Nuoria istumassa Rotuaarin Lavalla.

Pulmakulma: Seksi ja seksuaalisuus

E-pilleri

Moi

Moi käytän lumivela e-pillereitä ja olen lumetabletti ajalla ja se kestää viikon ajan. Unohdin ottaa kolmantena päivänä lumetabletin mitä pitäisi tehdä? Alkaako ehkäisyteho heti uuden pakkauksen aloituksella ?

  • Tietopalveluohjaaja Hanna

   Moi. Lumivela-valmisteen pakkausselosteessa kerrotaan, että viimeisellä rivillä olevien lumetablettien unohtaminen voidaan jättää huomioimatta. Se ei siis vaikuta ehkäisytehoon, vaan ehkäisyteho jatkuu aivan normaalisti. Kyseisen tabletin voit hävittää.

   Jos jatkossa unohdat ottaa vaikuttavan tabletin, löydät toimintaohjeet myös näihin tilanteisiin valmisteen pakkausselosteesta.

   Voit vielä lukea asiasta tarkemmin pakkausselosteesta (laakeinfo.fi).

  • Anna

   Moi olen vaihtanut pilleriin Daisynelle 150/20 mikrog. Olen lukenut pakkausselosteen ja sen, että kuinka sitä pitäisi käyttää, mutta en tajunnut kunnolla mistä aloittaa. Onko kaikissa 21 pillereissä sama määrä hormoneja? haittaisiko, jos aloittaisin jostain viikonpäivästä ?

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Anna!

    Daisynelle pillereissä on jokaisessa pillerissä saman verran hormoneja Ei siis ole väliä, mistä pilleristä aloitat. Toki kannattaa aloittaa juuri sen viikonpäivän pilleristä, joka oikeasti on. Pillereitä syödään 21 päivää ja sitten pidetään seitsemän päivän tauko. Uusi 21 pillerin pakkaus aloitetaan aina samana viikonpäivänä.

    Pakkausselosteessa kerrotaan:

    • Pakkaukseen on merkitty jokaisen tabletin kohdalle se viikonpäivä, jolloin tabletti otetaan. Seuraa pakkaukseen painetun nuolen suuntaa ja ota yksi tabletti päivittäin 21 päivän ajan, kunnes pakkaus on tyhjä.
    • Seuraavien 7 päivän aikana ei oteta tabletteja (tablettitauko). Kuukautisten tapainen tyhjennysvuoto alkaa 7 päivän pituisen tablettitauon 2. tai 3. päivänä.
    • Aloita seuraava pakkaus 8. päivänä (7 päivän tablettitauon jälkeen), vaikka vuoto ei olisikaan vielä päättynyt. Jos käytät Daisynelle-tabletteja ohjeiden mukaan, uusi pakkaus alkaa aina samana viikonpäivänä ja kuukautisesi alkavat joka kuukausi samana viikonpäivänä (28 päivän välein).
    • Pyri ottamaan tabletti joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Saattaa olla helpointa ottaa se viimeiseksi illalla tai ensimmäiseksi aamulla.
    • Nielaise tabletti kokonaisena veden kera.

    Lisätietoja valmisteesta löydät Pharmaca Fennicasta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Koska kerrot, että olet vaihtanut pillereitä, oletkin varmaan saanut ohjeet, miten vaihto tehdään. Siihen en osaa ottaa kantaa. Jos sinulla on kysyttävää pillereiden vaihtamisesta, voit olla yhteydessä reseptin kirjoittaneeseen tahoon. Vaihtoehtoisesti voit kysyä asiaa Oulunomahoito -palvelussa. Palvelussa voi kirjautuneena jutella hoitajan kanssa chatissa. Löydät palveluun tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

  • Oona

   Käytän e-pillereitä missä kaikissa pillereissä on sama hormoonimäärä ja taukoviikko kestää 7 päivää. Minulla alkoi taukoviikko maanantaina ja haluaisin muuttaa kuukautiseni ajan aloittamalla pakkauksen torstaina eli kolme päivää aikasemmin onko se Ok? Säilyykö ehkäisyteho myös silloin?

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Oona!

    Tarkistin asian meidän terveydenhoitajalta ja hän kertoi, että voit lyhentää taukoviikkoa ja siirtää kuukautisiasi tällä tavalla. Ehkäisytehoon tämä ei vaikuta, eli ehkäisyteho säilyy. Huomaa kuitenkin, että kuukautisten siirtämisestä voi aiheutua vuotohäiriöitä, kuten tiputteluvuotoa. Tämä on ihan tavallista ja korjaantuu ajan myötä, kun kehosi tottuu uuteen rytmiin.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä