Kolme nuorta henkilöä juttelemassa

Pulmakulma: Murrosikä

Ekat menkat?

Avatar
peruna

Moi… !
Oon just täyttäny 12,ja mulla ei oo vielä alkanu kuukautiset, mutta mää haluaisin tietää, että onko ne kuukautiskivut oikeesti niin kamalia, mitä mulle on kerrottu..?
Kun joillan on niin kipeänä vatsa, niin että onko sitte kaikilla sillee…

  • Tietopalveluohjaaja Tuula
   Tietopalveluohjaaja Tuula

   Hei Peruna! Kiitos kysymyksestäsi. Sama asia mietityttää varmasti monia tyttöjä, jotka vielä odottelevat kuukautistensa alkavan. Kuukautiskivuilla tarkoitetaan yleensä mahakipuja, joita kuukautisten aikana tulee. Yleensä mahakivut ovat kramppeja. Myös kaikenlaista vihlontaa ja jomotusta voi kuukautisiin liittyä. Joillakin kivut säteilevät alaselkään, lonkkiin tai reisiin. Muita kuukautisista johtuvia oireita voi olla päänsärky, pahoinvointi, ilmavaivat ja ripuli.

   Mietit, onko kuukautiskipuja kaikilla. Lähes kaikki, joilla on kuukautiset, eli noin 95%, kokee lieviä kuukautiskipuja jossain vaiheessa elämää. On siis aika harvinaista, että kivuilta välttyisi kokonaan. Toisaalta erittäin kovia kipuja kokee melko harva, noin 5-15%. Kuukautiskivut ovat tytölle aivan uudenlaista kipua, jollaista ei ole ennen kokenut. Kivut saattavat siis yllättää ja tuntua varsinkin aluksi ihan kamalilta, vaikka eivät kovin kovia olisikaan.

   Kuukautisiin voi siis liittyä kipuja tai sitten ei. Kivut voivat olla ihan lieviä, tosi kovia, tai jotain siltä väliltä. Kuukautiskipujen ilmaantuminen on yksilöllistä, joten vaikka kaverilla kipuja olisikin, ei niitä itselle välttämättä tule. On myös hyvin yksilöllistä, miten kivun kokee ja miten sitä sietää.

   Kuukautiskipuja ei tarvitse pelätä. Lievien kuukautiskipujen kanssa kyllä pärjää ja niihin myös tottuu. Kuukautiskipuja voi myös hoitaa. Usein esimerkiksi kevyt liikunta tai lämpötyyny tai lämmin vesipullo vatsan päällä helpottaa. Kuukautiskipuihin vai käyttää myös tavallisia tulehduskipulääkkeitä. Kovat kuukautiskivut, joiden takia täytyy jäädä pois koulusta tai harrastuksista, eivät ole tavallisia. Tällöin kannattaakin hakeutua lääkäriin.

   Älä siis ole huolissasi. Pärjäät kyllä, vaikka sinulle joskus tulisikin kuukautiskipuja. Omille vanhemmille tai vaikka vain äidille kannattaa kertoa, jos kipuja tulee. Hän voi auttaa miettimään sopivia keinoja kivun lievittämiseen. Voit halutessasi etsiä lisää tietoa kuukautiskivuista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Mukavaa kevättä!

  • Avatar
   12v

   Moi, oon siis 12, heinäkuussa 13v tyttö. Mun menkat ei oo viel alkanu, vaik mun äidil alko 11v ja mul on ollu jo noin 2v valkovuotoo. Millon ne sitte alkais? Murrosiän merkkejä paljon. Karvoja jokapaikassa, kasvupyrähdys on/on just ollu, hiki haisee jopa dödön läpi liikkatunneil, valkovuotoo 2 vuotta, finnei naamassa, oikeesti itken ja oon vihanen tosi helposti, rinnat aa tai a kuppi… jotain jäi varmaankin pois. Millon mun menkat alkaa? Ja paljonko kasvaa pituutta menkkojen alun jälkeen? Ja miten voin varautuu menkkoihin jos alkaa vaikka koulussa, leirillä tai harrastuksessa? Tosi kiva jos vastaatte

   • Tietopalveluohjaaja Jemina
    Tietopalveluohjaaja Jemina

    Hei 12v ja kiitos kysymyksistäsi. Kuulostaa siltä, että murrosikäsi on alkanut ja kehosi on valmistautumassa myös kuukautisten alkamiseen valkovuodon myötä. Perintötekijöillä voi olla vaikutusta siihen, minkä ikäisenä menkat alkavat, mutta se on myös samalla hyvin yksilöllistä. Kuukautiset alkavat keskimäärin 10-16 -vuotiaana, eli sinulla ei ole syytä huoleen. Menkkojen alettua pituuskasvu hidastuu ja suurin pyrähdys on ennen niiden alkua, mutta tämäkin on yksilöllistä.

    Menkkoihin voi varautua laittamalla kuukautissuojia käyttämiisi laukkuihin sekä koulureppuun jo valmiiksi. Tällöin sinulla on levollisempi olla, kun tiedät, että tarpeen tullen kuukautissuoja löytyy läheltä. Ja jos menkat alkavatkin paikassa, jossa sinulla ei ole suojaa mukana, ei hätää, silloin voit kysyä kuukautissuojaa joltain naispuoliselta henkilöltä, joko kaverilta tai aikuiselta. Ja vaikka kysyminen tuntuisi nololta, se ei oikeasti sitä ole. On myös hyvä, jos voit jutella kuukautisista ja muusta murrosikään liittyvästä kavereiden, äitisi tai terveydenhoitajan kanssa. Ja meiltä saa myös aina kysyä tai pohtia mieltä pohdituttavia asioita.
    Hyvää ja aurinkoista kevättä sinulle. 🙂

  • Avatar
   Pumpuli

   Mooi. Mun menkat alko tosiaan tossa viime vuoden jouluna, ja ne on sillee ollu epäsäännölliset et mul on ollu tässä välissä vaan 2 tai 3 menkat, mulla on yleensä ollu kipuja sillon ku mul on menkat.
   Mut nyt mulla ei oo menkkoja mut mulla on silti ollu jonkun viikon menkkakipuja, en usko et mulla välttämättä ois taas menkat kohta mut eihän sitä tiiä, mut onks tää niiku normaalia vai pitääkö huolestua?

   • Tietopalveluohjaaja Jemina
    Tietopalveluohjaaja Jemina

    Hei Pumpuli.
    Kuukautiset voivat olla ensimmäisinä parina vuotena hyvinkin epäsäännölliset, eli epäsäännöllisyydestä ei kannata huolestua. Kuukautiskivuilta tuntuvat tuntemukset ilman verenvuotoa eivät välttämättä ole kuukautiset, mutta samanlaista kipua voi tuntua samoissa paikoissa esimerkiksi kuukautiskierron puolen välin tietämillä, kun ovulaatio tapahtuu, eli munasolu irtoaa munasarjasta. Tai sitten kuukautiset voivatkin alkaa piakkoin epäsäännölisen kierron vuoksi. Mutta tosiaan epässäännölisyydestä ei tarvitse olla huolissaan, se on normaalia parit ekat vuodet.

    Kuitenkin kannattaa muistaa, että koulun terveydenhoitajalle kannattaa mennä matalalla kynnyksellä, jos yhtään mietityttää tai huolettaa. Ja vaikka kuukautisista puhuminen voi alkuun tuntua hankalalta, se myös usein helpottaa jos niistä juttelet jonkun elämäsi turvallisen aikuisen kanssa, esim. äidin, tädin tai juurikin terveydenhoitajan kanssa. Ja tottakai voit palata myös tänne jos jokin vielä mietityttää.

  • Avatar
   voisitteko auttaa😬

   Moi! Oon 13v tyttö syksyllä 14, 140cm, 36-37kg ja siis mulla ei oo menkkoja vaa valkovuotoo jo ollu ehkä noin 6kk-1v ja rintojakaan ei ole pelkät kuhmut, mitä teen?!😭😭😭

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä