Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Menkat?

pohdiskelia

Elikkä mun ekat menkat alko tammikuussa ja sit ne ei tullu kahteen kuukauteen. Nyt kuitenkin kävin eilen illalla vessassa ja pyyhkiessä huomasin vähän verta paperissa (tuona iltana mua sattuu mahaan ja alaselkään niinkun ennen niitä ekoja menkkoja) , mutta aamulla alushousuissa ei ollut kuin tosi pieni läikkä verta ja sit nyt illalla vähän jotain ruskeeta. Niin mietin et voiko toi vaa olla tosi niukkaa kuukautisvuotoo, ku alussa mrnkathan ei oo säännölliset ja voi vaihdella, vai voiko kyse olla jostain muusta mistä pitäs huolestuu?

  • Tietopalveluohjaaja Hanna

   Hei pohdiskelija.
   Todennäköisesti kyseessä on juuri niukka kuukautisvuoto. Myös ruskea vuoto on verta. Väri johtuu siitä, että veri on sekoittunut valkovuotoon. Kuten itsekin tiesit, menkat voivat olla aluksi epäsäännölliset ja vuodon määrä vaihdella. On siis ihan tavallista, että menkat tulevat varsinkin aluksi vähän miten sattuu ja vuodon määrä ja väri vaihtelee. Sinulla ei siis ole mitään aihetta huoleen. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton Hyvä kysymys –palvelusta  (linkki aukeaa uuteen välilehteen), sekä täältä Nuorten Oulusta Tietoa nuorille –osiosta.

   Jos jokin asia kuukautisissa jää vielä mietityttämään, voisitko jutella asiasta vaikkapa äitisi kanssa. Myös koulun terveydenhoitajalta saa paljon luotettavaa tieto ja hän osaa myös neuvoa sinua. Voit myös lähettää meille lisäkysymyksiä. Aurinkoista kevättä!

  • Jepulis

   Onko uhka vai mahdollisuus mennä kavereiden kanssa viettämään viikonloppua, kun on todella runsaat menkat ?

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Jepulis!

    Tilanteesi kuulostaa selvältä mahdollisuudelta. Menkkojen ei pitäisi rajoittaa arkeasi niin, ettet voisi käydä ystäviesi kanssa jossain. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia kuukautissuojia. Esimerkiksi kuukupin käyttö voi vaatia pientä harjoittelua, mutta antaa oikein käytettynä hyvän suojan runsaampiinkin kuukautisiin. Voit lukea lisää erilaisista kuukautissuojista Väestöliiton Hyvä kysymys –palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Voit halutessasi kokeilla runsaiden kuukautisten hoitoon ihan tavallisia tulehduskipulääkkeitä. Ne voivat vähentää vuotoa jonkin verran. Lääkettä pitäisi ottaa pakkausohjeen mukaan ensimmäisinä vuotopäivinä säännöllisesti. Jos tulehduskipulääkkeistä ei ole apua, voit halutessasi olla yhteydessä terveydenhoitajaan tai lääkäriin. Voitte keskustella mahdollisuudesta hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta. Hormonaalinen ehkäisy yleensä vähentää vuotojen määrää tehokkaasti. Voit pyytää lääkäriä tarkistamaan myös rauta-arvosi. Hyvä kysymys –palvelusta löydät lisätietoa myös runsaista kuukautisista. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

  • Kohta 13

   Oon siis kohta 13, ja menkkoja ei näy. Äidilla alkoi kun hän oli 11. Mun murrosiän merkkejä:
   -kasvupyrähdys (oon nyt 163cm, äiti on 165cm)
   -karvat (häpyalue ja kainalot ja kaikkialla)
   -rinnat AA kuppi (äitillä on A kuppi nii ei mullekaan varmaa isoi tuu)
   -hiki haisee
   -tunteet (ihastuminen ja ISOT mielialanvaihtelut lyhyessä ajassa)
   -valkovuoto (yli 2 vuotta, en oo varma millon se alko)
   -finnit
   -painon nousu (ilman minkäänlaista lihomista/ylipainoa/ruokavalion muutosta/liikuntamäärän muutosta)

   Noiden tietojen perusteella millon mulla alkaa menkat? Niin monella kaverilla on jo alkanu ja tunnen itteni aina ulkopuoliseks ku ne puhuu niistä…
   tulin ajatelleeks, että voiko hygienia vaikuttaa menkkojen alkamiseen? Täs on mun peseytymisrutiini:
   -tiistaina käyn suihkussa (en pese tukkaa)
   -tostaina käyn suihkussa (en pese tukkaa)
   -lauantaina tai sunnuntaina käyn suihkussa ja pesen tukan

   Voiko hygienia siis jotenki vaikuttaa menkkojen alkamiseen? (Mun tukka on siis ERITTÄIN epärasvottuvainen, pesu kerran viikossa tai kahdessa riittää oikein hyvin)

   Ois niin kiva saada vastaus mun kysymyksiin💛

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Kohta 13!
    Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että murrosikäsi on edennyt oikein mukavasti ja on hyvässä vauhdissa. Mietit kuitenkin, milloin kuukautisesi alkavat. Sitä on valitettavasti mahdotonta ennustaa. Murrosikäsi etenemisen perusteella kuukautisesi voivat alkaa milloin vain. Kirjoituksestasi saa sen käsityksen, että oletkin jutellut äitisi kanssa asiasta, hyvä juttu! Jokaisen murrosikä etenee kuitenkin omaa tahtiaan. Olet sekoitus molempien vanhempiesi geenejä ja myös isäsi geenit vaikuttavat kuukautistesi alkamiseen, vaikkei hänellä kuukautisia olekaan. Kuukautisten alkamiseen voi itse vaikuttaa vain vähän, eikä hygienialla ole merkitystä. Voit lukea lisää kuukautisten alkamisesta Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Vaikkei hygienialla olekaan merkitystä kuukautisten alkamisen kannalta, kannattaa siitä tietenkin huolehtia. Hiustenpesurutiinisi kuulostaa hyvältä. Ei hiuksia tai päänahkaa kannatakaan rasittaa pesuaineilla enempää, kuin on tarpeen. Kuten tiesitkin, murrosiässä hiki alkaa haista. Joten, jos esimerkiksi kainalosi tuoksahtavat suihkussa käyntien välissä, voi olla hyvä idea pestä niitä useammin. Sitten, kun kuukautisesi alkavat, intiimihygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Voit lukea lisää hygieniasta kuukautisten aikana Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Kerrot, että tunnet itsesi joskus ulkopuoliseksi, kun kaverisi puhuvat kuukautisistaan. Sinunkin kuukautisesi alkavat kyllä ja pääset mukaan näihin juttuihin. Kun tämä tapahtuu ja sinulla on tällainen kokemus, voit ehkä olla huomioon ottava sellaisia kavereita kohtaan, joiden kuukautiset eivät vielä ole alkaneet. Mukava joka tapauksessa kuulla, että kaveriporukassasi jutellaan kuukautisista!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä