Nuoria istumassa Rotuaarin Lavalla.

Pulmakulma: Seksuaalisuus ja sukupuoli

E-pilleri

Moi

Moi käytän lumivela e-pillereitä ja olen lumetabletti ajalla ja se kestää viikon ajan. Unohdin ottaa kolmantena päivänä lumetabletin mitä pitäisi tehdä? Alkaako ehkäisyteho heti uuden pakkauksen aloituksella ?

  • Ohjaaja Hanna

   Moi. Lumivela-valmisteen pakkausselosteessa kerrotaan, että viimeisellä rivillä olevien lumetablettien unohtaminen voidaan jättää huomioimatta. Se ei siis vaikuta ehkäisytehoon, vaan ehkäisyteho jatkuu aivan normaalisti. Kyseisen tabletin voit hävittää.

   Jos jatkossa unohdat ottaa vaikuttavan tabletin, löydät toimintaohjeet myös näihin tilanteisiin valmisteen pakkausselosteesta.

   Voit vielä lukea asiasta tarkemmin pakkausselosteesta (laakeinfo.fi).

  • Anna

   Moi olen vaihtanut pilleriin Daisynelle 150/20 mikrog. Olen lukenut pakkausselosteen ja sen, että kuinka sitä pitäisi käyttää, mutta en tajunnut kunnolla mistä aloittaa. Onko kaikissa 21 pillereissä sama määrä hormoneja? haittaisiko, jos aloittaisin jostain viikonpäivästä ?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Anna!

    Daisynelle pillereissä on jokaisessa pillerissä saman verran hormoneja Ei siis ole väliä, mistä pilleristä aloitat. Toki kannattaa aloittaa juuri sen viikonpäivän pilleristä, joka oikeasti on. Pillereitä syödään 21 päivää ja sitten pidetään seitsemän päivän tauko. Uusi 21 pillerin pakkaus aloitetaan aina samana viikonpäivänä.

    Pakkausselosteessa kerrotaan:

    • Pakkaukseen on merkitty jokaisen tabletin kohdalle se viikonpäivä, jolloin tabletti otetaan. Seuraa pakkaukseen painetun nuolen suuntaa ja ota yksi tabletti päivittäin 21 päivän ajan, kunnes pakkaus on tyhjä.
    • Seuraavien 7 päivän aikana ei oteta tabletteja (tablettitauko). Kuukautisten tapainen tyhjennysvuoto alkaa 7 päivän pituisen tablettitauon 2. tai 3. päivänä.
    • Aloita seuraava pakkaus 8. päivänä (7 päivän tablettitauon jälkeen), vaikka vuoto ei olisikaan vielä päättynyt. Jos käytät Daisynelle-tabletteja ohjeiden mukaan, uusi pakkaus alkaa aina samana viikonpäivänä ja kuukautisesi alkavat joka kuukausi samana viikonpäivänä (28 päivän välein).
    • Pyri ottamaan tabletti joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Saattaa olla helpointa ottaa se viimeiseksi illalla tai ensimmäiseksi aamulla.
    • Nielaise tabletti kokonaisena veden kera.

    Lisätietoja valmisteesta löydät Pharmaca Fennicasta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Koska kerrot, että olet vaihtanut pillereitä, oletkin varmaan saanut ohjeet, miten vaihto tehdään. Siihen en osaa ottaa kantaa. Jos sinulla on kysyttävää pillereiden vaihtamisesta, voit olla yhteydessä reseptin kirjoittaneeseen tahoon. Vaihtoehtoisesti voit kysyä asiaa Oulunomahoito -palvelussa. Palvelussa voi kirjautuneena jutella hoitajan kanssa chatissa. Löydät palveluun tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

  • Oona

   Käytän e-pillereitä missä kaikissa pillereissä on sama hormoonimäärä ja taukoviikko kestää 7 päivää. Minulla alkoi taukoviikko maanantaina ja haluaisin muuttaa kuukautiseni ajan aloittamalla pakkauksen torstaina eli kolme päivää aikasemmin onko se Ok? Säilyykö ehkäisyteho myös silloin?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Oona!

    Tarkistin asian meidän terveydenhoitajalta ja hän kertoi, että voit lyhentää taukoviikkoa ja siirtää kuukautisiasi tällä tavalla. Ehkäisytehoon tämä ei vaikuta, eli ehkäisyteho säilyy. Huomaa kuitenkin, että kuukautisten siirtämisestä voi aiheutua vuotohäiriöitä, kuten tiputteluvuotoa. Tämä on ihan tavallista ja korjaantuu ajan myötä, kun kehosi tottuu uuteen rytmiin.

  • Mikaela

   Moi! Käytän Midiana merkkisiä e-pillereitä ja haluaisin lopettaa niiden käytön. Olen nyt 7 päivän tablettitauolla ja olin yhdynnässä toisen tablettitaukopäivän aikana. Voinko silti lopettaa 7 päivän jälkeen tablettien käytön vai täytyykö minun yhdynnän vuoksi aloittaa vielä toinen pakkaus?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Mikaela!
    Midiana on niin sanottu yhdistelmäpilleri. Kaikkien yhdistelmäpillereiden ehkäisyteho säilyy myös niinä päivinä, kun pillereistä pidetään taukoa tai syödään lumetabletteja. Tauon aikana pitäisi kuukautistenkin tulla.

    Jos kuukautisesi tulivat edellisen tauon aikana, olet syönyt pillereitä säännöllisesti tai et ole ollut yhdynnässä, voit lopettaa pillereiden käytön. Yhdynnästä toisena taukopäivänä et siis ole tullut raskaaksi, mikäli olet syönyt pillereitä säännöllisesti joka päivä samaan aikaan. Jos sinulla on syytä epäillä tulleesi raskaaksi aiemmin, voit olla yhteydessä omalle terveysasemalle.

    Huomaathan, että pillereiden aloittamiseen liittyy aina enemmän riskejä, kuin pillereiden jatkuvaan käyttämiseen. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttöön liittyy laskimoveritulppien lisääntynyt riski. Riski on pieni, mutta  laskimoveritulppia esiintyy useimmin yhdistelmäehkäisyvalmisteen ensimmäisen käyttövuoden aikana.

    Muistathan huolehtia ehkäisystä muilla tavoin pillereiden lopettamisen jälkeen, mikäli raskaus ei ole toiveissasi juuri nyt!

    Tietoa Midiana tableteista Lääkeinfo.fi:ssä.
    Miten valita itselleen sopiva raskauden ehkäisymenetelmä? – Väestöliitto
    Lisää tietoa seksuaaliterveydestä ja ehkäisystä

  • Kuukautiset

   Hei! Käytän Dizminelle e-pilleriä ja mulla on alkamassa lumetabletit, voinko jättää ne väliin, jos kuitenkin pidän tauon eli onko niitä pakko ottaa, kun muistan kuitenkin pitää tauon.

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Hei Kuukautiset!

    Luin Dizminelle-ehkäisypillereiden lääkeselosteen läpi ja se ohjeistaa ottamaan valkoiset lumetabletit. Löydät lääkeselosteen tästä linkistä. Suosittelen sinua ottamaan lumetabletit ohjeen mukaan.

    Ystävällisin terveisin, Liisa

  • moi

   Minulla on Zoely e-pillerit. Voinko syödä niitä lumepillereitä vain kolme ja aloittaa uuden liuskan eli jättää sen neljännen lumepillerin välistä vai onko minun pakko syödä kaikki neljä lumepilleriä?

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Moi moi!

    Kiitos viestistäsi ja kysymyksestä. Olin yhteydessä Yliopiston Apteekin farmaseuttiin, joka on lääkkeiden ja lääkehoidon asiantuntija. Farmaseutti kertoi, että e-pillereitä tulee käyttää pakkauksen ohjeiden mukaan eli kaikki lumepillerit tulee syödä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  • Heidi

   Minulla on Cypretyl e-pillerit ja otan pillerin aamulla aina samaan aikaan. Sattui käymään niin, että väsyneenä ajattelin, että olen unohtanut ottaa edellisen päivän pillerin, joten otin kaksi. Tajusin, että oho, otin huomisen pillerin aivan turhaan. Mietin nyt, että mitä kuuluu tehdä? Olen syönyt 2 liuskaa peräkkäin kokonaan ja tämä on kolmas ja toisella viikolla siinä. Syönkö tämän liuskan normaalisti loppuun ja aloitan menkat, koska on tiputteluvuotoa, vai pitääkö seuraava pilleri jättää välistä ja syödä se oikeana viikonpäivänä?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Heidi!

    Kysyin neuvoa meidän terkkarilta. Hän neuvoi ottamaan seuraavan pillerin ”vääränä päivänä”, eli jatka pillereiden ottamista joka päivä. Sinun ei tarvitse olla huolissasi, vaikka otitkin kaksi pilleriä kerralle. E-pillereistä ei voi saada yliannostusta. Älä siis jätä välistä päivää, jonka pillerin otit etuajassa.

    Näin pillerisi loppuvat levystä ”päivää liian aikaisin”, mutta se ei haittaa. Voit halutessasi pitää pillereistä tauon syötyäsi levyn loppuun ja antaa kuukautistesi tulla. Tästä lähtien aloitat uuden levyn eri viikonpäivänä, kuin aiemmin.

    Jos haluat, voit olla yhteydessä myös pillerit määränneeseen lääkäriin tai kysyä neuvoa omalta terveysasemalta tai opiskelijaterveydenhuollosta.

  • anonyymi

   Hei! Onko kaikissa dizminellen vaaleanpunaisissa vaikuttavaa ainetta sisältävissä pillereissä sama määrä vaikuttavaa ainetta vai eroavatko ne jotenkin riippuen missä kohtaa laattaa sijaitsevat?

  • Ohjaaja Reetta

   Hei anonyymi!

   Pohdit kysymyksessäsi, onko Dizminelle-nimisessä lääkkeessä vaikuttavien aineiden määrä sama, kaikissa vaikuttavaa ainetta sisältävissä pillereissä.
   Luin Dizminellen pakkausselostetta lääkeinfo.fi -sivustolta ja siellä sanotaan näin: Jokainen vaaleanpunainen, vaikuttavia aineita sisältävä kalvopäällysteinen tabletti sisältää 0,02 mg etinyyliestradiolia ja 3 mg drospirenonia. Tämän perusteella kaikissa vaikuttavaa ainetta sisältävissä pillereissä on sama määrä vaikuttavia aineita.
   Tässä vielä linkki pakkausselosteeseen.
   Jos sinulla on enemmän kysyttävää käyttämästäsi lääkkeestä, kannattaa kääntyä lääkkeen määränneen lääkärin puoleen, kysyä opiskelijaterveydenhoitajalta tai terveyskeskuksesta. Terveyskeskuksilla on myös chat-palveluita, joissa voit esittää kysymyksiä terveydenhoidonammattilaisille, esimerkiksi Oulun omahoito (jos olet oululainen).

   Mukavaa talven jatkoa!

  • erica

   Hei! otin 12 pilleriä kahden päivän aikana että menkkani jotka alkoivat vahingossa, loppuisivat. Onko tämä hengenvaarallista? Käytän lumivela pillereitä

   • Ohjaaja Susanna

    Hei Erica,

    Kiitos viestistäsi.

    Kerroit, että olet ottanut 12 yhdistelmäehkäisytablettia kahden päivän aikana. Sinun kannattaa soittaa asiasta myrkytystietokeskukseen. Valtakunnallinen myrkytystietokeskus on avoinna vuorokauden ympäri.

    Maksuton puhelinnumero on 0800 147 111.

    Normaalihintainen puhelinnumero on 09 471 977.

    Tästä linkistä pääset myrkytystietokeskuksen sivuille.

    Mikäli olet huonovointinen, hakeudu päivystykseen tai soita 112.

    Mikäli sinulla on vastaisuudessa tarvetta siirtää kuukautisten alkamista e-pillereiden avulla, niin siihen kannattaa kysyä neuvoa terveydenhuollosta etukäteen.

    Mukavaa talviloman odotusta sinulle!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä