Kaksi henkilöä nauravat.

Pulmakulma: Muut aiheet

Syöminen

Säälittävä

Moi, oon 15v tyttö, jolla on ristiriitaisia tunteita syömistä kohtaan. Kärsin emetofobiasta ja se vaikuttaa välillä myös syömiseen. Aamupalan syöminen on vaikeaa, jonka takia en saata aamulla syödä mitään ennen kouluun menoa. Mulla on paljon ”pelkoruokia” joita en uskalla syödä. Aina vain sanon syyksi etten pidä jostain tietystä ruoasta, vaikka syynä yleensä on pelko. Joskus ajattelu syömiseen liittyen aiheuttaa pahaa oloa, joka emetofoobikkona alkaa ahdistamaan suuresti. Syön huonosti ja epäterveellisesti, sillä yritän rauhoittaa itseäni ja ajatuksiani syömällä ”turva ruokia”. Syömättömyys on inhottavaa enkä pidä siitä, mutta pelko vie yleensä voiton. Joskus mielessäni on jopa käynyt, että ehkä se ei ole pahitteeksi jos en nyt syönyt, -ehkä vähän laihtuisin…
En tiedä mitä minun kannattaisi tehdä.

  • Ohjaaja Riina

   Hei!

   Kiitos kysymyksestäsi. Kerrot ristiriitaisista tunteistasi ja ajatuksistasi syömistä kohtaan ja pohdit, mitä sinun kannattaisi tehdä. Tosi hyvä, että haet neuvoja tilanteeseesi ja sillä tavoin huolehdit hyvinvoinnistasi. Yksin tällaisten asioiden kanssa ei kannatakaan jäädä. Tukea ja apua on saatavilla.

   Koulusi terveydenhoitaja on sopiva ammattilainen auttamaan tilanteissa, joissa huolenaiheena on esimerkiksi juuri syöminen, fobiat ja ahdistus. Terkkari on alan ammattilainen ja osaa varmasti auttaa. Hän juttelee kanssasi ja ehdottaa sinulle sopivia tuki- ja apukeinoja emetofobiaan ja syömisen haasteisiin. Tarvittaessa hän ohjaa sinut esimerkiksi lääkärille tai psykologille.

   Jos asian puheeksi ottaminen terkkarin kanssa tuntuu vaikealta, voit näyttää hänelle vaikkapa tämän tänne kirjoittamasi tekstin, jossa kuvailet hyvin tilannettasi. Yksi vaihtoehto myös on ottaa kaveri tai muu läheinen tueksesi mukaan terkkarin luo, jos haluat.

   Emetofobiasta voi parantua kokonaan. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmaan hakee apua terveydenhuollon ammattilaisilta, sitä nopeammin tilanne helpottuu. Ole siis rohkeasti yhteydessä kouluterkkariin. Keskustelut ammattilaisten kanssa ovat luottamuksellisia.

   Lue Terveyskirjaston sivulta tietoa emetofobiasta ja siitä, miten sitä voidaan hoitaa.

   Tsemppiä avun hakemiseen ja kaikkea hyvää sinulle!

Osallistu keskusteluun