Kolme nuorta henkilöä juttelee puistossa.

Pulmakulma: Murrosikä

Ekat menkat?

peruna

Moi… !
Oon just täyttäny 12,ja mulla ei oo vielä alkanu kuukautiset, mutta mää haluaisin tietää, että onko ne kuukautiskivut oikeesti niin kamalia, mitä mulle on kerrottu..?
Kun joillan on niin kipeänä vatsa, niin että onko sitte kaikilla sillee…

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Hei Peruna! Kiitos kysymyksestäsi. Sama asia mietityttää varmasti monia tyttöjä, jotka vielä odottelevat kuukautistensa alkavan. Kuukautiskivuilla tarkoitetaan yleensä mahakipuja, joita kuukautisten aikana tulee. Yleensä mahakivut ovat kramppeja. Myös kaikenlaista vihlontaa ja jomotusta voi kuukautisiin liittyä. Joillakin kivut säteilevät alaselkään, lonkkiin tai reisiin. Muita kuukautisista johtuvia oireita voi olla päänsärky, pahoinvointi, ilmavaivat ja ripuli.

   Mietit, onko kuukautiskipuja kaikilla. Lähes kaikki, joilla on kuukautiset, eli noin 95%, kokee lieviä kuukautiskipuja jossain vaiheessa elämää. On siis aika harvinaista, että kivuilta välttyisi kokonaan. Toisaalta erittäin kovia kipuja kokee melko harva, noin 5-15%. Kuukautiskivut ovat tytölle aivan uudenlaista kipua, jollaista ei ole ennen kokenut. Kivut saattavat siis yllättää ja tuntua varsinkin aluksi ihan kamalilta, vaikka eivät kovin kovia olisikaan.

   Kuukautisiin voi siis liittyä kipuja tai sitten ei. Kivut voivat olla ihan lieviä, tosi kovia, tai jotain siltä väliltä. Kuukautiskipujen ilmaantuminen on yksilöllistä, joten vaikka kaverilla kipuja olisikin, ei niitä itselle välttämättä tule. On myös hyvin yksilöllistä, miten kivun kokee ja miten sitä sietää.

   Kuukautiskipuja ei tarvitse pelätä. Lievien kuukautiskipujen kanssa kyllä pärjää ja niihin myös tottuu. Kuukautiskipuja voi myös hoitaa. Usein esimerkiksi kevyt liikunta tai lämpötyyny tai lämmin vesipullo vatsan päällä helpottaa. Kuukautiskipuihin vai käyttää myös tavallisia tulehduskipulääkkeitä. Kovat kuukautiskivut, joiden takia täytyy jäädä pois koulusta tai harrastuksista, eivät ole tavallisia. Tällöin kannattaakin hakeutua lääkäriin.

   Älä siis ole huolissasi. Pärjäät kyllä, vaikka sinulle joskus tulisikin kuukautiskipuja. Omille vanhemmille tai vaikka vain äidille kannattaa kertoa, jos kipuja tulee. Hän voi auttaa miettimään sopivia keinoja kivun lievittämiseen. Voit halutessasi etsiä lisää tietoa kuukautiskivuista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Mukavaa kevättä!

  • 12v

   Moi, oon siis 12, heinäkuussa 13v tyttö. Mun menkat ei oo viel alkanu, vaik mun äidil alko 11v ja mul on ollu jo noin 2v valkovuotoo. Millon ne sitte alkais? Murrosiän merkkejä paljon. Karvoja jokapaikassa, kasvupyrähdys on/on just ollu, hiki haisee jopa dödön läpi liikkatunneil, valkovuotoo 2 vuotta, finnei naamassa, oikeesti itken ja oon vihanen tosi helposti, rinnat aa tai a kuppi… jotain jäi varmaankin pois. Millon mun menkat alkaa? Ja paljonko kasvaa pituutta menkkojen alun jälkeen? Ja miten voin varautuu menkkoihin jos alkaa vaikka koulussa, leirillä tai harrastuksessa? Tosi kiva jos vastaatte

   • Tietopalveluohjaaja Jemina

    Hei 12v ja kiitos kysymyksistäsi. Kuulostaa siltä, että murrosikäsi on alkanut ja kehosi on valmistautumassa myös kuukautisten alkamiseen valkovuodon myötä. Perintötekijöillä voi olla vaikutusta siihen, minkä ikäisenä menkat alkavat, mutta se on myös samalla hyvin yksilöllistä. Kuukautiset alkavat keskimäärin 10-16 -vuotiaana, eli sinulla ei ole syytä huoleen. Menkkojen alettua pituuskasvu hidastuu ja suurin pyrähdys on ennen niiden alkua, mutta tämäkin on yksilöllistä.

    Menkkoihin voi varautua laittamalla kuukautissuojia käyttämiisi laukkuihin sekä koulureppuun jo valmiiksi. Tällöin sinulla on levollisempi olla, kun tiedät, että tarpeen tullen kuukautissuoja löytyy läheltä. Ja jos menkat alkavatkin paikassa, jossa sinulla ei ole suojaa mukana, ei hätää, silloin voit kysyä kuukautissuojaa joltain naispuoliselta henkilöltä, joko kaverilta tai aikuiselta. Ja vaikka kysyminen tuntuisi nololta, se ei oikeasti sitä ole. On myös hyvä, jos voit jutella kuukautisista ja muusta murrosikään liittyvästä kavereiden, äitisi tai terveydenhoitajan kanssa. Ja meiltä saa myös aina kysyä tai pohtia mieltä pohdituttavia asioita.
    Hyvää ja aurinkoista kevättä sinulle. 🙂

  • Pumpuli

   Mooi. Mun menkat alko tosiaan tossa viime vuoden jouluna, ja ne on sillee ollu epäsäännölliset et mul on ollu tässä välissä vaan 2 tai 3 menkat, mulla on yleensä ollu kipuja sillon ku mul on menkat.
   Mut nyt mulla ei oo menkkoja mut mulla on silti ollu jonkun viikon menkkakipuja, en usko et mulla välttämättä ois taas menkat kohta mut eihän sitä tiiä, mut onks tää niiku normaalia vai pitääkö huolestua?

   • Tietopalveluohjaaja Jemina

    Hei Pumpuli.
    Kuukautiset voivat olla ensimmäisinä parina vuotena hyvinkin epäsäännölliset, eli epäsäännöllisyydestä ei kannata huolestua. Kuukautiskivuilta tuntuvat tuntemukset ilman verenvuotoa eivät välttämättä ole kuukautiset, mutta samanlaista kipua voi tuntua samoissa paikoissa esimerkiksi kuukautiskierron puolen välin tietämillä, kun ovulaatio tapahtuu, eli munasolu irtoaa munasarjasta. Tai sitten kuukautiset voivatkin alkaa piakkoin epäsäännölisen kierron vuoksi. Mutta tosiaan epässäännölisyydestä ei tarvitse olla huolissaan, se on normaalia parit ekat vuodet.

    Kuitenkin kannattaa muistaa, että koulun terveydenhoitajalle kannattaa mennä matalalla kynnyksellä, jos yhtään mietityttää tai huolettaa. Ja vaikka kuukautisista puhuminen voi alkuun tuntua hankalalta, se myös usein helpottaa jos niistä juttelet jonkun elämäsi turvallisen aikuisen kanssa, esim. äidin, tädin tai juurikin terveydenhoitajan kanssa. Ja tottakai voit palata myös tänne jos jokin vielä mietityttää.

  • voisitteko auttaa😬

   Moi! Oon 13v tyttö syksyllä 14, 140cm, 36-37kg ja siis mulla ei oo menkkoja vaa valkovuotoo jo ollu ehkä noin 6kk-1v ja rintojakaan ei ole pelkät kuhmut, mitä teen?!😭😭😭

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei.
    Se, milloin kuukautiset alkavat, on aina yksilöllistä. Itseään ei siis kannata vertailla esimerkiksi kavereihin. Kuukautisten alkamiseen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten paino ja harrastetun liikunnan määrä. Olet ihan normaalipainoinen, mutta jos harrastat paljon rasittavaa liikuntaa, se voi vaikuttaa kuukautistesi alkamiseen. Liikuntaa ei kuitenkaan kannata jättää siinä toivossa, että kuukautiset alkaisivat, sillä mitään takeita siitä ei ole. Voit lukea lisää siitä, mitkä kaikki asiat vaikuttavat kuukautisten alkamiseen Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Rintojen kasvaminen, kuten myös murrosikä ylipäätänsä etenevät kaikilla eri tahtiin. Joillekin rinnat kasvavat nopeaa, toisille hitaasti ja se on ihan tavallista. Koska sinulla on jo valkovuotoa, murrosikäsi on alkanut, eli sen suhteen ei kannata huolestua. Vanhemmiltasi perityt geenit vaikuttavat kaikkeen murrosiän kehitykseen, joten voisit vaikkapa kysyä äidiltäsi, miten hänen murrosikänsä muutokset tapahtuivat. Murrosiän etenemiseen ei itse voi juuri vaikuttaa, joten et voi oikeastaan tehdä mitään nopeuttaaksesi murrosikäsi etenemistä. Huolehdi hyvinvoinnistasi, liiku riittävästi, syö hyvin ja muista myös levätä. Tällä tavalla annat murrosiällesi parhaat edellytykset edetä sinulle sopivaan tahtiin. Alla olevat linkit vievät Väestöliiton Hyvä kysymys -palveluun.

    Miten omaan murrosikään voi vaikuttaa? (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
    Kuinka elämäntavat vaikuttavat murrosiän kehitykseen? (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Voit toki olla yhteydessä myös kouluterveydenhoitajaan, jos jokin asia jää vaivaamaan sinua. Hän näkee esimerkiksi kasvukäyräsi ja osaa arvioida murrosikäsi etenemistä. Voit myös lukea lisää murrosiän tuomista muutoksista kehossa täältä Nuortenoulu.fi -sivuston Tietoa nuorille -osioista.

  • Moihh

   Moi. Mulla ois vähän kysyttävää rintojeni kehityksestä. Murrosikäni on edennyt muuten normaalisti. On karvoitusta, valkovuotoa, ihon rasvoitusta ja hikoilua yms., ja menkatkin ovat alkaneet pari kk sitten. Rintoihini tuli nuput 11vuotiaana. Sen jälkeen eivät pitkään aikaan kasvaneet, mutta ovat kasvaneet vähän nyt vuoden säteellä, mutta tuskin olen edes AAA kuppia vielä. En tykkää kropastani, koska ei ole rintoja, vaikka kaikiöla kavereilla kasvaneet nopeasti. Mun äidillä tai muutenkaan suvussa ole pienirintaisuutta vaan ihan perus kokoa on. Olen normaalipainoinen. Mietin että jääköhän nää tämmösiks vai kasvaisko ne vielä? Kehittyykö ne vaan todella hitaasti? Kun menkatkin jo tosiaan on niin.

   • Tietopalveluohjaaja Jemina

    Hei.

    Kuulostaa, että murrosikäsi on alkanut. Se voi kestää keskimäärin 3-6 vuotta ja rintojen kehitys tapahtuu keskimäärin 3-5 vuoden aikana, eli on todennäköistä, että rintasi kasvavat vielä. Ne eivät kuitenkaan koskaan jää tietynlaisiksi, vaan muokkaantuvat ja muuttuvat koko elämän ajan.

    Omaa kehoa voi olla aika ajoin hankala hyväksyä, murrosiässä etenkin, kun se muuttuu niin paljon. Osa muutoksista tapahtuu nopeasti ja osa hitaammin. Onkin tärkeää, että muistat, että olet tärkeä ja ihana juuri sellaisena kuin olet. Kehollasi voi olla aika rankkaa murrosiän pyörteissä ja sitä suuremmalla syyllä muistathan antaa itsellesi tarpeeksi lepoa, unta, hyvää ja ravintorikasta ruokaa ja sellaista liikettä/liikuntaa, josta tykkäät.

    Seuraavaksi kerron keinon, joka voi auttaa luopumaan vertailusta kavereidesi murrosiän etenemiseen. Kerrot, että et tykkää kropastasi, koska ei ole rintoja, mutta voisitko miettiä joko mielessäsi tai ihan paperille kirjoittamalla, mistä tykkäät kehossasi? Tämä voi tuntua alkuun hankalalta ja apukysymyksenä voisi olla, että ”mihin kaikkeen pystyn kehoni avulla?” Jalkasi vievät sinua päivittäin haluamiisi kohteisiin, silmäsi auttavat sinua näkemään ympäristösi kivoja juttuja ja kätesi mahdollistavat kesäisen jäätelön syönnin. Tiedän, että näiden miettiminen voi tuntua etäiseltä, mutta kannustan lämpimästi kokeilemaan. Kehosi on puolellasi (myös silloin, kun se turhauttaa) ja tietämättäsikään tekee koko ajan töitä sinun vuoksesi.

    Se voi myös helpottaa oloasi, että et ole yksin ajatustesi kanssa vaan todella moni nuori miettii samoja asioita. Väestöliton hyväkysymys.fi -sivustolta löytyy nuorten usein kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia. Täältä löydät jutun murrosiän vaikutuksesta kokemukseen itsestä sekä miksi murrosiässä voi olla vaikeuksia tykätä omasta kehosta. (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.)

    Murrosiästä ja siihen liittyvistä pohdinnoista voi olla hyvä jutella esim. perheenjäsenen, ystävän ja kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit myös aina kirjoittaa tänne pulmakulmaan, mielellään autamme ja jos sinulla heräsi tästäkin vastauksesta kysymyksiä tai pohdintoja, niin kirjoitathan matalalla kynnyksellä uudelleen. Täällä nuortenoulu.fi -sivustolla toimii myös chat maanantaista perjantaihin klo 18-20, jossa on nuorisotyön ammattilaisia juttelemassa kanssasi. Chat jää kesätauolle juhannuksena. Muita avoimia chatteja löydät Netarin, digitaalisen nuorisotalon, sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Mukavaa kesää sinulle! 🙂

  • Mänskyli

   Moi!
   Oon siis marraskuussa 12 ja mulla on ollu jo vähän alle viikon mahakipuja ja päätäsärkeny. Ja mulla alkaa huomenna koulu ja pelkään että ne alkaa ens yönä , mutta oon lukenu että voi olla kuukautiset ilman vuotoa jos on sterssanu paljon lähi aikoina ja ite oon ollu stesssantunut. Joten auttakaa mua!

  • Kinuskipukki

   Hei! Oon tämmöne tyttö 12v ja mulla ei oo vielä alkanut menkat mulla on ollu iha hirveetä alavatsan,alaselän ja pääkipua nyt noin 4päivää mulla on ollu 3-4vuotta valkovuotoa ja se on välillä keltaista tulee myös ruskeeta vuotaaa vähän ja haluasin tietää onko nämä merkkejä menkkojen alkamisesta oon pitkään halunnut että ne alkaisivat.

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Kinuskipukki!

    Kuulostaisi siltä, että kertomasi asiat ovat juurikin merkkejä lähestyvistä kuukautisista. Kuukautiset alkavat murrosiässä ja usein niitä ennen tulee valkovuotoa ja rinnat alkavat kehittyä. Vaikka joitakin yleistyksiä voidaankin tehdä, jokainen kehittyy kuitenkin omaan tahtiin ja murrosiän eri vaiheet seuraavat toisiaan jokaisella omassa järjestyksessä.

    Voit lukea lisää kuukautisista alla olevista linkeistä. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.

    Kerrot, että sinulla on ollut monta päivää kipuja selässä ja päässä. Vaikka kivut voivat liittyä kuukautisten alkamiseen, sitä ei voi sanoa varmasti. Kyse voi olla jostakin ihan muusta. Sinun kannattaakin jutella kivuista kotona ja tarvittaessa selvittää niiden syy kouluterveydenhoitajan kanssa. Kenenkään ei tarvitse kärsiä kovista kivuista monta päivää, johtuivat ne sitten kuukautisista tai jostakin muusta. Löydät varmasti helpotusta kipuihin yhdessä vanhempiesi tai terveydenhoitajan kanssa.

  • Kilpikonna

   Moi!
   olen tämmönen 11v ja haluaisin kysyä vähän. Eli siis mulla ei ole alkanut VIELÄ valkovuoto eli ei menkatkaan. Mua ri nolota kysyä mun vanhemmilta mutta nii. Eli mun rinnat on jo kasvanu t ja karvoja on jo jaoissa ja käsissä mutta ei intiimi alueissa tai kainaloissa, mietin välillä että jos ne alkaa niin miten sanon vanhemmileni. Näppylöitä on vähän ja äiti sanoi että murkkosikäni on jo alkanut. Mitä teen.

   • Tietopalveluohjaaja Sanna

    Hei

    Ajattelet tosi fiksusti, kun kysyt valmiiksi jo tällaisia asioita. Kerrot että sinua ei nolota kysyä vanhemmilta, mikä on tosi hyvä juttu!
    Vanhempien kanssa on ihan hyvä keskustella kuukautisten alkamisesta. Voitte vaikka sopia yhdessä, että ostatte valmiiksi kuukautissuojia, niin sinun on helppo ottaa niitä käyttöön sitten kun sen aika on.  Menkkoihin voi, ja kannattaa, varautua hankkimalla valmiiksi kuukautissuojia ja laittamalla niitä käyttämiisi laukkuihin tai koulureppuusi. Silloin sinulla on valmiina kuukautissuojia mukana, missä tahansa oletkin ja voit ottaa niittä käyttöön, jos menkat alkavat.

    Kerrot että olet jutellut äitisi kanssa siitä, että murrosikäsi on jo alkanut. Saat tästä lisää tietoa murrosikään liittyen Väestöliiton Hyvä kysymys-palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Voit käydä katsomassa myös lisää tietoa murrosiän tuomista muutoksissa kehossa täältä Nuortenoulu.fi- sivuston Tietoa nuorille- osiosta. 
    Hienoa että juttelette äitisi kanssa!

    Kysyt että miten kertoa vanhemmille kuukautisten alkamisesta. Sen voisi ottaa puheeksi, vaikka sitä kautta, että pyytäisit ostamaan varalta kuukautissuojia. Voit kirjoittaa myös kirjeen, jos koet että se on luontevampaa sinulle. Voit käydä juttelemassa myös kouluterveydenhoitajan luona kuukautisista, niiden alkamisesta ja murrosiästä.

    Kannattaa lukea myös tässä viestiketjussa olevat muut vastaukset yläpuolelta. Niistä löytyy myös hyviä vinkkejä ja linkkejä, joista saat lisätietoa.

    Tsemppiä syksyyn!

  • Iha just 13v lol

   Mul tuli äske jotai paskan väristä alushousuihin, mut se ei ollu sitä ja oon kaukana kotoo mun siskon luona, mul on valkoset lakanat tääl, ja lähen vasta huomenna kaheltatoista kotii!! Mitä teen??

   • Nuoriso-ohjaaja Mira

    Hei iha just 13v lol,
    Kyseinen ruskea erite on todennäköisesti kuukautisvuotoa, veri vain on vanhempaa ja kohdun vanha limakalvo poistunut hitaasti. Jokaisen naisen kuukautisvuoto poistuu yksilöllistä vauhtia, mutta useimmiten tummanruskeaa vuotoa näkee enemmän joko kuukautisten alussa tai lopussa.

    Nyt kuitenkin varsinaiseen  kysymykseesi, kerro asiasta siskollesi  ja lakana kannattaa laittaa mahdollisemman pian pesuun, niin tahrakin lähtee paremmin pois. Kuukautiset kuitenkin ovat osa naisten elämää ja joskus voi tulla ohivuotoja.

  • 13vuotiass

   Öhm oon siis 13 ja kaikkii murrosiän juttuja on tullu ja näin mut ei menkkoja, mut tänään heti koulun jälkeen kävin koulun vessassa ja mun pikkareissa oli sellasta ihan kakan väristä vuotoo (ei ollu kakkaa). Sit pyyhkäsin sillee vessapaperil alapäätä ja siit tuli vähän punasta. Pyyhkäsin uudestaan ja tuli joku tippa mut ei melkee yhtää. Sit 10 min matka kotiin ja menin suoraan vessaan, ei kai ollu sitä vuotoo tullu lisää ja ku vessapaperil pyyhkäsin nii ei taaskaa mitään. Että alkoko kuukautiset ja eikö sitä vuotoo vaan ehtiny tulla lisää siinä 10 min matkalla vai mitätapahtuu?

  • 13vuotiass

   Eli siis vielä jatkoks toho edellisee että äsken ku kävin vessassa ja pyyhin nii sit tuli taas sellast punast mut ei ollu tullu pikkareihi asti

  • 13vuotiass

   Nii ja vielä noihi edellisii jatkoks että laitoin siteen ja siihen on tullu vähä sellast iha tummanruskeeta nii onko normaalii?

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei 13vuotiass!
    Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat nyt alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset ovat usein juuri kuvailemasi kaltaista vähäistä punaista tai ruskeaa vuotoa. Vuotosi on siis ihan tavallista ja normaalia.

    Sinun kannattaa nyt merkitä kuukautistesi alkamispäivä kalenteriin, jotta voit alkaa seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierto on se ajanjakso, jonka aikana kuukautiset tulevat kerran. Kuukautisten alkamispäivä on kierron ensimmäinen päivä. Seuraavien kuukautisten alkamispäivä on taas uuden kierron ensimmäinen ja vanhan kierron viimeinen päivä.

    Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen, yleensä kuitenkin 23-35 päivää. Kannattaa muistaa, että varsinkin kuukautisten aluksi kierto voi olla hyvinkin epäsäännöllinen, joten ei kannata säikähtää, vaikka joutuisitkin odottelemaan seuraavia kuukautisiasi pitempäänkin. Sinun kannattaa tästä lähtien pitää aina kuukautissuojaa mukana laukussa tai taskussa, koska kuukautisesi voivat alkaa yllättäenkin. Itselle sopivan suojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja.

    Tässä muutamia linkkejä Väestöliiton Hyvä kysymys -palveluun, josta löydät lisätietoa kuukautisista. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.
    Mitä on kuukautiset?
    Mikä on kuukautiskierto?
    Millaisia kuukautissuojia on?

  • nimimerkki

   moi, oon 15 vuotias tyttö. 159cm 39-40kg mulla on karvoitusta, valkovuotoa ollut varmaan 4vuotta, tissit on todella pienet eikä nännit oo kehittyny ollenkaan, kasvupyrähdys on tullut mutta menkat ei oo vieläkään alkanut. äidillä alkoi jo 13 vuotiaana. mulla on epäsäännöllinen syömishäiriö, todettiin noin puoli vuotta sitten ja olen jotsin pari vuotta kamppaillut muidenkin mielenterveysoireiden kanssa. mietin, että johtuuko se stressistä? koska jos johtuu niin ne ei varmaan ikinä ala

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei nimimerkki!

    Yleisin syy kuukautisten myöhäiseen alkamiseen on yksilöllinen kehitys. Toisilla kuukautiset vain alkavat myöhemmin, kuin toisilla. Olet perinyt puolet perintötekijöistäsi isältäsi, ja vaikka hänellä ei kuukautisia olekaan, vaikuttavat hänen geeninsä sinun kehitykseen ja sen nopeuteen. Karvoitus, valkovuoto ja kasvupyrähdys kertovat kuitenkin siitä, että murrosikäsi etenee. Yleensä 16 vuoden ikää pidetään rajana sille, jonka jälkeen on syytä hakeutua lääkäriin, jos kuukautiset eivät ole alkaneet.

    Pohdit, johtuuko se, että kuukautisesi eivät ole alkaneet stressistä. Ihminen on kehon ja mielen kokonaisuus, jossa melkeinpä kaikki vaikuttaa kaikkeen.  Joten on toki mahdollista, että kokemasi stressi viivästyttää kuukautistesi alkamista.

    Yksi syy siihen, että kuukautisesi eivät ole alkaneet voi olla syömishäiriösi. Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolla kerrotaan näin: Syömishäiriö voi vaikuttaa murrosiän kehitykseen, ja varsinkin silloin jos syömishäiriöoireiluun liittyy riittämätöntä syömistä ja laihtumista. Tällöin kasvava keho ei saa riittävästi energiaa ja ravinteita. Riittämätön rasvapitoisuus kehossa voi vaikuttaa siihen, ettei kuukautiset ala, niiden alkaminen voi viivästyä tai jo alkaneet kuukautiset voi loppua. Useimmiten kuukautiset saadaan alkamaan, kun ravitsemustila korjaantuu. Myös rinnat ovat suurelta osin rasvakudosta, joten jos kehossa ei sitä ole, eivät rinnatkaan pääse kehittymään.

    Koska kuukautistesi puuttumiselle voi olla eri syitä, kannattaa sinun keskustella asiasta sinua hoitavan lääkärin kanssa. Lääkärin tutkimuksissa voidaan poissulkea pitkäaikaissairauksia, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, keliakia ja tulehduksellinen suolistosairaus tai harvinaiset sukupuolihormonien tuotantoon vaikuttavat tilat.

    Voit lukea asiasta lisää Väestöliiton sivuilta. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.
    Miksi kuukautiset eivät ala?
    Mikä voi viivästyttää tai hidastaa murrosiän kehitystä?
    Mitkä ovat rinnat?

  • Choi

   Moi täytin siis lokakuus 12 ja oon lähiaikoina kattonu kaikkee mihi liittyy menkat ja ootan et itel alkaa ja haluisin käyttää kuukuppii sit ku on alkanu ja oon testannu siteit ja tamponei ni tiiän mitä teen ja siis mul on ollu vähä pääsärkyy pari päivää sit sattunu alaselkää pikkase ja ollu valkovuotoo ehk 1 ja puol vuot ni pelkään nyt et ne alkaa koulus kesken tunnin ja sit näytän iha kävelevältä japanin lipulta ni ois iha kiva tietää suuripiirtei alkaaks mone vuode pääst vai iha pari viiko pääst 😀

  • Choi

   Ja viel toho edellisee ni on karvoitust aika vähän kainalois mut sit alhaal on aik paljo

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moikka Choi!

    Murrosiän kehityksesi on kertomasi mukaan edennyt normaalisti. Kerrot, että sinulla on ollut valkovuotoa noin puolentoista vuoden ajan ja olet jo tutustunut kuukautissuojiin. Sinun kannattaa pitää koulurepussa sidettä varmuuden vuoksi mukana, jos menkat sattuvat alkamaan koulupäivän aikana. Menkat alkavat kyllä sitten, kun kehosi on siihen valmis. Sitä on mahdotonta ennustaa.
    Yleensä ensimmäiset menkat alkavat vähäisenä rusehtavana tai vaaleanpunaisena vuotona. Ehdit tarvittaessa käydä sitten välitunnilla vessassa laittamassa siteen. Kerrot, että sinulla on ollut alaselässä kipua ja päänsärkyä. Nämä oireet voivat joskus liittyä menkkojen alkamiseen, joten voit seurailla tilannetta rauhassa. Jos kivut jatkuvat, kerrothan niistä vanhemmillesi.

    Sinua kiinnostaa kuukautiskupin käyttö ja se onkin ekologinen vaihtoehto kuukautissuojaksi. Kuukautiskuppeja on eri kokoisia ja niitä voi ostaa esimerkiksi isommista marketeista ja apteekeista. Kuukautiskupin käyttöä voi alkuun harjoitella kotioloissa. Kuukautiskupin käytössä on tärkeää huolehtia myös kupin säännöllisestä puhdistamisesta. Kupin voi pestä miedolla pesuaineella ja kuukautisten välissä kuppi tulee desinfioida joko siihen sopivilla desinfiointipyyhkeillä tai keittämällä kuppia muutaman minuutin ajan.
    Voit lukea lisätietoja kuukautiskupeista esimerkiksi suomalaisen valmistajan Luneten sivuilta (lunette.com).

    Jos et ole vielä jutellut äitisi, tai jonkun toisen luotettavan aikuisen kanssa menkoista, suosittelen että otat ne rohkeasti puheeksi sopivalla hetkellä. Voit odotella menkkojen alkamista rauhallisin mielin. Kivaa joululomaa sinulle!

     

  • En keksi nimimerkkii

   Mul on ollu vatsa vaihtelevasti kipee noin 3 päivää ja valkovuotoo tosi vähän (Yleisisti valkovuotoo tulee aik paljon mul.). Siis kun mul ei oo viel alkanut menkat, niin voiko nää olla merkkei että ne alkais lähiaikoina?

   • En keksi nimimerkkii

    Yleisesti*

   • En keksi nimimerkkii

    Rinnat on ollu myös tosi arat ja mieliala vaihdellut tosi paljon lähipäivinä.

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moikka En keksi nimimerkkii.
    Kerrot, että sinulla on ollut vatsakipua ja rintasi ovat arastaneet viime päivinä. Sinulla on ollut myös mielialan vaihteluja. Sinua mietityttää, voisivatko nämä oireet liittyä menkkojen alkamiseen. Se on hyvin mahdollista, mutta sitä on kuitenkin mahdoton sanoa etukäteen. Voit odotella vielä rauhassa menkkojen alkamista. Ne alkavat kyllä, kun kehosi on siihen valmis. Jos et ole vielä jutellut äitisi kanssa menkoista, nyt olisi hyvä aika ottaa ne puheeksi. Voisit kysyä myös, minkä ikäisenä äidilläsi alkoi menkat. Ne alkavat usein samassa iässä kuin äidillä on alkanut.

    Kerrot myös, että valkovuotosi on yleensä runsasta ja nyt sen määrä on vähentynyt. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon määrä on yksilöllistä. Kun menkkasi alkavat, valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat myös kuukautiskierron mukaan. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan aikaa kuukautisvuodon alkupäivästä seuraavan kuukautisvuodon alkuun. Voit lukea lisätietoa kuukautiskierrosta Hyvä kysymys -sivustolta.

    Omassa kehossa tapahtuvia muutoksia on hyvä seurata. Murrosiässä kehossa tapahtuu monenlaista muutosta. Jos jokin asia aiheuttaa huolta, siitä kannattaa jutella vanhempien tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Myös täällä Pulmakulmassa voit kysyä muistakin mieltäsi askarruttavista asioista.

    Jos vatsakipusi jatkuu, kivun syytä kannattaa käydä selvittämässä kouluterveydenhoitajan tai tarvittaessa lääkärin vastaanotolla.

  • tyttö

   siis onko mun menkat alkanu vai mitä ihmettä. kävin äsken vessassa ja kun pyyhin paperiin tuli ihan pieni tippa verta. pyyhin ehkä noin 10krt ja joka kerta tuli ihan pieni veri tippa. huuhtelin alapääni käsisuihkulla ja sen jälkeen mitään ei tullut enään. pikkuhousuissani ei ollut myöskään mitään.

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei tyttö!
    Kertomasi perusteella kuulostaa tosiaan siltä, että menkkasi ovat alkaneet. Ensimmäiset menkat voivat olla juuri kuvailemasi kaltaista vähäistä vuotoa.

    On hyvä muistaa, että kuukautiset voivat aluksi olla epäsäännölliset. Sinun kannattaa nyt kuitenkin merkitä eilinen päivä kalenteriin, esimerkiksi puhelimeen, ja alkaa seurata kuukautiskiertoasi. Älä kuitenkaan säikähdä, vaikka joutuisit odottelemaan seuraavia kuukautisiasi pitkäänkin.

    Sinun kannattaa kertoa jommallekummalle vanhemmistasi, että kuukautisesi ovat alkaneet ja tarvitset kuukautissuojia. Kuukautissuojia on monenlaisia ja löydät itsellesi sopivimman kokeilemalla. Kuukautissuojia kannattaa pitää aina mukana vaikkapa repussa tai takin taskussa.

    Täältä NuortenOulusta löydät tietoa ja hyödyllisiä linkkejä menkoista ja murrosiästä muutenkin.

  • moi

   Moi oon 14.v ja mul ei oo vielkää alkanu menkat. On ollu jo 3 vuotta valkovuotoo, karvoi joka paikas, isot ja arat rinnat, hiki haisee pahalle, finnei, mieliala vaihtelee koko ajan. Mun äitil ja siskol alko menkat 11.v. Nii koska mul alkaa???

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei nimimerkki moi!
    Kuulostaa siltä, että murrosikäsi on edennyt tavalliseen tapaan. Kertomasi muutokset kehossasi ja mielialassasi viestivät siitä, että käyt läpi murrosikää melko tavalliseen tapaan. Sinua mietityttää kuitenkin, milloin kuukautisesi alkavat.

    Siihen ei valitettavasti ole olemassa vastausta. Kuukautisesi voivat alkaa oikeastaan ihan milloin vain. Sinun kannattaa siis pitää kuukautissuojaa varalta mukana vaikkapa taskussa tai repussa. Kuukautisesi alkavat sitten, kun kehosi on valmis.

    Vaikka äidiltäsi saamasi perintötekijät vaikuttavat kuukautistesi alkamiseen, kannattaa muistaa, että niin vaikuttavat isältäsikin saamasi. Myös elintavoilla voi olla vaikutusta ja toisaalta myös ihan sattumalla.

    Yleinen ohje kuuluu, että lääkäriin kannattaa mennä, jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä. Voit siis huoletta odotella vielä pari vuotta. Se voi toki tuntua vaikealta, jos asia painaa mieltä ja muut tuntuvat suhtautuvan asiaan olan kohautuksella ja kehotuksella vain odotella. Halutessasi voit käydä juttelemassa kuukautisista terveydenhoitajan kanssa. Jos et ole vielä käynyt 8. luokan terveystarkastuksessa, se on oiva paikka ottaa asia puheeksi.

    Tsemppiä ja mukavaa talven jatkoa sinulle!

    Voit lukea lisää murrosiästä ja kuukautisista täältä NuortenOulun Tietoa nuorille -osioista.
    Lisää tietoa löydät esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

  • Choi :)

   Moi laitoin viime joulukuus viestii ja sain vastauksen ja en tiiä onks mun menkat alkanu😬 kosk tänää näin pikkareissa sellasta punasta joo mut koska siin oli aik paljo ruskeetaki (luultavasti kakkaa) niin en tiiä ja kun pyyhin vessapaperil ni tuli TOSI vaaleeta verta ehkäpä mut ihan pieninä tippoina joka kerralla kun pyyhin et onks vaa valkovuotoo johon on tullu vähän verta mukana vai ihan menkat??

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moikka Choi 🙂 Kuulostaa kyllä siltä, että menkkasi ovat alkaneet. Ruskea tuhru on myös todennäköisesti kuukautisvuotoa, ja se on aivan normaalia. Usein ruskeaa tuhruvuotoa voi tulla menkkojen alkaessa ja loppuvaiheessa. Voit käyttää vaikka pikkuhousunsuojia, kun vuoto on niukkaa.

    Sinun kannattaa merkata vuotopäivät kalenteriin tai puhelimeen ladattavaan kuukautissovellukseen. Näin voit alkaa seurata omaa kuukautisvuotoasi. Ensimmäisen parin vuoden ajan menkat voivat tulla epäsäännöllisesti ja se on aivan normaalia. Jos jokin asia omissa menkoissa tai muuten omassa murrosiän kehityksessä mietityttää, siitä kannattaa puhua omien vanhempien tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Myös tänne Pulmakulmaan voit aina jättää uuden kysymyksen. Vastaamme mielellämme.

    Tässä vielä linkki Tubeäidin Menkkaextra -videoon (youtube.com).

  • Choi :)

   Joo kyl ne alko :)))

   • Emmätiiä

    Mul alko samana päivänä kai. 10.3 :))

    • Choi :)

     Nais en siis tiiä alkoks mun koska valkovuotoo tuli niin paljon samalla ja ei ollut ruskeeta verta joka selittäis sen et siin valkovuodon mukana on vain kuivunutta verta tullut mukaan

    • Emmatiiä

     Joo mul vähä sama

  • Emmätiiä

   Moi oon 13 ja heinäkuus 14. Mulla alko menkat vissiin pari päivää sitte ja tää nyt tuntuu vähä oudolt pitää koko ajan jotai sidettä ja silleen mut ku nää on nyt mun ekat menkat ikinä nii haluisin jotain vähän niinku vinkkejä ja et miten tää vaikuttaa mun koulun käyntiin ja et joudunko vaihtaa sidettä kesken koulun?.. Mulla on aika pitkiä koulupäiviä ja sit tuun ja meen bussilla kouluun ja kotiin..

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moi Emmätiiä. Menkkojen alkaminen tuo paljon muutoksia elämään. Menkat ovat kuitenkin luonnollinen asia ja niihin tottuu kyllä. Ne alkavat kaikilla tytöillä jossain vaiheessa murrosikää. Alussa herääkin paljon kysymyksiä, esimerkiksi juuri kuukautissuojien käyttöön liittyen.

    Side on hyvä vaihtaa puhtaaseen ainakin muutaman tunnin välein. Jos vuoto on runsasta, kannattaa kokeilla mahdollisimman imukykyistä sidettä ja vaihtaa side aina tarvittaessa. Myös koulupäivien aikana kannattaa vaihtaa side välillä puhtaaseen. Esimerkiksi ruokatauolla ja ennen bussimatkaa, jos käyttämäsi siteen imukyky riittää, tai tarvittaessa useammin.

    Siteiden lisäksi kuukautissuojana voi käyttää tamponeja tai ekologisempia vaihtoehtoja, kuten kuukuppia , kestositeitä tai kuukautispikkareita. Eri kuukautissuojien käyttöä voi testata ensin kotioloissa, niin niiden käyttö tulee tutuksi. Tamponien käyttöä voi halutessaan harjoitella sitten, kun se tuntuu itsestä hyvältä ja tarpeelliselta.

    Menkat ei sinänsä vaikuta koulunkäyntiin. Omasta hygieniasta on hyvä menkkojen aikana huolehtia vähän tarkemmin, ja alapää kannattaa pestä vedellä aamuin illoin. Joskus menkkoihin voi liittyä kipuja, ja särkylääkettä voi käyttää tarvittaessa pakkausohjeen mukaisesti. Juttelethan särkylääkkeen käytöstä ensin vanhempiesi kanssa.

    Jos et ole vielä jutellut äitisi kanssa menkoista, nyt olisi hyvä aika ottaa ne puheeksi. Voisitte käydä vaikka yhdessä ostamassa erilaisia siteitä, sillä kokeilemalla löytää parhaiten itselle sopivat mallit. Menkoista kannattaa jutella avoimesti myös kavereiden kanssa.

    Jos sinulla tulee lisää kysyttävää, vastaamme mielellämme.

    Voit lukea lisätietoa erilaisista kuukautissuojista Hyvä kysymys -sivustolta. 

  • Ihminen...

   Mulla alko tänää menkat. Ajattelin kertoo äitille heti kun se tulee kotiin. Vähän jännittää kun huomenna koulu-uinnit ja mulla on vaan kax sidettä enkä osaa ees tamponii käyttää. Uinti on kuitenki ekalla tunnilla niin voisin tyylii mennä kouluun sitte ku meiän uinti loppuu :/

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moikka Ihminen… Hyvä juttu, että kerrot äidillesi menkkojen alkamisesta. Äitisi voi neuvoa sinua menkkoihin liittyvissä asioissa. Menkat on sinulle niin uusi asia, että on ihan ymmärrettävää, ettet vielä osaa käyttää tamponia. Tamponin käyttöä voi harjoitella sitten kun se sinusta itsestäsi tuntuu hyvältä ja tarpeelliselta. Koulullanne on varmasti sovittu käytännöistä, mistä syistä liikuntatunneilta voi olla pois ja onko silloin mahdollista tehdä jotain korvaavaa liikuntaa. Voit kysyä itse asiasta opettajalta tai pyytää äitiäsi selvittämään asian.

    Voit lukea lisätietoa erilaisista kuukautissuojista ja tutustua myös tamponin käyttöön Hyvä kysymys -sivustolla. 

  • Choi :)

   Ja nyt tiistaina kun kirjotan tätä niin oon huomannut et veren mukana on valkovuotoa mut veri vaaleanpuinaista? Ja valkovuotoa on nyt tuplasti enemmän kuin ennen ja siis verta tuli vain 3pv ajan joka on tosin ymmärrettävää jos ne nyt sit alko

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Choi 🙂

    Veri ja limakalvo, joka kuukautisten aikana vuotaa, voi olla monenlaista. Se voi olla ihan vaaleaa ja kirkasta, varsinkin silloin, kun siihen on sekoittunut valkovuotoa. Kuten varmaan sinun kohdallasi on ollut.

    Veri voi olla myös ruskeaa tai vuodossa voi olla ”klimppejä”, jotka ovat hyytynyttä verta tai limakalvo. Toisinaan tällaiset hyytymät voivat olla lähes mustia.

    Kaikki vaihtelu on ihan tavallista. Kuukautisvuodon kesto, määrä, koostumus ja väri voivat vaihdella päivästä toiseen tai olla erilaisia eri menkkojen aikana.

    Kiva, kun kommentoitte nimimerkin Emmätiiä kanssa toistenne kirjoituksia 🙂 Tällä palstalla onkin tarkoitus, että nuoret voivat jakaa kokemuksiaan meidän lisäksi myös toistensa kanssa. Aurinkoista kevättä teille molemmille!

    • Choi :)

     Okei kiitos 😇😁😊🙂

  • Emmätiiä

   Mietin viel et voiko menkkojen aikana käydä suihkussa?

   • Choi :)

    Kyllä voi! Itel just alko ekat ja oon kattonu aika pitkää kaikkii tähä aiheesee liittyvii videot ni jos mietityttää jokin asia ni kato vaikka youtubesta sil hakusanal et löytyykö video, koska yleensä se löytyy mut siis suihkuun voi mennä vaikka vuotaisikin verta samaan aikaan

    • Emmätiiä

     Okei! Kiitti!! 🙂

   • Choi :)

    Itekkin siis mietin tätä samaa kysymystä pari kuukautta sitten mut sit löysin vastauksen:)))

    • Emmätiiä

     :)))

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Emmätiiä! Aivan kuten Choi 🙂 sinulle tuossa vastasikin, niin kyllä menkkojen aikana voi käydä ihan tavallisesti suihkussa.

    Tiedonhaku ja videoiden katselu Youtubesta on hyvä ajatus, kunhan muistaa, että sinne voi kuka tahansa ladata oikeastaan mitä vaan. Kannattaa siis aina katsoa, kuka tai mikä tiedon on netissä julkaissut. Esimerkiksi Väestöliitto tuottaa luotettavaa tietoa. Tässä linkkivinkki Väestöliiton tuottamiin Youtube-videoihin menkoista.

  • Emmätiiä

   Mun ekat menkat loppu vihdoin! :)) Ne kestiki huimat 6 päivää. Kestääkö menkat joka kerta saman ajan?

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Emmätiiä! Lyhyesti ei.

    Menkkojen pituus voi vaihdella kerrasta toiseen tai menkkojen kesto voi muuttua iän myötä. Joskus käy niin, että menkat vakiintuvat joksikin aikaa, kunnes pikkuhiljaa vuotopäivät lisääntyvä tai vähenevät. Ja muuttuvat sitten taas. Menkkojen pituuteen saattaa vaikuttaa erialiset asiat, kuten paino, harrastetun liikunnan määrä, stressi, tai melkeinpä mikä vaan, mikä vaan muutos kehossa. Tämä on ihan tavallista, eikä siitä yleensä tarvitse huolestua.

  • Tyttöliini

   Alkoko mun menkat kun kuukausi sitten tuli ruskeeta valkovuotoo pari päivää eilen kuitenkin kun pyyhin tuli tippa verta pyyhin pari kertaa ja aina tuli vähän päivälläkin koulussa tuli mutta housuihin ei tullut mitään. Alkoiko siis mun menkat?

   • Choi :)

    Joo luultavasti itel oli sama

    • Choi :)

     Tai siis verihän kuivuessa on ruskeeta tai tummempaa niin jos on valkovuodon mukana tullu ruskeet ni kyl sun menkat alko ja mul oli siis toi tippa juttu et tuli tippoi mut ei pikkareihi nii kyl sul viimeistää siin vaihees alko koska kaikillaha on erilaiset menkat joillai tulee tosi paljo ekal kerral ja joillai sit just tulee iha tippoi vaa

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Hei Tyttöliini. Kuulostaa siltä, että menkkasi ovat alkamassa. Vuodon määrä saattaa lisääntyä seuraavalla kerralla, tai tulla vielä tosi vähäisenä. Voit seurailla rauhassa tilannetta ja tarvittaessa käyttää vaikka pikkuhousunsuojaa. Suoja kannattaa vaihtaa puhtaaseen muutaman tunnin välein. Jos vuotoa ei tule pikkareihin asti, niin suojaa ei tarvitse käyttää. Jos vuodon määrä lisääntyy, voit tarvita imukykyisemmän siteen. Siteitä on montaa eri kokoa ja mallia, ja kokeilemalla löydät sinulle sopivat siteet.
    Löydät lisätietoa erilaisista kuukautissuojista Hyvä kysymys-sivustolta.

    Voit lukea lisätietoa menkoista esimerkiksi täältä Pulmakulma-palstalta.
    Myös Hyvä kysymys -sivustolta löydät paljon lisätietoa menkoista.  

    Jos et ole vielä jutellut menkkojen alkamisesta vanhempiesi kanssa, nyt olisi hyvä aika ottaa asia puheeksi. Jos sinulla tulee lisää kysyttävää, vastaamme mielellämme.

  • Tyttöliini

   Choi:) alkoiko sul siis tolleen menkat ja jos alko niin kuinka kauan meni että ne tuli seuraavan kerran

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä