Palkkatuettu työ voi toimia polkuna ”oikeisiin” töihin

Vapaille työmarkkinoille työllistyminen saattaa joskus olla haastavaa, erityisesti jos olet nuori työhakija, eikä sinulle ole vielä kertynyt pitkää työhistoriaa ja usein työhakemuksissa peräänkuulutettua työkokemusta.

Vapaille työmarkkinoille työllistyminen saattaa joskus olla haastavaa, erityisesti jos olet nuori työhakija, eikä sinulle ole vielä kertynyt pitkää työhistoriaa ja usein työhakemuksissa peräänkuulutettua työkokemusta. Palkkatuettu työ antaa tilaisuuden kerryttää sitä ja samalla mahdollisuuden näyttää omaa osaamistasi työnantajalle.

Nuorten työpajoilla on mahdollista päästä palkkatuettuun työhön, jos tietyt ennalta määrätyt asiat (kuten ammatillinen koulutus) toteutuvat ja palkkatukipaikkoja on käytettävissä. Palkkatuettu työ tarkoittaa sitä, että kaupunki työllistää nuoren johonkin kaupungin yksikköön 1-6:n kuukauden työkokeilujakson jälkeen, ja työstä maksetaan tällöin oikeata palkkaa. Tämä palkkatukipaikka on Nuorten työpajoilla mahdollista siirtää myös kaupungin yksiköiden ulkopuolelle ja sitä kautta edesauttaa suoraa työllistymistä palkkatukijakson jälkeen. Näin onnellisesti kävi Ilari Suorsalle, joka on tätä nykyä töissä Kaakkurin K-Citymarketissa.

Ennen pajajaksoa Ilari oli kokkikoulun jälkeen käynyt armeijan Sodankylässä sotilaskeittäjänä. Armeijaa seurasi puolentoista vuoden työttömyysjakso. ” Minulle ehdotettiin pajahommaa TE-toimiston kautta, jonka jälkeen otin melkein heti yhteyttä pajalle”, Ilari kertoo. Pajajakson aikana Ilari työskenteli kokkina Lounasravintola Makoisassa, joka sijaitsee Intiön pajakeskuksessa. Makoisa palvelee pajalaisten ja pajahenkilökunnan lisäksi myös talon ulkopuolisia maksavia asiakkaita.

Työkokemuksen lisäksi pajajakso antaa usein muitakin eväitä elämään. Ilari kertoo saaneensa hyvän rytmin päivään ja mukavaa tekemistä. Lisäksi hän kertoo saaneensa luottamusta omiin taitoihin ja pari uutta kaveriakin.

”Palkkatuetulla jaksolla sain myös vähän enemmän käyttörahaa, joka oli mukavaa.

Palkkatukijakso edellyttää sitä edeltävää työkokeilujaksoa, joka kesti Ilarilla pari kuukautta. ”Palkkatuettu jakso ei sinänsä tekemisen puolesta eronnut harjoittelujaksosta, mutta itsestäni tuntui, että minulla on suurempi vastuu hoitaa hommat oikein. Sain palkkatyöstä ensimakua vähän parempiin tuloihin, ja se tietenkin myös motivoi parantamaan omaa työskentelyä,” Ilari pohtii. Palkkatukijaksolta voi sijoittua työelämäjaksolle myös kaupungin yksilöiden ulkopuolelle. Kun tämä mahdollisuus Ilarille tarjoutui, hän otti itse yhteyttä Kaakkurin K-Citymarketiin ja pääsi jo saman päivän aikana käymään paikan päällä sopimassa aloitusajankohdasta.

”Parasta nykyisessä työssä on työkaverit ja hyvät edut. Myös hyvät työvuorot ovat plussaa.”

Palkkatukijakson loppupuolella Citymarketin keittiöpuolen esimies oli kehunut Ilarin työpanosta ja kehottanut käymään kysymässä työpaikkaa pajajakson jälkeen. Viikko pajajakson jälkeen Ilari aloitti ihan tavallisen palkkatyön Citymarketissa. Ilari uskoo, että työsuhde jatkuu nykyisen sopimuksen jälkeenkin, kunhan vain hoitaa työnsä hyvin ja itse haluaa jatkaa. Tulevaisuudessa Ilarilla on mielessä restonomin opinnot ja ehkä myöhemmin myös opettajan työt ravintola-alalla.

Jos sinulla on ammatillinen perustutkinto, olet tällä hetkellä työttömänä ja olisit kiinnostunut palkkatuetusta työstä Nuorten työpajoilla, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä pajojen yksilövalmentajiin. Heidät löydät mm. täältä Nuorten työpajat