Kaksi henkilöä katselee tietokoneen näyttöpäätettä.

Pulmakulma: Laki nuorille

Ovatko kommentit häirintää?

Häirintä

Moikka,

Olin tuossa treenaamassa kuntoportailla, kun paikalle tuli joukkue miehiä. Osa heistä huuteli perääni ”hyvä perse/kato mikä perse”
Aluksi en ollut varma huusivatko he todella perääni, sillä kuuntelin musiikkia. Asia kuitenkin toistui useamman kierroksen ajan. Mietin, että onko tuollainen käytös jo seksuaalista häirintää?

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Hei nimimerkki Häirintä!

   Olen pahoillani, että olet joutunut kohtaamaan epäasiallista ja häiritsevää huutelua. Jokaisella on oikeus olla rauhassa niin treenatessa, kuin missä tahansa muussakin tilanteessa. Miehet toimivat väärin kommentoidessaan ulkonäköäsi. Mikään ei oikeuta tällaista toimintaa.

   Mietit, onko heidän käytöksensä seksuaalista häirintää. Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelussa seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä käytöstä, joka ei ole toivottua seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneen näkökulmasta. Voit lukea Mitä on seksuaalinen häirintä? -artikkelin Väestöliiton sivuilta. Tilanne, jota kuvailit täyttää seksuaalisen häirinnän määritelmän. Halusit treenata rauhassa, eivätkä ulkonäköösi kohdistuneet seksuaalissävytteiset kommentit olleet toivottuja. Miesten käytös ei kuitenkaan todennäköisesti ylitä rikoksen määritelmän rajaa. Jotta sanallinen seksuaalinen häirintä olisi rangaistavaa, tulisi sen olla vakavuudeltaan yhtä törkeää, kuin seksuaalinen ahdistelu koskettelemalla. Lue lisää uudesta seksuaalirikoslaista Oikeusministeriön sivuilta.

   Vaikka miesten käytös ei olisikaan rikos, voi tapahtuma jäädä vaivaamaan mieltä. Jos haluat jutella tapahtuneesta, olet tervetullut käymään meillä Byströmin Ohjaamossa ilman ajanvarausta ma-to klo 9-16  ja pe klo 9-15. Voit halutessasi varata myös ajan meidän seksuaalineuvontaan. Seksuaalineuvonnassa voi jutella koulutettujen seksuaalineuvojien kanssa. Seksuaalineuvontaa ajanvarauksella on tarjolla torstaisin klo 12-15. Ajan voi varata soittamalla 050 599 2293 tai laittamalla viestiä . Myös netistä löytyy erilaisia chat-palveluita, joissa voi jutella anonyymisti ja luottamuksellisesti:
   RIKU-chat Rikosuhripäivystyksen sivulla.
   Nuorten Exitin chat ja muut palvelut.

   Toivon sinulle aurinkoista kesää ja hyviä porrastreenejä!

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä