Mikä vituttaa yksinäisyydessä?

Yksinäisyys koskettaa suurinta osaa meistä jossakin vaiheessa elämää. Joku kokee yksinäisyyttä tietyissä kohdissa elämäänsä, kun taas toinen kokee itsensä yksinäiseksi päivittäin pitkän aikaa. Yksinäisyyttä voi tuoda elämään esimerkiksi mielekkään harrastuksen loppuminen, sairastuminen, suhteen päättyminen, aiemmat ikävät kokemukset tai sosiaalisten tilanteiden pelko. Saatat kokea yksinäisyyttä irtautuessasi vanhemmistasi ja lapsuuden perheestäsi, opiskeluiden aloituksen yhteydessä tai kotoa pois muuttaessasi ja siirtyessäsi uuteen elinympäristöön.  Yksinäisyyttä voi pahentaa ja pitkittää puutteet vuorovaikutustaidoissa tai oma tunne siitä, ettei osaa tai uskalla lähestyä toisia. Myös kiusatuksi joutuminen voi vaikeuttaa kavereiden ja läheisten ihmisten saamista vielä aikuisuudessakin.

Yksinäisyys mielletään tavallisimmin läheisten ihmisten puuttumiseksi. Voit tuntea yksinäisyyttä, vaikka ympärilläsi ja elämässäsi olisi paljonkin ihmisiä. Sosiaalinen yksinäisyys puolestaan on sitä, kun yksinäisyys liittyy sosiaalisen verkoston puuttumiseen tai tunteeseen, ettei kuulu mihinkään ryhmään.  Me ihmiset olemme pohjimmiltamme laumaeläimiä ja tarvitsemme vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa. Jos sosiaaliset tilanteet ja sosiaalinen kanssakäyminen toisten kanssa loppuu pitkäksi ajaksi, voi siitä seurata psyykkisiä ongelmia, kuten masennusta ja ahdistuneisuutta. Vuorovaikutus ja ryhmään kuuluminen ovat siis välttämättömiä voidaksemme riittävän hyvin.

Mikä avuksi yksinäisyyteen?

Jos koet yksinäisyyttä ja luet tätä tekstiä, saatat miettiä, mitä sellaista kukaan voisi enää kertoa tai kehottaa tekemään, mitä et ole jo yrittänyt. Kukaan ei ole yksinäinen omasta tahdostaan ja huvin vuoksi. Yksin oleminen ja yksin viihtyminen ovat eri asia kuin kokemus yksinäisyydestä. Yksinäisyys voi vetää mielen synkäksi ja surulliseksi. Tässä muutama keino yrittää helpottaa omaa yksinäisyyden tunnetta. Ikävä kyllä emme voi tarjota taikaiskua yksinäisyyden poistamiseksi, mutta on paljon, mitä voit tehdä ja mihin voit vaikuttaa.

  • Ole itsesi paras kaveri – Suhde itseen on ainoa ihmissuhde, joka meillä on takuulla syntymästä kuolemaan saakka. Ei ole siis ihan sama, miten kohtelet itseäsi, miten puhut itsellesi ja miten ajattelet itsestäsi. Itsearvostusta ja ystävällistä suhtautumista itseään kohtaan voi harjoitella pienin teoin joka päivä. Sano itsellesi ”olen riittävän hyvä juuri tällaisena kuin olen” tai ”pidän itsestäni juuri tällaisena”. Jos pidät itsestäsi ja arvostat itseäsi, myös muut todennäköisesti pitävät sinusta. Tee päivittäin jokin pieni itseäsi hellivä teko. Se voi olla vaikka tietoinen pysähtyminen nauttimaan teekupillisesta, päänahan hieronta, jalkojen rasvaus, hyvän musiikin kuunteleminen tai pieni happihyppely. Muista myös mokan tai virheen tehtyäsi kertoa itsellesi, että kaikki mokaavat joskus ja olet siitä huolimatta hyvä tyyppi. Anna itsellesi uusi mahdollisuus!
  • Pidä huoli läheisistä ja solmi uusia ihmissuhteita – Jokainen ihmissuhde, josta saat voimaa ja hyvää mieltä, on tärkeä. Ole siis aktiivisesti yhteydessä lähipiirisi ihmisiin, vaikka sellaiseenkin, jonka kanssa olette olleet tekemisissä viimeksi kauan aikaa sitten. Jos elämästäsi puuttuu lähi-ihmiset, voi esimerkiksi vapaaehtoistyö tuoda paljon mieluista sisältöä ja uusia ihmisiä elämääsi. Oulun seudun vapaaehtoistoiminnasta löydät kattavan listauksen täältä. Uusiin ihmisiin tutustuminen tai niiden löytäminen voi tuntua vaikealta. On kuitenkin tärkeää, että olet aktiivinen ja etsit toisten seuraa. Voisitko miettiä uuden harrastuksen aloittamista ja löytää kenties sitä kautta jonkun samanhenkisen ihmisen elämääsi? Jos vuorovaikutustaitosi ovat ruosteessa, voisitko kuunnella niihin liittyviä podcasteja tai lukea kirjallisuutta, jonka kautta voisit päästä vahvistamaan juttelutaitojasi?
  • Tee asioita, joista tykkäät – Yksinäisyyttä voi lievittää tekemällä itselle mieluisia asioita. Kaikkiin toimintoihin ei tarvita seuraa, vaan mielihyvää voi saada itse tekemisestä. Joskus yksinäisyyttä voi lievittää ihmisten parissa oleskelemalla. Voit tehdä listan asioista, joista pidät ja joista sinulle tulee hyvä mieli. Laita lista jonnekin näkyvälle paikalle tai muistutus puhelimeen, että muistat palata sen äärelle. Voit listaa tehdessäsi miettiä kaikkia asioita ja tekemisiä, joista tulee sinulle hyvä mieli ja miettiä myös uusia asioita, joita haluaisit kokeilla. Yritä miettiä mahdollisimman monia pieniä asioita, joita sinulla on mahdollista toteuttaa arjessasi. Pienestä on hyvä lähteä liikkeelle!
  • Tutustu Mielenterveystalon Yksinäisyyden omahoito-ohjelmaan – Oletko väsynyt yksinäisyydentunteeseen? Kaipaisitko enemmän ihmisiä elämääsi? Toivotko läheisempiä ja luottamuksellisempia suhteita muihin? Yksinäisyyden omahoito-ohjelmassa saat tietoa pitkittyneestä yksinäisyydestä ja välineitä sen voittamiseen. Ohjelma on avoinna Mielenterveystalossa 24/7 ja se on täysin ilmainen. Siinä ei vaadita kirjautumista ja voit työskennellä itsenäisesti ja nimettömästi. Ohjelman voi käydä läpi kokonaan tai valita vain itselle parhaiten sopivat kohdat.

Mikä vituttaa yksinäisyydessä? – Kerro sinä, me haluamme kuulla!

Järjestämme Nuorten Bysiksellä Mikä vituttaa yksinäisyydessä -tapahtuman ti 12.12. klo 13–15 alle 30-vuotiaille nuorille. Tule kertomaan meille, mikä kaikki yksinäisyydessä vituttaa. Voit kertoa ajatuksistasi ääneen, kirjoittaa paperille, piirtää, jakaa Padlet-alustalle tai me kirjoitetaan sinun puolesta. Kerro, mikä yksinäisyydessä vituttaa ja me kirjataan sinun ajatukset ja kehittämisehdotukset ylös. Mielipiteistäsi on kiinnostunut myös STM eli Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tiedot menevät sosiaaliturvauudistuksen valmistelun tueksi. Tuuppa mukkaan! Tapahtuma on maksuton ja tarjoamme syötävää ja juotavaa.

Mikä ihmeen: Mikä vituttaa? -ilta?



Lähteet: Nyyti ry, Mielenterveystalo