Mieluummin kotona kuin kujalla

Tiesitkö, että nuorten häätöjen määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti? Vuokra- ja muut asuntoasiat voivat tuntua vaikeilta hoitaa, varsinkin jos olet juuri muuttanut ensimmäiseen omaan kotiin. Monet yllättyvät mitä kaikkea omilleen muuttoon liittyy, kun aiemmin esimerkiksi omat vanhemmat ovat olleet tukena asioiden hoidossa.

Ongelmia ja kysymyksiä ei kannata jäädä yksin murehtimaan!

Jos sinua mietityttää mikä tahansa asumiseen liittyvä, asumisneuvojilta saat helposti apua ja neuvoja. Asumisneuvojia löytyy melkeinpä kaikilta suurimmilta vuokranantajilta ja Oulun kaupunki tarjoaa maksutonta asumisneuvontaa kaikille oululaisille asumismuodosta riippumatta. Nuorisoasuntoliitto NALin sivuilta voit käydä lukemassa neuvoja ja ohjeita monenlaisiin itsenäiseen asumiseen liittyviin tilanteisiin.

Miten asumisneuvonta sitten toimii?

Esimerkkinuoremme Nipa Nuorisolainen varasi ajan Byströmin asumisneuvojalta. Nipaa mietitytti itsenäinen asuminen ja asunnon hakuun liittyvät asiat. Hän sai asumisneuvojalta käytännön apua asuntohakemusten täyttöön, hakemuksien liitteiden hankkimiseen sekä hyviä vinkkejä tulevan muuton suunnitteluun. Nipa ja asumisneuvoja myös juttelivat itsenäisestä asumisesta. Nipa koki, että itsenäistymisen suunnittelu ei tunnu enää niin pelottavalta ja tunne pärjäämisestä vahvistui.

Kuusirivin ja toimistorakennuksen reunustaman kujan päässä näkyy vanha rakennus aurinkoista taivasta vasten.

Mutta mistä näitä löytyy?

Byströmin Ohjaamolla toimii ajanvarauksella nuorten oma asumisneuvonta maanantaisin, jos haluat tulla rauhassa juttelemaan asumisneuvojan kanssa. Byströmin asumisneuvontaa tarjoaa Oulunseudun Nuorisoasuntoyhdistys eli OsNa.

OsNalta voit saada ohjausta ja neuvontaa myös omaan kotiisi, jos sinusta tuntuu, että tarvitsit jonkun vähän pidemmäksi aikaa auttamaan itsenäisen asumisen onnistumisessa.

Aiheeseen sopivia linkkejä

Asumisen ABC – Nuorisoasuntoliitto NAL ry

Asumisneuvonta – Asiointi ja neuvonta – Oulun kaupunki (ouka.fi)
Ohjaus – ja neuvontapalvelut – Osnakodit

Jutun kirjoittivat OsNan järjestötyöntekijä Jouni Takalo ja nuorisotyön harjoittelija Tuija Heikkilä

Kuvat otti järjestötyöntekijä Jouni Takalo