Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa.

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Lihotus kuurin aloitus

Tiedustelija

Onko terveellist lihottaa 76 kg-110kg? Olen siis 17v 170cm pitkä ja painan 76kg

  • Ohjaaja Tuula

   Hei. Kysyt, onko terveellistä lihottaa itseään 34 kiloa. Lihominen ei automaattisesti ole epäterveellistä, mutta lihominen lisää erilaisten sairauksien, kuten nivelvaivojen ja diabeteksen, riskiä. Lihomisesta ei siis välttämättä ole mitään haittaa, mutta toisaalta on vaikea nähdä, mitä hyötyäkään siitä sinun kohdallasi olisi. Voit lukea lisää lihavuuden aiheuttamista terveyshaitoista Terveyskirjastosta (terveyskirjasto.fi). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Et kerro viestissäsi, mikä saa sinut miettimään lihotuskuurin aloittamista. Meiltä on kysytty samalla nimimerkillä useita painoon ja syömiseen liittyviä kysymyksiä. En tiedä, oletko sama kysyjä, joten lisään tähänkin vastaukseen SYLI-keskuksen yhteystiedot. Jos suhde omaan kehoon tai ruokaan mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä SYLIin esimerkiksi chatissa tai puhelimitse. Yhteystiedot löydät alla olevista linkeistä. (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.)

   SYLI-keskus Pohjois-Suomi (syomishairioliitto.fi)
   Tukipuhelin ja chat (syomishairioliitto.fi)

  • Tiedustelija

   Moi olen sama kun toi edellisen viestin lähettäjä ja tahtoisin kysyä et miten voi hallita syömisen määrää ku oon taas lihonu 76kg-90kg eli nyt painan 90kg

   • Tietopalveluohjaaja Saija

    Hei tiedustelija,

    Kysyt, miten syömisen määrää voisi hallita. Syömisen hallinnan kannalta olisi tärkeää syödä kohtuullisesti. Kohtuullisella syömisellä tarkoitetaan valintoja, harkintaa, tyytymistä ja kieltäytymistä ruokavalintojen suhteen. Kohtuullisessa syömisessä mietitään, että mistä muusta asiasta voisi saada nautintoa, kuin syömisestä ja ruoasta.

    Ruokailutottumusten muuttaminen vaatii itseltä ponnisteluja. Omia ruokailutapoja kohtuullisempaan suuntaan voi muuttaa esimerkiksi opettelemalla syömään säännöllisesti ja tarkkailemalla omien ruoka-annosten ravintosisältöjä, jotta ne olisivat tasapainossa ja vastaisivat omaa kulutusta. Totaali kieltäytyminen esimerkiksi herkuista ei usein johda parempiin ruokailutottumuksiin, joten kohtuullisen ja tasapainoisen syömisen opettelu on avainasemassa oman syömisen hallinnassa.

    Tässä Suomen Mielenterveys ry:n listaus syömisen vastuullisista ja tietoisista valinnoista:

    – Ota vastuu omista valinnoistasi. Tarkkaile syömistapojasi ja pidä ruokapäiväkirjaa.
    – Mieti motiiveitasi, miksi ja milloin syöt helposti liikaa? Kun ”syy” on tiedossa, on siihen vaikuttaminen helpompaa. Kirjoita ylös syitä sille, miksi kohtuus kannattaa.
    – Päätä, mitä pieniä asioita ja valintoja pystyt tekemään ja pitämään päivittäin. Anna uusille tottumuksille aikaa.
    – Keskity ruokailuhetkiin, ja syö rauhassa.
    – Pysähdy hetkeksi kun mielihalut yllättävä. Kiinnitä huomio toisaalle ja ala tehdä muuta.
    – Lähde vaikka kävelylle tai soita ihmiselle, joka tukee uusia toimintatapojasi.
    -Tyhjennä kotisi herkuista. Tee kauppalista etukäteen ja noudata sitä.
    – Lepää riittävästi. Mitä nälkäisempi, stressaantuneempi ja väsyneempi olet, sitä enemmän himoitset herkkuja.
    – Opi herkuttelemaan terveellisesti, kuten hedelmillä, porkkanoilla tai kirsikkatomaateilla.
    – Keksi herkkujen sijaan itsellesi muita palkintoja ja nautiskele elämästä ilman syömistä.

    On myös hyvä pohtia, miksi omaa syömistä on vaikea hallita. Esimerkiksi hyvin väsyneenä tai stressaantuneena voi tehdä mieli syödä epäterveellisesti. Tätä kutsutaan tunnesyömiseksi, jolloin liiallisella ja vääränlaisella syömisellä pyritään hallitsemaan ja vaimentamaan vaikeita tunnetiloja ja mielialoja.

    Tuossa aiemmassa vastauksessamme sinulle onkin jo vinkattu SYLIn chatista ja tukipuhelimesta, joihin voit olla tarvittaessa yhteydessä.

Osallistu keskusteluun