Minun oma kehoni, miten sitä kohtelen

Meillä kaikilla on oma, erityinen ja omanlaatuinen keho. Keho pitää meidät koossa ja kantaa meidät päivästä toiseen ja tilanteesta toiseen. Keho tuntee kivun ja ilon, pelon ja nautinnon ja koko tunteiden kirjon. On tärkeää huomata, että tunteet tulevat ja menevät, niiden voi antaa olla kehossa ja päästää sitten irti. Näin oppii tiedostamaan omia kehoreaktioita, ehkä sanoittamaankin niitä.

Media, julkisuudessa näkyvät mallit ja musiikkituotanto voivat luoda kehosta tietynlaista kuvaa, joka ei ehkä sovikaan siihen, mitä itse näkee peilistä. Oman kehon vertailu toisiin voi aiheuttaa hämmennystä ja negatiivista puhetta itselle omasta kehosta. Usein sortuu itse puhumaan itselle rumaa, negatiivista puhetta ja unohtaa oman kehon ainutlaatuisuuden. Negatiivinen ajattelu omasta kehosta voi vaikuttaa myös siihen, miten oman seksuaalisuutensa näkee. Omasta kehosta on oikeus ja lupa nauttia myös seksuaalisesti. Vihainen tai negatiivinen puhe voi heikentää tai jopa estää heittäytymästä nautintoon ja olemaan täysin läsnä omassa seksuaalisuudessa.

""
Kuvitus: Jenni Alasimi

Oman kehon hyväksymisen voi aloittaa pienin askelin kuuntelemalla, miten itselleen puhuu. Poimiiko vain epäkohtia ja muutoskohteita. Voisiko pienin askelin ruvetakin poimimaan itsestään sen hyvän kohdan. Ja sitten toisen ja kolmannen. Kehorauhan solmiminen oman kehon kanssa voi olla askel siihen, miten itsestään puhuu muiden kuullen tai itsekseen. En ainakaan moiti, en ainakaan tuomitse. Kannustan ja arvostan itseäni, arvokasta kehoani. Jos yksin tuntuu haastavalta pohtia kehollisuutta ja seksuaalisuutta, voit varata ajan seksuaalineuvontaan.

Seksuaalineuvontaan voi ja kannattaa hakeutua, kun jokin seksuaalisuuteen liittyvä kysymys mietityttää tai häiritsee. Jos jokin asia häiritsee seksuaalista hyvinvointia, on parempi jutella asiasta ammattilaiselle, kuin jäädä yksin kysymyksen kanssa. Kaikilla asiakkailla on oma, yksilöllinen kysymys pohdittavana seksuaalineuvonnassa. Jokainen kysymys on tärkeä.

Seksuaalineuvontaan voit tulla keskustelemaan seksuaalisuuteen, seksuaaliterveyteen ja sukupuolisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. Seksuaalineuvonnassa voit käydä 1-5 kertaa.

Byströmin ohjaamossa on seksuaalineuvontaa joka torstai. Neuvonta on maksutonta ja luottamuksellista. Voit varata ajan numerosta 050 599 2293.