Kolme nuorta henkilöä juttelee puistossa.

Pulmakulma: Murrosikä

Onko normaalia

Allu

onko normaalia jos olen 13-14vuotias ja minulla on 17,5cm pitkä ja 5cm leveä nimittäin minun isällänikään ei oli niin iso

    • Ohjaaja Tuula

      Hei Allu! Oletan, että tarkoitat kysymykselläsi peniksesi kokoa.
      Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelussa kerrotaan, että peniksen koko lepotilassa on valtaosalla noin kymmenisen (6-10) senttimetriä, mutta poikkeamista on molempiin suuntiin. Erektiossa peniksen pituus on tavallisesti 9-17 senttimetriä, mutta tässäkin on siis vaihtelua. Peniksesi on siis keskiarvojen yläpäässä. Peniksesi koko ei ole ehkä se yleisin, mutta ihan normaali.

      Peniksen kokoa tärkeämpää on, että se toimii normaalisti. Toimivalla peniksellä voi pissata ja saada erektion. Jos peniksesi siis toimii, on mittasi ihan normaali.

      Kerrot, että isäsi penis ei ole yhtä iso kuin omasi. Me ihmiset perimme puolet geeneistämme isältämme ja puolet äidiltämme. Perimme esimerkiksi peniksen kokoon, rintojen kokoon tai kuukautisten alkamiseen vaikuttavia geenejä myös vastakkaista sukupuolta olevalta vanhemmaltamme. Sinun peniksesi kokoon vaikuttavat siis myös äidiltäsi perimäsi geenit. Myös yksilöllinen hormonitoiminta vaikuttaa peniksen kokoon.

      Voit lukea, katsella videoita tai kuunnella podcastia aiheesta Hyvä kysymys -palvelussa:
      Mitkä asiat vaikuttavat peniksen kokoon?
      Mikä on hyvä peniksen koko?
      Minkä kokoisia penikset ovat tavallisesti?
      POIKAST | Penis – onko isompi aina parempi?

    • Vahinko

      Onko normaalia aikuisten verrata omia lapsia muiden lapsiin tavalla, joka saa tuntemaan lapsen ala-arvoiseksi omasta kokemuksesta?

      • Ohjaaja Tuula

        Hei Vahinko,

        Kiitos kysymyksestäsi.
        Omien ja toisten lasten vertaileminen on tavallista ja sitä tapahtuu, mutta se ei missään nimessä ole hyvä asia.

        Useat vanhemmat varmasti joskus vertailevat lapsiaan toisten lapsiin. Joskus vertailu voi olla sellaista, että vanhempi tuntee ylpeyttä lapsestaan. Esimerkiksi: ”Minun lapseni pärjäsi juoksukilpailussa paremmin kuin muut”. Joskus vertailu voi taas olla sellaista, joka saa lapsen tuntemaan itsensä huonommaksi kuin muut.

        Jatkuvasta negatiivisesta vertailusta voi seurata lapselle huono itsetunto tai itseluottamus, tai kuvailemasi kokemus ala-arvoisuudesta. Tämä on tuskin kenenkään vanhemman tavoite. Vanhemmat eivät välttämättä ymmärrä tai huomaa, miten vertailu vaikuttaa lapseen.

        Olisikin hyvä, jos asian voisi ottaa jollakin tavalla esille vanhempien kanssa, vaikka se varmasti onkin vaikeaa. Jos olet itse tällaisessa tilanteessa, voisitko esimerkiksi pyytää jotakin luotettavaa aikuista avuksesi? Jollekin ulkopuoliselle puhuminen voi auttaa ja luotettava aikuinen voi toimia ikään kuin välittäjänä sinun ja vanhemman välillä. Luotettava aikuinen voi olla vaikkapa kummi, oma täti tai setä, tai koulun terveydenhoitaja tai kuraattori.

        Jos puhuminen tuntuu vaikealta, voisit ehkä kirjoittaa vanhemmallesi kirjeen tai tekstiviestin, jossa kerrot tunteistasi.

        Voit lukea perheen välisistä suhteista Tietoa nuorille osiosta.
        Tietoa nuorille -osiosta löydät tietoa myös itsetunnosta.

        Toivottavasti tilanteesi helpottuu. Toivon sinulle oikein aurinkoista kevättä!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä