Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa.

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

tervesytarkastus

heips poika

heips, oon 8lk ja mua huolestuttaa 8 lkn terveydentarkastus niin haluaisin tietää että mitä siellä tapahtuu koska oon kuullut huhuja että siellä pitää olla alasti ja oon siis poika

  • Heippa

   Tsekataanko 8 luokan terveystarkastuksessa rinnat? Tai ksrvojen kasvu?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei nimimerkki Heippa! Saitkin varmasti yleistä tietoa terveystarkastuksesta aiemmasta vastauksesta. Terveystarkastuksessa tarkastellaan kasvua ja kehitystä kokonaisuutena ja murrosiän muutokset kuuluvat osana siihen. Terveydenhoitaja ja lääkäri arvioivat, missä vaiheessa murrosiän kehitys on ja tällöin heidän pitää tarkastella juuri murrosiän mukanaan tuomia muutoksi kehossa. Rintojen kehitystä arvioidaan silmämääräisesti samalla, kun terveydenhoitaja tai lääkäri tarkistaa ryhdin, kuuntelee keuhkot ja sydämen, jne. Paita pitää tällöin riisua, mutta rintoihin ei kosketa. Myös karvoitusta tarkastellaan samalla tavalla.

    Terveystarkastusta ei tarvitse jännittää, kaikki käyvät saman tarkastuksen läpi. Terveystarkastukseen kannattaa suhtautua mahdollisuutena päästä kysymään kaikkia mieltään askarruttavia asioita terveydenhuollon ammattilaisilta. Eli jos jokin asia mietityttää, esimerkiksi omissa rinnoissa tai karvoituksessa, kannattaa kysymykset kirjoittaa vaikka paperille tai kännykän muistiin. Siten muistaa jännittävässäkin tilanteessa, mitä aikoi kysyä.

  • Ohjaaja Tuula

   Hei heips poika. Kiitos kysymyksestä, asia mietityttää varmasti monia muitakin nuoria. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivuilla kerrotaan, että kahdeksannen luokan laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan oppilaan mahdolliset terveydelliset rajoitteet ja erityiset tarpeet ammatinvalinnan ja jatko-opiskelun näkökulmasta. Seksuaaliterveys, päihteet, kaverisuhteet sekä nuoren ja vanhempien väliset suhteet ovat myös tärkeitä keskustelunaiheita.

   Sivuilla ei kuitenkaan kerrota yksityiskohtaisesti, mitä tutkimuksia terveystarkastuksessa tehdään. Alasti siellä ei kuitenkaan joudu seisoskelemaan. Lääkäri voi pyytää riisumaan paidan esimerkiksi kuunnellakseen keuhkoja tai sydäntä, tai tarkastellakseen ryhtiä. Lääkäri saattaa myös vilkaista alushousuihin nähdäkseen, että penis on kehittynyt normaalisti. Lääkäri ei tee näitä tutkimuksia tirkistelläkseen, vaan arvioidakseen yleistä terveyttä ja murrosiän kehitystä.

   Tutkimuksia ei tarvitse pelätä, vaikka ne saattavatkin jännittää. Kannattaa muistaa, että itsellä on aina oikeus kieltäytyä jostakin tutkimuksesta, jos se tuntuu liian epämukavalta. Tällöin asia kannattaa ilmaista rauhallisesti, keskustella ja kuunnella myös terveydenhuollon ammattilaisen näkemys tutkimuksen välttämättömyydestä. Terveydenhoitajaa ja lääkäriä voi myös pyytää kertomaan etukäteen tutkimuksista. Tieto siitä, mitä tulee tapahtumaan voi helpottaa jännitystä.
   Terveystarkastus antaa mahdollisuuden päästä juttelemaan terveydenhuollon ammattilaisten kanssa mieltään askarruttavista asioista. Jos itseä mietityttää tai huolettaa jokin asia omassa terveydessä, kasvussa tai kehityksessä, sen voi tuoda esiin terveystarkastuksessa. Itselle voi kirjoittaa etukäteen asioita muistiin vaikka paperille tai kännykän muistiin, sillä asiat helposti unohtuvat jännittävässä tilanteessa.

   Tsemppiä sinulle, hyvin se menee! Älä jännitä liikoja vaan yritä suhtautua tilanteeseen mahdollisuutena huolehtia omasta terveydestä.

Osallistu keskusteluun