Pidä kämppäs! -kiertue 2023

Pidä kämppäs! -kiertue rantautui tänäkin syksynä tuttuun tapaan 2. asteen ammatillisiin oppilaitoksiin nuorten asumisen asialla. Tällä kertaa mukana olivat meiltä Byströmin Ohjaamosta nuorten tieto- ja neuvontatyö sekä etsivä nuorisotyö. Vakioporukkamme – Osnan ja Sivakan – lisäksi mukana olivat tänä vuonna Oulun kaupungin asumisneuvonta, Talousneuvola, etsivä nuorisotyöntekijä ODL:lta, nuorten sosiaaliohjaus Pohteelta ja viime syksyltäkin tuttu Kiertokaari. Ensimmäistä kertaa mukana olivat myös sosionomiopiskelijat Oulun ammattikorkeakoulusta.

Asumiseen liittyvät asiat ajankohtaisia

Asumisen asiat ovat monin tavoin ajankohtaisia 2. asteen opiskelijoille. Suomalaiset nuoret muuttavat pois huoltajan luota noin 20-22-vuotiaina, joten isolle osalle opiskelijoista itsenäistyminen on edessä muutaman vuoden kuluttua.

Tällä hetkellä 36 asuu huoltajan kanssa, 10 asuu kimppakämpässä tai asuntolassa, kukaan ei asu kumppanin kanssa kahden, 6 asuu yksin ja 2 suunnittelee muuttoa omilleen.

Osa opiskelijoita muuttaa kuitenkin 2. asteen opintojen perässä uudelle paikkakunnalle tai opintojen aikana omaan kämppään. Kiertueen tavoitteena on vähentää opiskelijoiden asumisongelmia ja opintojen keskeyttämisiä. Pohdimme nuorten kanssa asumiseen ja taloudenhallintaan liittyviä asioita, sekä esittelimme eri tahojen toimintaa.

Lue lisää nuorten itsenäistymisestä:
Nuorten itsenäistymisen uudet kysymykset (Nuorisotutkimusseura)

Raha-asioista saa ja pitää puhua! Eikä kannata jäädä yksin niiden kanssa, vaan hakea apua jo ennen kuin on ongelmissa, esimerkiksi Byströmin Ohjaamolta.

– Reetta, Ohjaaja, Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu

Pidä kämppäs! -luentoja ja messutunnelmaa

Tänä syksynä teimme muutoksia luentopakettiin oppilaitoksilta tulleiden toiveiden pohjalta. Luennoilla Osnan ja Sivakan asumisen asiantuntijat jakoivat tieto muun muassa vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista. Oulun kaupungin asumisneuvojat ja Talousneuvola pureutuivat omissa puheenvuoroissaan opiskelijan talouteen.

Vinkki!

Ilmoittaudu Talous- ja velkaneuvonnan verkkosivuilla mukaan Askeleet kohti parempaa taloutta -valmennukseen! Valmennukset ovat maksuttomia ja ne järjestetään verkossa.

– Johanna, Ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija

Luentoja kevensivät kyselyt Mentimeterillä ja opiskelijat tutustuivat myös Byströmin Ohjaamoon esittelyvideon avulla. Luennoilta oli jäänyt hyvin mieleen menojen maksamisen tärkeysjärjestys ja laskujen hoitamista pidettiin tärkeänä osana asumisen onnistumista.

Pidä kämppäs! -kiertueella kysyimme, missä järjestyksessä maksat menosi? Vastaukset: 1. vuokra, 2. sähkölasku, 3. bussikortti, 4. noutoruoka ja 5. festariliput.
Pidä kämppäs! -kiertueella kysyimme, kuinka tärkeänä pidät erilaisia asumiseen liittyviä asioita. Tärkeintä, että saa laskut maksettua, vähiten tärkeintä, että asunnossa on parveke.

Pidä kämppäs! -yhteistyöllä näkökulmat asumiseen monipuolistuvat

Asumiseen liittyy paljon asioita. Kiertueella puhuttiin muun muassa yksinäisyydestä, ekologisista valinnoista ja elämän arvoista. OAMK:n sosionomiopiskelijat keräsivät nuoremmilta opiskelijoilta ideoita kysymyksellä: Mitä teet, kun koet yksinäisyyttä? Näin heille vastattiin:

 • Juttelen kaverille <3
 • Leivon tai kokkaan hyvää ruokaa
 • Pelaan
 • Nukun
 • Soitan kaverille
 • Juttelen naapurille
 • Otan koiran kainaloon
 • Lähen liikkumaan
 • Pyydän kaveria ulos
 • Katson jotain hyvää sarjaa / ohjelmaa
 • Luen kirjaa

Tänä vuonna OAMK:n sosionomiopiskelijat osallistuivat ensimmäistä kertaa Pidä Kämppäs -kiertueelle. Meidän kahden sosionomiopiskelijan projektiharjoittelun tavoitteena oli jalkauttaa sosionomiopiskelijat Nuorisotyön -opintojaksolta osaksi kiertuetta. Opiskelijat saivat itse suunnitella ja toteuttaa toiminnallisen pisteen. Oli mahtavaa huomata, kuinka innostuneita ja idearikkaita opiskelijoita lähti mukaan kiertueelle! Sosionomiopiskelijat antoivat kiertueesta positiivista palautetta ja kertoivat pitäneensä tärkeänä, että pääsivät aitoon tilanteeseen kohtaamaan nuoria. Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan, löytääkö OAMK jatkossakin paikkansa kiertueelta.

– Mari ja Annika, sosionomiopiskelijat OAMK:sta

Pidä kämppäs! -kiertueella pääsi Kiertokaaren pisteellä kokeilemaan, miten kierrätys onnistuu.

Osnakodit rakentaa ja turvaa hyvää asumista. Asumistaitojen opettaminen on yksi keino vähentää asumisen haasteita ja lisätä asumistyytyväisyyttä. Uskomme, että kun nuori kokee hallitsevansa asumiseen liittyvät tiedot ja taidot, se vaikuttaa nuoren itsetuntoon ja hyvinvointiin positiivisesti.

Osnakodit on ollut kiertueella mukana alusta saakka – tämä vuosi oli jo 9.kerta! Näiden vuosien aikana sadat – jopa tuhannet – 2. asteen opiskelijat ovat osallistuneet oppitunnille ja käyneet toimintapisteillä harjoittelemassa asumistaitoja. Ensi vuonna on juhlakiertueen aika!

– Heli, Asumisohjaaja

Jos asumisen asiat ovat sinulle, ystävällesi tai vaikkapa oppilaallesi ajankohtaisia, kannattaa olla meihin yhteydessä. Yhteystiedot löydät Byströmin Ohjaamon kotisivulta. Asiaa asumisesta ja taloudesta löydät kootusti myös Tietoa nuorille osiosta:
Asuminen
Raha-asiat