Nuoria istumassa Rotuaarin Lavalla.

Pulmakulma: Seksuaalisuus ja sukupuoli

Huolestuneen kysymys

Nonniih

Hei, Kokeiltiin päihteitä ystävien kanssa ja samalla pillillä otettiin kokaiinia, Ja jostain luin että myös sukupuolitaudit voisivat välittyä nenän limakalvojen kautta…
Onko siis vaaraa että olisin voinut saada jonkun taudin tästä hölmöilystä?

  • Ohjaaja Tuula

   Hei Nonniih. Laitan vastauksen tähänkin aloitukseen, niin varmasti löydät sen

   Seksitaudeiksi (eli sukupuolitaudeiksi) kutsutaan joukkoa bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa. Tavallisimpia näistä ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri ja HIV-infektio. Koska nenässä on limakalvoa, useat sukupuoli- eli seksitaudit voivat tarttua nenänkin kautta. Esimerkiksi HIV (ihmisen immuunikatovirus) tarttuu huonosti limakalvojen läpi, mutta kerroit, että käyttämässäsi pillissä oli ollut verta. Jos pilli rikkoi myös sinun limakalvosi on mahdollisen tartunnan todennäköisyys suurempi. Kuvaamassasi tilanteessa voi veren kautta tarttua myös esimerkiksi hepatiitti B -virus, joka on viruksen aiheuttama maksatulehdus, vaikka se onkin Suomessa harvinainen.

   Luotettavaa tietoa seksitaudeista ja niiden tartuntatavoista löydät Terveyskirjastosta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Koska seksitautitutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä, kehottaisin sinua hakeutumaan seksitautitesteihin, jonne voit hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Sukupuolitautipoliklinikalle voit hakeutua ilman lähetettä. Voit varata ajan tältä sivulta löytyvästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Seksitaudit voivat olla pitkään oireettomia, joten ei kannata odottaa oireiden ilmaantumista ennen testeihin menoa. Jos teostasi on kulunut vasta vähän aikaa, kannattaa ottaa huomioon tautien itämisaika. Tartunnat eivät näy heti testeissä. Kunnallisissa hoitopaikoissa seksitautien testaus on maksutonta. Jos testeissä selviää, että sinulla on seksitauti, muistathan ilmoittaa siitä kavereillesikin, jotka olivat mukana teossa.

   Muistuttaisin sinua vielä siitä, että kokaiini on luokiteltu Suomessa erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Sen käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä. Kehottaisin sinua perehtymään lisää kokaiinin vaaroihin Nuortenlinkki sivustolta ja miettimään uudelleen sen käyttöä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Mikäli haluat apua ja neuvontaa päihteiden suhteen, voit varata ajan Byströmin ohjaamoon, joka palvelee kaikkia alle 30-vuotiaita oululaisia nuoria. Puhelin 050 599 2293 Sähköposti bystrom[at]ouka.fi. Voit halutessasi etsiä muita sinulle sopivia palveluita tämän sivuston Löydä oma palvelusi -osiosta.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä