Nuorisovaltuusto – vaikuttamista, oppimista ja kokemista

Astelin haikein ja kiitollisin mielin ulos Oulun nuorisovaltuusto ONEn viimeisestä kokouksesta. Kausi alkaa olla taputeltu, yksi aikakausi loppuu ja ihmeteltäväksi jää mitä seuraavaksi.

Kauteni Oulun nuorisovaltuustossa, ONEssa, alkoi reilu kaksi vuotta sitten nuorisovaaleilla. Ilokseni tulin valituksi ja pääsin tammikuussa kokoustamaan ensi kertaa. Läppärin ääressä tuli vietettyä aikaa tutustuen kaupunkipolitiikkaan ja esityslistoja läpi kahlaten. Erilaisuudesta huolimatta löysimme yhteisiä tärkeitä teemoja, kuten mielenterveyspalvelujen ajaminen ja kestävä kehitys.

Vilma Vanhala (vas.) ja Siiri Ruokola Nuorisovaltuusto ONEn ryhmäytymispäivässä.

”Oliko vanha käsi?”-lausahdus muodostui legendaariseksi letkautuksista ja Teams tuli tutuksi myös kaupungin lautakunnissa edustaessa. Kokoontumisrajoitusten hellittäessä läsnäolevia kokouksia osasi todella arvostaa. Pääsimme jopa ryhmäytymään kasvotusten.

Nuorisovaltuusto antaa mahdollisuuksia moneen

Kaikille valtuutetuille kausi on ollut omannäköinen. Sanomattakin on selvää, että vaikkapa puheenjohtajisto on saanut tehdä kovasti töitä, mutta koen saaneeni ja antaneen itsekin paljon näin tavan jäsenenä. Mieleeni on jäänyt mm. ONEn podcastin perustaminen, lähetyksen tekeminen Radio Kalevaan ja Oulu 2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen kehittäminen. Olen havahtunut, että minuahan oikeasti kuunnellaan ja keskustelunaloitukseni seurauksena vaikkapa Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta vaihtaa ajatuksia seksuaalikasvatuksen tilasta kouluissa ja kaupungin tilojen keramiikkauunien laajemmasta hyödyntämisestä.

Nuorisovaltuusto ONEn ryhmäytymispäivässä mietittiin, mihin asioihin voin itse vaikuttaa omassa arjessani.

Edustaminen on ollut toisinaan jännittävää, mutta tukea on saanut muilta ONElaisilta ja nuorisotyöntekijöiltämme. Uskallusta on lisännyt ihmisiin tutustuminen ja inhimillisyyden näkeminen.

Viime viikon keskiviikkona kukitettiin uusi Oulun nuorisovaltuusto. Jo vaalien aikaan, ehdokkaiden esittelytekstejä lukiessa olin ylpeä ja innoissani tästä porukasta. Nuoria täynnä innostusta ja ideoita kehittämään Oulusta parempaa paikkaa nuorille. Rohkaisen uusia nuorisovaltuutettuja muistamaan vaaliteemansa läpi vuoden ja pyytämään puheenvuoroa anteeksipyytelemättä. Yhdessä ideat lähtevät kukkimaan.

Vilma Vanhala, nuorisovaltuusto ONEn jäsen 2021–2022