Tunnelmia leirielämästä Lapissa

”Lapin kaunis luonto, pysäyttävä maisema, vesi, erämaat. Tilaa ja hiljaisuutta. Arvokasta nuorisotyötä. Näistä elementeistä on Vasatokka tehty.” Näillä sanoilla voi aloittaa, kun yritän kuvailla viikon Nuottaleirin tunnelmia Vasatokassa. Mahtui viikkoon paljon muutakin, elämyksiä, kokemuksia, onnistumisia, itsensä ylittämistä, kaveruutta, historian havinaa, uusia maita ja mantereita, yhdessäoloa ja naurua niin että poskiin sattui.

Nuotta-valmennus on opetus- ja kulttuuriministeriön vuodesta 2010 rahoittamaa Suomen nuorisokeskuksissa toteutettavaa sosiaalista nuorisotyötä. Se kohdennetaan 13-28-vuotiaille, erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille ja heidän ohjaajilleen. Päästäkseen Nuotta-valmennukseen, nuoren tulee olla mukana työpajatoiminnassa tai hänellä on oltava asiakkuus etsivässä nuorisotyössä.

Arjenhallinta on nuotta-valmennuksessa tärkeä osa-alue. Viikko alkoi aamupalalla ja siitä ohjelmat pyörähti käyntiin, ne mitä me ohjaajat nuorten kanssa olimme valinneet. Ohjaajina olimme me, Päivi etsivästä nuorisotyöstä ja Satu työllisyyspalveluista. Meidän viikko hurahti nopeasti. Ensin teimme verkostokarttoja/voimavarapuut ja tutustuimme toisiimme. Sen jälkeen pääsimme tutustumaan huskytilan koiriin sekä mustang-hevosiin. Siellä oli kuono poikineen ja matkamuistoksi jäi  muutama karva jokaisen vaatteisiin. Välillä taas syötiin. Sitten patikointia kauniille erämaalammelle tulistelemaan ja siellä keiteltiin nokipannukahvit. Pakohuonetta ja rantasaunaa vielä illemmalla, niin jopa uni maittoi!

Lapin järvi auringon laskiessa.

Myös Jäämeren kierros Norjan Pykeijaan oli huippu reissu! Mitä mahtavimmat maisemat. Pohjoisen Lapin karua erämaata matkan varrella ja pysähtymisiä mukavien ihmisten ja hienojen nähtävyyksien äärelle. Kuvien lisäksi matkaan tarttui jäämeren rannalta simpukankuoria. Ja matkaan mahtui paljon naurua. 😊 Kädentaitoja pääsimme harjoittamaan myös, poron luusta ja -nahkasta valmistamillamme koruilla/esineillä. Siitä sujuvasti saamelaisuuteen tutustumaan museoon, jossa opas kertoi mielenkiintoisista saamelaiskulttuureista ja -tavoista. Hienoja maisemia riitti ja Lapin luonnon ihmettelyä.

Simpukan kuoria Jäämeren rannalla.

Viimeisenä iltana paistettiin lättyjä rantakodassa porukalla sekä saunottiin ja uitiin. Nuoren palaute: ”Leirin arvosana 10++. Sain mahtavia uusia ystäviä ja pääsin haastamaan itseäni juuri sopivasti – olisin vaan halunnut, että leiri olisi kestänyt vielä toisenkin viikon. Meillä on ihan mahtava ja yhteen hiileen puhaltava porukka, jonka jäseniä en edes tuntenut vielä maanantaina.  Kaikki kannustaa kaikkia ja tässä porukassa uskaltaa olla just oma itsensä sellaisena kuin on, eikä tarvi esittää. <3”