Kolme nuorta henkilöä juttelee puistossa.

Pulmakulma: Murrosikä

Lihominen ja rinnat

Jooh

Moikka. Oon miettinyt ja halunnut tosi pitkään jo saada painoa lisää koska oon 165cm pitkä ja 52kg painava niin haluaisin saada painoa lisää koska olen hoikka. Miten saisin terveellisesti painoa lisää? Harrastan jokaisena viikonpäivänä pyöräilyä, treenit 3x viikossa. Ja sitten toinen kysymys: oon jo tän ikänen niin oon huolissani mun rintojen kasvusta. Rintani ovat todella pienet, nännit ja tosi tosi vähän itse rintaa, näyttävät miehen rinnoilta. Mulla on muuten kaikki murrosiän merkit: karvoitus, kasvupyrähdys ohi, menkat, rasvoitruva iho jne.. Rinnat vaan puuttuu ja mua pelottaa että ne eivät ikinä kasva koska olen muuten kasvanut täysin normaalisti. Menkat siis alkoivat 4kk sitten. Mun äitil on varmaan jotkut A kupin rinnat..? Joten aika pienet mutta ei mitättömät todellakaan mutta mulla ei ole ollenkaan rintoja. Kasvaako ne enää?

  • Nuoriso-ohjaaja Mira

   Mittojen mukaan, olet ihan sopivan painoinen ikääsi nähden ja liikuntaa harrastat sopivasti. Terveellinen ruokavalio liikunnan rinnalla tukee terveellistä kasvua. Kerroit kuitenkin, että itse haluaisit lisätä painoasi terveellisesti. Liikuntaa harrastavana sinun kannattaa kiinnittää huomiota ateriarytmiin ja energia- ja ravintoaineiden saantiin. Hiilihydraattien lähteenä kannattaa suosia täysjyväviljoja, joista saadaan tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja rautaa. Proteiinia saat riittävästi lautasmallin mukaisista pääaterioista ja syömällä välipalaksi esimerkiksi vähäsokerista jogurttia, rahkaa tai kananmunalla päällystetyn leivän. Tästä linkistä näet lautasmallin, miten olisi hyvä päivän aikana syödä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Rinnat kasvavat täyteen muotoonsa vähitellen, toisilla nopeammin, toisilla hitaammin. Perintötekijät määräävät yksilöllisesti rintojen koon. Rinnat eivät aina ole täysin symmetriset, vaan toinen voi olla esimerkiksi suurempi tai hieman erimuotoinen. Rintojen kokoon myös vaikuttaa koko kehon rasvaprosentti ja sekin on yksilöllistä. Ei siis kannata olla huolissaan rintojen koosta. Oikein ihanaa syksyä ja tsemppiä kouluun ja harrastuksiin!

  • Tiedustelija

   Oon 18 vuotiaaksi kääntyvä tyttö ja haluaisin kysyä että vaikuttaako äidin rintojen koko mun rintojen kokoon?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Tiedustelija,

    Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelussa kerrotaan, että äidin rintojen koon perusteella ei voida suoraan sanoa, minkä kokoiset rinnat tyttärelle tulee. Jokainen nuori on sekoitus molempien vanhempien perintötekijöitä, mutta piirteet ja kehon muodot ovat aina yksilöllisiä.

    Toisin sanoen äidin rintojen koko kyllä vaikuttaa, mutta puolet geeneistä tulee isältä ja jokainen on omanlaisensa sekoitus näitä geenejä. Rintojen kasvuun ja kokoon ei voi itse juuri vaikuttaa. Rinnat ovat osaltaan rasvakudosta, joten hoikilla ihmisellä on usein pienemmät rinnat kuin niillä, joilla on enemmän rasvakudosta kehossaan. Mutta tämä on vain yleistys, poikkeuksiakin on.

    Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Rinnat eivät ole kuitenkaan koskaan täysin valmiit, sillä ne muuttuvat ja muotoutuvat koko elämän ajan. Rintojen koko ja ulkonäkö eivät yleensä vaikuta rinnan toimintaan, kuten esimerkiksi imetykseen.

    Voit lukea lisää rinnoista Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

  • Hehe

   Mul on siis a-b kupin rinnat riippuu liiveist ja menkat on alkanu ja näi mut mun nännit on tosi pienet, ehkä 2 senttii halkasialta yhteensä ja se ”nyppylä” on ehkä 2 millii. Yleensä sitä nyppylää ei ees näy ku mun nännit ”pullottaa” ja on iha pehmeitä sillee. Onks se ihan normaalii ja millon mun nännit mahdollisesti kasvaa ja lakkaa pullottamasta ku ei aikuisil pullota :/

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moikka. Nännejä on monen kokoisia ja muotoisia, aivan kuten rintojakin. Osalla nännit jäävät pieniksi ja osalla ne kasvavat suuremmiksi. Nännipihan ja nännin koko ovat siis yksilöllisiä ominaisuuksia. Nännien pullottaminen liittyy rintojen kehitykseen ja pullotus yleensä laskee ajan myötä. Nännien pullottaminen on siis aivan normaalia, eikä sinun tarvitse olla huolissasi.

  • Mietin vaa

   Onko normaalia että olen 12 vuotias painan 58kg ja olen 165cm pitkä

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Moikka Mietin vaa!

    Kiitos viestistäsi. Kerrot olevasi 12-vuotias ja painavasi 58 kg ja olevasi 165 cm pitkä. Kysyt, onko se normaalia. Mittasi vaikuttavat oikein normaaleilta ja sopusuhtaisilta. Voit rauhassa nauttia kesästä juuri sinuna itsenäsi! 🙂 Aurinkoa kesääsi!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä