Nuoria istumassa Rotuaarin Lavalla.

Pulmakulma: Seksuaalisuus ja sukupuoli

Eka seksi kerta

tiedustelija

Täällä juttelee 16 vuotiaaksi kääntyvä tyttö ja haluaisin tietää että sattuuko eka seksikerta kun olen suunnitellut poikaystävän kanssa sitä ja tultiin siihen tulokseen että ollaan valmiita siihen.

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Moikka. Kiva kuulla, että olette poikaystäväsi kanssa valmistautuneet ekaan kertaan suunnittelemalla ja miettimällä oletteko molemmat valmiita. Te itse tiedätte kyllä, kun on sen aika. Muistattehan, että jos tilanne vielä kovasti mietityttää, niin kiire teillä ei ole. Voitte jutella asiasta ja tutustua toistenne vartaloihin ja niiden tuntemuksiin rauhassa.

   Ensimmäinen yhdyntä voi käydä hieman kipeää ja joskus saattaa esiintyä pientä verenvuotoa emättimestä. Tämä voi johtua immenkalvon repeämisestä ja se on aivan normaalia. Immenkalvo voi kuitenkin olla luonnostaankin löysempi, tai se on voinut löystyä esimerkiksi tamponien käytöstä tai urheiluharrastuksesta johtuen ennen varsinaista yhdyntää. Silloin kipua ei välttämättä tunnu. Jos yhdyntä sattuu, se kannattaa lopettaa ja selvittää mistä kipu johtuu. Usein syynä on jännittäminen ja seuraavalla kerralla tilanne ei välttämättä ole enää niin jännittävä.

   Ekaa kertaa helpottaa se, että molemmat ovat oikeasti valmiita ekaan kertaan, luotatte toisiinne, tunnelma on kiihottunut eikä kumpaakaan jännitä liikaa. Ehkäisystä kannattaa sopia etukäteen, että se on varmasti kunnossa kun on ekan kerran aika. Kondomi on oikein käytettynä luotettavin ehkäisyväline. Kondomin käyttöä voitte harjoitella yhdessä ennen ekaa kertaa. Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta löydät paljon tietoa aiheeseen liittyen. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   • tiedustelija

    Jatkoa edelliseen viestiin ongelmana on ekaan seksi kertaan on se että mun äiti ei anna mennä meidän siihen.

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Kerroit viestissäsi, että olette poikaystäväsi kanssa suunnitelleet jo ekaa kertaanne, mutta äitisi haluaa kieltää sen. Aikaisemmissa viesteissäsi ei käynyt ilmi, minkä ikäinen poikaystäväsi on?
    Laissa säädetty suojaikäraja pyrkii suojaamaan nuorta seksuaaliselta hyväksikäytöltä ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamiselta. Siinä kuitenkin sanotaan, ettei mikään estä kahta alle 16-vuotiasta harrastamasta seksiä keskenään, jos molemmat sitä haluavat, eikä seksiin liity painostamista, hyväksikäyttöä tai pakottamista. Yli ja alle 16-vuotiaat voivat myös harrastaa seksiä keskenään, jos ikäero ei ole montaa vuotta ja henkiseltä sekä ruumiilliselta kehitykseltään nuoret ovat samalla tasolla. Suojaikärajan tavoitteena siis on, että nuori voi tasavertaisessa suhteessa kumppanin kanssa päättää seksin harrastamisesta. Äidilläsi ei siis ole oikeutta kieltää sinua harrastamasta seksiä jos olette poikaystäväsi kanssa saman ikäisiä ja päätös tehdään yhdessä.
    Suosittelen sinua kuitenkin juttelemaan asiasta äitisi kanssa. Se, että olet valmis harrastamaan seksiä tarkoittaa myös sitä, että olet valmis puhumaan siitä. Jutelkaa äitisi kanssa ja kysy, miksi hän kokee, että sinä ja poikaystäväsi ette ole vielä valmiita seksiin. Voihan olla, että hän luulee, ettet tiedä tarpeeksi esimerkiksi ehkäisystä ja tämän takia pelkää puolestasi.
    Tsemppiä!

    • tiedustelija

     Mun poikakaveri on 17 v ja mä täytän 16 v

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Teillä ei ole iso ikäero ja sen puolesta voitte harrastaa seksiä mutta kannattaa edetä rauhassa ja mennä omien tuntemuksien mukaan, sillä teillä ei ole mikään kiire. Hienoa, että pohdit näitä asioita jo etukäteen ennen seksin harrastamista. Muistattehan huolehtia myös ehkäisystä.
   Äidit ovat usein huolissaan lapsistaan ja taustalla kieltoon voi olla monta syytä. Äitiäsi voi jännittää ja pelottaa uusi tilanne. Onko äitisi nähnyt poikaystäväsi? Mikäli ei, voisit esitellä hänet äidillesi. Äitisi saattaa suhtautua asiaan paremmin kun tutustuu poikaystävääsi. Tsemppiä!

  • Pilvenhattara

   Poikakaveri on 15 v, me ollaan juteltu siitä, suunniteltu sitä, olisi ihanaa edetä ekaan kertaan. Mistä tiedetään varmasti, että ollaan valmiita? Poikakaverilla on vaikeuksia kestää, voiko se olla ongelma? Me ei olla osattu päättää asentoa. Mitkä on hyviä ekalle kerralle? Mä haluaisin kokeilla ratsastusta väärinpäin mut voiko se olla liian vaikea ekalla kerralla? Kun vaan saadaan siitä mahdollisimman ihana kokemus vaikka uusii parempii kertoi tulee varmaan paljon.

  • Tietopalveluohjaaja Hanna

   Hei Pilvenhattara!

   Hienoa, että olette jutelleet ja suunnitelleet yhdessä poikakaverisi kanssa ensimmäistä kertaanne. Kysyt, että miten tiedätte poikakaverisi kanssa, oletteko valmiita harrastamaan yhdessä ensimmäistä kertaa seksiä. Tämä kysymys mietityttää monia nuoria. Yhdyntään on valmis, kun esimerkiksi seuraavat asiat ovat kunnossa:

   • sinulla ei ole enää seksiin liittyviä kysymyksiä, joihin et tiedä vastausta,
   • ehkäisystä on puhuttu ja huolehdittu, olet tarpeeksi kypsä eli tiedät miten toimia, jos sinä tai kumppanisi saa seksitaudin tai tulee raskaaksi,
   • sinulla on turvallinen ja luotettava kumppani, jolle voit puhua avoimesti,
   • ajatus seksistä ja yhdynnästä ei pelota tai ahdista sekä
   • pystytte kumppanisi kanssa puhumaan avoimesti etukäteen ensimmäisestä kerrasta ja koette molemmat olevan siihen valmiita.

   Oletan, että tarkoitat kysymykselläsi ”poikakaverilla on vaikeuksia kestää, voiko se olla ongelma?”, että onko poikakaverisi ennenaikainen siemensyöksy ongelma. Ajoittainen ennenaikainen siemensyöksy on täysin normaalia eikä se vaadi hoitoa tai harjoittamista.  Ensimmäinen kerta on usein hyvin jännittävä tilanne ja jännittyneisyys voi vaikuttaa ensimmäisen kerran sujumiseen. Tässä asiassa korostuu avoimuus ja luottamus sinun ja kumppanisi välillä. Kummallakaan osapuolella ei tulisi olla suurempia paineita ensimmäisen kerran sujumisen suhteen. Asiat sujuvat ensimmäisellä kerralla siis parhaiten, kun teette tilanteesta mahdollisimman rennon, turvallisen ja avoimen molemmille.

   Haluaisit myös tietää, että mitkä seksiasennot olisivat hyviä ensimmäisessä yhdynnässä. Asentojen miettimistä tärkeämpää on keskustella yhteisistä pelisäännöistä kumppanin kanssa ennen ensimmäistä kertaa ja aloittaa rauhallisesti toisiinne tutustumisen. Ensimmäisillä kerroilla vasta kokeillaan, että mitkä asiat tuntuvat itsestä ja kumppanista hyvältä ja nautinnolliselta, ja mitkä taas eivät. On hyvin tärkeä myös muistaa, että ketään ei saa pakottaa tai painostaa tekemään mitään, mitä ei itse tai toinen halua tehdä. Seksistä voi myös kieltäytyä koska tahansa ja kumppanin tulee kunnioittaa päätöstä.

   Ehkäisystä on äärimmäisen tärkeä puhua kumppanin kanssa ennen ensimmäistä kertaa. Ehkäisystä huolehtimalla huolehditaan omasta sekä kumppanin terveydestä ja hyvinvoinnista. Esimerkiksi Nuortennetti -sivustolta voit löytää lisää tietoa ehkäisystä ja erilaisista ehkäisymenetelmistä (nuortennetti.fi).  (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Saatte varmasti poikaystäväsi kanssa ensimmäisestä kerrastanne ihanan kokemuksen, kun otatte edellä mainitut asiat huomioon ja puhutte niistä yhdessä avoimesti. On luonnollista, että ensimmäinen kerta jännittää ja mietityttää, mutta turvallisen ja luotettavan kumppanin kanssa siitä voi saada mukavan ja ainutlaatuisen kokemuksen.

   Löydät lisää hyödyllisiä linkkejä seksiin ja ekaan kertaan liittyen täältä Nuorten Oulu -sivustolta. Voit tutustua niihin yksin ja yhdessä kumppanin kanssa.

   Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Henriikka

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä