Kolme nuorta henkilöä juttelee puistossa.

Pulmakulma: Murrosikä

Menkat

Kana

Oon koht 13v ja menkat ei oo alkanu. On valkovuotoo,karvoi jne.. mut ku yks kerta menin vessaan ja mu alushousuis oli mini läntti ruskeeta verta. Ei tullu enempää ja eikä oo vieläkää et en tiiä mitä se meinaa ku en viitti sanoo mun vanhemmille mitää.

  • Tietopalveluohjaaja Liisa

   Hei Kana!

   Pahoitteluni, että saat vastauksen viestiisi vasta nyt tosi myöhässä.

   Kerrot viestissäsi, että olet pian 13-vuotias ja että murrosiän kehitystä kehossasi on tapahtunut mm. valkovuodon ja karvojen kasvun myötä. Miniläntti ruskeata verta alushousuissa voi hyvinkin olla enteilevä merkki siitä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Valitettavasti kuukautisten alkamista on mahdotonta ennustaa etukäteen. Voit rauhassa odotella kuukautisten alkamista ja nauttia elämän kivoista jutuista. Mukavaa kevättä sulle!

   Ystävällisin terkuin, Liisa

  • jk

   moi. en oo varma alkoiko mu menkat? olin joskus eksäkuussayhellä keikalla ja sen jälkeen mun alushousuissa oli ruskeeta verta/valkovuotoa. nyt lokakuun alussa huomasin taas että alushousuissani oli ruskeeta valkovuotoa/verta. mulla myös sattuu alavatsaan.

  • Tietopalveluohjaaja Hanna

   Moikka jk. Ruskea vuoto on todennäköisesti kuukautisvuotoa. Myös alavatsakipua voi liittyä menkkoihin. Eli kuukautisesi ovat todennäköisesti alkaneet. Vuotoa voi alussa tulla niukasti, mutta jatkossa kuukautisten aikana voi tulla runsaampaa veristä vuotoa. Vuodon määrä voi vaihdella paljonkin. Voit lukea lisätietoa menkoista Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolta. Mitä on kuukautiset? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi) (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Sinun kannattaa merkata kalenteriin ne päivät, jolloin vuotoa on tullut. Näin voit aloittaa menkkojesi seuraamisen jo alussa ja huomaat tulevatko ne säännöllisesti. Vaikka ensimmäisten parin vuoden ajan menkat voivat tulla epäsäännöllisesti, on hyvä opetella heti alussa seuraamaan omaan kuukautiskiertoa.

   Jos et ole vielä jutellut menkkojen alkamisesta huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa, nyt voisi olla hyvä aika ottaa ne puheeksi. Esimerkiksi kuukautissuojia tulet jatkossa tarvitsemaan ja niiden ostamisesta on hyvä jutella huoltajien kanssa. Jos vuotoa tulee vain vähän, voi suojaksi riittää pikkuhousunsuoja. Kuukautissuojia on monenlaisia ja vain kokeilemalla löydät sinulla sopivat mallit. Terveyssiteitä on eri kokoisia, sekä siivellisiä että siivettömiä. Tamponeja on myös eri kokoisia ja niitä saa sekä asettimella että ilman. Ekologisia kuukautissuojia ovat mm. kuukupit ja kestositeet. Voit tutustua erilaisiin kuukautissuojiin Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolla. Millaisia kuukautissuojia on? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi) (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Jos sinulla jatkossakin ilmenee alavatsakipuja menkkojen aikana, voit ottaa tulehduskipulääkettä pakkausohjeen mukaisesti. Kivaa syksyn jatkoa sinulle!
   Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin.

  • Tomaatti

   Mul on alkanut menkat ne oli mun ekat menkat mut mul ei oo tullu toisii ja ne on nyt noin 3,5kuukautta myöhäs et en tiiä mitä pitää tehä

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Tomaatti! Sinun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, jos raskauden mahdollisuutta ei ole. On ihan tavallista, että menkat ovat alussa epäsäännölliset. Vaikka se onkin tavallista, voi se olla kiusallista, kun ei tiedä, milloin seuraavat menkat alkavat. Pidä siis kuukautissuojaa aina mukana takin taskussa tai laukussa. Seuraavat menkkasi voivat alkaa oikeastaan milloin vaan. Voit lukea lisää epäsäännöllisistä kuukautisista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

    Menkkojen viipymistä ei kannata stressata. Stressi ja stressaavat asiat kuuluvat toki elämään, mutta ylenmääräinen murehtiminen voi vaikuttaa kuukautisiin. Jos asia sinua kovasti huolestuttaa, voit käydä kouluterveydenhoitajan juttusilla. Hän voi arvioida tilannettasi. Kannustan sinua juttelemaan kuukautisistasi myös äitisi, tai vaikkapa vanhemman siskon tai tädin kanssa.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä