Mitä valmistumisen jälkeen?

Ammattikoulut, lukiot, yliopistot ja ammattikorkeakoulut alkavat olla ohi niin, että näytöt on annettu, kirjoitukset ohi, gradut ja opinnäytetyöt on palautettu. Työelämä kutsuu ja koulupolku alkaa olla valmis. Monen mielessä käy varmasti useita kysymyksiä siitä, mitä ihmettä nyt pitäisi tehdä valmistumisen jälkeen. Pitääkö tietää jotain? Mistä saan apua? Kuka minua neuvoo? Miten saan töitä?

Byströmin Ohjaamolla nuorten työllisyyspalveluiden omavalmentajat ja ohjaajat valmistautuvat palvelemaan vastavalmistuneita nuoria, jotka eivät heti valmistumisensa jälkeen ole löytäneet töitä.

Tässä muutama tärppi, jotka sinun on hyvä tietää: Voit ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi www.tyomarkkinatori.fi sivuston kautta Oma asioinnissa. Oma asiointiin tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin, jotta voit tunnistautua. On tärkeää, että laitat työnhakusi voimaan heti ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, joka on valmistumispäivästäsi seuraava päivä. Voit myös ennakoivasti laittaa työnhakusi voimaan jo ennen kuin opiskelusi päättyvät, jos tiedät että olet jäämässä työttömäksi heti opintojen jälkeen.

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, työllisyyspalveluista otetaan sinuun yhteyttä puhelimitse. Kannattaa siis olla valmiina vastaamaan puhelimeen, jotta voimme selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen sekä laatia sinun työllistymissuunnitelmasi.

Alla olevista linkeistä löytyy paljon ajankohtaista tietoa ja ohjeita työnhakuun liittyen.

Ilmoittautuminen työnhakijaksi – Työnhaku – Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)

Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet – Työttömyys – Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)

Työttömyysturva – Henkilöasiakkaat – Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)

Alle 25-vuotiaan työttömyysturva – Työttömyysturva – Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)

Voit myös olla yhteydessä Byströmin Ohjaamoon työllistymiseen liittyvissä asioissa, jos olet alle 30-vuotias oululainen nuori.

Byströmin Ohjaamolla on maanantaisin klo 12-14 Työnhakupaja, jossa saat esimerkiksi tukea työnhakuun sekä työhakemusten tekemiseen. Tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12-15 sinua palvelee Työllisyyspalveluiden Walk-in, jossa voit asioida ilman ajanvarausta. Molemmat palvelut ovat kesätauolla 19.6.-11.8.2023.

Vinkkejä jatko-opintoihin, työnhakuun, työttömän etuuksiin ja välivuoden hyödyntämiseen löydät myös Reittioppaasta tulevaisuuteen.

Lue lisää työ ja yrittäjyys -osiosta.