Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa.

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Raskausarvet

Tiedustelija

Moi oon 17v tyttö ja olen ollut jonkin aikaa lihotuskuurilla ja oon lihonut 45 kilosta 76 kiloon ja tämä kaikki on tapahtunut viimeisen 14 viikon aikana ja tämän aikana mulle on syntynyt raskausarpia ni ovatke raskausarvet normaaleja

  • Ohjaaja Hanna

   Moikka. Arpijuovia, eli niin sanottuja raskausarpia syntyy, kun iho ei ehdi venyä riittävästi ja sidekudos repeää. Raskausarpia voi ilmetä esimerkiksi nopean painonnousun tai lihaskasvun yhteydessä ja se on aivan normaalia. Kerrot, että painosi on noussut yli 30 kiloa muutaman kuukauden aikana, joten se selittää raskausarpien syntymistä. Raskausarvista ei tarvitse olla huolissaan, ne eivät ole vaarallisia. Jos raskausarpia on paljon ja ne häiritsevät sinua itseäsi, voit käydä puhumassa asiasta terveysalan ammattilaisen kanssa. Voit varata ajan elämäntilanteestasi riippuen joko opiskelijaterveyshuoltoon tai oman alueesi terveysasemalle (ouka.fi). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Hoitaja voi ohjata sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

   Kerrot, että olet ollut lihotuskuurilla. Viestistäsi ei käy ilmi, oletko saanut lihotuskuuriisi ohjausta esimerkiksi ravitsemusterapeutilta tai terveysalan ammattilaiselta. Jos et ole saanut ohjausta tai neuvoja, suosittelen että käyt puhumassa tilanteestasi terveysalan ammattilaisen kanssa.

   Jos sinua kovasti mietityttää oma kehosi, painosi tai suhteesi ruokaan, suosittelen sinua ottamaan yhteyttä Syömishäiriöliitto SYLIin esimerkiksi chatissa tai puhelimitse. Voit jutella omasta olostasi ja kokemuksistasi luottamuksellisesti. Saat tarvittaessa myös ohjausta ja neuvoa tilanteeseesi. Yhteystiedot löydät alla olevista linkeistä. (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.)

   SYLI-keskus Pohjois-Suomi (syomishairioliitto.fi)
   Tukipuhelin ja chat (syomishairioliitto.fi)

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä