Nuoria istumassa Rotuaarin Lavalla.

Pulmakulma: Seksuaalisuus ja sukupuoli

Seksin kokeileminen

Tiitti

Moikka miten itsetyydytystä kannattaa kokeilla? Miten vaikka joskus seksiä? Voiko olla haittaa kun en saa vedettyä kokonaan taakse? Minne oikeastaan voi antaa siemensyöksyn tulla kun sekstailee yhdessä? Voiko sitä hidastaa?

  • Seksuaalineuvoja

   Hei Tiitti,
   kiitos kysymyksestäsi. Itsetyydytys, sooloseksi, runkkaaminen, tumputtaminen, millä nimellä asiaa haluaakaan kutsua, on normaali ja hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. Sooloseksin aikana keho rentoutuu ja mielihyvähormoneja vapautuu. Sooloseksin eli itsetyydytyksen apuna voi käyttää liukuvoidetta tai jotain muuta liukastetta, kuten öljyä. Sooloseksissä omaa kehoa hyväilemällä löytää kokeilemalla ne kohdat, jotka eniten reagoivat kosketukseen ja tuottavat nautintoa. Rintojen, nännien tai reisien sisäpintojen hyväily voi esimerkiksi tuntua tosi hyvältä. Peniksellisillä itsetyydytyksessä usein puhutaan käteen vetämisestä. Silloin esinahkaa liikutetaan terskan ylitse tai sormia pyöritellään peniksen ympärillä. Vaginallisen itsetyydytyksessä puhutaan esimerkiksi sormettamisesta. Sillä tarkoitetaan emättimen, klitoriksen, häpyhuulien ja joskus myös peräaukon hyväilemistä käsin.

   Kun puhutaan seksistä, ajatellaan usein yhdyntää. Seksi on paljon muutakin. Jokainen kypsyy seksuaalisesti omaan tahtiin. On tärkeä kuulla omaa halukkuutta ja kumppanin valmiutta, kun harkitsee seksi aloittamista. Jos mietityttää milloin itse on valmis seksiin, voisi yksi neuvo olla, että silloin kun asia kiinnosta ja sitä haluaa enemmän kuin, että se pelottaa ja jännittää. Toisen koskettaminen, suutelu ja hyväily ovat usein nautinnollinen tapa olla lähellä toista. Jos tuntuu, että seksin aloittaminen tai muu seksuaalinen toiminta ei tunnu vielä mukavalta, voi asiaa rauhassa kypsytellä ja harkita. Olisi hyvä opetella keskustelemaan kumppanin kanssa, mikä tuntuu hyvältä ja mitä ei haluaisi kokeilla. Jokaisella on oikeus päättä itse, milloin, miten ja kenen kanssa harrastaa seksiä.

   Viittaatkohan lauseellasi – Voiko olla haittaa kun en saa vedettyä kokonaan taakse- esinahkaan? Esinahka useimmiten löystyy murrosiän alkuun mennessä. On yksilöllistä, miten nopeaa esinahan kiinnikkeet irtoavat ja liikkuvuus muuttuu. Murrosiässä muun kehon ja peniksen kasvu voi hieman vaikuttaa esinahan kireyteen. Sitten kasvaessa esinahka väljenee ja löystyy niin, että sitä pystyy liikuttamaan.

   Siemenneste purkautuu virtsaputken suusta, peniksen päässä. Seksiä harrastaessa orgasmi ja siemensyöksy tapahtuvat pojilla ja miehillä usein samaan aikaan. Mikäli siemensyöksy tapahtuu yhdynnässä, on tärkeää ennen yhdyntää sopia, käytetäänkö yhdynnässä kondomia. Jos kondomia käytetään, siemenneste jää sinne. Sooloseksin aikana on peniksellisen hyvä varata vaikkapa talouspaperia, johon voi antaa siemennesteen tulla. Ajoittainen ennenaikainen siemensyöksy on täysin normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua. Se ei edellytä hoitoa tai harjoittamista.

   Seksuaalineuvoja Sanna

   • Enes

    I want to have sex I’m looking for a woman

    • Ohjaaja Tuula

     Tällä palstalla ei julkaista henkilötietoja, kuten puhelinnumeroita.
     Personal information such as phone numbers are not published on this forum.

