Kaksi henkilöä nauravat.

Pulmakulma: Muut aiheet

Onko normaalia

Tiedustelija

Haluisin tietää että onko normaalia käyttää ruokaa pahanolon purkuun?

  • Ohjaaja Tuula

   Hei!
   Meistä jokainen on varmasti joskus syönyt pahaan oloon. On ihan tavallista, että huonon päivän jälkeen tekee mieli syödä vaikka kupillinen jäätelöä sohvannurkassa. Jos kuitenkin koet, ettet osaa käsitellä tunteitasi ilman ruokaa tai syömiseen liittyy huonoa omatuntoa, voi olla aika tehdä asialle jotain.

   Jos omat tunteet ovat vieraita tai ne tuntuvat liian voimakkailta tai hallitsemattomilta, niitä voi olla turvallisempaa tukahduttaa syömällä. Ei joitakin ruokia turhaan kutsuta “lohturuuaksi”. Ruoalla voi helpottaa tunnekuohua, hakea hetken hurmaa, palkita onnistumisista, hakea ratkaisua ongelmatilanteissa, lohduttautua ja ottaa irtiottoa arjen paineista. Kehottaisinkin sinua tutkistelemaan hieman tunteitasi, ja lukemaan artikkelit alla olevien linkkien takaa. (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.) Artikkelit voivat auttaa sinua ymmärtämään itseäsi ja toimintaasi paremmin.

   Tunnesyöminen (syomishairioliitto.fi)
   Tunteiden syöminen (syomishairioliitto.fi)
   Tunnesyömiseen löytyy ratkaisuja (sydan.fi)

   Tällaisen asian kanssa ei kannata jäädä yksin, joten rohkaisen sinua keskustelemaan asiasata vaikkapa vanhempiesi kanssa. Mikäli olet opiskelija, saat apua oppilaitoksesi kouluterveydenhuollosta tai Oulun kaupungin terveyspalveluista. Kaupungin terveyspalveluiden yhteystiedot löydät täältä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Oulussa toimii myös SYLI-keskus, josta voivat hakea apua kaikki, joita oma tai läheisen keho-, ruoka- tai liikuntasuhde tai syömishäiriö koskettaa. Voit olla suoraan yhteydessä toiminnanohjaaja Iirikseen, iiris.pitkajarvi(at)syomishairioliitto.fi / 040 841 4882 tai vierailla Pohjois-Suomen SYLI-keskuksen verkkosivuilla. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Olit mahdollisesti kysynyt samalla nimimerkillä useasta syömiseen liittyvästä asiasta, ja olemme vastanneet molempiin kysymyksistäsi omille viestiketjuille, joten muistathan tarkistaa molemmat vastaukset.

   Vastauksen on laatinut sosionomiopiskelija Joonas.

Osallistu keskusteluun