Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa.

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Tiukka esinahka

Aapeli

Mikä auttaisi kun on tiukka esinahka? Yhdyntä yritykset tuntuu kipeiltä. En saa vedettyä esinahkaa erektiossa kokonaan terskan taakse. Lepotilassa esinahka liikkuu hiukan taaksepäin. Voiko peniksen koko vaikuttaa esinahkaan tai onko normaalia pystyä tekemään loppuun asti vaikka on tiukka esinahka? Itsetyydytys onnistuu hyvin vaikka esinahka on terskan päällä.

  • Ohjaaja Hanna

   Hei Aapeli.
   Kysyt, että mitä pitäisi tehdä, kun esinahka on tiukka. Esinahka on syntymästä saakka kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat ajan myötä, yleensä kuitenkin murrosiässä. Joillakin kiinnikkeiden irtoaminen voi viedä enemmän aikaa ja tapahtua esimerkiksi vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Jos tiukkaa esinahkaa vetää väkisin terskan yli, seurauksena on usein kipua, verenvuotoa tai kudosvaurio. Esinahkaa ei siis kannata väkisin vetää terskan taakse.

   Esinahan tiukkuus on kuitenkin hyvin yleistä. Esinahan tiukkuutta voi helpottaa esimerkiksi varovaisilla venytyksillä, joissa apuna kannattaa käyttää esimerkiksi perusvoidetta, liukastetta tai hajusteetonta öljyä. Esinahkaa voi venytellä varovaisesti myös suihkussa. Esinahan tiukkuuteen auttaa siis säännöllinen ja kärsivällinen venyttely sekä aika. Esinahan liikuttelu itsetyydytyksen aikana edesauttaa myös sen väljentymistä. On kuitenkin tärkeää, että esinahkaa ei käsittele kovakouraisesti. Esinahan venyttely ja yhdyntä kannattaa lopettaa tai pitää välissä taukoa, jos alkaa tuntua kipua.

   Tiukka esinahka ei varsinaisesti estä yhdyntää, mutta tiukan esinahan aiheuttama kipu saattaa toki hankaloittaa sitä. Yhdynnässä voi kokeilla vetää kondomin kokonaan esinahan päälle yhdynnän ajaksi.

   Jos venyttelyt eivät helpota tilannettasi, eikä yhdyntä onnistu, sinun kannattaa käydä rohkeasti puhumassa tilanteestasi terveydenhoitajan luona. Voit varata ajan opiskelijaterveyshuoltoon tai oman alueesi terveyskeskukseen. Löydät yhteystiedot Oulun kaupungin nettisivuilta (ouka.fi).

   Viimeistään täysi-ikäisenä on hyvä käydä lääkärissä, jos esinahka on vielä hyvin tiukka. Sinulla ei ole vielä syytä huoleen, mutta jos asia sinua kovasti häiritsee, kannattaa siihen hakea apua.

   Lisätietoa ahtaasta esinahasta voit lukea esimerkiksi Terveyskylän sivuilta (terveyskyla.fi).

   Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Henriikka.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä