Kaksi henkilöä nauravat.

Pulmakulma: Muut aiheet

Sen harrastaminen

Säälittävä

Moikkuu. Onks iha outoo tai aikasta jos ei millää malttas oottaa sitä ekaa kertaa????

  • Ohjaaja Riina

   Hei nimimerkki ”Säälittävä”!

   Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärrän viestistäsi, että et malttaisi millään odottaa ensimmäistä seksikertaa. Mietit, onko se outoa tai aikaista.

   On ihan tavallista, että ekaa kertaa ei malttaisi odottaa. Ekan kerran odottaminen voi aiheuttaa monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Usein ajatus ekasta kerrasta tuntuu jännittävältä ja siihen liittyy erilaisia odotuksia. Seksiin ei ole kuitenkaan mikään kiire. Siihen silti voi ja kannattaakin valmistautua jo hyvissä ajoin, ennen ekaa kertaa.

   Seksi tulee ajankohtaiseksi jokaisen kohdalla omaan aikaan. Siihen vaikuttaa esimerkiksi se, milloin kokee olevansa valmis seksiin, milloin tapaa sopivan kumppanin ja milloin hän puolestaan on valmis seksiin. Jokainen myös kypsyy seksuaalisesti omaan tahtiinsa. Eli esimerkiksi pelkästään iän perusteella ei voida sanoa, onko joku valmis seksiin vai ei. Yleisesti kuitenkin yhdyntää sisältävä seksi tulee ajankohtaiseksi keskimäärin vasta lähempänä täysi-ikäisyyttä. Seksi ei silti automaattisesti tarkoita yhdyntää, vaan se on paljon muutakin, kuten hyväilyseksiä, käsiseksiä ja suuseksiä.

   Seksin pitää aina tapahtua siten, että kaikki osapuolet haluavat sitä tehdä. Seksin on aina tarkoitus tuntua hyvältä ennen sitä, sen aikana ja sen jälkeen. Ennen seksiä siitä on osattava puhua yhdessä sen osapuolten kesken, jotta jokaisen toiveet ja rajat tulevat selviksi. Seksitautien ja raskauden ehkäisy on yhteinen vastuu, joten siitäkin tarvitsee keskustella. Myös seksin aikana on osattava kommunikoida. On tärkeää pitää omista rajoista kiinni ja ilmaista, jos joku ei tunnu hyvältä. Toisen rajoja täytyy luonnollisesti myös kunnioittaa.

   Ennen ekaa kertaa omaa valmiutta seksiin kannattaa pohtia tietoisesti:

   • Mitä ajatuksia ja odotuksia seksi herättää?
   • Tuntuuko ajatus seksistä puhumisesta kumppanin kanssa luontevalta?
   • Mitä toivot seksissä tapahtuvan?
   • Missä omat rajasi menevät ja millaista seksiä et halua?
   • Ovatko ehkäisymenetelmät tuttuja? Osaatko esimerkiksi käyttää kondomia ja suuseksisuojaa?

   Lisää tietoa ja tukea pohdintoihin saat esimerkiksi näiltä verkkosivuilta:

   Voit tutustua sivuihin omassa rauhassa ajan kanssa. Sivut toimivat myös hyvänä tukena keskusteluille seksikumppanin kanssa, kun seksi tulee ajankohtaiseksi.

   Ihanaa kesää sinulle!

Osallistu keskusteluun