Sateenvarjoja ja sateenkaaria – Niistä Oulu Pride 2022 oli tehty

Oulu Pride -viikko tarjosi laajan kattauksen tekemistä ja tutustuttavaa kaikissa sateenkaaren väreissä. Ohjelma sisälsi muun muassa erilaisia työpajoja, luentoja, ryhmiä ja kokoontumisia esimerkiksi piknikin merkeissä. Myös useat kuntosalit ja yökerhot osallistuivat viikkoon omalla toiminnallaan.

Perjantai 5.8.

Perjantaina Nuorten Bysiksellä järjestettiin tuunauspaja, jossa jokainen pääsi toteuttamaan itseään helmikorujen tai kankaanpainannan parissa. Tarvikkeita löytyi oman kangaskassin, lippiksen tai pinssin tekemiseen. Paikalla tavattavissa olivat myös tubettaja Roni (Youtube: kaokitsune) ja TikTok-tähti Tinja (TikTok: ttinjaa), joka esitti omia kappaleitaan upealla lauluäänellään.

Tunnelma pajalla oli vilkas ja yhteisöllinen. Kävijät olivat arviolta suurimmaksi osaksi alaikäisiä nuoria, jotka olivat tulleet viettämään aikaa yhdessä ystävien kesken. Kangaskassien tuunaaminen oli selkeästi usealle mieluista puuhaa. Kukapa ei haluaisi juuri omannäköistä kassia, joka olisi vieläpä käytännöllinen! Kassien kuvituksissa korostuivat oman identiteetin esille tuominen ja tasa-arvon puolesta puhuminen.

Eri värisiä kangasvärejä ja maalaustarvikkeita pöydillä

Paikalla jaettiin myös Pride-teemaisia tarroja, jotka ovat 12-vuotiaan oululaisen nuoren taiteilijan itse suunnittelemia ja toteuttamia. Osassa tarroista esiintyy taiteilijan lempieläin aksolotli eri Pride-lippujen väreissä ja osa tarroista sisällyttää erilaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ajatuksia.

Oulun nuorisopalveluiden järjestämässä Sateenkaarinuorten illassa pyydettiin tekemään tarroja Oulu Prideihin.

“Olin heti kiinnostunut, koska tykkään piirtämisestä. Yhteensä käytin aikaa ideointiin ja piirtämiseen viikon verran. Tein ensin yhden ja siitä se sitten alkoi”, kuvailee nuori prosessiaan. Inspiraation lähteinä taiteilijalle toimi pitkälti oma mielikuvitus. Hän halusi leikitellä nimillä ja sanoilla muodostaen erilaisia metaforia kuvien ja tekstien välille.

“Aina ei heti tiedä kuka on ja etana on hidas eläin, joten se sopii kuvastamaan pohtimista”, nuori kommentoi yhtä tarroistaan, jossa sateenkaaren värisen etanan alapuolella lukee miettimässä… älä hoputa, kiitos.

Nuori taiteilija oli häkeltynyt kaikesta saamastaan positiivisesta palautteesta. Päivän aikana useat nuoret ottivat tarroja korista itselleen ja ääneen pohtivat, millaisia uusia kuvittamista koskevia ideoita heillä heräsi.

“En olisi uskonut aiemmin kotona leivinpaperin avulla tarroja tehdessäni, että näin pian saisin jakoon oikeita tarroja. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen.”

Kuva erilaisista pride-aiheisista tarroista.

Tarrojen lisäksi nuori kuvitti myös Sateenkaarinuorten kesäiltojen mainoksen, johon kului enemmän aikaa sen haastavan taustan vuoksi. Kuvassa esiintyy myös tarroista tuttu aksolotli, josta on muodostunut heille jo eräänlainen maskotti.

Sateenkaarinuorten illoissa 11-16 vuotiaat saavat turvallisessa ympäristössä viettää aikaa samanhenkisten nuorten kanssa. Illat alkoivat helmikuun alussa ja taiteilija on käynyt niistä jokaisessa. Hän on löytänyt niiden kautta uusia ystäviä, joiden kanssa oleminen ja jutteleminen on illoissa parasta. Välillä tarjolla on herkkuja ja pientä puuhaa nuorille, kuten kangaskassien tekoa. Taiteilijan mukaan tekemisen ei edes tarvitse olla mitään suurta.

“Myös Mario Kartin pelaaminen on todella suosittua, harvoin se pysyy vapaana käytöstä.”

Lisää Sateenkaarinuorten illoista voi lukea täältä.

Lauantai 6.8.

Pride-viikko huipentui lauantain kulkueeseen ja puistojuhlaan. Sää ei suosinut osallistujia ja pukukoodina selkeästi olivat Pride-liput ja sateenvarjot. Onneksi sade hillitsi itseään ja pahimmalta kaatosateelta kulkueen aikana vältyttiin. Tunnelmaa sää ei kuitenkaan latistanut, vaikka kävijämäärä olisi auringonpaisteessa varmasti ollut suurempikin. Väkeä riitti kulkueen perältä pitkälle eteenpäin ja musiikin tahdittamana kulkue käveli Mannerheimin puistolta keskustan läpi aina Hollihaan puistoon saakka.

Pride-kulkueessa mukana olevia ihmisiä kävelemässä kohti Hollihaan puistoa

Hollihaan puistoon oli järjestetty perinteinen puistojuhla. Puistosta löytyi lava esiintyjiä varten, erilaisia kojuja ja paikalla oli myös nuorisopalvelut Outo-auton kanssa. Nuorisopalvelujen pisteellä oli esimerkiksi mahdollista ottaa polaroid-kuva muistoksi päivästä yksin tai yhdessä ystävien kanssa.

Lavalla puistojuhlan aloitti BACKPAIN DANCE CREW, joka esitti kaksi Kpop-tanssicoveria kappaleisiin Kep1er – Wa Da Da ja PSY (feat. SUGA) – That That. Vesisateen vuoksi lava oli ensin saatava kuivaksi, jotta esiintyjille olisi turvallista tanssia, mutta tämän hoidettuaan he pääsivät aloittamaan. Esitykset olivat vauhdikkaita ja mukaansatempaavia, mikä sai yleisössä aikaan raikuvat aplodit.

Kaiuttimista pauhaava musiikki tahditti puistojuhlaa eteenpäin ja myöhemmin myös Itämaista tanssilajia edustava Yasmine Ry otti lavan haltuun lumoavalla esityksellään.

Pride jatkui puistosta eri sisätiloihin, joista yhtenä vaihtoehtona oli ikärajaton Kumma Klubi. Kumma Klubilla juhlittiin keskiyöhön saakka muun muassa catwalk ja pukukisan parissa sekä nautittiin alkoholittomia teemadrinkkejä. Tapahtuman toteuttivat yhteistyössä Kummacon, Oulu Pride, Oulun Nuorisopalvelut sekä Rauhankasvatusinstituutti.

Taivaalle muodostui myöhemmin illasta sateenkaari. Olkoot se sitten jonkinlainen kannanotto luonnolta siihen, että toivoa on synkkienkin ajanjaksojen jälkeen.