulaatioaikaan yhdyntöjä on noin kahden päivän välein. Tämä takaa, että jokaisessa kuukautiskierrossa on hedelmöitymisen mahdollisuus. Mikäli haluat lisää tietoa ovulaatiosta ja kuukautiskierrosta, löydät sitä tästä linkistä.

   Tässä muutama linkkivinkki koskien vauvahaaveita ja odottamista:

   Nuoren odottajan opas (Kahden Jyväskylän ammattikorkeakoulun kätilöopiskelijan tekemä opinnäytetyö).

   Meille tulee vauva (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL)

   Toivottavasti vastauksesta ja linkkivinkeistä on sinulle apua pohdinnoissasi. Kaikkea hyvää syksyysi!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä