Kaksi henkilöä nauravat.

Pulmakulma: Muut aiheet

Vanhemmat tappelee???

Empä tiiä

En oo nyt varma et mihin aiheeseen tää sopii joten pistän tän nyt muihin aiheisiin. Mun vanhemmat tappelee/riitelee semi paljon. Mul on myös 2-vuotias pikkusisko ja ne riitelee esim sillon ku se nukkuu joka ahistaa mua tosi paljon. Joskus ne riitelee sillon ku se on hereilläki. Tavallaan mua ei niin paljon kiinnosta itteni tässä tilanteessa vaikka ei se mustakaan kivaa oo. Enemmän ahistaa ja pelottaa se jos se vaikuttaa jotenkin tulevaisuudessa mun pikkusiskoon tai esim sen mielenterveyteen tai johonki muuhun. ( oon lukenu jonku verran että vanhempien riitely voi vaikuttaa lapseen jo tosi nuorena mut en nyt oo varma) Niin sitä mietin mitä mä voisin tehä/sanoa että ne sais riitelyn loppumaan?? Tuntuu vaa että ne ei osaa puhua keskenään.

  • Tietopalveluohjaaja Sanna

   Hei Empä tiiä,

   Kiitos kysymyksestäsi! Olet rohkea, kun uskallat kysyä apua näin herkkään tilanteeseen.

   Kerrot viestissäsi, että vanhempasi riitelevät mielestäsi paljon. Jokaisessa perheessä vanhemmilla on joskus riitoja. Ne voivat olla kovaan ääneen riitelemistä, tai kiivasta keskustelua. Riitoihin liittyy usein voimakkaita tunteita. Satunnaiset riidat kuuluvat elämään, ja joskus riitely voi puhdistaa ilmaa ja auttaa vanhempia selvittämään keskinäiset välinsä.

   Kerrot kuitenkin, että pelkäät vanhempiesi riitelyn vaikuttavan pikkusiskoosi. On kuormittavaa myös sinulle, että joudut pohtimaan vanhempiesi riitoja. Aika, jolloin perheessä on pieni tai pieniä lapsia, voi olla vanhemmillekin moninaisista syistä raskasta aikaa. Vanhempien riitely ei kuitenkaan koskaan ole lasten vika, eikä heidän vastuullaan! On tärkeä muistaa, että on perheen aikuisten vastuulla selvittää riidat niin, että lapsi ei joudu olemaan riitojen selvittelijänä tai vastuun kantajana.

   Kysytkin, mitä voisit tehdä tai sanoa, että saisit riitelyn loppumaan. Voit kertoa vanhemmillesi suoraan, että riiteleminen tuntuu sinusta pahalta ja ahdistavalta, etkä pidä siitä, että asut kodissa, jossa on jatkuvasti kireä tai hankala ilmapiiri. Voit kertoa vanhemmillesi huolesi, että olet huolestunut pikkusiskostasi ja siitä, kuinka vanhempien riitely voi vaikuttaa häneen.

   Juttelun aloittaminen tai vanhemmille puhuminen voi tuntua vaikealta. Voisit halutessasi laittaa heille viestin, jossa kerrot, että sinulla on asiaa ja haluaisit heidän tulevan juttelemaan sinulle. Tai voit vaikka laittaa tämän sivun linkkinä vanhemmillesi tai näyttää kysymyksesi ja vastauksemme heille. Voit myös kirjoittaa heille kirjeen, jos se tuntuu sinusta luontevalta.

   Jos vanhempasi eivät kuuntele sinua, olisi tärkeää ottaa asia puheeksi jonkun muun luotettavan aikuisen, esimerkiksi koulukuraattorin, terveydenhoitajan tai muun läheisen kanssa. Voit selittää, että kaipaat apua tilanteeseesi. On todella tärkeää, että et jää yksin huolesi kanssa. Ulkopuoliset aikuiset voivat puuttua tilanteeseen.

   Tässä vielä muutama chat, joihin voit tulla juttelemaan tästäkin aiheesta. Toinen on Nuorten Oulun chat (avoinna ma-la klo 18-20) ja toinen Mannerheimin Lastensuojeluliiton chat (avoinna ma-su klo 17-20). Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

   Chat Nuorten Oulu (www.nuortenoulu.fi)

   MLL:n Lasten ja nuorten chat (www.nuortennetti.fi)

   Voit soittaa myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen, jos haluat jutella luotettavan aikuisen kanssa. Lasten ja nuorten puhelin on auki ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20 ja numero on 116  111. Lisätietoa Lasten ja nuorten puhelimesta saat MLL:n nettisivuilta Lasten ja nuorten puhelin (www.nuortennetti.fi)

   Muista, että vanhempiesi riitely ei ole koskaan sinun tai pikkusiskosi syytä!

Osallistu keskusteluun