Uusia Byströmin Ohjaamolaisia

Syksyllä 2023 Byströmin Ohjaamossa voi törmätä uusiin kasvoihin. Loppukesästä on aloittanut uusia työntekijöitä eri tehtävissä. Haastattelimme kevyesti toisiamme uusien työtehtäviemme tiimoilta. Ensimmäisenä vuorossa omavalmentaja Santtu Niskala.

Hei Santtu, mitä teet täällä Byströmin Ohjaamossa?

Työskentelen työllisyyspalveluiden omavalmentajana, eli pääasiassa ohjeistan ja neuvon työllisyyteen liittyvissä asioissa ja hoidan työttömyysturvaa. Autan myös työnhakutaidoissa, työelämätaidoissa ja tulevaisuuden suunnitelmien toteuttamisessa. Tarvittaessa otetaan huomioon työllistymisen yleisiä edellytyksiä, jos on vaikka unirytmi rupelilla, niin käydään läpi arjen hallintaa. Yleisesti katsotaan mikä on ajankohtaista elämässä ja antaa tukea tai ohjausta siihen.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aikana pelaan videopelejä ja lautapelejä, vastikään olen hurahtanut retropeleihin. Harrastan filmikamerakuvausta ja sulkapalloa. Japanilainen kulttuuri kiinnostaa ja kielet, sekä sanojen merkitykset. Joskus tuppaan harrastamaan liikaa ja yritin esimerkiksi ilmoittautua turhan monelle kansalaisopiston kursseille. Pääsin venäjänkielen kurssille, mutta se harmillisesti peruttiin. Niin ja tulee myös luettua aika paljon kirjoja, sarjakuvia ja mangaa. Sci-fi on lähellä sydäntä. Lyhyesti, kaikki kiinnostaa.

Mistä tykkäät työssäsi?

Parasta on harhailevat keskustelut ja uusien näkökulmien etsiminen. Odotan myös innolla peliryhmän starttia. Tulevaisuudessa olisi mahtava vetää myös sosiaalisia – ja vuorovaikutustaitoja vahvistavia ryhmiä ja roolipeliryhmiä.

Mistä sinut löytää?

Ohjaamolta minut löytää luultavasti päivittäin.

Entä etsivä nuorisotyöntekijä Henna Kaveri, mitä teet nyt täällä Byströmin Ohjaamossa?

Teen etsivää nuorisotyötä, eli autan nuoria löytämään oman näköisiä polkuja ja vaihtoehtoja, mikäli elämässä tulee eteen haasteita. Esimerkiksi opintojen keskeytyessä voidaan yhdessä istahtaa alas ja miettiä jatkoa. Tukea voidaan monenlaisissa tilanteissa, yksin ei tarvitse, eikä saakaan jäädä. Yksilöllisen työn lisäksi ohjaan monia ryhmiä Byströmillä, esimerkiksi HOT-valmennukseen tai jännittämiseen liittyen.

Ja kyllä, ollaan saatettu törmäillä Byströmillä jo aiemminkin, kun olen työskennellyt eri hankkeissa. Huippua olla täällä taas!

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aikana suuntaan mieluiten metsään, parasta on istahtaa kannonnokalle kahville. Tykkään pelailla lautapelejä, valokuvata, keräillä ideoita ja aloittaa eri projekteja sekä kuunnella hyvää musiikkia (livenä mielellään). Jos aikaa riittäisi enemmän kävisin kuntosalilla ja katsoisin sarjamaratoneja.

Mistä tykkäät työssäsi?

Kyllä ne kohtaamiset on työn suola. Ja työn monipuolisuus se sokeri. Tykkään myös kovasti näistä muista Byströmiläisistä. Ja takuulla lähden mukaan metsäretkille, teemajuhliin tai leirille aina tilaisuuden tullen!

Mistä sinut löytää?

Teen sen verran liikkuvaa työtä, että harvemmin löydyn huoneeni ovensuusta, joten kannattaa soitella tai laittaa viestiä. Byströmin Olkkarista minut löytää perjantai-iltapäivisin ja usein torstaisin ihastelen tai häärään apuna avoimessa taidetilassa.

Reetta Vähä on tietopalveluohjaaja. Eli siis mikä?

En tiennyt itsekkään kauheasti, kun tänne tulin, mutta pikkuhiljaa olen päässyt tähän työhön kiinni. Teen siis nuorten tieto- ja neuvontatyötä. Ohjeistan ja neuvon nuoria erilaisissa heidän elämäänsä liittyvissä kysymyksissä ja tilanteissa, tarpeen mukaan me tietopalveluohjaajat ohjataan sitten oikean avun luokse. Toki meidän kanssamme voi käydä ihan vaan juttelemassa, jos jokin asia elämässä mietityttää. Ei aina tarvitse tulla varsinaisesti etsimään apua johonkin tiettyyn asiaan.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Luen paljon ja kuuntelen äänikirjoja, pääasiassa menee fantasiaa, elämäkertoja ja erilaisista jengikulttuurista kertovia kirjoja. Lukemisen lisäksi pelaan pleikkarilla enimmäkseen yhdessä pelattavia pelejä, esimerkiksi legopelejä. Jos olisi enemmän aikaa, tekisin vapaaehtoistyötä kodittomien kissojen kanssa. Se on ehkä sellainen tulevaisuuden haave. Lisäksi tulee pelattua lautapelejä säännöllisen epäsäännöllisesti ystävien kanssa.

Mistä tykkäät työssäsi?

Nuorten kanssa juttelu ja heidän auttamisensa tulee ensimmäisenä mieleen. Odotan innolla Pidä kämppäs -kiertuetta, jossa jalkaudutaan oppilaitoksiin kertomaan asumiseen liittyvistä asioista yhteistyöryhmän kanssa.

Mistä sinut löytää?

Ajanvarauksettomasta asiakaspalvelusta, tai voi ottaa yhtyettä puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostilla. Nuorten Oulu -sivuston yhteydenottolomakkeeseen vastaavat pääasiassa tietopalveluohjaajat, kuten myös Pulmakulma -kysymyspalstaan.

Ohjaaja Jari Räsänen, mitä teet täällä Byströmin Ohjaamossa?

Olen mukana ohjaamassa Pelifarmi -valmennusohjelmaa, missä tarjoamme nuorille kokemusta videopelien tekemisestä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Teknologia yleisesti on suuri mielenkiinto, joten sen parissa tulee puuhasteltua niin töissä kuin monesti vapaa-ajallakin. Kirjallisuus, kasvit, filosofia, ja meditointi tuo vaihtelua.

Mistä tykkäät työssäsi?

Uudet pelialan tekijät tuovat uusia tuulia ja tuoreita ajatuksia, joten heidän kanssaan on ilo työskennellä. Nuorten auttaminen ensimmäisen peliprojektin alusta loppuun viemiseen on parasta.

Mistä sinut löytää?

Työskentelen tiistaista perjantaihin Byströmin mediatilassa.

Saa tulla haastamaan meitä työntekijöitä, vaikka haluamansa pelin äärelle tai ihan vaan juttelemaan, jos oma tulevaisuus tai jokin muu asia omassa elämässä mietityttää. Koko Byströmin ohjaamon henkilökunnan yhteystiedot löytyvät meidän osoitteesta.

Uudet Byströmin Ohjaamolaiset pelaavat Blokus