Nuoria istumassa Rotuaarin Lavalla

Pulmakulma: Seksi ja seksuaalisuus

Seksin kokeileminen

Tiitti

Moikka miten itsetyydytystä kannattaa kokeilla? Miten vaikka joskus seksiä? Voiko olla haittaa kun en saa vedettyä kokonaan taakse? Minne oikeastaan voi antaa siemensyöksyn tulla kun sekstailee yhdessä? Voiko sitä hidastaa?

  • Seksuaalineuvoja

   Hei Tiitti,
   kiitos kysymyksestäsi. Itsetyydytys, sooloseksi, runkkaaminen, tumputtaminen, millä nimellä asiaa haluaakaan kutsua, on normaali ja hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. Sooloseksin aikana keho rentoutuu ja mielihyvähormoneja vapautuu. Sooloseksin eli itsetyydytyksen apuna voi käyttää liukuvoidetta tai jotain muuta liukastetta, kuten öljyä. Sooloseksissä omaa kehoa hyväilemällä löytää kokeilemalla ne kohdat, jotka eniten reagoivat kosketukseen ja tuottavat nautintoa. Rintojen, nännien tai reisien sisäpintojen hyväily voi esimerkiksi tuntua tosi hyvältä. Peniksellisillä itsetyydytyksessä usein puhutaan käteen vetämisestä. Silloin esinahkaa liikutetaan terskan ylitse tai sormia pyöritellään peniksen ympärillä. Vaginallisen itsetyydytyksessä puhutaan esimerkiksi sormettamisesta. Sillä tarkoitetaan emättimen, klitoriksen, häpyhuulien ja joskus myös peräaukon hyväilemistä käsin.

   Kun puhutaan seksistä, ajatellaan usein yhdyntää. Seksi on paljon muutakin. Jokainen kypsyy seksuaalisesti omaan tahtiin. On tärkeä kuulla omaa halukkuutta ja kumppanin valmiutta, kun harkitsee seksi aloittamista. Jos mietityttää milloin itse on valmis seksiin, voisi yksi neuvo olla, että silloin kun asia kiinnosta ja sitä haluaa enemmän kuin, että se pelottaa ja jännittää. Toisen koskettaminen, suutelu ja hyväily ovat usein nautinnollinen tapa olla lähellä toista. Jos tuntuu, että seksin aloittaminen tai muu seksuaalinen toiminta ei tunnu vielä mukavalta, voi asiaa rauhassa kypsytellä ja harkita. Olisi hyvä opetella keskustelemaan kumppanin kanssa, mikä tuntuu hyvältä ja mitä ei haluaisi kokeilla. Jokaisella on oikeus päättä itse, milloin, miten ja kenen kanssa harrastaa seksiä.

   Viittaatkohan lauseellasi – Voiko olla haittaa kun en saa vedettyä kokonaan taakse- esinahkaan? Esinahka useimmiten löystyy murrosiän alkuun mennessä. On yksilöllistä, miten nopeaa esinahan kiinnikkeet irtoavat ja liikkuvuus muuttuu. Murrosiässä muun kehon ja peniksen kasvu voi hieman vaikuttaa esinahan kireyteen. Sitten kasvaessa esinahka väljenee ja löystyy niin, että sitä pystyy liikuttamaan.

   Siemenneste purkautuu virtsaputken suusta, peniksen päässä. Seksiä harrastaessa orgasmi ja siemensyöksy tapahtuvat pojilla ja miehillä usein samaan aikaan. Mikäli siemensyöksy tapahtuu yhdynnässä, on tärkeää ennen yhdyntää sopia, käytetäänkö yhdynnässä kondomia. Jos kondomia käytetään, siemenneste jää sinne. Sooloseksin aikana on peniksellisen hyvä varata vaikkapa talouspaperia, johon voi antaa siemennesteen tulla. Ajoittainen ennenaikainen siemensyöksy on täysin normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua. Se ei edellytä hoitoa tai harjoittamista.

   Seksuaalineuvoja Sanna

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä