Kolme nuorta henkilöä juttelee puistossa.

Pulmakulma: Murrosikä

Menkat

Kana

Oon koht 13v ja menkat ei oo alkanu. On valkovuotoo,karvoi jne.. mut ku yks kerta menin vessaan ja mu alushousuis oli mini läntti ruskeeta verta. Ei tullu enempää ja eikä oo vieläkää et en tiiä mitä se meinaa ku en viitti sanoo mun vanhemmille mitää.

  • Tietopalveluohjaaja Liisa

   Hei Kana!

   Pahoitteluni, että saat vastauksen viestiisi vasta nyt tosi myöhässä.

   Kerrot viestissäsi, että olet pian 13-vuotias ja että murrosiän kehitystä kehossasi on tapahtunut mm. valkovuodon ja karvojen kasvun myötä. Miniläntti ruskeata verta alushousuissa voi hyvinkin olla enteilevä merkki siitä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Valitettavasti kuukautisten alkamista on mahdotonta ennustaa etukäteen. Voit rauhassa odotella kuukautisten alkamista ja nauttia elämän kivoista jutuista. Mukavaa kevättä sulle!

   Ystävällisin terkuin, Liisa

  • jk

   moi. en oo varma alkoiko mu menkat? olin joskus eksäkuussayhellä keikalla ja sen jälkeen mun alushousuissa oli ruskeeta verta/valkovuotoa. nyt lokakuun alussa huomasin taas että alushousuissani oli ruskeeta valkovuotoa/verta. mulla myös sattuu alavatsaan.

  • Ohjaaja Hanna

   Moikka jk. Ruskea vuoto on todennäköisesti kuukautisvuotoa. Myös alavatsakipua voi liittyä menkkoihin. Eli kuukautisesi ovat todennäköisesti alkaneet. Vuotoa voi alussa tulla niukasti, mutta jatkossa kuukautisten aikana voi tulla runsaampaa veristä vuotoa. Vuodon määrä voi vaihdella paljonkin. Voit lukea lisätietoa menkoista Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolta. Mitä on kuukautiset? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi) (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Sinun kannattaa merkata kalenteriin ne päivät, jolloin vuotoa on tullut. Näin voit aloittaa menkkojesi seuraamisen jo alussa ja huomaat tulevatko ne säännöllisesti. Vaikka ensimmäisten parin vuoden ajan menkat voivat tulla epäsäännöllisesti, on hyvä opetella heti alussa seuraamaan omaan kuukautiskiertoa.

   Jos et ole vielä jutellut menkkojen alkamisesta huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa, nyt voisi olla hyvä aika ottaa ne puheeksi. Esimerkiksi kuukautissuojia tulet jatkossa tarvitsemaan ja niiden ostamisesta on hyvä jutella huoltajien kanssa. Jos vuotoa tulee vain vähän, voi suojaksi riittää pikkuhousunsuoja. Kuukautissuojia on monenlaisia ja vain kokeilemalla löydät sinulla sopivat mallit. Terveyssiteitä on eri kokoisia, sekä siivellisiä että siivettömiä. Tamponeja on myös eri kokoisia ja niitä saa sekä asettimella että ilman. Ekologisia kuukautissuojia ovat mm. kuukupit ja kestositeet. Voit tutustua erilaisiin kuukautissuojiin Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolla. Millaisia kuukautissuojia on? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi) (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Jos sinulla jatkossakin ilmenee alavatsakipuja menkkojen aikana, voit ottaa tulehduskipulääkettä pakkausohjeen mukaisesti. Kivaa syksyn jatkoa sinulle!
   Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin.

  • Tomaatti

   Mul on alkanut menkat ne oli mun ekat menkat mut mul ei oo tullu toisii ja ne on nyt noin 3,5kuukautta myöhäs et en tiiä mitä pitää tehä

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Tomaatti! Sinun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, jos raskauden mahdollisuutta ei ole. On ihan tavallista, että menkat ovat alussa epäsäännölliset. Vaikka se onkin tavallista, voi se olla kiusallista, kun ei tiedä, milloin seuraavat menkat alkavat. Pidä siis kuukautissuojaa aina mukana takin taskussa tai laukussa. Seuraavat menkkasi voivat alkaa oikeastaan milloin vaan. Voit lukea lisää epäsäännöllisistä kuukautisista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

    Menkkojen viipymistä ei kannata stressata. Stressi ja stressaavat asiat kuuluvat toki elämään, mutta ylenmääräinen murehtiminen voi vaikuttaa kuukautisiin. Jos asia sinua kovasti huolestuttaa, voit käydä kouluterveydenhoitajan juttusilla. Hän voi arvioida tilannettasi. Kannustan sinua juttelemaan kuukautisistasi myös äitisi, tai vaikkapa vanhemman siskon tai tädin kanssa.

  • Kana

   Mun ekat menkat kesti 8päivää mut toiset ei oo alkanu ja ne on 4kuukaut myöhäs et en tiiä mitä pitää tehä

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Kana! Kuten tuossa edelle vastasin myös nimimerkille Tomaatti, sinunkaan ei välttämättä tarvitse tehdä mitään. Teillä molemmilla onkin melko samanlainen tilanne. On ihan tavallista, että menkat ovat varsinkin alussa epäsäännölliset. Se voi olla lähinnä kiusallista, mutta mitään vaarallista se ei ole.

    Jos raskauden mahdollisuutta ei ole, voit odotella seuraavia menkkoja ihan rauhassa. Jos asia kuitenkin pyörii mielessä, voit käydä esim. terveydenhoitajan luona. Menkoista voi ja kannattaa jutella avoimesti myös esimerkiksi äidin tai vanhemman siskon kanssa.

    Aurinkoista kevättä!

  • Choi :)

   Okei eli siis tilanne on se et mul on menkat ollaa menos mun iskän kaa uimaa stadikalle ja en oo viel osannu kertoo mun vanhemmille et mul on alkanu menkat ja ongelma on se et meil ei oo mitää muit suojii ku siteitä… ja vuoto on aika niukkaa mut kyl sitä silti tulee iha sillee kivasti et voi sanoo et on menkat

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Choi 🙂

    Kannustaisin sinua kertomaan vanhemmillesi kuukautistesi alkamisesta. Kesä tulee ja lisää uintireissuja ja mahdollisesti myös erilaisia mökkireissuja tai muita matkoja voi olla edessä.

    Vanhemmille kertomiseen on monta tapaa. Voit vain ilmoittaa asiasta tyyliin ”Mulla alko menkat” ja antaa keskustelun jatkua siitä. Voit myös laittaa viestin jommallekummalle vanhemmista, että haluaisit jutella ja pyytää häntä vaikka tulemaan huoneeseesi, kun heillä on rauhallinen hetki aikaa. Voit toki myös ilmoittaa menkoistasi viestillä ja kertoa haluavasi jutella. Tällöin sinun ei tarvitse aloittaa keskustelua, jos se tuntuu vaikealta.

    Kuukautiset ja niistä puhuminen ovat yleensä aikuisille ihan tavallisia, elämään kuuluvia asioita. Vaikka sinä saatat epäröidä keskustelun aloittamista, ovat vanhempasi jo varmasti osanneet odottaa sitä. Vanhemmat voivat myös antaa sinulle rahaa kuukautissuojien ostamiseen tai ostaa niitä sinulle. Näin voisit kokeilla myös muita vaihtoehtoja siteen lisäksi.

  • Choi :)

   Okei meni iha hyvi kai uimas ja ei käyny mitää outoo mut siis miten voi määritellä sillee et onks vähäne normaali vai runsas vuoto ku kaikis kuukautisapeisha on just sillee et merkitää et onks vähäist normaalii vai runsasta vuotia ni mist sen voi tietää et millo sit on just esim tosi runsasta?

   • Choi :)

    Ite käytän täl hetkel terveys ja clue appii oon myös miettiny kindara nimistä kuukautisappia

   • Ohjaaja Tuula

    Hei! Mukava kuulla, että uintireissu sujui hyvin.

    Mietit, mistä tietää, ovatko menkat runsaat. Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolla runsaista menkoista kerrotaan näin: Kuukautiset ovat runsaat, jos

    • kuukautissuojia pitää vaihtaa esimerkiksi tunnin-kahden välein
    • yölläkin joutuu nousemaan useamman kerran vaihtamaan kuukautissuojaa
    • imukykyisemmätkään kuukautissuojat eivät riitä säännöllisesti vaihdettuna.

    Voit lukea koko Mitkä ovat runsaat kuukautiset? -artikkelin Hyvä kysymys -sivustolta.

    Vuodon määrä on aina yksilöllistä. Se, mikä yhdelle on normaalia vuotoa, voi toisesta tuntua runsaalta. Sovelluksiin voi oman vuodon määrää arvioida suhteutettuna omiin kokemuksiinsa. Mikä sinulle on vähäistä vuotoa ja mikä taas normaalia, merkitset vuodon määrän sen mukaan.

  • Choi :)

   Käyttääks kukaa muu jotain muuta suojaa ku perus sidettä? Kosk mä haluisin jossain vaiheessa käyttää kuukuppii mut eka haluisin tietää et tykkäänks ees siit et mun sisäl on jotai eli testaa eka tampoonii ja yleensähä kaikki alottaa siteil nii miten ootte kertonu äitille tai isälle et haluisin alkaa käyttää… kosk sit ku mun kierto on normaali tai siis et mun menkat ei tuu iha millo sattuu nii haluisin alkaa käyttää just muitaki ku siteit nii miten te ootte kertonu?

   • Ohjaaja Hanna

    Moikka Choi 🙂 Vanhempien kanssa onkin hyvä puhua avoimesti kaikista asioista. Ei siis ole vääriä tapoja kertoa vanhemmille. Voit esimerkiksi sanoa, että ”haluaisin kokeilla tamponin ja kuukupin käyttöä, voitaisko ostaa?”.

    Tamponeja on eri kokoisia ja eri mallisia, asettimella tai ilman. Käyttöä voi olla helpompi harjoitella asettimellisella tamponilla. Harjoittelu on myös helpompaa siihen aikaan, kun vuoto on runsasta, jolloin emätin on liukkaampi kuukautisvuodon takia. Tamponipaketissa on mukana ohjeet ja ohjeisiin kannattaa tutustua ennen tamponin käyttöä. Myös kuukupin mukana saat käyttöohjeet, ja nekin kannattaa lukea tarkasti ennen käyttöä.

    Voit lukea lisätietoa erilaisista kuukautissuojista Hyvä kysymys -sivustolta. 

    Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin. Kivaa kesää sinulle!

  • Moi

   Mitä mun pitää tehä mun menkat on myöhäs 6kuukautta mun ekat menkat meni mut toiset ei ala

  • Moi

   Mitä mun pitää tehä mun menkat on myöhäs 6kuukautta mun ekat menkat meni mut toiset ei ala

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Moikka Moi!

    Kiitos viestistäsi. Kerrot, että sinulla oli ensimmäiset menkat kuusi kuukautta sitten, mutta toiset eivät ole alkaneet sen jälkeen. On tavallista, että kuukautisten alettua ne ovat epäsäännölliset ja voivat tulla harvakseltaan. Kuitenkin jos olet ollut suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä eli pojan penis on käynyt emättimessäsi ilman kondomia tai muuta säännöllistä ehkäisyvalmisteen käyttöä, on mahdollista, että olet raskaana. Siinä tapauksessa sinun kannattaa tehdä raskaustesti mahdollisimman pian. Raskaustestejä myydään ruokakaupoissa ja apteekeissa.

    Jos et ole ollut sukupuoliyhdynnässä, ei sinun tarvitse tehdä raskaustestiä. Voit odotella kuukautisten alkua vielä rauhassa. Jos kuitenkin asia ja kuukautisten puuttuminen sinua huolestuttaa, voit kysyä neuvoa oman alueesi hyvinvointikeskuksesta tai kouluterveydenhoitajalta, jos olet koulussa. Joissakin kouluissa kouluterveydenhoitaja on tavoitettavissa myös heinäkuussa. Jos sinulla on elämässäsi läheinen ja luotettava aikuinen, voisit ottaa asian puheeksi myös hänen kanssaan.

    Aurinkoista ja kivaa kesää sinulle!

  • Ihminen

   Onko mun menkat alkanut kun talvella tuli pari kertaa ruskeeta valkovuotoa ja keväällä mulla tuli alkkareihin kaks veriviirua mutta sen jälkeen ei ole tullut mitään. Niin alkoko ne vai ei?

  • Ihminen

   Ja sitä verta tuli vaan se kaks viirua että ei tullu mun laittamaan siteeseen yhtään mitään

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Ihminen!
    Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Kuukautiset voivat ensimmäisten vuosien aikana olla epäsäännölliset. On myös ihan tavallista, että kuukautisvuoto on aluksi niukkaa. Se voi olla juuri kuvailemasi kaltaista ruskeaa valkovuotoa tai muutama viiru verta pikkuhousuissa. Näin voi olla varsinkin, jos kuukautiset alkavat kovin nuorena.

    Epäsäännölliset kuukautiset ovat siis ihan tavalliset, vaikka vähän kiusalliset, kun ei voi ennustaa, milloin menkat alkavat. Yleensä kuukautiskierto vakiintuu ja vuodon määrä lisääntyy myöhemmin.

    Voit lukea lisää epäsäännöllisistä kuukautisista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

  • jokutyttö

   Onko se niinkun normaalia jos toivoo että menkat ois alkanu jos monella kaverilla on jo ja tiiän että se on henkilökohtasta millon alkaa mutta onko jollakin muulla ollut tällä lailla kun ei ole vielä alkanut?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei jokutyttö!

    On ihan tavallista, että toivoo menkkojensa alkavan. Niin kuin viestissäsi toteatkin, jokaisen menkat alkavat omalla ajallaan. Menkkojen alkamiseen ei voi oikeastaan vaikuttaa. Voi vain huolehtia omasta hyvinvoinnista syömällä riittävästi ja hyvin, harrastamalla itselle mieluista liikuntaa ja nukkua riittävästi, niin menkat alkavat, kun keho on kypsynyt riittävästi. Odottele siis rauhassa. Toivomisessa ei ole mitään outoa tai väärää!

    Mukavaa talven odotusta!

  • Moi

   Onko normaali että ensimmäiset menkkani oli tammikuussa 2023 ja toiset eivät ole alkanut vaikka on jo marraskuu2023

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Moi Moi!

    Kiitos viestistäsi. En valitettavasti ole terveydenhuollon ammattilainen, joten en osaa vastata kysymykseesi. Olisiko sinun mahdollista kysyä asiaa esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta, jos olet koulussa tai ottamalla yhteyttä oman alueesi hyvinvointikeskukseen. Näin ollen saat  luotettavan vastauksen.

    Mukavaa talven jatkoa!

  • En tiiä

   Mun menkat on myöhässä yli viikon mut tiiän etten voi olla raskaana. Nii mietin et pystyyks sitä tietää et kuinka kauan ne suunnilleen on todennäköisesti myöhässä tai et kuinka paljon ne yleensä on myöhässä koska mul on ripari heinäkuun lopulla ja toivon et mun menkat alkais ennen sitä. Onko sille jotain syytä miks ne on myöhässä ja pystyykö siihen vaikuttaa et ne alkais?? Mulla on kyl ollu aikasemminkin menkat myöhässä mut ei Yleensä näin kauaa.

  • Ohjaaja Reetta

   Moikka Entiiä!

   Ikävä kuulla, että kuukautisesi ovat myöhässä ja asia huolettaa sinua. Kuukautisten myöhästymiseen voi olla muitakin syitä, kuin raskaus. Raskauden mahdollisuus on hyvä kuitenkin varmistaa raskaustestillä, jos on ollut yhdynnässä.

   On tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset, erityisesti jos ne eivät ole montaa vuotta kestäneet. Kuukautisten epäsäännöllisyyteen ja myöhästymiseen vaikuttaa moni tekijä. Onko sinulla ollut esimerkiksi erityisen stressaava ajanjakso? Oletko harrastanut normaalia enemmän liikuntaa? Onko painosi noussut/laskenut erityisen paljon äkillisesti? Epäsäännöllisiin kuukautisiin voit tutustua Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalla.

   Välttämättä taustalla ei ole mitään vakavaa ja tilannetta voi seurata jonkin aikaa, mutta jos kuukautiset eivät ala kolmen kuukauden aikana, kannattaa hakeutua lääkäriin. Lisätietoa kuukautisten myöhästymisestä voit lukea Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta ja ehkaisynetti.fi-sivustolta.

   Kuukautisten alkamisaikaa on hankala arvata. Toki oman kehon merkkejä voi seurata, mitkä saattavat kertoa kuukautisten alkamisesta. Ennen kuukautisia voi esiintyä esimerkiksi rintojen turpoamista ja arkuutta, päänsärkyä ja turvotusta. Kuukautisia edeltävistä oireista voit lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivulta. Kuukautisten alkamisajankohdan vaikuttamiseen, osaa terveydenhuollon ammattilainen vastata sinulle parhaiten.

   Kuukautisia voi yrittää siirtää, jos et halua niiden alkavan kesken rippileirin. Siirtoa varten tarvitset reseptillä saatavat lääkkeet. Reseptin saat omasta terveydenhuollosta. Keskustele terveydenhuollossa myös siitä, voitko vielä kokeilla siirtää kuukautisten alkamista. Lisätietoa kuukautisten siirtämisestä löydät Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta.

   Kuukautisten alkamiseen on hyvä varautua kuitenkin rippileirillekin. Pakkaa mukaan kuukautissuojia ja esimerkiksi puhdistusliinoja, jotta voit huolehtia hyvästä hygieniasta leirinkin aikana. Leirillä voit halutessasi kertoa ohjaajille kuukautisistasi, jos ne vaikuttavat esimerkiksi uimiseen osallistumiseesi.

   Mukavaa rippileiriä ja loppu kesää!

  • Pöö

   Mulla on nyt toiset menkat ja testasin mun siskolta tamponia. Se ei tuntunu ollenkaan ja oli mukavampi kuin side. Kysyin viestillä sit äitiltä, että voisko se ostaa tamponeja (äiti oli siis töissä) se vastas: ”Täytyy miettiä asiaa et voiko sun ikäset käyttää niitä, jutellaan kun tulen kotiin.” Niin mitä, jos se ei anna mun käyttää tamponia

  • Ohjaaja Reetta

   Moi Pöö!

   Pohdit kysymyksessäsi, mitä teet jos äitisi ei anna sinun käyttää tamponia. Keskustele rauhassa äitisi kanssa erilaisista kuukautissuoja vaihtoehdoista ja kerro mitä itse haluaisit käyttää ja miksi. Tutustukaa yhdessä äitisi ja vaikka siskosi kanssa tamponin käyttöön ja erilaisiin tamponi vaihtoehtoihin. Tutkikaa myös muita kuukautissuojia, jotta voisitte löytää vaihtoehdon, joka ei huolestuta äitiäsi ja on sinulle sopiva.

   Nykyään on monia erilaisia kuukautissuojia, joista vain kokeilemalla löytää itselleen parhaiten sopivan. Eri kuukautissuoja vaihtoehdoista vois lukea esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta. Linkistä löydät myös kuvalliset ohjeet, miten tamponi asetetaan.

   Usealla tamponivalmistajalla on eri kokoisia tamponeja, joista voi valita omaan vuotoon ja kehoon sopivan koon. Tamponia käyttäessä, niin kuin muutenkin kuukautisten aikaan, on tärkeää huolehtia käsien pesusta ja säännöllisestä kuukautissuojan vaihdosta. Tamponia ei saa pitää paikallaan yli kahdeksaa tuntia. Lue lisää esimerkiksi tamponin vaihtovälistä Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta.

   Mukavaa loppukesää!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä