Nuoria istumassa Rotuaarin Lavalla.

Pulmakulma: Seksuaalisuus ja sukupuoli

Abortti

Kumiankka

Pääseekö alaikäinen aborttiin ilman että huoltajat saavat tietää?

  • Ohjaaja Tuula

   Hei nimimerkki Kumiankka! Pohdit, voiko alaikäinen tehdä abortin ilman, että huoltajat saisivat tietää asiasta.

   Suomessa nainen saa päättää itse haluaako keskeyttää raskauden. Alaikäisyys ei ole este abortin saamiselle. Alaikäisen hakiessa aborttia ei vanhempiin tai huoltajiin oteta yhteyttä, ellei nuori näin itse pyydä. Terveydenhuollon ammattilaisia sitoo siis vaitiolovelvollisuus.

   Erilaiset raskauden keskeytykseen liittyvät asiakirjat voidaan antaa nuorelle itselleen kotiin postittamisen sijasta ja reseptit voidaan antaa paperisina mukaan, jolloin ne eivät näy huoltajalle sähköisessä palvelussa, Kanta.fi:ssä. On kuitenkin huomioitavaa, että jos alaikäisen tullessa hoitoon herää huoli hänen hyvinvoinnistaan, tehdään hänestä tarvittaessa lastensuojeluilmoitus. Alle 16-vuotias abortin hakija tapaa aina myös sosiaalityöntekijän.

   Vanhemmille abortista puhuminen voi olla vaikeaa, mutta kuitenkin suositeltavaa. Voit pyytää terveydenhuollon ammattilaisia puhumaan asiasta vanhempiesi kanssa puolestasi tai olemaan tukena keskustelussa. Abortin tekeminen on iso päätös, joten on tärkeää, ettet  jää yksin. Tukea päätöksen tekoa varten voit hakea esimerkiksi oman koulun terveydenhoitajalta tai opiskelijaterveydenhuollosta. Myös Tyttöjen Talot eri paikkakunnilla ovat paikkoja, joihin voit ottaa yhteyttä ennen raskauden keskeytystä tai sen jälkeen. Oulun Tyttöjen Talon yhteystiedot löydät täältä. Voit ottaa yhteyttä Pauliinaan tai Tessaan vaikka tekstiviestillä, jos soittaminen tuntuu vaikealta.

   Toivon sinulle kaikkea hyvää nyt ja tulevaisuudessa!

   Voit lukea lisää raskaudesta ja sen keskeytyksestä Tietoa nuorille -osioista.  Sivulta löydät myös hyödyllisiä linkkejä lisätiedon äärelle.

   Lisätietoa raskauden keskeytyksestä alaikäisenä löydät näiltä sivuilta:
   Raskaus (Nuorten.hel.fi)
   Raskauden keskeytykseen hakeutuminen (Terveyskylä.fi)

   Vastaus on laadittu yhdessä kesätyöharjoittelija Pipsan kanssa.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä