Surusta sumeana

Ryhmä läheisensä menettäneille

Surun tunne kertoo siitä, että jotain on menetetty. Surun tunteessa energiamme katoaa ja olo tuntuu alakuloiselta. Suru voi tuntua harmaalta harsolta, joka laskeutuu elämän ylle. Kaikki ihmiset kokevat surun eri tavalla ja myös surevat eri tavalla. Samat asiat eivät sureta kaikkia.

Suru on luonnollinen tunne. Se edistää elämän jatkumoa, kun olemme kokeneet menetyksen tai pettymyksen. Suruun voi liittyä kovan ikävän ja kaipuun tunteita ja samalla onnellisia muistoja. Surussa voi tuntua myös muita tunteita kuten turvattomuutta, ahdistusta, syyllisyyttä ja vihaakin.

Surun tunne voi tulla aaltoilevana. Toisena päivänä surettaa enemmän ja toisena olo on helpompi. Vähän kerrallaan surun tunne voi lievittyä, eikä tunnu enää niin voimakkaana.

Surun käsittelyn tavat ja keinot voivat olla erilaiset. Toiselle iso suru saattaa toisesta näyttää pieneltä asialta. Jokaisella on oikeus kokea suru sellaisena kuin se on ja tehdä surutyötä itseään helpottavalla tavalla. Surun käsittelyssä voi helpottaa musiikin kuuntelu, kävelyllä käynti, itkeminen ja puhuminen läheisten kanssa.

Byströmin nuorten palveluissa alkaa sururyhmä 17-25 -vuotiaille yhteistyössä seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön kanssa. Jos olet menettänyt läheisesi ja haluat käsitellä asiaa sururyhmässä, saat lisätietoja

Sanna Lakso 0447038246
Ansku Saukkomaa 0405747119