Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa.

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Tic oireit?

Huolestunut teini

Minä tajusin hiljattain että minulla on ollut koko ikäni erillaisia tic oireita joiden vuoksi on vaikeaa saada unta. Mitä tic oireille voi tehdä? Onko kaikki tic oireet tourettr

  • Huolestunut teini

   Lisään äskeiseen tourettee siis

  • Ohjaaja Hanna

   Hei Huolestunut teini,

   Kiitos kysymyksestäsi. Tiedustelet, että mitä tic-oireille voisi tehdä ja että ovatko kaikki tic-oireet osa tourettea eli touretten oireyhtymää. Tic-oireilla tarkoitetaan siis lihasten liikkeitä tai äänioireita, jotka ovat toistuvia, epätarkoituksenmukaisia ja tahdottomia. Tic-oireiden esiintyminen on yleistä lapsuudessa, mutta vanhemmiten ne usein lieventyvät ja voivat poistua kokonaan. Vaikeiden tic-oireiden ja touretten oireyhtymän hoitoon lääkäri määrää usein lääkkeet. Tic-oireita voidaan hoitaa myös erilaisten terapioiden avulla, kuten käyttäytymisterapeuttisilla menetelmillä. Erilaiset rentoutumisharjoitukset voivat myös lieventää tic-oireita, sillä oireita usein pahentaa tai jopa aiheuttaa stressin, ahdistuksen ja väsymyksen tunteet.

   Suosittelisin sinua keskustelemaan oireistasi vanhempiesi kanssa. Pitkään vaivanneista tic-oireista on hyvä käydä keskustelemassa myös lääkärin kanssa. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi oppilaitoksesi opiskeluterveydenhuoltoon tai alueesi hyvinvointikeskukseen. Terveyspalveluiden yhteystietoja löydät Oulun kaupungin nettisivuilta (ouka.fi). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Kerrot, että tic-oireet ovat häirinneet nukahtamistasi, joten erilaisten rentoutumisharjoitusten kokeileminen esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa voisi helpottaa tic-oireita ja siten nukahtamista. Esimerkiksi Oivamieli sivustolta voit löytää erilaisia rentoutumisharjoituksia (oivamieli.fi). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Tic-oireet eivät yleensä liity touretten oireyhtymään silloin, kun ne ovat lyhytkestoisia ja väliaikaisia, eli tic-oireita on esiintynyt esimerkiksi vain kuukauden ajan. Tic-oireiden esiintyessä ei siis aina ole kyse touretten oireyhtymästä. Touretten oireyhtymästä voi kyse olla silloin, kun tic-oireita esiintyy hyvin pitkäkestoisesti ja monimuotoisesti.

   Voit lukea lisätietoa tic-oireista, touretten oireyhtymästä ja niiden hoidosta esimerkiksi Käypähoidon sivuilta (kaypahoito.fi). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Henriikka

  • Huolestunut teini

   Mulla on ollu ticoireita vauvasta asti muistaakseni

   • Tietopalveluohjaaja Jemina

    Hei Huolestunut teini, hyvin voi olla, että ei ole syytä huoleen, mutta silti kannustamme sinua juttelemaan ensimmäisen vastauksen mukaisesti huoltajallesi ja/tai koulusi terveydenhoitajalle tai alueesi terveyskeskuksen hoitajan kanssa. Toivottavasti rentoutusharjoituksista on ollut apua nukahtamiseesi. Siihen voit saada myös lisää vinkkejä terveyden ammattilaisilta.

  • V

   Moi mulla on pahoja ticoireita mitä kannattaa tehdä

   • Ohjaaja Susanna

    Hei V!

    Kiitos viestistäsi.

    Kerrot, että sinulla on pahoja tic-oireita ja kysyt, että mitä sinun kannattaa tehdä. Jos tic-oireista on sinulle itsellesi haittaa, niin sinun on hyvä mennä käymään lääkärillä.

    Tic-oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan 10-12 vuoden iässä ja laantuvat sen jälkeen. Osalla oireet kestävät aikuisuuteen saakka. Voit koittaa itse vaikuttaa tic-oireisiin vähentämällä arjen kuormitustekijöitä. Jos elämäsi on esimerkiksi tiiviisti aikataulutettua tai sinulla on kovasti paineita koulun tai jonkun muun asian suhteen elämässäsi, niin voit koittaa vaikuttaa näihin vähentämällä arjen kuormitusta, jos se on mahdollista. Rentoutumisharjoituksista voi myös olla apua.

    Jos tic-oireesi ovat jatkuvia ja voimakkaita, tai jos ne aiheuttavat kipua tai vaikuttavat toimintakykyysi heikentävästi tai jos ne aiheuttavat sosiaalista haittaa, on hyvä mennä käymään lääkärissä. Voit olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaasi ja pyytää aikaa koululääkärille tai voit pyytää vanhemmaltasi tai joltain luotettavalta aikuiselta apua päästäksesi hyvinvointikeskukseen lääkärin vastaanotolle.

    Voit lukea tic-oireista Terveyskirjastosta.

    Myös Mielenterveystalon sivuilla on selkeää tietoa tic-oireista ja siitä, milloin pitää hakea apua.

    Tässä on esimerkki rentoutumisharjoituksesta.

    Toivon, että tästä vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa talven jatkoa!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä