Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Painoni huolettaa

Tiedustelija

Moi olen 17v tyttö ja minä olen 170cm pitkä ja kävin terveystarkastuksessa viime kuussa ja siellä mä painoin 76kg ja minä juon viikottain 1 energia juoman ja viikonloppisin karkkia syön 1kg

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Hei.

   Kerrot, että olet huolissasi painostasi. Painoindeksilaskurin mukaan painoindeksisi on hieman koholla. Painoindeksi ei kuitenkaan ole kauhean hyvä väline painon arviointiin. Se ei ota huomioon erilaisia kehonkoostumuksia, kuten vaikkapa lihasten suhteellista määrää.

   Kerrot, että juot yhden energiajuoman viikossa. Yhdestä energiajuomasta silloin tällöin tuskin on haittaa, mutta mainitsemasi karkin määrä kuulostaa melko hurjalta. Kuten varmasti tiedätkin, karkissa ja energiajuomissa on paljon sokeria. Liiallinen sokeri on huonoksi terveydelle, ja erityisesti hampaille. Vaikka nauttisit pelkkiä sokerittomia energiajuomia, ne silti vahingoittavat hammaskiillettä pysyvästi.

   Kerrot myös, että olet käynyt terveystarkastuksessa. Juttelitko terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa painostasi? Ylipaino vaikuttaa yleisellä tasolla haitallisesti terveyteen ja siitä näkökulmasta painon normaalirajoissa pysymisestä kannattaa toki huolehtia. Toisaalta, ylipainosta ei automaattisesti seuraa terveysongelmia.

   Jos voit hyvin, ei puntarin lukemaa kannata liiaksi tuijottaa. Kannattaa keskittyä elämässä sellaisiin asioihin, joista saa hyvää mieltä. Syö hyvin ja monipuolisesti, harrasta jotakin mieluisaa liikuntaa, huolehdi riittävästä unesta ja muista tavata kavereita, vaikka tämä aika tuokin omat haasteensa. Karkin syöntiä sinun kannattaa yrittää vähentää. Karkkien nauttimisen vähentäminen pienin askelin voisi olla hyvä keino aloittaa.

   Olit rohkea, kun kirjoitit meille asiasta. Kannustaisin sinua käymään tutustumassa SYLI ry:n toimintaan tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Esimerkiksi SYLIn chatissä voi käydä juttelemassa, kun syöminen, ruoka tai liikunta askarruttaa. Terveydenhoitajasi osaa myös neuvoa painoon liittyvissä asioista.

   Lisätietoa terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta löydät olla olevista linkeistä.

Osallistu keskusteluun