  • Huolissaan

   Olin yhdynnässä poikaystäväni kanssa ja ei käytetty kondomia eikä kummallakaan ole sukupuolitautia ja haluisin kysyä että voinko tulla raskaaksi vaikka käytän e-pillereitä

  • Nuoriso-ohjaaja Mira

   Ehkäisypillerit ovat tehokas ehkäisymenetelmä raskauden ehkäisyssä, jos pillerit ottaa ohjeiden mukaisesti. Jos olet syönyt pillerit ohjeiden mukaisesti, niin voit Ihan rauhallisin mielin odottaa seuraavien kuukautisten alkamista.

   Jatkossa kannattaa käyttää tuplaehkäisyä, koska se on paras tapa suojautua sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Tuplaehkäisyllä tarkoitetaan raskauden hormonaalista ehkäisyä (esim. e-pillerit) ja kondomia.

  • Huolissaan

   Meillä oli kyllä kondomeja mutta ne ei sopinut mun poikaystävän peniksen päälle ja ne oli iso7mmat mitä kaupasta löytyy

   • Tietopalveluohjaaja Sanna

    Hei Huolissaan,

    kondomin valinnassa kannattaa kokeilla erilaisia kokoja ja malleja. Löydät tästä Hyväkysymys.fi- palvelun artikkelista neuvoja miten valita oikean kokoinen kondomi. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    On tärkeää että kondomi istuu hyvin ja pysyy paikallaan koko yhdynnän ajan. Oikean kokoista kondomia valitessa peniksen pituus ja paksuus ovat molemmat tärkeitä. Oikea koko löytyy parhaiten kokeilemalla, sillä penis voi olla yhtä aikaa myös esimerkiksi lyhyt ja paksu.

    Markkinoilla on todella paljon eri kokoisia, eri mallisia ja eri tavoin muotoiltuja kondomeja. Kondomeja valmistetaan myös erilaisista materiaaleista, kuten lateksista, muovista tai kumista. Kondomin valintaan vaikuttaa myös peniksen muoto. Jotkut kondomit ovat koko matkalta saman levyisiä. Toiset ovat terskan kohdalta leveämpiä. Silloin ne saattavat tuntua mukavammalta ja pysyä paikoillaan paremmin, jos penis levenee kärkeä kohti. Pakkauksen kyljessä kerrotaan usein kondomin koon lisäksi sen muoto. Kannattaa rohkeasti tutustua erilaisiin kondomeihin että löydätte sopivan käyttöönne. Kondomeja voi ostaa myös esimerkiksi apteekista ja niiden ostolle ei ole ikärajaa.

    Laitan tähän vielä artikkelin Hyväkysymys.fi- sivulle, josta löytyy tietoa minkälaisia kondomeja on olemassa. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Ennen seuraavaa seksikertaa, kannattaa tutustua erilaisiin kondomivaihtoehtoihin rauhassa ja hankkia sopivia. Siten seksi säilyy miellyttävänä kokemuksena molemmille, eikä aiheuta pelkoa tai ahdistusta mahdollisesta raskaudesta.

    Niin kuin Mira kirjoitti aiemmin, voit kuitenkin turvallisin mielin odottaa seuraavia kuukautisiasi, mikäli olet syönyt ehkäisypillerisi oikeaan aikaan ja säännöllisesti.

  • Huolissaan

   Minulla on viime aikoina ollut huono olo etenki aamuisin

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Huolissaan

    Kuten Mira tuolla aikaisemmin jo vastasikin, jos olet ottanut pillerit ohjeiden mukaan sinulla tuskin on syytä huoleen. Jos raskauden mahdollisuus sinua kovasti silti huolettaa, voi olla, että tarkkailet itseäsi enemmän kuin tavallisesti. Kun itseään tarkkaillee, saattaa huomata sellaisia asioita, joihin ei muuten kiinnittäisi huomiota. Huono olo on yksi tällainen asia. Jos pelkää, että on huono olo, siitä voi tulla huono olo. Ihmisen mieli ja keho ovat tiiviisti yhteydessä ja mieli voi sillä tavalla tehdä kepposia.

    Toisaalta on toki mahdollista, vaikka todella epätodennäköistä, että olet raskaana. Huoltasi helpottaaksesi voisit tehdä raskaustestin. Raskaustestejä myydään apteekeissa ja ihan tavallisissa kaupoissakin. Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa tai kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Eli jos kuukautisesi ovat säännölliset, niin kuin ne usein pillereitä käyttävillä ovat, voit rauhassa odotella seuraavat kuukautiset. Jos niitä ei kuulu, tee testi. Voit lukea lisää raskaustesteistä Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Rauhallista joulunodotusta!

  • Huolissaan

   Mulla unohtui 47vk maanantaina e-pillerit poikaystäväni luokse ja sain ne takaisin vasta keskiviikkona samalla viikolla kun ne unohdinki sinne ni voinko olla raskaana

  • Huolissaan

   Mun poikaystävä laukesi sisääni kun harrrastimme seksiä

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Huolissaan.

    Jos pillereissäsi on siis ollut suunnittelematon tauko, ei niiden ehkäisytehosta ole enää samaan varmuutta, kun ohjeiden mukaan otetuissa. Jos pillereitä unohtuu tai niitä ei muusta syystä voi ottaa ohjeen  mukaan, on erityisen tärkeää käyttää yhdynnässä kondomia. Teidän kannattaakin poikaystäväsi kanssa etsiä kokeilemalla hänelle sopiva kondomi vastaavien tilanteiden varalle. Toinen vaihtoehto vastaavassa tilanteessa on pidättäytyä yhdynnästä, kunnes seuraavat kuukautiset tulevat ja kierto alkaa alusta.

    Kertomasi perusteella on mahdotonta sanoa, oletko raskaana. Raskaaksi tuleminen riippuu monesta asiasta, kuten kuukautiskierron vaiheesta, ovulaatiosta ja ehkäisystä. Jos suojaamattomasta yhdynnästänne on kulunut nyt kolme viikkoa, eivätkä kuukautisesi ole tulleet, sinun kannattaa tehdä raskaustesti.

  • Huolissaan

   Minulla oli tällä viikolla tyhjennys viikko eikä tullu yhtää mitää siteeseen ja oon alkanu himoitsemaan lakritsia vaikka muutoin en siitä kauheemmi välitä

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Huolissaan,

    Nyt kun kuukautistesi olisi pitänyt tulla ja raskauden mahdollisuus on tiedossa, sinun kannattaa tehdä raskaustesti. Jos raskaustesti on positiivinen, ota yhteyttä neuvolan ajanvarausnumeroon 08 558 44356.

    Lakritsin himosta ei kannata vetää kovin suoria johtopäätöksiä. Erilaiset himot voivat kuulua raskausaikaan tai sitten ei. Lakritsin himoosi voi olla myös jokin muu syy.

    Sinun ei kannata tässä tilanteessa jäädä yksin, vaan juttele asiasta poikaystäväsi kanssa. Kerro hänelle, että tarvitset tukea. Olette tässä yhdessä ja mahdollinen raskautesi koskettaa myös häntä. Asiasta kannattaa jutella myös jonkun luotettavan ystävän, sisaren tai oman tai poikaystävän vanhemman kanssa.

    Tsemppiä testin tekoon!

  • Huolissaan

   Mä huomasin että mun alavatsa on turvonneempi kuin menkkojen aikaan olisi mutta teen testin heti kun mahdollista

  • Huolissaan

   Tein 2 viikkoa sitten testin ja se oli positiivinen. Haluaisin kysyy et vaikuttaako e-pillerit sikiöön

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Huolissaan,
    Nyt kun tekemäsi raskaustesti on ollut positiivinen, ota heti yhteyttä neuvolaan, jos et ole vielä sitä tehnyt. Neuvolasta saat kaikki raskauteen liittyvät tiedot, neuvot ja tuen.

    Voit kysyä raskauteen liittyvistä asioista, myös e-pillereiden vaikutuksesta sikiöön, neuvolasta puhelimitse tai neuvolan chatissa. Löydät neuvolan yhteystiedot ja linkin chatiin tästä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Chat vaatii tunnistautumisen.

    Kaikkea hyvää tulevaan sinulle!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä