Asunnottomuus koskettaa myös nuoria

Asunnottomuus kuvaa henkilön elämäntilannetta. Asunnottomuus ei ole kenenkään ominaisuus. Asunnottomiksi määritellään tuttavien tai sukulaisten luona majoittuvat, ulkona tai ensisuojissa nukkuvat tai erilasissa laitoksissa asuvat.

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskuksen ARA:n, teettämän tutkimuksen mukaan vuoden 2022 lopulla Suomessa yksin eläviä asunnottomia oli 3 686, tästä nuoria oli 815. Samaisen tutkimuksen mukaan Oulussa yksin eläviä asunnottomia oli 123 vuoden 2022 lopulla.

Mistä asunnottomuus johtuu?

Nuorisoasuntoliiton (NAL) vuonna 2019 teettämän tutkimuksen mukaan yleisimpiä syitä nuorten asunnottomuuteen olivat päihdeongelmat, puutteelliset asumisen taidot, mielenterveysongelmat ja taitamattomuus talouden hallinnassa. Nuoret ovat usein pienituloisia, mikä nostaa riskiä asunnottomuuteen.

Kun muuttaa ensimmäistä kertaa asumaan itsenäisesti, saattaa tulla yllätyksenä, miten paljon esimerkiksi ruokaan voi mennä rahaa viikoittain. Jos on lisäksi hankaluuksia oman talouden hallinnassa, saattaa ajautua tilanteeseen, jossa vuokraan ei olekaan enää rahaa.

Suuret elämän- tai parisuhteen muutokset, kuten avo- tai avioero, pitkäaikaissairastuminen tai työttömyys, aiheuttavat usein muutoksen kuukausittaisiin tuloihin. Tulojen muutokset taas hankaloittavat vuokran ja laskujen maksua. Jos uutta kohtuuhintaisempaa asuntoa ei löydy nopeasti, saattaa osa vuokrasta jäädä maksamatta. Vuokrarästien kertymisen seurauksena voi vuokranantaja purkaa vuokrasopimuksen tai pahimmassa tapauksessa voi saada häädön.

Korkeat vuokrat, pienet tulot, hankaluuksia omien menojen budjetoinnissa, suuret velat, rahojen kuluminen päihteisiin, kaikki nämä voivat vaikuttavat vuokranmaksukykyyn. Jos muutoksin ei osaa varautua, voi lopputuloksena olla asunnon menettäminen ja asunnottomuus. Uuden asunnon etsimistä ei kannata jättää viime tinkaan, eikä pelätä.

Kuinka välttää asunnottomuus?

Omalla toiminnallaan ja ennakoinnilla voi usein ennaltaehkäistä asunnottomuutta. Jo asuntoa etsiessä kannattaa tutkailla vuokrahintoja ja laskea minkälaiseen vuokraan on omien tulojen perusteella varaa. Vuokran lisäksi kannattaa huomioida ainakin vesi- ja sähkölaskut, netti- ja puhelinlaskut, kotivakuutus sekä kuukausittaiset ruokamenot. Budjetoimalla ja ennakoimalla vältät laskurästit ja voit kerryttää myös säästöjä yllättävien menojen varalle.

Elämän tilanteiden muuttuessa, kannattaa laskea onko mahdollista maksaa sen hetkistä vuokraa. Jos budjetoinnin ja laskelmien jälkeen rahatilanne näyttää liian tiukalta, on paras vaihtoehto etsiä halvempi vuokra-asunto. Kannattaa miettiä, onko valmis tinkimään joistakin menoista tai onko halvempia vaihtoehtoja vaikka vaatteiden hankintaan, jotta löytäisi tasapainon muuttuneessa tilanteessa.

Vuokranantajaankin voi ja kannattaa olla yhteydessä, jos tulee yllättäviä muutoksia elämän tilanteisiin ja sopia mahdollisesta maksusuunnitelmasta siihen asti, että tilanne normalisoituu tai löytää uuden asunnon. Myös laskutusyhtiöihin voi olla yhteydessä maksuvaikeuksien sattuessa. Omasta rahatilanteesta puhumista ei kannata pelätä, apua ja neuvoja voi aina kysyä.

Kerrostalo ja kauppakeskus Valkea alhaaltapäin kuvattuna.

Neuvoja asumiseen ja asunnottomuuteen

Asioista kannattaa ottaa selvää jo ennen muuttoa omaan ensimmäiseen asuntoon. Oulun alueella on monia asunnonvuokrausyhtiöitä, yksityisten vuokranantajien lisäksi, joihin voi tehdä hakemuksia. Hakemukset voi muokata oman tarpeen, halujen ja budjetin mukaan. Hakemukset kannattaa jättää hyvissä ajoin ja niitä voi samaan aikaan olla useammassa asunnon vuokrausyhtiössä.

Oulun alueelta löytyy monenlaista asumisneuvontaa ja näitä kannattaakin hyödyntää ongelmien ilmetessä, mutta myös ennakoivasti. Asumisneuvonnassa voi jutella kaikesta asumiseen liittyvässä ja sieltä saa asiantuntevaa ja ajankohtaista apua ja neuvoa. Byströmin Ohjaamossa asumisneuvontaa on tarjolla maanantaisin ajanvarauksella, yhteistyössä Osna-kotien kanssa.

Nuorten Oulu sivustolle on julkaistu uusi Tietoa Nuorille osio, johon on kerätty hyödyllistä tietoa asumiseen liittyen.

Vinkkejä omilleen muuttoon löytyy esimerkiksi NAL:n sivuilta.

Oulun kaupungin tarjoaa asumisneuvontaa Businessasemalla parillisten viikkojen torstaisin 13-16.

OsNa-kotien asumisneuvontaan voit laittaa viestiä, soittaa, sopia tapaamisen tai jättää kysymyksesi sivun alalaidan kenttään.

Lue myös OsNan järjestötyöntekijä Jouni Takalon ja nuorisotyön harjoittelijan Tuija Heikkilän kirjoittama artikkeli asumisneuvonnasta!