Kehon ja mielen tauko Inarissa

Oletko koskaan kuullut Nuotta-valmennuksesta? Oulun kaupungin nuorten työpajatoimintaan osallistuvilla nuorilla on mahdollisuus pajajakson aikana osallistua Nuotta-valmennuksille eri puolilla Suomea. Nuorille aikuisille suunniteltu ohjelma tarjoaa mahdollisuuden viettää aikaa luonnossa ja vahvistaa sosiaalisia suhteitaan.

Inarissa sijaitsee Vasatokan leirikeskus ja vietimme siellä viisi päivää mökeissä majoittuen. Leirintäalue oli Mutusjärven rannalla ja sieltä oli upeat näkymät. Kun osallistuin Nuotta- valmennukseen Inarissa, kävin ensimmäistä kertaa niin pohjoisessa ja näin paljon puhutun Lapin ruskan.

Mökit, joissa yövyimme leirin aikana.
Vasatokan leirikeskuksesta on mahdollista katsella joutsenia.

Otsamoa tervehtimään!

Kävimme Inarin upeassa luonnossa oppaan kanssa. Kävelimme Otsamo-tunturin huipulle, joka on noin 418 metriä korkea. Tunturin huipuille kiipeäminen oli väsyttävää viimeiset 10 minuuttia, mutta kun saavuimme huipulle, kaikki väsymykseni katosi hetkessä. Huipulta on mahdollista nähdä Inarijärvi, Muddusjärvi, Muotkatunturi ja Joenkielinen. Koska oli syyskausi, kaikkialla oli upea ”ruska”. Söimme mukanamme olevat voileivät ja levähdimme päivätuvalla.

Luonnon parantava voima

Otin huuliharpun laukustani ja soitin maisemia katsellen. Tunsin oloni hyvin rauhalliseksi sillä hetkellä. Meribiologi, kirjailija ja ympäristönsuojelija Rachel Carson sanoo ” Ne, jotka pohtivat maan kauneutta, löytävät voimavaroja, jotka kestävät niin kauan kuin elämä kestää.” Kuten Rachel sanoi, luulen, että luonnossa vietetty aika parantaa sielun ja kehon. Kiehtova metsän tuoksu, värikkäitä kasveja ja mielenkiintoisia eläimiä.

Näkymä Otsamon tunturilta.
Päivätupa Otsamon huipulla.

Menneisyys ja tulevaisuus

Leirin toisena päivänä kävimme Siidan alueella. Siidan alueella on arkeologisia löytöjä, jotka ovat peräisin 9000 vuoden ajalta. Vieraillessamme ulkomuseossa näimme pieniä taloja, jotka uudisraivaajat rakensivat pitämään ruokansa tuoreina pitkään, ja eläinten pyydyksiä, jotka he keksivät selviytyäkseen. Näimme myös kaivoksen, josta he etsivät kultaa. Tuntui erittäin mielenkiintoiselta vierailla paikoissa, joissa ihmiset asuivat vuosisatoja sitten.

Leirin kolmantena päivänä kävimme Kevon tutkimuslaitoksessa. Tutkimuslaitoksessa tutkitaan subarktisen luonnon ja ihmisten välistä suhdetta. Kun ajattelen tutkimusten vaikutusta tulevaisuuden maailmaan, se on aina kiehtonut minua. Matkalla ohitimme Teno -tien, joka on Suomen kaunein tiereitti. Katselimme maisemia matkan varrella.

Nili. Niissä säilytettiin lihaa ja muita elintarvikkeita. Pylväs oli usein korkea ja sileä, jotta eläimet eivät voisi kiivetä aittaan. (Siida Ulkomuseo)
Kalastajasaamelainen asuinpaikka. Turvekota pystytettiin hyvien kalapaikkojen tuntumaan veden ääreen paikkaan, jossa oli sopiva tuulensuojainen ranta. (Siida Ulkomuseo)
Poron vaikutusta ekosysteemiin tutkimassa Kevossa.
Eri sisältöisiä kiviä ja niiden nimiä. (Kevo)

Monipuolista tekemistä

Leirillä tehtiin paljon erilaisia aktiviteetteja. Leirikeskuksessa on alueita, missä voi viettää aikaa, kuten Kirnu Liikuntahalli, pöytätennis- ja biljardihuone sekä urheilukenttä. Esimerkiksi toisena päivänä menimme melomaan Mutusjärvelle, joka on leirikeskuksen vieressä. Päivän väsymystä oli mahdollista lievittää myös rannan vieressä sijaitsevissa saunoissa. Lähdimme kolmantena päivänä pohjoiseen ja kävimme Utsjoella. Utsjoki sijaitsee Teno-joen rannalla ja on Suomen pohjoisin kunta. Nuorgam ja Kangasniemi ovat kunnan kylät. Kävimme kylissä, pidimme lyhyitä taukoja ja otimme kuvia. Menimme Norjan rajalle asti ja söimme lohikeittoa. Matka oli pitkä ja meillä oli mahdollisuus nähdä monia paikkoja pohjoisessa.

Meillä oli myös mahtava seikkailu Vasatokka Virus Pakohuoneella. Siellä kerrottiin tarina rakennuksen historiasta ja meidän oli löydettävä salasana. Oli todella hauskaa. Jäniskosken riippusillalla oli myös jännittävää. Neljä henkilöä voi ylittää riippusillan samanaikaisesti. Riippusillalta oli erittäin kaunis näkymä. Kävimme Näkkäläjärven matkamuistomyymälässä ja osa meistä osti matkamuistoja. Leirin viimeisenä iltana paistoimme herkullisia pannukakkuja ja juttelimme rantatalossa.

Kävimme Paadarin porotilalla toisena leiripäivänä. Ruokimme poroja enkä ollut koskaan ollut näin lähellä poroa, ja siksi olin niin innoissani. Saimme tietoa alueen poroista ja niiden kesyttämisestä. Tilan omistaja oli saamelainen ja hän esitteli meidät perheelleen. Hän antoi meille tietoa saamelaiskulttuurista ja selitti, mitä he tekivät tämän kulttuurin ylläpitämiseksi. Minut teki erittäin iloiseksi tavata ystävällisen saamelaisen perhe ja kuunnella heidän kertomusta elämäntavastaan. Neljäntenä päivänä menimme Husky-farmille. Tilan omistaja esitteli tilan ja kertoi sitten koiriensa ominaisuuksista ja niiden suhtautumisesta ihmisiin.

Husky-farmin pentukoirat.
Paadarin Porotila.

Nuotta-valmennus antoi minulle mahdollisuuden rentoutua luonnossa ja saada uusia ystäviä. Vierailimme monissa paikoissa Inarissa ja samalla teimme erilaisia aktiviteetteja ja pidimme hauskaa. Viiden päivän ajan tapasin mukavia ihmisiä sekä leirintäalueella että paikoissa, joissa vierailimme. Oli mukava reissu!