Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Ongelmia syömisen kanssa

Avatar
täytyykö huolestua

Oon 14 vuotias tyttö. Mua jotenkin on ruvennut mietityttämään kauheasti yksi asia. harrastin noin 4vuotta sitten jalkapalloa ja mun kunto oli ihan kohtuu hyvä silloin. sitten halusin lopettaa jalkapallon ja niin tein. No ei siinä sitten mitään. mutta en oo harrastanut mitään sen jälkeen/muutenkaan juuri urheillut ja sen seurauksena mun kunto on heikentynyt. mä myös syön mun mielestä suhteellisen epäterveellisesti. Mulla ei oo myöskään mitään säännöllistä “karkkipäivää” vaan syön millon haluan ja millon tekee mieli. eli herkuttelen käytännössä joka päivä. Ja muutenkin mun ruokarytmi on vähän outo, koska ei aina syödä perheenkanssa samaan aikaan niin se menee/on mennyt mulla vähän sellaiseksi naposteluksi pitkin päivää. oon myös ruvennut kiinnittämään enemmän huomiota että jos mulla on tylsää niin meen vaan hakemaan ruokaa. vaikka olisinkin aika kylläinen. Mun paino on kyllä noussut mutta en mä kai mikään ylipainoinen ole. En oikeen tiiä miten vaan saisin itteni tajuumaan että tää heikentää mun terveyttä ja että tän pitää loppua? mun hampaisiinkin vihloo ja tuntuu ettei ne enää ole kovinkaan puhtaat vaikka niitä pesen. ja mua ei oikeen kiinnosta alottaa mitään harrastusta missään seurassa/joukkueessakaan. Mitä teen? pystynkö kasvattamaan mun kuntoa enemmän pelkällä liikunnalla? ja entä kun kotonakin vain tehdään paljon herkkuja just mulle ja mun sisarukselle?

  • Tietopalveluohjaaja Tuula
   Tietopalveluohjaaja Tuula

   Moikka! Kerroit viestissäsi, että olet pelannut aiemmin jalkapalloa mutta lopetit sen ja sen jälkeen kuntosi on heikentynyt. Olit myös huolissasi ruokarytmistäsi ja herkuttelustasi.

   On ihan normaalia, että harrastukset vaihtuvat. Sinun ei ole pakko palata joukkuelajien pariin, jos et enää koe sitä omaksi jutuksesi. On olemassa monia yksilölajeja, jotka kasvattavat kuntoa. Liikunnan avulla voisit saada myös ruokarytmiäsi kuntoon, koska urheillessa tarvitaan energiaa, jota saa oikeasta ruoasta. Liikunnan voi aloittaa kevyesti esimerkiksi kävelyllä, hölkällä tai uimisella. Pyöräily on myös mukavaa puuhaa varsinkin näin kesäisin. Kokeilemalla selviää mikä olisi sinun oma juttusi. Saisit samalla muuta ajateltavaa ja uutta virtaa. Ja ennen kaikkea tekemistä, jolloin tylsyys ei enää tule niin usein. Napostelu voi jäädä huomaamatta pois. Voisitko pyytää seuraksi urheilemaan jotain ystävääsi?

   Kerroit, että perheessänne ei syödä aina yhdessä ja teette paljon herkkuja. Voisiko ne herkut tehdä hiukan terveellisimmäksi? Tai jos söisit vähemmän kerralla tai harvemmin. Tiedän, että on vaikea vastustaa herkkuja, jos niitä on koko ajan tarjolla. Herkkuja voi kyllä syödä mutta karkkipäivä voisi olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

   Hampaiden vihlonta voi johtua kertomastasi napostelusta. Siihen auttaa normaali ruokarytmi ja säännöllinen hampaiden harjaus ja lisänä xylitol-valmisteiden käyttäminen. Toivottavasti löydät mieleistä tekemistä. Aurinkoista kevättä sinulle!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä