Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa.

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Addektio

Tiedustelija

Haluisin tietää että onko terveellistä syödä suklaasuukkoja joka päivä. Kysyin tätä koska itselläni on ongelmana se et syön niitä aina kun on tilaisuus

  • Tietopalveluohjaaja Jemina

   Hei Tiedustelija. Makeanhimo voi tulla, jos energiaa ei saa ravinnosta tarpeeksi. Säännöllinen ateriarytmi, riittävät ateriat ja sopivat välipalat pitävät makeanhimon poissa. Mikäli olet koukussa suukkojen syöntiin (tai ylipäätänsä sokeriin), sinun olisi hyvä vähentää suukkojen määrää. Suukot sisältävät paljon sokeria ja muita aineita, jotka ovat epäterveellisiä. Voisit aloittaa syömisen vähentämisen aluksi rajoittamalla vaikkapa päiviä, jolloin syöt suukkoja tai niiden määrää, mikäli syöt useamman päivässä. Suukkojen ja herkkujen syöntiä ylipäätänsä ei tarvitse lopettaa kokonaan, mutta esimerkiksi vain viikonloppuna tai satunnaisesti nautittuna muutama suukko viikolla ei ole haitaksi. Muutoksen pitää lähteä itsestäsi, ja vähentämisellä olisi varmasti vaikutusta terveyteesi positiivisesti, vaikket vielä huomaisikaan haittavaikutuksia. Muistathan myös, että koulusi terveydenhoitaja on myös sitä varten, jos haluat pohtia syömiseen liittyviä fiiliksiä tai ajatuksia.
   Vastauksen on laatinut sosionomiharjoittelija Joonas

  • Tiedustelija

   Tuohon edelliseen viestiin lisäten mulla on addektio myös energiajuomiin

  • Ohjaaja Tuula

   Hei.

   Energiajuomiin voi kehittyä riippuvuus, koska ne sisältävät kofeiinia, ja yleensä sokeria. Nuoret ovat herkempi kofeiinille, joka myös vaikuttaa riippuvuuden kehittymiseen. Nuorten tulisi juoda päivän aikana maksimissaan puoli tölkillistä energiajuomaa. Niissä oleva sokeri vahingoittaa hampaita, varsinkin kun nauttii muitakin sokerillisia tuotteita. Vaikka nauttisit pelkkiä sokerittomia energiajuomia, ne voivat vahingoittaa hammaskiillettä pysyvästi. Addiktiota, eli riippuvuutta ei yleensä synny, jos energiajuomia juo silloin tällöin, eikä niistä tällöin ole juuri haittaa terveydelle muutenkaan.

   Sinun kannattaa ainakin vähentämään, mutta mielellään lopettaa energiajuomien juominen kokonaan. Jos juot energiajuomia sen piristävän vaikutuksen takia, paras korvike sille on aito uni. Koska kofeiinin saannin yhtäkkinen lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, vetämättömyyttä, väsymystä ja alakuloista mielialaa, ei niiden juontia kannata lopettaa suoraan kokonaan. Energiajuomista pääsee eroon muutamassa päivässä ilman vieroitusoireita, kun lopetat niiden käytön asteittain eli puolitat joka päivä edellisen päivän juoma-annoksen.

   Energiajuomien vähentämisellä, ja mahdollisella lopettamisella säästät terveytesi lisäksi myös paljon rahaa. Energiajuomat voivat olla kaupassa halvempia kuin muut virvoitusjuomat limuhyllyllä, mutta niiden koukuttava vaikutus saa ostamaan niitä enemmän. Yksi vaihtoehto on myös energiajuomien korvaaminen kahvilla, mutta ei sitäkään ihminen oikeasti tarvitse.

   Voit lukea täältä lisää energiajuomista ja niiden juomisen haittavaikutuksista. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.

   Energiajuoma (nuortenlinkki.fi)
   Mitä vikaa energiajuomissa muka on? (hyvakysymys.fi)

   Vastauksen on laatinut sosionomiopiskelija Joonas

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä