Kolme nuorta henkilöä juttelee puistossa.

Pulmakulma: Murrosikä

Peniksen koko

hmh

hei, oon 14v poika ja mietiskelen omaa penistä. penikseni pituus on 8 cm erektiossa ja velttona 3-5cm rytyssä karvojen peitossa. penikseni ei ole myöskään paksu ja esinahka on edelleen kiinni terskassa. onko normaalia? pitääkö hakea apua? murrosiän aikana on tosiaan kasvanut karvoja joka paikkaan ja alapäässä karvoitus on kuin viidakko, mietityttää..

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Hei, kerroit viestissäsi että sinua mietityttää peniksesi. Peniksiä on olemassa eri muotoisia- kokoisia ja värisiä. Penis voi olla eri kohdista eri paksuinen, vino, peniksen kärkeen päin paksuuntuva tai oheneva. Sinulla ei ole siis syytä huoleen vaikka peniksesi ei ole paksu. Pojilla murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, 9 – 13 vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa. Kasvu kestää vuoden tai pari.

   Kerroit, että terskasi on edelleen kiinni esinahassa. Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan piilossa. Esinahka liukuu useimmilla terskan taakse viimeistään murrosiässä, kun penis on kasvanut täyteen mittaansa. Jos niin ei ole tapahtunut 16 vuoteen mennessä, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Ja jos asia huolettaa sinua, voit jutella siitä vanhempiesi tai kouluterkkarin kanssa.

   Nuorena usein tulee verrattua itseä muihin. Karvan kasvu on yksilöllistä, toisille kasvaa viidakko, toisille taas muutama haituva. Karvat kasvavat myös eri ikäisinä, toisilla parta voi alkaa kasvamaan vasta parikymppisenä. Se on siis aivan normaalia. Jos isälläsi on runsaasti karvoja, voi olla että sinullekin tulee. Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

  • Nimetön

   Onko normaalia kun olen 13 vuotta murrosikäni alkoi jollain 5 luokalla silloin hienhaju ja kainalo karvat tuli mutta nyt kivekseni ovat jotain alle 2cm ja penis ei erektiossa jotain 2cm onko normaalia

   • Nuoriso-ohjaaja Mira

    Hei, kerroit viestissäsi, että sinua mietityttää kiveksesi ja peniksesi koko. Jokainen kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa ja me voimme kertoa vain keskimääräisyyksiä, mutta moni kehittyy näiden keskimääräisyyksien ”ulkopuolella”. Kivesten kasvu katsotaan alkaneeksi, kun ne ovat vähintään 2 cm:n pituiset. Lopulliset mittansa kivekset saavuttavat yleensä 15 vuoden iässä. Penis alkaa kasvaa vuotta myöhemmin kuin kivekset eli keskimäärin runsaan 12 vuoden iässä ja saavuttaa lopulliset mittansa yleensä runsaan 14 vuoden iässä. Sinulla ei ole siis syytä huoleen. Peniksiä on olemassa eri muotoisia, kokoisia ja värisiä.

    Voit lukea poikien murrosiän vaiheista seuraavista linkeistä:

    https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00454

    https://www.nuortenoulu.fi/tietoa-nuorille/murrosika/

    https://www.hyvakysymys.fi/video/poikien-murrosika-mita-siina-tapahtuu/

  • Nimetön

   Hei. Olen 11v lapsi ja olen murehtinut että muilla on alkanut jo nyt murros ikä ja mulla ei ole minulla on velttona noin 3-4cm ja erektiossa noin 5cm nii aattelin kysyä

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Hei Nimetön!

    Murrosikä alkaa jokaisella yksilöllisesti, pojilla tavallisesti noin 9-14-vuotiaana. Murrosiän alkamiseen vaikuttavat myös vanhemmilta perityt perintötekijät. Voisit kysyä isältäsi tai äidiltäsi, minkä ikäisinä he huomasivat murrosiän merkkejä itsellään.

    Pojilla murrosiän ensimmäisiä näkyviä merkkejä on kivesten kasvaminen, jonka aiheuttaa testosteroni eli mieshormoni. Osalla kivekset kasvavat varhain ja aika nopeasti, osalla taas kasvu on hitaampaa ja kestää useampia vuosia. Penis alkaa kasvaa noin vuoden kuluttua kivesten kasvun alun jälkeen. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa millään tavalla, vaan jokaisen penis kasvaa omilta vanhemmilta saatujen perintötekijöiden mukaan. Siispä jokainen penis on aivan omanlaisensa ja yhtä hyvä.

    Valtaosalla aikuisista miehistä lepotilassa olevan peniksen pituus on 6-9 cm. Erektiossa pituus vaihtelee keskimäärin 9-17 cm välillä, mutta koko voi olla myös näitä mittoja pienempi tai suurempi.

    Kirjoitat viestissäsi peniksesi koosta. Sitä on ihan tavallista pohtia, mutta sinun ei tarvitse olla huolissasi. Jokainen meistä kehittyy omaan tahtiinsa ja voit rauhassa odotella murrosiän alkamista. Murrosiässä kehossa tapahtuu paljon muutoksia, ja peniksen kasvu on vain yksi niistä.

    Voit lukea lisää aiheesta:

    Poikien alapää » Decibel.fi
    Murrosikä | Nuorten Oulu

    Mukavaa joulun odotusta!

    Vastaus on laadittu yhdessä sosionomiopiskelija Marin kanssa.

  • Tyyppi

   Jos tulee jo siemennestettä niin kasvaako penis enää? On vain 10,5 erektio niin huolettaa

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Hei Tyyppi!

    Kiitos viestistäsi. Peniksen koko on asia, joka mietityttää ja huolettaa monia murrosikäisiä ja vanhempiakin poikia ja miehiä. Peniksen kasvu alkaa noin vuosi sen jälkeen kun kivekset ovat alkaneet kasvaa, ja penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen saavuttaen lopullisen mittansa. Jokaisen kasvu ja kehitys on kuitenkin yksilöllistä, ja tapahtuu omaan tahtiin.

    Peniksen koko lepotilassa on valtaosalla noin kymmenisen (6-10) senttimetriä, mutta koot vaihtelevat molempiin suuntiin. Erektiossa peniksen paisuvaiskudoksiin virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy ja suurenee pituudeltaan sekä ympärysmitaltaan.

    Erektiossa olevaa peniksen kokoa ei voi arvioida peniksen ollessa lepotilassa. Lepotilassa pienikokoiset penikset yleensä kasvavat jäykistyessään suhteellisesti isokokoisia enemmän. Erektiossa peniksen pituus on tavallisesti 9-17 senttimetriä, mutta tässäkin on paljon vaihtelua.

    Huoli oman peniksen riittävästä koosta on hyvin yleinen. Esimerkiksi vertaaminen muihin on ihmisille luonnollista ja voi aiheuttaa tämän päivän sosiaalisen median maailmassa paljon huolta ja murhetta.

    Muistathan, että sinä olet riittävä ja hyvä juuri sellaisena kuin olet! Peniksesi on myös aivan normaalin kokoinen.

    Terkuin, Liisa Byströmiltä

     

  • nimetön henkilö

   onko normaalia? Olen 13 vuotias poika ja penikseni on 6cm rennosti ja erektiossa 11cm?

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei nimetön henkilö!
    Kysyt, onko peniksesi normaali. Penis on toimiva ja normaali silloin kun perustoiminnot, virtsaaminen ja erektio, onnistuvat. Mitä peniksesi pituuteen tulee, on sekin tavallisen peniksen mitoissa.

    Ikäsi ei sinänsä kerro, onko peniksesi saavuttanut lopullisen mittansa. Poikatyypillisissä kehoissa murrosiän alkaa usein kivesten kasvamisella 9 – 13 vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen penis alkaa kasvaa.  Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen saavuttaen lopullisen mittansa. Riippuu siis murrosikäsi etenemisesti, kasvaako peniksesi vielä, vai onko se jo saavuttanut lopullisen mittansa.

    Perustietoa murrosiästä löydät täältä NuortenOulun Tietoa nuorille -osioista.

    Myös Väestöliito Hyvä kysymys -palvelussa on paljon tietoa peniksestä, sen mitoista, toiminnasta ja merkityksestä. Voit lukea lisää näistä linkeistä:
    Minkä kokoisia penikset on tavallisesti?
    Mikä on hyvä peniksen koko?
    Milloin penis on normaali?
    Millainen on penis?

  • Nimetön

   Hei. Minua huolettaa penikseni koko. Olen 15 ja penikseni ei ole kasvanut juuri ollenkaan, penikseni on erektiossa 9cm ja velttona 3,5 cm.

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Hei Nimetön. Kerrot, että sinua huolettaa peniksesi koko. Et ole ajatustesi kanssa yksin, sillä oma keho ja sen eri osat mietityttävät lähes kaikkia nuoria. Murrosiän kehitys etenee jokaisella yksilöllisesti, joten myös penis kasvaa yksilöllisen aikataulun mukaan. Peniksen koko vaihtelee paljon, ja myös mittaustavoissa voi olla eroja. Keskimäärin peniksen pituus erektiossa on 9-17 cm, ja näistäkin luvuista on vaihtelua molempiin suuntiin. Jos peniksesi toimii normaalisti, eli virtsaaminen, sekä erektion saaminen ja siemensyöksyn tuleminen onnistuu halutessasi, sinulla ei ole huolta. Jos asia sinua kovasti huolettaa, juttele asiasta vanhempiesi tai jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Voit käydä juttelemassa myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

    Voit lukea lisätietoa aiheesta Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolta.

  • poika08

   onko normaalia että penis on 8cm levossa ja 14cm bounerissa t 14v poitsu

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moikka poika08. Sinua mietityttää, että onko peniksesi normaalin kokoinen. Oma keho ja siihen liittyvät asiat huolettavat lähes kaikkia nuoria, varsinkin murrosiässä. Yleisesti voidaan sanoa, että penis on silloin normaali, kun se toimii normaalisti. Normaali toiminta tarkoittaa, että virtsaaminen, sekä erektion saaminen onnistuvat. Keskimäärin peniksen mitta erektiossa on 9-17 cm. Jos peniksesi siis toimii normaalisti, se on normaali.

    Voit lukea lisätietoa aiheesta Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolta.

  • Nimetön

   Hei olen 13v poika jonka Penis on noin 4cm velttona ja 7cm kovana. Minua mietityttää että onko pituuteni ihan Ok vai pitäisikö olla huolissaan ja milloin alkaisi kasvamaan

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Hei Nimetön!

    Kiitos viestistäsi. Mietit, onko peniksesi pituus ok vai pitäisikö sinun olla huolissasi. Mietit myös, milloin peniksen pitäisi alkaa kasvamaan. Pojilla murrosikä käynnistyy keskimäärin 12-vuotiaana, kun kivekset alkavat kasvaa. Osalla pojista kivekset kasvavat varhain ja melko nopeasti, osalla kasvu on hitaampaa ja kestää vuosia. Häpykarvoitus on seuraava murrosiän merkki. Penis aloittaa kasvunsa yleensä noin vuoden kivesten kasvua jäljessä. Penis saavuttaa lopullisen kasvunsa yleensä noin kahden vuoden kuluttua siitä, kun kasvu on alkanut. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jokainen murrosikäinen nuori kehittyy ja kasvaa omaan tahtiinsa eikä vertailu esimerkiksi kaveriin kannata. Toisaalta taas sosiaalinen media suoltaa jatkuvasti vertailukohteita silmien eteen ja vertailu puolestaan on normaali osa murrosikäisen nuoren kehitystä. Sinänsä on siis hyvin normaalia ja luonnollista, jos vertaa itseään muihin.

    Jos peniksesi toimii, kuten sen kuuluu toimia eli sillä pystyy pissaamaan ja voit saada erektion, on kaikki kunnossa. Voit rauhassa odotella, millaisiin mittoihin peniksesi kasvaa murrosikäsi aikana.

    Aurinkoista alkanutta viikkoa sulle!

    terkuin, Liisa Byströmin Ohjaamosta

  • Nimetön

   Hei. Olen. 13 kohta 14 vuotias poika ja minua huoletuttaa erittäin paljon se että penikseni on vain 5cm velttona ja 8-9 erektiossa ja täytän kohta 14. Kivesten kasvukaan ei ole alkanut vaikka täytän kohta 14 eikä penikseni ole kasvanut vuosien varrella juuri yhtään

  • Nimetön

   Hei. Olen. 13 kohta 14 vuotias poika ja minua huoletuttaa erittäin paljon se että penikseni on vain 5cm velttona ja 8-9 erektiossa ja täytän kohta 14. Kivesten kasvukaan ei ole alkanut vaikka täytän kohta 14 eikä penikseni ole kasvanut vuosien varrella juuri yhtään

  • Nimetön

   Hei. Olen. 13 kohta 14 vuotias poika ja minua huoletuttaa erittäin paljon se että penikseni on vain 5cm velttona ja 8-9 erektiossa ja täytän kohta 14. Kivesten kasvukaan ei ole alkanut vaikka täytän kohta 14 eikä penikseni ole kasvanut vuosien varrella juuri yhtään

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Hei Nimetön. Sinua huolettaa peniksesi koko. Kerrot, että myöskään kiveksesi eivät ole vielä kasvaneet. Peniksen kokoa tärkeämpää on peniksen normaali toiminta. Peniksesi on silloin normaali, jos pissaaminen, sekä erektion ja siemensyöksyn saaminen onnistuu. Pojat saavat ensimmäisen siemensyöksyn keskimäärin 12-14 -vuotiaana.

    Et mainitse viestissäsi, oletko huomannut jotain muita murrosiän merkkejä, kuten karvoituksen lisääntymistä, voimakkaampaa hikoilua tai mielialan vaihteluja. Murrosikä alkaa ja etenee jokaisella yksilöllisesti, toisilla aikaisemmin ja toisilla myöhemmin.

    Yläkoulun 8.luokalla on laaja terveystarkastus, jossa voit tuoda esiin huolesi, ja lääkäri voi tarvittaessa selvittää tilannettasi tarkemmin. Voit kuitenkin aivan huoletta odotella murrosiän kehityksesi etenemistä siihen saakka. Jos asia painaa kovasti mieltäsi, voisit jutella huolestasi vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa.

    Voit lukea lisätietoa peniksen kehityksestä Hyvä kysymys -sivustolta.

    Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin.

  • tht

   mitähän mulla pitäs tehä heppi ei oo kasvanu yhtään murrosiän aikana. kohta ikää on jo 17 ja kaikki muu murrosikään liittyvä on tullu jo…

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moikka tht. Sinua mietityttää heppisi koko ja se, ettei se ole kasvanut murrosiän aikana. Olet vasta 16-vuotias, joten voi hyvinkin olla, että kehityksesi jatkuu vielä. Peniksen kokoa tärkeämpää on, että se toimii normaalisti. Normaaliin toimintaan kuuluu pissaamisen onnistuminen, sekä erektion ja siemensyöksyn saaminen. Jos nämä ovat kunnossa, sinun ei tarvitse olla huolissasi.

    Et ole asiasi kanssa yksin, sillä suuri osa pojista ja miehistä miettii oman peniksensä kokoa ja sen riittävyyttä. Jos heppisi koko kovasti huolettaa, sinun kannattaa jutella asiasta joko vanhempiesi tai jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Halutessasi voit käydä juttelemassa myös terveydenhoitajan kanssa.

    Voit lukea  lisätietoa peniksen kokoon liittyen Hyvä kysymys -sivustolta.

    Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin.

  • ...

   Onko 13cm tarpeeksi seksiin?

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Hei … Peniksen koko ja sen riittävyys mietityttää lähes jokaista nuorta miestä. Tärkeää on, että penis toimii normaalista. Eli voit pissata ja saada erektion. Jokaisen penis on yksilöllinen, aivan kuten ihmiset ovat muutenkin, joten sinun ei tarvitse olla asiasta huolissasi. Seksin tekeminen on paljon muutakin kuin senttimetrejä. Seksiä voi tehdä myös yksin, ja se onkin hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja sen tuntemuksiin.

    Ennen seksin tekemistä kumppanin kanssa on hyvä jutella molempien toiveista ja haluista, sekä mahdollisista seksiin liittyvistä peloista. Ehkäisystä pitää myös jutella ja sopia sen käytöstä. Seksiin liittyy ennen kaikkea tunnekokemuksia ja niiden jakamista kumppanin kanssa, eli hellyyttä, läheisyyttä ja nautintoa, mutta myös vastuun ottamista itsestä ja kumppanista.

    Voit lukea lisää tietoa peniksen kokoon liittyen Hyvä kysymys -sivustolta.

    Voit lukea Hyvä kysymys -sivustolta myös miten seksiä tehdään. 

    Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin. Aurinkoista kesän odotusta sinulle!

     

  • Np

   Kuinka pitkä peniksen pitää olla seksiä varten?

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei nimimerkki Np! Kuten Hanna tuossa edelliselle kysyjällekin vastasi, ei peniksen pituudella ole merkitystä seksin tekemisen kannalta. Seksiä voi tehdä yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

    Peniksen pituutta tärkeämpää on, että penis toimii normaalisti. Usein yhdyntä ei ole se pääasia seksin tekemisessä. Yhdyntä edellyttää erektiota, mutta mitä peniksen pituuden riittävyyteen tulee, se riippuu seksin osapuolista. Joku tykkää lyhyestä, joku pitkästä, toinen taas ohuesta, toinen paksusta, yksi suorasta, toinen käyrästä ja niin edelleen.

    Oman peniksen koko mietityttää monia nuoria ja se on ihan tavallista. Itseään ei kannata vertailla muihin ja omista ajatuksistaan, tunteistaan ja myös epävarmuuksistaan kannattaa kertoa kumppanilleen. Omaan kehoon kannattaa tutustua ensin ihan rauhassa. Seksin tekemiseen kumppanin kanssa ei ole mitään kiirettä.

  • Ikkunamies

   Onko ok jos oon 16v jäbä ja mun penis on 12cm levonnossa ja 15 senttii seisomas Mu siemensyöksy ei oo valkoset ja esari on paikalla

  • S

   Moi olen 16 vuotias poika ja minua huolestuttaa penikseni koko levossa se ei juuri näy mutta erektiossa se on 13 cm eli minulla on mikropenis eli voiko sitä enää hoitaa

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei S!

    Mikropenis on melko harvinainen. Mikropenis todetaan usein jo heti syntymän jälkeen ja diagnoosin tekee aina lääkäri. On siis hyvinkin mahdollista, että sinun kohdallasi kyseessä ei suinkaan ole mikropenis.

    Kerrot, että peniksesi koko kuitenkin huolettaa sinua. Huolen kanssa ei kannata jäädä yksin tai Googlen varaan, vaan kannattaa rohkeasti kääntyä lääkärin puoleen. Voit esimerkiksi ottaa yhteyttä koulu- tai opiskelijaterveydenhuoltoon syksyllä, kun koulut taas alkavat.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä