Kaksi henkilöä keskustele pöydän ääressä.

Pulmakulma: Työ ja yrittäjyys

Kesätyö

Perehdytys

Moro. Oon nyt ekassa kesätyöpaikassa ja mun perehytys oli omasta mielestä aika huono. Esimies kerto pari tehtävää jotka on mun vastuulla muttei niistä riitä millään tekemistä koko päiväksi. En oikeen tiiä mitä mun pitäs siellä töissä tehdä ku ne on tehty. En viiti sanoo oikeen palautettakaan ku se esihenkilö on just sama ku se perehdyttäjä. Mitä teen?

  • Ohjaaja Tuula

   Hei! Hienoa, että olet saanut itsellesi kesätöitä! Ensimmäinen kesätyö on tärkeä kokemus, sillä siellä tutustutaan työelämään ja harjoitellaan sen pelisääntöjä. Työntekijänä sinulla on oikeus työhön perehdytykseen ja esihenkilön velvollisuus on toteuttaa se. Hyvä, että olet saanut perehdytyksen sinulta odotettuihin tehtäviin.

   Pohdit viestissäsi, mitä sinun pitäisi tehdä, kun työmäärä tuntuu liian vähäiseltä. Työn yksitoikkoisuus ja toimettomana oleminen voikin tuntua todella tylsältä. Sinun kannattaa ottaa asia puheeksi esihenkilösi kanssa, vaikka se tuntuisi jännittävältä. Voi olla, että hän on arvioinut työtehtäviin kuluvan ajan eri tavalla. Kerro hänelle oma-aloitteisesti, että kaipaisit lisää työtehtäviä ja tekemistä työpäiviisi. Todennäköisesti voitte keksiä sinulle lisää työtehtäviä, joiden parissa saat työpäiväsi kulumaan paremmin. Esihenkilösi ei kuitenkaan osaa lukea ajatuksiasi, joten asiasta kertominen ja siitä keskusteleminen on tärkeää! Samalla viestit myös esihenkilölle, että olet oma-aloitteinen ja aktiivinen kesätyöntekijä. Hyvä esihenkilö osaa myös arvostaa omasta työstään saamaansa rakentavaa palautetta.

   Voit lukea lisää kesätyöntekijän oikeuksista sekä neuvoja ja ohjeita Kesäduunari-info -sivustolta. Sivustolla palvelee maanantaista perjantaihin klo 9-15 maksuton palvelunumero, jossa kesätyöntekijät voivat esittää kysymyksiä. Voit ottaa yhteyttä palveluun myös WhatsAppin ja nettilomakkeen kautta. Myös Byströmin Ohjaamon kesätyötiimi auttaa etenkin kaupungin kesätyösetelin kautta työllistyneitä nuoria. Kesätyötiimin yhteystiedot löydät Byströmin verkkosivuilta. Työtehtävät ja työaika on kuitenkin työnantajan vastuulla, joten ensimmäinen askel on ottaa asia puheeksi hänen kanssaan!

   Tsemppiä jatkoon ja mukavaa kesää! 🙂

   Vastaus on laadittu yhdessä kesätyöharjoittelija Suvin kanssa.

Osallistu keskusteluun